PAPP BÁLINT (összefoglaló), CSELŐTEI MÁRK (percről percre) 2021.11.28 16:48 Frissítve: 2021.11.30 09:11

A szünetben néggyel vezettek a mieink, végül nagy csatában a franciák győztek

A magyar női kézilabda válogatott 29–28-ra kikapott Franciaországtól Párizsban, a spanyolországi világbajnokságot megelőző felkészülési mérkőzésen. A szünetben még néggyel vezettek a mieink, a hajrá óriási csatát hozott, végül nem sikerült egyenlíteni.

Egygólos különbséggel kaptunk ki a franciáktól (Fotó: FFHandball/Icon Sport)

NŐI KÉZILABDA
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
FRANCIAORSZÁG–MAGYARORSZÁG 29–28 (14–18)
Párizs, 3000 néző. Vezette: Hamidi, Belhiri (algériaiak)
FRANCIAORSZÁG: Glauser – Coatanea 3, Flippes 1, Edwige 2, HORACEK 11 (8), Nze Minko 2, C. Lassource 2. Csere: Gabriel (kapus), Zaadi 1, NOCANDY 2, Niakaté, Sercien-Ugolin 2, Ondono, Valentini, Granier 3. Szövetségi kapitány: Olivier Krumbholz
MAGYARORSZÁG: Szikora – Lukács V. 3, KLUJBER 6 (1), Vámos P. 2, Szabó Laura, Háfra N. 4, Márton G. 2. Csere: Szemerey, Bíró B. (kapusok), Planéta 2 (2), BORDÁS 4, Tóth Eszter 2, Kácsor 1, Albek, Kovács Anett 2, Schatzl Nadine. Szövetségi kapitány: Golovin Vlagyimir
Az eredmény alakulása. 6. perc: 4–4. 10. p.: 5–7. 16. p.: 8–8. 21. p.: 9–11. 25. p.: 10–14. 33. p.: 17–18. 40. p.: 21–19. 42. p.: 22–23. 48. p.: 25–25. 51. p.: 28–26. 56. p.: 29–27. 
Kiállítások:
 2, ill. 4 perc
Hétméteresek: 9/8, ill. 4/3
MESTERMÉRLEG
Golovin Vlagyimir: – Az első félidő első huszonöt percében jó teljesítményt nyújtottunk szinte minden játékelemben, a visszarendeződésben is. Ha a szünetig még nagyobbra hizlaljuk a különbséget, akkor talán tovább tartott volna az előnyünk és még jobb eredményt érünk el az olimpiai bajnok otthonában. De ebből a meccsből így is tudunk építkezni a világbajnokságra. Hasznos felkészülés volt.

ÖSSZEFOGLALÓ

Sok szempontból csodálatos sportág a kézilabda, a női szakága pedig kiváltképp. Például azért, mert szembetűnő változások történhetnek két napon belül lejátszott két mérkőzés között, de akár még egyik félidőről a másikra is cifra dolgok eshetnek meg.

Félreértés ne essék, felelőtlenség lenne messzemenő következtetéseket levonni a magyar válogatott az olimpiai bajnoki címvédő franciákkal vívott két párizsi világbajnoki felkészülési mérkőzéséből, a pénteki első csata két ellentétes játékrészéből (az elsőben a 18–9-es előnyt kiépítő franciák parádéztak, a másodikat viszont 19–15-re megnyerték a mieink) és a vasárnapi újabb találkozóból, hiszen egy edzőmeccs teljesen más, mint egy téthelyzetben vívott vb-csoportmérkőzés lesz. Ettől függetlenül öröm és élmény volt nézni a magyar nemzeti együttest a vasárnapi első harminc percben.

Az elején a hazaiak ezúttal is igyekeztek szélvész gyors rohanással kihasználni, hogy a magyar játékosok nem tudtak időben visszafutni, gyors akciókkal találták meg a réseket a védelmi falunkban. Aztán egyre jobban összerázódott a magyar védekezés, működött a visszarendeződés is. A támadójátékra pedig gyakorlatilag az első pillanattól kezdve nem lehetett panasz. Bátran, agilisan és hatékonyan kézilabdázott Golovin Vlagyimir fiatal együttese, amelybe a cserék is rendre stabil teljesítménnyel szálltak be. A gördülékeny akcióknak köszönhetően fokozatosan lépett el válogatottunk, miközben az is tisztán látszott, hogy a franciák a második csata első felében messze jártak a korábban látott lendületes, eredményes és koncentrált játékuktól, de ez legyen az ő bajuk. Az mindenesetre sokatmondó és árulkodó volt, hogy napjaink egyik legjobb és legeredményesebb női edzője, Olivier Krumbholznak 25 perc elteltével másodszor is időt kellett kérnie, és a szakember idegesen, elégedetlenül magyarázott játékosainak.

Átlövőben Háfra Noémi is több szép gólt ért el, poszttársa, a balkezes Klujber Katrin már-már a férfiválogatott korábbi klasszisát, Nagy Lászlót megszégyenítő bődületes bombákkal tűnt ki, Szabó Laura mindét kapu előtt nagy melót végzett, míg Bordás Réka a francia falban fickándozott (emberek, újra volt magyar beállójáték!). A jó egyéni teljesítmények mellett összességében csapatszinten is jól muzsikáltak Vámos Petráék – és ez még akkor is igaz, ha a győzelem a kiváló színvonalú meccs hajárjában elúszott.

A szünet után felszívták magukat a francia hölgyek, akik támadásban és védekezésben is feljavultak, jóval összeszedettebben kézilabdáztak: a gyors lábú ászok, a győri Estelle Nze Minko és Méline Nocandy, na meg a pazar hatásfokkal és biztos kézzel lövöldöző, ex-siófoki Tamara Horacek vezérletével a 38. percre fordítottak is. Golovin gyors időkéréssel igyekezett rendet tenni, miközben a küzdést hiányolta lányaitól. Nem is esett össze a csapat, amely a vezetést is vissza tudta venni. A fordulatos második félidőben sokáig felváltva volt az előny a csapatoknál, az utolsó tíz percnek azonban a kicsit pontosabb és jóval rutinosabb hazaiak fordultak kétgólos fórral és ebből már csak egyet sikerült lefaragni.

Pezsgőt durrantani természetesen semmi okunk, a magyar válogatott játéka mégis javulást és fejlődést mutatott rövid idő alatt, ami a csütörtöki vb-rajtig még több edzéssel és gyakorlással csak tovább épülhet. A világ jelenlegi egyik, ha nem a legjobb női csapata ellen mutatott karakter és vagányság mentálisan és lelkileg is megfelelő alapot és kellő muníciót kell(ene), hogy adjon a spanyolországi tétmérkőzésekhez.

PERCRŐL PERCRE

VÉGE A MÉRKŐZÉSNEK!

60. perc: Nem tudtunk gólt dobni az utolsó támadásból, 29–28-ra nyert a francia válogatott. 

60. perc: MI JÖHETÜNK!

60. perc: ezúttal Háfra harcolt ki egy hetest. KLUJBER BEDOBTA. 29–28 

59.perc: Bordás harcolt ki egy hetest, de Planéta kihagyta azt. 

58. perc: Golovin Vlagyimir utolsó idejét is kikéri, kétgólos magyar hátrányban. Alig több mint két és fél perc van hátra. 

57. perc: Háfra egy hosszas magyar akció után fölé lőtt. Most sokat lassult a játék. 

54. perc: egy sokáig tartó hazai támadás után újabb hetest kaptak a franciák és ha kevesen is múlt, áthaladt a gólvonalon a labda. 29–27 

53. perc: Kácsor lesáncolt lövése után Kovács lőtt remekbe szabott gólt. 28–27 

52. perc: Zaadi betörésébe belefújtak, majd ő adta el a labdát. 

51. perc: Kácsor vesztett labdát, Horacek pedig kihasználta ezt és megint betalált. 28–26 

50. perc: Klujber remek átadása után Kovács dobott parádés gólt a kapu alsó sarkába szélről. 27–26 

49. perc: sokadik gólunkat kapjuk gyors, jobb oldali helyzetekből ebben a félidőben. 27–25 

48. perc: Kácsor Gréte lőtt a léc alá, de egy gyors indításból visszaveszik a vezetést a franciák. 26–25 

46. perc: Sercien-Ugolin megszerzi a második találatát is, újra vezet Franciaország, de továbbra is elképeszőten szoros a meccs. 25–24

45. perc: megint a jobb oldalról találtak be a franciák, de Bordás villámgyorsan újra kiegyenlít, a negyedik gólját szerezve. 24–24 

44. perc: Horacek hétből hétnél jár, újabb hetest dobott be. 23–23

43. perc: KLUJBER MICSODA GÓLT LŐTT! Jobb oldalról eresztett el egy hatalmas bombát, a kapufáról csapódott a hálóba a lövés, újra vezetünk! 22–23 

42. perc: Háfra remek leütés után jobb oldalról tört be és kiegyenlített, majd Bíró Blanka védett. 22–22 

42. perc: Horacek mind a hat hetest belőtte – ezt is. 22–21 

41. perc: Vámos csinált remek cselt, majd be is talált. 21–21 

40. perc: Coatanea is betalál, most szinte mindenből gólt kapunk.  21–20

39. perc: eddig nyolc perc alatt mindössze egy találatot szereztek a mieink a második félidőben, de most megvan az egyenlítés. 20–20  

38. perc: Nocandy csinált egy bravúros passzcselt, majd a kapuba lőtt, már előnyben az olimpiai bajnok. 20–19 

37. perc: az egyenlítés után időt kért Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány. 

37. perc: Planétát kiállították, jöhetett a franciák újabb hetese, Horacek pedig ezúttal sem hibázott. 19–19  

36. perc: Háfra fölé dobott – most minden lövőhelyzetért keményen meg kell dolgoznia a mieinknek. 

36. perc: szépen kijátszott akció után újabb francia gól a jobb oldalról. 18–19 

35. perc: Klujber kiszorított helyzetből dobott egy hatalmas gólt, ez neki már a harmadik volt. 17–19

34. perc: Nocandy tört be, hetest kaptak a franciák, Horacek pedig ezt is gólra váltotta. 17–18

32. perc: Horacek is betalál, ez már az ötödik gólja és visszajönnek kettőre a franciák. 16–18

31. perc: gyors góllal nyitottak a franciák, majd jó védekezést is mutattak be, nem is tudtak lőni a mieink. 15–18 

ELKEZDŐDÖTT A MÁSODIK JÁTÉKRÉSZ! 

VÉGE AZ ELSŐ FÉLIDŐNEK! 

30. perc: az utolsó támadást Bordás váltja gólra, NÉGGYEL VEZET A MAGYAR VÁLOGATOTT. 14–18 

29. perc: Bordás bújt ki a védők szorításából és kegyetlenül a léc alá lőtt. 14–17 

29. perc: előbb Márton Gréta, majd pár másodperccel később Horacek volt eredményes. 14–16 

28. perc: Tóth Eszter lövését Glauser magabiztosan védte, majd az indításból gólt dobtak a franciák. 13–16

27. perc: Golovin Vlagyimir először kért időt, háromgólos vezetésnél.

27. perc: Planéta hetese bement, de a franciák szinte azonnal válaszoltak Zaadi révén. 12–15 

26. perc: ez a betörés már hatásos volt, szépítettek a franciák, majd Planéta küzdött meg egy hetesért – megkaptuk. 11–14

26. perc: kiegészületek a franciák, de nem tudtak gólt dobni ebből a támadásból.  

Újabb francia időkérés – néggyel vezetünk az olimpiai bajnok ellen, Párizsban.

25. perc: üres volt a franciák kapuja, labdát szereztek a mieink, Tóth Eszter pedig kihasználta ezt. 10–14 

25. perc: HÁROMMAL VEZETÜNK! Kácsor kiváló bejátszása után Bordás talált be. 10–13 

24. perc: Zaadi kapott egy két perces kiállítást – ez az első a meccsen. 

23. perc: Tóth Eszter megverte védőjét egy az egyben majd a kapuba bombázott. 10–12

23. perc: hiába cseréltünk kapust, ezt a hetest is bedobták a franciák. 10–11 

22. perc: továbbra is rendkívül összeszedetten, jól védekezik a magyar válogatott, de most egy újabb heteshez jutnak a franciák. 

20. perc: Planéta indítása után Lukács választott higgadt befejezést. 9–11  

19. perc: KLUJBER! – A meccs eddigi legnagyobb gólját dobta, majd a franciák labdát vesztettek, de nem sikerült kihasználnia ezt a mieinknek. 9–10

17. perc: Niakaté dobott nagy kapufát, de a kipattanót Nocandy helyezte a hálóba. 9–9 

Francia időkérés – 9–8-ra vezet a magyar válogatott. 

16. perc: Hetesből egyenlítettek a franciák, de egy újabb gyors magyar támadás után Márton talált be a bal oldalról.  8–9

15. perc: Kljuber vesztett labdát, Lassource pedig nagy lendülettel indult el a magyar kapu felé és gólt dobott. Ezt követően nem sokkal újabb hetest ítéltek a franciáknak. 

13. perc: Háfra Noémi elképesztő, újra betalál, ez már a harmadik gólja volt – 8–6-ra vezetünk. 

12. perc: Nze Minkót állította meg Planéta szabálytalanul, jöhetett a hetes, amit értékéesítettek a franciák. 

11. perc: elképesztő védekezés mutatott be a magyar csapat, de Szikora indítása nem volt pontos, újra jöhetnek a franciák. 

10. perc: Kluiber jól vette észre, hogy csak egy sáncoló kéz volt fent a franciáknál és nagy bombát eresztett el – kettővel vezet a magyar válogatott. 

8. perc: gyorsan kiegyenlítettek a franciák, de a mieink egy lerohanás után újra betaláltak, Lukács volt a gólszerző. 

8. perc: VEZETNEK A MIENK! Háfra betörése hatásos volt a jobb oldalról, 5–4.  

7. perc: a franciák is hetessel jöhettek, de Zaadi emelése a kapufára pattant, nincs gól. 

6. perc: hetessel jöhetett a magyar válogatott, Planéte pedig gólra váltotta a lehetőséget, megvan az egyenlítés.

6. perc: Nze Minko törte át a magyar védelmet, majd védhetetlenül a kapuba lőtt, 4–3 a házigazdának. 

5. perc: Flippes egy remek betörés után gólt dobott a magyar kapuba, de csak pár másodpercig vezettek ismét a franciák, mert Lukács egy gyors támadás után talált be. 

3. perc: Szikora védett nagyot Nze Minko lövése után, a vezetésért támadunk. 

2. perc: Háfra szerzi a magyar válogatott első gólját bal oldalról, majd Vámos kiegyenlíti az állást egy remek lövéssel.

1. perc: az első gólt a franciák szerzik, Coatanea talált be, majd Nze Minko révén már kettővel megy az olimpiai címvédő. 

ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS! 

Változatlan a magyar válogatott összetétele a pénteki mérkőzéshez képest. 

Már szól a magyar himnusz Párizsban, hamarosan kezdetét veszi a mérkőzés! 

ELŐZMÉNYEK

Folytatja párizsi felkészülését a spanyolországi világbajnokságot december 2-án elkezdő magyar női kézilabda-válogatott. Golovin Vlagyimir együttes először pénteken lépett pályára az olimpiai bajnok franciák ellen, akkor a házigazda öt góllal, 33–28-ra nyert. Vasárnap (ma) ismét Franciaország lesz az ellenfél. A pénteki összecsapásról IDE KATTINTVA olvashat bővebben. 

A felkészülés során a 21 tagú bő vb-keretből a győri balszélső, Fodor Csenge, a székesfehérvári jobbszélső, Töpfner Alexandra és a siófoki jobbátlövő, Kiss Nikolett maradt ki. A 18 tagú világbajnoki névsor Szöllősi-Zácsik Szandrával lesz teljes, a bajnoki címvédő FTC balátlövője kisebb sérülés miatt a mindkét Franciaország elleni meccset kihagyja, a jövő hét elején csatlakozik társaihoz, már Spanyolországban. A koronavírusos FTC-kapus, Janurik Kinga esetében a jövő hét közepén derülhet ki, bevethető lesz-e a világbajnokságon. A vébén meccsenként 16 kézilabdázó nevezhető.

A spanyolországi tornán a mieink sorrendben Szlovákiával, Csehországgal és Németországgal találkoznak a csoportkörben. A németekkel kapcsolatos hír, hogy az elővigyázatosságból eddig egyénileg készülő két ferencvárosi átlövő, a balkezes Alicia Stolle és a jobbkezes Emily Bölk csatlakozhatott a válogatotthoz, amelyet két sérülés hátráltat. Alina Grijseels és Mia Zschocke vb-szereplése sem biztos, így Lena Degenhardt és Mareike Thomaier is meghívót kapott a keretbe. Németország a hét végén Madridban felkészülési tornán vesz részt Lengyelország, Szlovákia és a házigazda ellen.

A MAGYAR VÁLOGATOTT CSOPORTMÉRKŐZÉSEI A VILÁGBAJNOKSÁGON
December 2., 20.30: MAGYARORSZÁG–Szlovákia (Tv: M4 Sport)
December 4., 20.30: MAGYARORSZÁG–Csehország (Tv: M4 Sport)
December 6., 20.30: MAGYARORSZÁG–Németország (Tv: M4 Sport)

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE A VILÁGBAJNOKSÁGRA
Kapusok: Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szemerey Zsófi (Motherson-Mosonmagyaróvár), Szikora Melinda (SG BBM Bietigheim – Németország)
Jobbszélsők: Kovács Anett (FTC-Rail Cargo Hungaria), Lukács Viktória (Győri Audi ETO)
Jobbátlövők: Albek Anna (TuS Metzingen – Németország), Klujber Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria), Planéta Szimonetta (DVSC Schaeffler)
Irányítók: Tóth Eszter (Motherson-Mosonmagyaróvári KC SE), Vámos Petra (DVSC Schaeffler)
Beállók: Bordás Réka (DVSC Schaeffler), Szabó Laura (MTK Budapest), Tóvizi Petra (DVSC Schaeffler)
Balátlövők: Háfra Noémi (Győri Audi ETO), Kácsor Gréta (Váci NKSE), Szöllősi-Zácsik Szandra (FTC-Rail Cargo Hungaria)*
Balszélsők: Márton Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria), Schatzl Nadine (Győri Audi ETO)
Szövetségi kapitány: Golovin Vlagyimir
* Spanyolországban csatlakozik a kerethez.
A világbajnokságon mérkőzésenként 16 játékos nevezhető.

A FRANCIA VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok:
Cléopatre DARLEUX (Brest Bretagne), Catherine GABRIEL (Paris 92), Laura GLAUSER (Győri Audi ETO)
Jobbszélsők: Pauline COATANEA (Brest Bretagne), Lucie GRANIER (Besançon), Alicia TOUBLANC (Brest Bretagne)
Jobbátlövők: Laura FLIPPES (Paris 92), Orlane AHANDA (Nantes), Océane SERCIEN-UGOLIN (Krim Ljubljana)
Irányítók: Tamara HORACEK (Metz), Méline NOCANDY (Metz), Grace ZAADI-DEUNA (Rosztov-Don)
Beállók: Béatrice EDWIGE (Rosztov-Don), Pauletta FOPPA (Brest Bretagne), Oriane ONDONO (Nantes)
Balátlövők: Kalidiatou NIAKATÉ (Brest Bretagne), Estelle NZE MINKO (Győri Audi ETO),  Allison PINEAU (Krim Ljubljana)
Balszélsők: Coralie LASSOURCE (Brest Bretagne), Chloé VALENTINI (Metz)
Szövetségi kapitány: Olivier KRUMBHOLZ

ÜDVÖZÖLJÜK OLVASÓINKAT A FRANCIAORSZÁG–MAGYARORSZÁG KÉZILABDA-MÉRKŐZÉS ÉLŐ, SZÖVEGES TUDÓSÍTÁSÁBAN! 

2022.01.20 23:23:54

Kézilabda MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. A szurkolást érzékelők sokkal kevésbé fújták be a hazai játékosok által elkövetett szabálytalanságokat, mint a találkozót laboratóriumi körülmények között néző kollégáik. A kutatók erre azt mondták, a játékvezetők így tartanak pajzsot maguk elé a lelátó népével szemben.

2022.01.20 14:03:45

Kézilabda nemzetisport.hu

2022.01.19 23:55:34

Kézilabda SZÖLLŐSI GYÖRGY

NS-VÉLEMÉNY. Megpecsételődött a sorsunk, mindennek vége.