Női kézi MK: hullámzó meccsen, de magabiztosan szerezte meg a bronzérmet a DVSC

Vágólapra másolva!
2023.04.23. 15:25
A DVSC hullámzó játékkal, de összességében magabiztosan nyert a Török Bódog női kézilabda Magyar Kupa tatabányai négyes döntőjének bronzmeccsén a mindössze tíz mezőnyjátékossal felálló MTK ellen. 
A DVSC szerezte meg a bronzérmet (Fotó: Árvai Károly) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK
A DVSC szerezte meg a bronzérmet (Fotó: Árvai Károly) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK

A szombaton a Győri ETO ellen kiélezett, egygólos csatában vereséget szenvedő Debreceni VSC és a címvédő Ferencváros ellen nagy pofonba szaladó MTK Budapest játszotta a Magyar Kupa bronzmérkőzését. Mindkét együttes győzelemmel szeretett volna javítani az első nap okozta csalódáson, s már csak az elődöntőkben megsérült játékosaikért is megszerezni a bronzérmet – a cívisvárosiak a hiányzó Mariana Costa mezét például gesztus gyanánt kihelyezték a kispad egyik székére. Mint az ismert, a debreceniek brazil válogatott jobbszélsőjét, a többszörös arccsonttörést, állkapocscsont-törést és agyrázkódást szenvedő Mariana Costát brutális sérülése után kórházba szállították, majd mentővel vitték tovább a budapesti Semmelweis Egyetem Arc- Állcsont- Szájsebészeti és Fogászati Klinikájára, ahol még az éjszaka folyamán megoperálták. A másik oldalon az eleve kisebb sérüléssel bajlódó Román Dorinát kellett nélkülöznie Vágó Attilának, akinek a combja húzódott meg, míg a talpsérülést szenvedő Mészáros-Mihálffy Adriennt az idény hátralévő részére elvesztette az MTK, amely így rendkívül szűkös kerettel, tíz mezőnyjátékossal tudott csak kiállni.

Ennek ellenére Győri Barbara-védéssel, majd Dakos Noémi-találattal kezdtek a fővárosiak, akik hátul Töpfner Alexandrával és főleg Füzi-Tóvizi Petrával nem bírtak – a Loki beállója gólja mellé heteseket is kiharcolt, más kérdés, hogy Suba Sára a másodikat hárítani tudta. Gólszerzésben mindenesetre nem brillíroztak a kék-fehérek, akik az első gól után csaknem kilenc percig nem találtak kapuba. Aztán a DVSC megtorpant: hátul nem volt elég határozott védekezésben, támadásban pedig vagy kapust talált, vagy eladta labdáit, amelyből negyedóra után az egyenlítés küszöbére zárkózott vissza az MTK (7–6). Két gólon állandósult a különbség a debreceni időkérést követően, azonban az is látszott, hogy ha a piros-fehérek nem elég élesek, riválisuk kíméletlenül kihasználja a lehetőségeit, és szorossá teheti a meccset. Pelczéder Orsolya góljánál tűnt úgy, hogy meglehet az MTK egyenlítése, de a bírók érvénytelenítették a találatot, az alföldi csapat pedig ebből erőt merítve öttel lépett el a szünetre (13–8).

A fordulás után gólváltással folytatódott a találkozó, majd egy kiállítást reklamálandó Vágó Attilának is két percet adtak a játékvezetők, a kettős emberelőnyt pedig könnyedén használta a ki a DVSC, amely így egyre közelebb került a tízgólos különbséghez. A debrecenieknél az ekkor csaknem ötven százalékkal védő Ann-Cathrin Giegerich is betalált, s ha támadásban Dakos, vagy épp Szabó Laura be is talált, hátul képtelen volt tartani ellenfelét az MTK. Aztán a 40. perc környékén valami megtört a Debrecennél is, ugyanis sorozatban puskázta el támadásait, a mintegy hét perces gólcsend alatt szépen visszajött négyre a budapesti csapat. Az alapjáraton sok technikai hibát hozó összecsapáson így sem kellett végül izgulni, hogy ki szerzi meg a bronzérmet, ugyanis a debreceni átlövők sebességével és erejével sem tudták felvenni a versenyt a kék-fehérek, a vége 32–26 lett a Lokinak.

TÖRÖK BÓDOG NŐI KÉZILABDA MAGYAR KUPA
NÉGYES DÖNTŐ, TATABÁNYA
A 3. HELYÉRT
DVSC SCHAEFFLER–MTK BUDAPEST 32–26 (13–8)
Tatabánya Multifunkciós Aréna,
1500 néző. Vezette: Kiu G., Kiu T.
DVSC: GIEGERICH 1 – Töpfner 2 (1), Planéta 4, VÁMOS P. 2, FÜZI-TÓVIZI 4, KÁCSOR 7, Petrus 2. Csere: Torda (kapus), Szabó N. 2 (1), Csernyánszki 1, Hámori 1, Bordás, VÁMOS M. 4, Kelemen 2, Kostyó. Edző: Szilágyi Zoltán
MTK: Győri B. – Grosch 2, DAKOS 8 (2), Mazák-Németh Cs. 1, SZABÓ L. 4 (2), Szabó K., Pelczéder 1. Csere: Suba (kapus), PÁL T. 8 (2), Kobela, Sallai 2, Juhász. Edző: Vágó Attila
Az eredmény alakulása. 9. p.: 5–1. 13. p.: 6–4. 16. p.: 7–6. 22. p.: 9–8. 37. p.: 17–9. 48. p.: 21–17. 53. p.: 25–19.
Kiállítások: 6, ill. 6 perc
Hétméteresek: 3/2, ill. 7/6
MESTERMÉRLEG

Szilágyi Zoltán:
– Még bennünk volt kicsit az elődöntő, de nem kezdtük olyan rosszul a bronzmeccset, sőt, már az első harmadában megnyerhettük volna, de a helyzetkihasználásunk nem volt megfelelő, az MTK pedig szépen küzdött, kihasználta a hibáinkat és visszajött. Az első félidő végére azért megnyugtató előnyt harcoltunk ki, a másodikban csak az volt a célunk, hogy ezt tartsuk. Voltak jó és rosszabb időszakaink, de elégedett vagyok, mert éremért jöttünk ide.
Vágó Attila:
– Büszke vagyok a lányokra, megnehezítettük a Debrecen dolgát, sőt voltak olyan helyzetek, amelyeket öröm volt nézni, látszott, hogy élvezzük, hogy itt lehetünk. A második játékrészben azért voltak érdekes felállások, a beálló irányított, a szélső volt a lövő, tényleg csak a kapust nem hoztuk ki mezőnybe. Lehetett volna szorosabb a találkozó, de volt egy időszak, amikor három emberelőnyös helyzetet is elrontottunk, de nem tudok haragudni a játékosokra, mert erőn felül teljesítettek.

DÖNTŐ
GYŐRI AUDI ETO KC–FTC-RAIL CARGO HUNGARIA 27–28 (14–13)

A VÉGEREDMÉNY
Magyar Kupa-győztes: FTC-Rail Cargo Hungaria (Bíró Blanka, Emily Bölk, Cirjenics-Kovacsics Anikó, Dragana Cvijics, Hársfalvi Júlia, Janurik Kinga, Kisfaludy Anett, Klujber Katrin, Kukely Anna, Andrea Lekics, Angela Antje Malestein, Márton Gréta, Papp Dorka, Alica Stolle, Szöllősi-Zácsik Szandra, Szucsánszki Zita, Tomori Zsuzsanna. Edző: Elek Gábor)
2. Győri Audi ETO KC
3. DVSC Schaeffler
4. MTK Budapest

A KUPAGYŐZTESEK ÖSSZESÍTÉSE
15-szörös: Győri ETO
14-szeres: FTC
12-szeres: Vasas
5-szörös: Debrecen (DMVSC, DVSC), Dunaferr
3-szoros: Bp. Spartacus SC
2-szeres: Vörös Lobogó Magyar Posztó, TFSE, Bakony Vegyész
1-szeres: Bp. Vörös Meteor, Építők KC (Hargita KC), Goldberger SE, Bp. Szikra

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik