Női kézi Eb: Ez a csapat fiatal, aminek van jó és kevésbé jó oldala is – Hornyák Dóra

Vágólapra másolva!
2022.11.03. 14:26
null
Hornyák Dóra lett a magyar női kézilabda-válogatott csapatkapitánya, az átlövő szerint nagy felelősség Görbicz Anita és Kovacsics Anikó nyomába lépni (Fotó: Dömötör Csaba)
A magyar csapat pénteken este kezdi meg az Európa-bajnoki küzdelmeket Svájc ellen, amelyet a frissen kinevezett csapatkapitány, Hornyák Dóra szerint mindenképpen le kell győzni, és ha a válogatottunk képes lesz a saját játékát játszani, nem is jelenthet problémát.

Hétórás, fárasztó buszút után a magyar női kézilabda-válogatott szerdán megérkezett Ljubljanába, ahol péntek este már kezdi az Európa-bajnokságot Svájc ellen, amely még sosem szerepelt kontinensviadalon, és bár sokat fejlődött az elmúlt években, a legyőzése nem szabad, hogy gondot jelentsen Golovin Vlagyimir együttesének.

Az A-csoport programja az Európa-bajnokságon, Ljubljana
2022. november 4., péntek
18.00: Magyarország–Svájc
20.30: Norvégia–Horvátország
2022. november 6., vasárnap
18.00: Horvátország–Magyarország
20.30: Svájc–Norvégia
2022. november 8., kedd
18.00: Horvátország–Svájc
20.30: Norvégia–Magyarország

„A németek elleni zakó után mindenki annyira érezte kellemetlenül magát, amennyire kell, és mindenki pontosan tudta, hogy a játék valamennyi elemében alulmúltuk magunkat. Tudtuk, hogy jól védekeznek és nagyon kemények, de nem azt csináltuk, amit előtte megbeszéltünk, nem voltunk elég lelkesek és harciasak. De most már nem szabad ezen agyalnunk, mert ha még a németek elleni zakó lesz a fejünkben, akkor nagyon nehéz lesz az első meccsünk Svájc ellen...” – mondta a Nemzeti Sportnak Hornyák Dóra, aki nemcsak a válogatott egyik rangidőse Ljubljanában, hanem frissen kinevezett csapatkapitánya is.

„A debreceni klubomban kapitány vagyok, de azt nem lehet a válogatottal összehasonlítani. A nemzeti csapatnál ez a szerep még nagyobb felelősség, olyan elődeim voltak a közelmúltban, mint Görbicz Anita és Kovacsics Anikó, akik nagyon sokat letettek az asztalra, a nyomukba lépni felelősség, de igyekszem megállni a helyemet” – fogalmazott Hornyák.

Szerinte a svájciak elleni nyitó meccset mindenképpen be kell húzni, nincs kifogás, nemcsak a továbbjutás, hanem az önbizalomszerzés miatt is. Az első meccs mindig nehezebb egy világversenyen, és taktikailag igyekeznek a lehető legjobban felkészülni, de úgy gondolja, ha a magyar csapat a saját játékát játssza, összeáll a védekezése, és abból indulhatnak a lerohanások, akkor nem szabad, hogy az Eb-újonc legyőzése problémát okozzon.

Még akkor sem, ha Háfra Noémi és Szöllősi-Zácsik Szandra kiesése miatt át kellett szervezni a játékot, és többek között átállni a kétirányítós játékra, de Hornyák Dóra szerint ezzel azért sem lehet gond, mert a mai kézilabdában ez a két belső poszt már nem válik el olyan élesen egymástól, az irányítók is bármikor tudnak balátlövőt játszani.

„Ezt a helyzetet ráadásul nem egyetlen embernek kell megoldania, hanem a csapatnak. A két felkészülési meccsen sem szabad csak a negatív dolgokat nézni, mert azért voltak jó megoldásaink is, igaz, kevés. A tanulság viszont az, hogy nekünk még jobban kell küzdenünk, fel kell szednünk a parkettát, bármi történik” – folytatta.

Hornyák szerint a németek elleni meccsen az volt a legnagyobb baj, hogy ha hibáztak, előbb egy ember bizonytalanodott el, majd több, végül a teljes csapat, és akkor már a ziccerek sem mentek be, a védekezés pedig teljesen szétesett.

„Mivel ez a csapat még fiatal, megvan az a hibája, hogy könnyebben elbizonytalanítható, ugyanakkor éppen ezért könnyen át tud lendülni a másik oldalra is, és képes bármit megcsinálni. Abban kell fejlődnünk, hogy ha az ellenfél négy-öt góllal elmegy, ne higgyük azt, hogy mindennek vége, hanem azt, hogy igenis fel tudunk állni” – tette hozzá a csapatkapitány.

A magyar csapat csütörtök este a Stozice Arénában tart edzést, ugyanott, ahol pénteken 18 órától Svájccal találkozik.

NŐI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG
A MAGYAR NŐI KÉZILABDA-VÁLOGATOTT EB-KERETE
Kapusok:
Janurik Kinga (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szemerey Zsófi (Motherson-Mosonmagyaróvári KC), Szikora Melinda (SG BBM Bietigheim, német)
Jobbszélsők: Győri-Lukács Viktória (Győri Audi ETO), Töpfner Alexandra (DVSC Schaeffler)
Jobbátlövők: Albek Anna (Motherson-Mosonmagyaróvári KC), Klujber Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Irányítók: Kuczora Csenge (Praktiker-Vác), Tóth Eszter (Motherson-Mosonmagyaróvári KC), Vámos Petra (DVSC Schaeffler)
Beállók: Bordás Réka (DVSC Schaeffler), Füzi-Tóvizi Petra (DVSC Schaeffler), Pásztor Noémi (Motherson-Mosonmagyaróvári KC)
Balátlövők: Debreczeni-Klivinyi Kinga (Siófok KC), Hornyák Dóra (DVSC Schaeffler), Kácsor Gréta (DVSC Schaeffler)
Balszélsők: Korsós Dorina (CS Rapid Bucuresti, román), Márton Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Szövetségi kapitány: Golovin Vlagyimir

A CSOPORTBEOSZTÁS
A-csoport (Ljubljana):
Norvégia, MAGYARORSZÁG, Horvátország, Svájc
B-csoport (Celje): Dánia, Svédország, Szlovénia, Szerbia
C-csoport (Szkopje): Franciaország, Hollandia, Észak-Macedónia, Románia
D-csoport (Podgorica): Lengyelország, Montenegró, Németország, Spanyolország

TUDNIVALÓK
A 2022-es a 15. női kézilabda Európa-bajnokság. Észak-Macedónia, Montenegró és Szlovénia közösen rendezi meg november 4. és 20. között. A tornán 16 csapat vesz részt.
Szlovénia két városában, Celjében és Ljubljanában, Észak-Macedóniában Szkopjéban, Montenegróban pedig Podgoricában rendeznek mérkőzéseket.
A címvédő a norvég válogatott.
A torna első három helyezettje indulási jogot szerez a 2023-as világbajnokságra, a győztes pedig kvalifikál a 2024-es párizsi olimpiára, de a kvóták kiosztásakor figyelembe kell venni a vb-t rendező dán, svéd, norvég triót, illetve az ötkarikás játékok házigazdáját, a franciákat, hiszen ezek a nemzetek alanyi jogon résztvevői a viadaloknak.

A NŐI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG ADATBANKJA, MENETRENDJE IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik