Női kézi Eb: Nem baj, hogy kicsit észbe kaptunk – Pigniczki Krisztina

Vincze Szabolcs (Kristianstad)Vincze Szabolcs (Kristianstad)
Vágólapra másolva!
2022.11.04. 09:37
null
Nincs könnyű dolga Pigniczki Krisztinának és a szakma stábnak (Fotó: Török Attila, archív)
Péntek este Svájc ellen kezdi az Európa-bajnokságot a magyar női kézilabda-válogatott Ljubljanában, a lányok nem esnek abba a hibába, hogy nem veszik elég komolyan az ellenfelet, ám Pigniczki Krisztina másodedző szerint nincs mese, nyerni kell.

 

Mindössze egy lakótelep választja el a magyar csapat szállását a Stozice Arenától, ahol női kéziválogatottunk az Európa-bajnoki meccseit játssza, és amely úgy néz ki, mintha valamilyen űrből jött jármű szállt volna le Ljubljana peremére. De nemcsak kívülről, hanem belülről is impozáns, igaz, egyelőre még teljesen üresen áll. A hotelben ültünk le beszélgetni Pigniczki Krisztinával, aki 2018 óta dolgozik Golovin Vlagyimir edzői stábjában, az utánpótlás- és a felnőttválogatottaknál is a másodedzői posztot töltötte be. De ilyen nehéz dolga talán még nem volt, mint most, amikor le kell vezényelniük a kiesők miatt egy gyors szerkezetváltást, amin még van mit csiszolni.

SVÁJC MOST DEBÜTÁL AZ EB-KEN

Lassan harminc éve annak, hogy legutóbb összecsaptunk Svájccal, amely azóta sem képvisel nagyobb erőt a női kézilabdában – soha semmilyen világversenyre nem jutott még ki, így az Európa-bajnokságon is most mutatkozik be. Az elmúlt években kezdett el fejlődni, a dán Martin Albertsen  2018 februárjában ült le a kispadra, majd 2020-ban végleg otthagyta Bietigheimet, hogy csak a svájci válogatottra koncentráljon. A keze alatt szépen formálódik a csapat, amely már kezdi átvenni a skandináv játékstílus elemeit, elsősorban a gyorsaságot és a szélsőjátékot, és már vannak jegyzett játékosai a Bundesligában.

Egy hét munkából mentünk bele a németek elleni a meccsbe, tudtuk, be fognak csúszni hibák, ám a tizenegy gólos vereség azért megviselt mindenkit – mondta Pigniczki. – De talán nem is baj, hogy kicsit észbe kaptunk, amúgy sem volt nagy mellényünk, tudtuk és tudjuk most is, hogy a jó eredményhez mindenkire szükségünk van. Nem is a vereség fájt, mert nem volt váratlan. Viszont a különbség mindenkit meglepett, ráadásul a német csapat két nappal később ikszelt a románokkal, akiket mi aránylag magabiztosan legyőztünk. Főleg a támadójátékunk volt gyenge ahhoz képest, amit tudunk.”

Az egykori klasszis szerint még most is dolgoznak a Háfra Noémi és Szöllősi-Zácsik Szandra kiesése miatti szerkezetváltáson, de a kétirányítós játék szerinte nem szabad, hogy gondot okozzon. Elsősorban az előnyszerzéseket, a többirányítós és több beállós játékot gyakorolják. A csapatnak vannak huszonéves, tehetséges lövői (Klujber Katrin, Kácsor Gréta, Albek Anna) is, akik viszont még nem klasszisok, nem biztos, hogy már Eb-meccseket kellene eldönteniük, de most ez van, az élet így alakította.

Hornyák Dóra (középen) az új csapatkapitány, rajtra kész a magyar válogatott (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
Hornyák Dóra (középen) az új csapatkapitány, rajtra kész a magyar válogatott (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)

 

SZIKORA ELŐSZÖR MAGÁBAN KERESTE A HIBÁT

SZIKORA Melinda, a magyar válogatott kapusa: „A németek elleni zakó után, mint mindig, először magamban kerestem a hibát, mert nem tudtam segíteni. Rossz volt a kommunikáció köztünk, többet kell beszélnünk, nem szabad a szőnyeg alá söpörni és ezzel elintézni a dolgokat. Nem lehet úgy elkezdeni egy mecset, mint a németek ellen, de sajnos félresiklott minden, mindenben alulmaradtunk. Nem így akartuk befejezni a felkészülési időszakot. Kívülről-belülről borzasztó volt az a mérkőzés, nem voltunk valami boldogok, de még aznap próbáltuk lezárni. Most már csak Svájccal kelünk és fekszünk, bárhogyan is, de meg kell nyerni az első mérkőzést. Nem szabad félvállról vennünk őket, mert sokat fejlődtek, a dán edző a gyors játékot akarja elsajátíttatni velük.”

Ha harcosan védekezünk, ha jönnek a megállító faultok és csúszunk-mászunk a labdákért, akkor a pálya középső területét elég jól át tudjuk játszani, jó az erőnlétünk, a lerohanásaink és a gyors indításaink – fogalmazott Pigniczki Krisztina. – Ugyanakkor hátrányunk lehet, hogy a fiatalság rutintalansággal is jár, és ha valami nem sikerül, a lányok hajlamosak hamar elkönyvelni, hogy nem megy. Beléjük kell sulykolni, hogy egy-két hiba nem a világ, továbbra is vállalkozni kell, elhinni, hogy meg tudják oldani.”

Svájc legyőzhető, de a nyitó meccs (és a kötelező győzelem) szerinte mindig nehezebb, a pénteki találkozó sem ígérkezik könnyűnek, az ellenfél sok taktikai variációval játszik. A magyar játékosok képzettebbek, és ha vannak igazi céljaik, meg kell nyerniük a találkozót. A mieink nem esnek abba a hibába, hogy nem veszik elég komolyan az ellenfelet.

Igyekszem átadni a játékosoknak, hogy mindenhol van keresnivalójuk, de a lehetőség most van meg, nem pedig »majd legközelebb«. Itt és most tudják megtenni az első lépést, hogy későbbi céljaikat elérjék”  – tette hozzá Pigniczki. Márpedig ő biztosan tudja, hogyan kell jól szerepelni egy Eb-n, sőt azt is, hogyan kell megnyerni.

NŐI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
A-CSOPORT (Ljubljana)
18.00:
Magyarország–Svájc (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
20.30: Norvégia–Horvátország (Tv: M4 Sport)
B-CSOPORT (Celje)
18.00:
Dánia–Szlovénia
20.30: Svédország–Szerbia

ELLENFÉLNÉZŐ: SVÁJC
Magyar mérleg ellene:
3 győzelem
L
egutóbb egymás ellen: 1993. november 17., Győr
Magyarország–Svájc 29–22 (17–9)
A magyar gólszerzők:
Mátyás 5, Németh H. 5, Tóthné 4, Kocsis E. 3, Farkas Á. 3, Csendes 2, Erdős 2, Hochrajter 2, Szilágyi 2, Oravecz 1. Szövetségi kapitány: Laurencz László

A MAGYAR VÁLOGATOTT TOVÁBBI MÉRKŐZÉSEI A CSOPORTKÖRBEN
November 6., vasárnap
18.00:
Horvátország–Magyarország (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
November 8., kedd
20.30:
Norvégia–Magyarország (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

A MAGYAR NŐI KÉZILABDA-VÁLOGATOTT EB-KERETE
Kapusok:
Janurik Kinga (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szemerey Zsófi (Motherson-Mosonmagyaróvári KC), Szikora Melinda (SG BBM Bietigheim – Németország)
Jobbszélsők:
Győri-Lukács Viktória (Győri Audi ETO), Töpfner Alexandra (DVSC Schaeffler)
Jobbátlövők: Albek Anna (Motherson-Mosonmagyaróvári KC), Klujber Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Irányítók: Kuczora Csenge (Praktiker-Vác), Tóth Eszter (Motherson-Mosonmagyaróvári KC), Vámos Petra (DVSC Schaeffler)
Beállók: Bordás Réka (DVSC Schaeffler), Füzi-Tóvizi Petra (DVSC Schaeffler), Pásztor Noémi (Motherson-Mosonmagyaróvári KC)
Balátlövők: Debreczeni-Klivinyi Kinga (Siófok KC), Hornyák Dóra (DVSC Schaeffler), Kácsor Gréta (DVSC Schaeffler)
Balszélsők: Korsós Dorina (CS Rapid Bucuresti – Románia), Márton Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Szövetségi kapitány: Golovin Vlagyimir

A CSOPORTBEOSZTÁS
A-csoport (Ljubljana):
Norvégia, MAGYARORSZÁG, Horvátország, Svájc
B-csoport (Celje): Dánia, Svédország, Szlovénia, Szerbia
C-csoport (Szkopje): Franciaország, Hollandia, Észak-Macedónia, Románia
D-csoport (Podgorica): Lengyelország, Montenegró, Németország, Spanyolország

TUDNIVALÓK

A 2022-es a 15. női kézilabda Európa-bajnokság. Észak-Macedónia, Montenegró és Szlovénia közösen rendezi meg november 4. és 20. között. A tornán 16 csapat vesz részt.
Szlovénia két városában, Celjében és Ljubljanában, Észak-Macedóniában Szkopjéban, Montenegróban pedig Podgoricában rendeznek mérkőzéseket. A címvédő a norvég válogatott.

A torna első három helyezettje indulási jogot szerez a 2023-as világbajnokságra, a győztes pedig kvalifikál a 2024-es párizsi olimpiára, de a kvóták kiosztásakor figyelembe kell venni a vb-t rendező dán, svéd, norvég triót, illetve az ötkarikás játékok házigazdáját, a franciákat, hiszen ezek a nemzetek alanyi jogon résztvevői a viadaloknak.

A NŐI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG ADATBANKJA, MENETRENDJE IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik