Négy éven belül harmadszor vív élet-halál harcot az ETO és a Valcea

Vágólapra másolva!
2013.03.18. 17:22
null
Lökééknek ezúttal is a Valceán kell túllépniük, ha BL-döntőbe akarnak jutni (Fotó: Hegedüs Gábor – archív)
A középdöntő hét végi, utolsó fordulójában kialakult a legjobb négy mezőnye a női kézilabda Bajnokok Ligájában, ennek megfelelően az elődöntőben Győri Audi ETO KC–Oltchim Valcea és Krim Ljubljana–Larvik párharcot rendeznek. A győriek sorozatban hetedszer jutottak be a legjobb négy közé az elitligában, ahol az elmúlt hat évből negyedszer oda jutó román bajnokkal találkoznak.

 

Kezdjük először is némi összegzéssel írásunkat, mert bár sokáig bízhattunk benne, hogy esetleg két magyar csapat is bejut a legjobb négy közé az elitligában, az FTC-Rail Cargo Hungariának végül nem sikerült a bravúr. Bravúr, mert Zácsik Szandra és különösen Nerea Pena sérülése után feltétlenül az lett volna, de a középdöntő végére egyszerűen elfogyott Elek Gábor csapata, mentálisan és talán fizikailag is felőrlődött.

A GÓLLÖVŐLISTA ÉLMEZŐNYE
A KÖZÉPDÖNTŐ UTÁN
1. Tomori (FTC) 95 gól, 2. Knezsevics (Podgorica) 86, 3. K. Bulatovics (Valcea) 79, 4. Posztnova (Zvenyigorod) 67, 5. Dalby (Randers) 66, 6. Szucsánszki (FTC) 65, 7. Koren Riegelhuth (Larvik) 62, 8. Görbicz (Győri ETO) 56, 9. Hammerseng (Larvik), Nikolics (Zvenyigorod) 55-55, …13. Löke (Győri ETO) 49, …16. Lekics (Győri ETO) 47, …17. Amorim (Győri ETO) 45, …20. Radicsevics (Győri ETO) 42, …28. Szamoránsky P. (FTC) 37, …35. Kovacsicz (FTC) 32, …36. Vérten (FTC) 31, …40. Pena (FTC) 29

Ennek ellenére a zöld-fehérek hívei elégedettek lehetnek, mert bár az idén nem nyer nemzetközi kupát a csapat, a selejtezőből indulva bizonyították, hogy a BL-ben is az élmezőnyhöz tartoznak, és a KEK-hez képest „elegánsabb kávéházban” is versenyképesek tudnak lenni bármelyik csapattal. Tomori Zsuzsannáról végleg bebizonyosodott, hogy képes egyenletesen világklasszis teljesítményt nyújtani – még úgy is lehet esélye a gólkirálynői cím megszerzésére, hogy már nem gyarapíthatja 95 gólját (lásd a jobb oldali keretes írást!) –, a csapatról pedig, hogy némi tapasztalattal és erősítéssel (legyen az a sérültek visszatérése) felvértezve még többre lehet hivatott.

A Győri ETO KC esetében viszont még korai számot vetni az eddigi eredményekkel, hiszen a kisalföldiek csak az alapkövetelményeket teljesítették azzal, hogy az elődöntőbe jutottak. Persze, hogy mindezt hibátlan, százszázalékos teljesítménnyel tették, a címvédő Buducsnoszt Podgoricát is elütve (valamelyest „visszavágva” a tavalyi döntőért), feltétlenül pozitív, de egyelőre nem jelent többet, mint a négy közé jutást – immár sorozatban hetedszer!

AZ ETO BL-SZEREPLÉSE AZ
ELMÚLT HAT SZEZONBAN
2011–2012 – döntő (Buducsnoszt Podgorica)
2010–2011 – elődöntő (Itxako Navarra)
2009–2010 – elődöntő (Oltchim Valcea)
2008–2009 – döntő (Viborg)
2007–2008 – elődöntő (Zvezda Zvenyigorod)
2006–2007 – elődöntő (Slagelse)

Zárójelben annak a csapatnak a neve olvasható, amely legyőzte a Győri ETO-t.

Következik a sorokat a középdöntő második felére rendező és a végére ugyancsak belelendülő Oltchim Valcea, amely az elmúlt négy szezonból immár harmadszor lesz ellenfél az egyenes kieséses szakaszban: a tavalyi elődöntőben a győriek örülhettek (35–31-es idegenbeli vereség után 31–23), 2010-ben viszont a románok (25–25 után 24–20-as vereség Romániában).

Ambros Martín csapatának különösen az átlagosan kapott 21.3 gól adhat önbizalmat a folytatásra, mert támadójátékban ugyan Görbiczéknek is voltak holtpontjaik a BL-menetelés során, de az ETO-n érződik az Itxakónál a fegyelmezett, rendkívül stabil védekezéssel hírnevet szerző spanyol szakember munkája. Jellemző, hogy amikor Martín a leendő ellenfélről nyilatkozott, akkor is ezt emelte ki mondanivalójában, és nem foglalkozott a román csapat erősségeivel, gyengéivel.

„A kupasorozatnak ezen a szintjén nem látok különbséget egyik vagy másik ellenfél között, mind a Valcea, mind a Ljubljana kiváló játékosokból áll, egyre érettebb csapatjátékot mutat, és a döntőbe jutáshoz mindegyiket le kell tudni győzni. Továbbra is meggyőződésem, hogy a csapatunknak csak a taktikai megbeszéléseken kell az ellenféllel foglalkozni, a mi fő feladatunk az, hogy a saját játékunkat mind védekezésben, mind támadásban minél határozottabban képviseljük. Arra kell tehát törekednünk, hogy kontroll alatt tartsuk a játékot, a mérkőzések teljes hatvan percében fegyelmezetten játsszunk, ekkor van esélyünk a továbbjutásra.”

BULATOVICS: SZÁZTÍZ SZÁZALÉK KELL

Katarina Bulatovics, az Oltchim Valcea montenegrói jobbátlövője a Krim Ljubljana elleni meccs után nem volt elégedett a játékával, és nehéz párharcra számít a Győri ETO ellen.

„Karrierem egyik legrosszabb meccsén vagyok túl. Nem jött össze semmi, ha el is tudtam lőni a labdát, mindig védett a kapus. Nem tudom, mi történt. Keserű a szám íze, mert túl sokat hibáztam, pedig szerintem megérdemeltük volna a csoport első helyét, de ha sokat hibázol, megfizeted az árát. Az elődöntő kemény lesz, nagyon kemény. Ugyanakkor ez jól is jöhet, mindent megteszek érte, hogy bejussunk a döntőbe. Ugyanakkor tisztában kell lennünk vele, hogy Európa legjobb csapatával találkozunk. A Győr eddig kiegyensúlyozott volt, mi változékonyak, száztíz százalékot kell nyújtanunk a parketten” – idézi a 28 éves átlövő szavait a prosport.ro.

KÉT LEHETSÉGES HELYSZÍN

Bár korábban több lehetőség is felmerült, most úgy tűnik, két helyszín közül választhat az elődöntőre a Valcea.

Mint korábban beszámoltunk róla, a román lapok azt sem tartották elképzelhetetlennek, hogy a bukaresti Nemzeti Stadionban rendezzék meg a Valcea mérkőzését, de mint utóbb kiderült, ennek kevés realitása volt. Szintén ötletként felmerült a Romexpo, ahol egy ideiglenesen kialakított pályán rendezhették volna a mérkőzést, ám az első áprilisi hétvégére már egy koncertre van kiadva a létesítmény. Más lenne a helyzet, ha a Valca megnyerte volna a csoportját, mert akkor a visszavágót játszaná hazai környezetben, és arra a hétvégére szabad lenne a hely. Szintén bedobták lehetőségként a craiovai csarnokot, de az nincs elfogadva az EHF által, és hátránya, hogy nem veszi körbe négy oldalról lelátó a pályát.

Hasonló okok miatt a valceai csarnokot is el kellett fogadtatni a szezon előtt az EHF-el, és a románok végül megkapták az engedélyt, hogy akár az elődöntőt is ott játszhassák. A háromezer férőhelyes saját csarnok tehát az egyik variáció, a másik a 2010-es BL-döntőnek is otthont adó bukaresti sportcsarnok, ahova 5500 néző férne be. A döntést mindenesetre napokon belül meg kell hozni

Mint ismert, a Petrom vállalat ígérete szerint az elődöntőbe jutással 500 ezer eurót folyósít a csapatnak, amely ebből rendezni tudja a játékosok felé az elmaradt béreket.

NŐI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
ELŐDÖNTŐ, A PÁROSÍTÁS

Oltchim Valcea (román)–GYŐRI AUDI ETO KC
Larvik (norvég)–Krim Ljubljana (szlovén)
A párharcok első mérkőzését április 6-án vagy 7-én, a visszavágókat egy héttel később rendezik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik