V. SZ. 2022.06.26 11:52 Frissítve: 2022.06.26 13:36

Női kézi: A célunk a nemzetközi kupaszereplés kiharcolása volt – Gyurka János

A Mosonmagyaróvár női kézilabdaklubja két hellyel hátrébb végzett, mint egy évvel ezelőtt, de a csapat elérte legfontosabb célját, s nemzetközi kupaszereplést érő pozícióban kell végeznie jövőre is.

Már idény közben is készített egy felmérést Gyurka János, ami megmutatta, miben kell erősödniük (Fotó: Török Attila)


Kiharcolta a nemzetközi kupaszereplés jogát a mosonmagyaróvári női kézilabdaklub, amely ötödik helyével elérte a legfontosabb célját, pedig az idény során voltak nehéz időszakok a csapat életében.

„A célunk az első öt hely valamelyike és a nemzetközi kupaszereplés kiharcolása volt  – mondta Gyurka János, a csapat edzője. – Leginkább a támadások száma és hatékonysága, valamint a kapott gólok és a védekezőfaultok száma mutatja meg, hol tartunk és miben kell fejlődnünk. Évad közben is készítettem beszámolót, ami mutatta, hogy a kapott gólok száma rendkívül magas, és ha ezen nem sikerül javítanunk, akkor a nemzetközi porondon nem tudjuk megállni a helyünket.”

A szakember szerint nagyon rosszul érintette a csapatot, amikor tavaly decemberben családi okok miatt elhagyta az együttest a cseh válogatott beálló, Michaela Konecná, személyében stabil belső védő távozott, és nem sikerült hasonló kaliberű játékossal pótolni, majd januártól a koronavírus felezte meg a keretet, végül az idény hajrájában a válogatott irányító, Tóth Gabriella esett ki.

De örömre ad okot, hogy az óváriak így is befutottak az ötödik helyre a bajnokságban, és bár nem sikerült továbbjutniuk a csoportból, az Európa-ligában fantasztikus, nyolcgólos győzelemmel rajtoltak a francia Besancon ellen – Gyurka szerint összeért a csapatjáték, a befektetett munka használható tudássá vált, és hozták a nemzetközi szintet.

„Gyors a játékunk és a harmadik legtöbb gólt szereztük az első félidőben, de az átlövésgólok száma és hatékonysága nem volt döntő jelentőségű, és az is kiderült, hogy támadásban az egy egy elleni párharcokat ötven százalékban tudtuk csak megnyerni, hátul pedig hetvenkilenc százalékban maradtunk alul, így fizikailag is javulnunk kell, erősebb alapot kell teremtenünk” – fogalmazott Gyurka János, aki szerint a következő idényben meg kell próbálniuk az ötödik helynél jobbat kiharcolni, miközben a riválisok, a Debrecen és a Siófok is erősít, de nekik továbbra is a nemzetközi kupaszereplés elérése a legfontosabb.

2022.08.06 23:57:19

Kézilabda BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Valóban törvényszerű-e a hanyatlás, és ha igen, akkor tartós és visszafordíthatatlan-e? Ha pedig szintén igen, megengedheti-e a kézilabda, amely a harmadik évezred sportágaként címkézi magát, és ezt nem is ok nélkül teszi, hogy öncsonkítás útján veszítsen a látványosságából, a mutatvány jellegéből, a vonzerejéből?

2022.07.18 22:51:28

Kézilabda VARGA ÁDÁM

A korábban öt évig a Veszprémet is erősítő északmacedón legendát stílusosan meg is koronázták.

2022.07.13 23:28:26

Kézilabda BOBORY BALÁZS

ALAPVONAL.S bár mindig azt mondják, a tehetség utat tör magának, és nyilván a legszerencsésebb eset, ha valakinek nem kell a korát, az érettségét számba venni, amikor pályára lép, de bizony a legtöbb esetben óvatosan kell adagolni a nyomást, a felelősséget, mert a megélt sikerek és kudarcok, illetve az őket követő reakciók is torzíthatják a személyiséget, ami nyilván meghatározó abból a szempontból, hogy az illető milyen pályát fut be.

2022.07.03 22:51:00

Kézilabda THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. A nagyok között is lesznek vezéregyéniségek közülük.

2022.07.03 16:45:23

Kézilabda R. Gy.

A norvégok szinte végig vezettek, de sikerült megfordítani az állást, a vége viszont megint a skandinávoké lett.