Női kézi Eb: drámai holland siker, megvan a 3 továbbjutó csoportunkban

Vágólapra másolva!
2018.12.03. 22:47
null
A hollandok legyőzték Spanyolországot (Fotó: AFP)
Egy utolsó másodpercben lőtt góllal győzte le 28–27-re Hollandia Spanyolországot a franciaországi női kézilabda Európa-bajnokságon, amivel ez a két együttes továbbjutott a középdöntőbe, ahogy a magyar válogatott is.

Spanyolország úgy kezdett a C- (vagyis a magyarokat is felvonultató) csoport hétfő esti meccsén, ahogyan Hollandia ellen kezdeni kell: a labdát megbecsülve, a lehetőségeket kihasználva elöl, masszívan védekezve hátul, mindezt megfejelve egy jó kapusteljesítménnyel. Így tíz perc elteltével annak ellenére vezetett 5–4-re, hogy már kétszer is emberhátrányba került. A spanyol csapat problémái akkor kezdődtek, amikor játékosai nem értek vissza a hollandokkal: Nycke Grootnak és társainak a következő góljaiknál alig 14, 9, 11, 12 és 7 másodpercre volt szükségük, hogy betaláljanak azután, hogy hozzájuk került a labda.

Pedig amikor a spanyolok megemberelték magukat, akkor sikerült tartaniuk a legutóbbi négy világversenyen mindig legalább elődöntős, kétszer a döntőbe is bejutott ellenfelet, amely a félidő közepén hat percig nem talált kapuba. Ám olykor túlzottan is elkapta őket a lendület, az alapvetően szellemes támadójátékuk időnként vakmerővé, a gyors kézilabdájuk kapkodóvá vált (vagy legalábbis gyorsabbá, mint amit üzembiztosan játszani képesek), és ezt kihasználva a hollandok az utolsó percben két gólt is szereztek, így 14–11-es előnnyel mehettek pihenőre.

A második félidőt is a spanyolok kezdték jobban, és visszatérve a korábbi fegyelmezett és pontos játékukhoz bő hat perc alatt egyenlítettek, miközben a hollandok sorra adták el a labdákat. A lelátón az egy hónapja visszavonult egykori Real Madrid-futballsztár, Rafael van der Vaart (akinek barátnője, Estevana Polman a hollandok egyik kulcsembere) is csak bosszankodva figyelte, amint a 41. percben az övéi már 18–16-os hátrányban voltak. Aztán azonban épp Polman harcolt ki két hetest, a győriek légiósa, Nycke Groot pedig öt perc alatt négyszer is betalált (végül kilenc góllal a mezőny legjobbja lett), miközben persze az ibériaiak is igyekeztek, így az utolsó tíz percre döntetlennel fordultak a felek.

Az utolsó öt percet azonban már a védekezésüket ismét összekapó és támadásban is lendületes Spanyolország kezdte 26–24-es előnyben. A hajrára azonban ismét elfogyott a koncentráció: egy eladott labda, egy belemenés és Carmen Martín kihagyott szélső ziccere után 27–26-ra már Hollandia vezetett az utolsó percben. Egy labdaszerzést követően Martínnak egy parádés cunderrel azonban sikerült egyenlítenie.

A hollandoknak viszont a megmaradt 13 másodperc is elég volt a gólszerzéshez, sőt a végén megmaradt két másodperc is: Lois Abbingh vagy tíz méterről bevágott egy szabaddobás után feladott labdát, amellyel 28–27-re Hollandia győzött, és ezzel eldőlt, hogy mindkét csapat továbbjutott – ahogy a Horvátországot legyőző magyar válogatott is.

Az ugyanakkor kiderült az összecsapásból, hogy a generációváltáson átesett spanyolok (akiknél leginkább csak az egész torna legidősebb játékosa, a 39 éves Silvia Navarro kapus, a jobbszélső Carmen Martín meg a ferencvárosi légiós, a most két gólig jutott Nerea Pena számít igazi klasszisnak) sokkal veszélyesebbek, mint a Prosetecnisa Zuazo, BM Málaga vagy a román Gloria Bistrita méltán alig ismert csapataiból összeálló játékoskeretük alapján tűnnek. Mozgékony védelmüket nehéz áttörni, támadásban pedig muszáj hibára kényszeríteni őket és ezeket kihasználva gyors gólokat szerezni ellenük. Vagyis szerdán a magyar válogatott számára is fel lesz adva a lecke, ha le akarja győzni őket.

A D-csoport esti meccsén Norvégia feledtette a két nappal korábbi, Németország elleni kisiklást, és egy 10–7-es első negyedóra után a következő 15 percben állva hagyta a cseheket. A 20–10-es félidő után a másodikra csak a gólkülönbség maradt kérdéses: a norvégok végül egy kedélyes 31–17-tel zárták az estét és gyakorlatilag továbbjutottak, míg a csehek és a németek alighanem ki-ki meccset vívnak szerdán.

NŐI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, FRANCIAORSZÁG

CSOPORTKÖR, 2. FORDULÓ
C-CSOPORT (MONTBÉLIARD)
Hollandia–Spanyolország 28–27
(14–11)
Ld: Groot 9, Abbingh 6, ill. C. Martín 6

KORÁBBAN
HORVÁTORSZÁG–MAGYARORSZÁG 18–24 (9–13)

A C-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Hollandia 2 2 56–52 +4 4
2. Spanyolország 2 1 1 52–46 +6 2
3. MAGYARORSZÁG 2 1 1 49–46 +3 2
4. Horvátország 2 2 36–49 –13 0

D-CSOPORT (BRESZT)
Norvégia–Csehország 31–17
(20–10)
Ld: Aune, Löke 6-6, ill. Marcíková

KORÁBBAN
Románia–Németország 29–24 (14–11

A D-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Románia 2 2 60–52 +8 4
2. Norvégia 2 1 1 63–50 +13 2
3. Németország 2 1 1 57–61 –4 2
4. Csehország 2 2 45–62 –17 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik