Nagy átalakulás Szegeden és Veszprémben – hazai átigazolási körkép

Vágólapra másolva!
2018.07.24. 14:05
null
Bánhidi Bence (balra) az új szezonban is nagy csatákat vívhat a veszprémiekkel (Fotó: Török Attila)
A Szeged és a Veszprém férfi kézilabdacsapata is jelentősen átalakult a nyáron, öt-nyolc játékos érkezett és távozott mindkét élgárdából. A bronzért legalább négy-öt csapat harcolhat. Az alsóházban az FTC lett nagyon erős, akár éremesélyes is lehet.

Lassan minden első osztályú kézilabdacsapat megkezdi a felkészülést. A férfiaknál a két magyar Bajnokok Ligája-induló közül az aranyérmes Mol-Pick Szeged július 22-én a Széchenyi téri Pick-nikkel, vagyis közönségtalálkozóval kezdte az alapozást az új idényre. Az „örökös” trónjáról az idén letaszított Telekom Veszprém játékosai július 27-én orvosi vizsgálaton látják egymást újra. Azt máris nagyobb kockázat nélkül megjósolhatjuk, hogy a 2018–2019-es szezonban is ez a két gárda csatázik a K&H Ligában és a Magyar Kupában is az aranyért, valamint küzd a BL-ben a négyes döntőbe jutásért.

Mindkét élcsapatunk kerete majdnem teljesen összeállt az új idényre már a játékosok és szakvezetők nyári szabadságolása előtt. Csak a Szegednél jelentettek be június végén két meglepő változást. Visszatért Carlos Pastor edző együttesébe a két éve Kielcébe szegődő Dean Bombac, aki a lengyel klub súlyos pénzügyi nehézségei miatt lépett. Ezért Bombac szlovén honfitársa, a Pickben „létszám fölöttivé” váló Stas Skube a Vardar Szkopjébe távozott, maga mögött hagyva, illetve felbontva májusban kötött kétéves szerződését. Ezzel követte Szergej Gorbokot, aki szegedi éveire a macedón fővárosban hagyta feleségét és hármasikreit. A tavalyi BL-győztes Vardar anyagi helyzete is meggyengülni látszik, ezért Raúl González, a gárda sikeredzője mellett több kulcsjátékos is távozott a szezon végén, közülük Joan Canellas és Jorge Maqueda a Szeged ajánlatát fogadta el, míg a világ egyik legjobb kapusa, Sterbik Árpád a Veszprémét.

A kézilabdás forgószínpad egyik különös érdekessége, hogy Sterbik érkezése miatt vált meg a Veszprém a szegediekhez távozó Mirko Alilovictól, aki így horvát honfitársával és válogatottbeli játékostársával, Marin Segóval alkot kapuspárt a bajnokcsapatban. Alilovic szegedi szerződése azon kevés megállapodás egyike, amikor a két magyar topklub egyikéből kerül valaki a másikhoz. Erre legutóbb 2016-ban akadt példa, akkor érkezett Ancsin Gábor a Veszprémbe, hogy aztán az idén – nagyon kevés veszprémi játék után – kölcsönbe az FTC-hez szerződjön.

Jó érzékkel írt alá Ljubomir Vranjes edző klubcsapatához tavaly tavasszal Manuel Strlek, aki mintha megérezte volna, hogy az idén léket kap a Kielce hajója. Szintén előszerződést kötött a veszprémiekkel egy éve Kentin Mahé, aki Vranjes előző gárdájából, az idén német bajnoki aranyat nyerő Flensburgból érkezik. Érdekes lesz, miként osztja el majd Vranjes a BL-ben és a bajnokságban az irányítókra váró feladatokat Mahé, Petar Nenadics és Lékai Máté között. Egy fokkal azért könnyebb lesz a dolga, miután a szintén válogatott irányító Győri Mátyást egy évre kölcsönadta a Tatabányának. (A fiatal játékos térdszalagja sajnos ismét elszakadt, így újabb féléves kihagyás vár rá.)

A beálló posztra érkező René Toft Hansentől többet remél Vranjes, mint Veszprémtől kilenc év után búcsúzó Renato Sulictól, akitől viszont sokat vár a lengyel Plock. Ebben a gárdában a horvát klasszis újra együtt szerepel majd a volt veszprémi Borbély Ádám kapussal, arról nem is beszélve, hogy a katalán Xavier Sabaté lesz kettőjük régi-új edzője.

Schuch Timuzsin (balra) lett a Fradi csapatkapitánya (Fotó: fradi.hu)
Schuch Timuzsin (balra) lett a Fradi csapatkapitánya (Fotó: fradi.hu)

BRONZRA VÁGYÓK SORA

A Tatabánya és a Balatonfüred áll az élen a bajnoki harmadik helyre esélyesek egyre népesebb csoportjában.

SZÖLLŐSI SZABOLCS, a Dabas beállósa: „A feleségemmel, Zácsik Szandrával és a kislányunkkal az egyik nagyon szép, csendes biatorbágyi utcában találtunk otthonra. Szandra Budaörsön játszik, és nekem is fontos volt, hogy Tatabányáról távozva a családom közelében találjak új csapatot. Tatabányán kitűnően éreztem magam, remek társakkal játszhattam együtt, de az idén tovább erősödő, jó hírnek örvendő Dabas ajánlata minden tekintetben kiváló volt, ezért szívesen elfogadtam.”

A tavaly és az idén is harmadik helyen záró, EHF-kupa-induló Tatabányára igen veszélyes lehet a nagyszerűen erősítő Balatonfüred, amely ugyancsak európai kupaszereplő lesz, miként a Komló is. De ott lehet a bronzcsatában a Csurgó, a Budakalász, netán a nagy ívű terveket szövögető FTC.

Csapata július 16-i edzésrajtja előtt Vladan Matics edző a tatabányaiak csupán kis részben megújuló keretéről beszélt. Szerinte az eredmények tükrében, valamint a klub anyagi korlátait is figyelembe véve, nem volt sok oka a vezetőségnek a változtatásra. Nemhogy pótolni, még helyettesíteni is nehéz lesz az ősztől Harsányi Gergelyt, aki az NB I-ben befejezte sportpályafutását, és civil munkája mellett legfeljebb valamelyik alacsonyabb osztályú együttesben fog levezetni. A még csapatot kereső román válogatott kapus, Ionut Iancu helyére magyar válogatott érkezett – a visszatérő Bartucz László kiváló, európai szintű kapusduót alkothat Székely Mártonnal. A hosszan gyógyuló térdsérülése után formája visszanyerésére törekvő Győri Mátyást a veszprémiek adták kölcsön egy idényre, de újra kidőlt a sorból. A válogatott Szöllősi Szabolcs klubválasztásánál fontos volt, hogy szeretett volna közel maradni Biatorbágyon élő családjához – a feltörekvő Dabas ebből a szempontból is jó választásnak látszik.

A Balatonfüred az idén nyáron is a megszokott módon változtat, vagyis Csoknyai István edző ezúttal is hozzálát több saját nevelésű fiatal csapatba építéséhez. Ennek szakmai és anyagi okai egyaránt vannak, ugyanakkor a klub helyzete mindkét szempontból stabil. Ha szigorúan vesszük, akkor csak egy játékos érkezik az EHF-kupa-szereplő együttesbe, mégpedig a Csurgóból a brazil Uelington Ferreira, hiszen Szöllősi Olivérrel csak annyi történt, hogy Dabason lejárt a kölcsönadási megállapodása. Nem halálos, de nehezen fog begyógyulni a seb, amelyet Debreczeni Dávid és Stanislav Kaspárek távozása okozott. A cseh válogatott jobbátlövővel igen jól járhat a Szeged, ezt láttuk a januári Európa-bajnokságon, amelyen Kaspárek főszereplő volt a mieink meglepő legyőzésében.

AZ FTC NAGYON MEGERŐSÖDÖTT

A némi szerencsével NB I-ben maradó, 12. helyen végző Ferencváros kerete a nyáron jelentős mozgások után alakult ki. Az érkezők között – több saját nevelésű fiatal mellett – magyar és külföldi válogatott sztárjátékosokat is látunk. Nem véletlenül derűlátó Király Sándor, a csapat szakosztályvezetője.

„Ha én fiatal, még nem kiforrott, de nagyon tehetséges magyar kézilabdázó lennék, akkor biztos, hogy a Ferencvárosban szeretném kibontakoztatni a pályafutásomat – magyarázta a sportvezető a klub honlapján. – Szerintem ma a Fradiban lehet a legjobb fiatal magyar kézilabdázónak lenni. Ezt bizonyítja, hogy tavaly öt saját nevelésű játékosunk, Kiss Bence, Kovács Roland, Czabán Márton, Tass Barnabás és Cseh Adrián mutatkozott be az NB I-ben. A harmadik–hatodik hely megszerzése a célunk, mert olyan bombaerős első sorunk lesz, hogy ha elkerülnek bennünket a sérülések, akkor a Veszprémen és a Szegeden kívül bárkivel fel tudjuk venni a versenyt. Persze az nagy kérdés, hogy ezek a játékosok mennyi idő alatt tudnak összeszokni, hiszen a többi rivális, például a középmezőnyből kiemelkedő Tatabánya és Balatonfüred kerete már évek óta együtt játszik. Példa lehet nekünk ugyanakkor a komlóiak tavalyi kiváló szereplése.”

A vezetőség továbbra is bízik Horváth Attila edzőben, akinek szép feladat és extra motiváció lehet, hogy csapatot gyúrjon a megtartott és az újonc játékosokból. Ezt egyszer már megtette Budakalászon, ahol az újoncot a negyedik helyig vezette, és – Király Sándor úgy gondolja – képes lehet hasonló teljesítményre a Ferencvárosnál is.

A távozók közül a volt válogatott Nagy Leventét kell kiemelni, aki befejezte profi karrierjét, a jövőben kapusedzőként dolgozik. Horváth Attila gárdája FTC július 9-én kezdte az alapozást. Vezetői nem titkolják, hogy a megerősített csapattól jó eredményt várnak, valamint remélik, hogy néhány éven belül európai kupamérkőzéseken szórakoztatja szurkolóit.

 

JÖTTEK-MENTEK
K&H LIGA, 2018–2019 (zárójelben a 2017–2018-as bajnoki helyezés)

SZEGED (1.)
Érkezett:
Mirko Alilovic (kapus, Veszprém), Dean Bombac (irányító, Kielce), Joan Canellas (balátlövő-irányító, Vardar), Nik Henigman (balátlövő, Riko Ribnica), Stanislav Kaspárek (jobbátlövő, Balatonfüred), Jorge Maqueda (jobbátlövő, Vardar)
Távozott: Fekete Bálint (jobbszélső-jobbátlövő, Logrono La Rioja), Thiagus Goncalves (balátlövő, Barcelona), Szergej Gorbok (balátlövő, Vardar), Hegedüs Márk (beálló, Eger), José Manuel Sierra (kapus, Saran Loiret), Stas Skube (irányító, Vardar), Ivan Srsen (jobbátlövő, Nexe Nasice), Zubai Szabolcs (beálló, Orosháza)

VESZPRÉM (2.)
Érkezett:
René Toft Hansen (beálló, Kiel), Borut Mackovsek (balátlövő, Celje), Kentin Mahé (irányító, Flensburg), Manuel Strlek (balszélső, Kielce), Sterbik Árpád (kapus, Vardar)
Távozott: Mirko Alilovic (kapus, Szeged), Ancsin Gábor (jobbátlövő, FTC), Győri Mátyás (irányító, Tatabánya), Schuch Timuzsin (beálló, FTC), Renato Sulic (beálló, Plock), Cristian Ugalde (balszélső, Hannover)

TATABÁNYA (3.)
Érkezett:
Bartucz László (kapus, Csurgó), Győri Mátyás (irányító, Veszprém)
Távozott: Harsányi Gergely (jobbszélső, visszavonult), Ionut Iancu (kapus, ?), Szöllősi Szabolcs (beálló, Dabas)

BALATONFÜRED (4.)
Érkezett:
Uelington Ferreira (balátlövő, Csurgó), Szöllősi Olivér (beálló, Dabas)
Távozott: Stanislav Kaspárek (jobbátlövő, Szeged), Varsandán Milán (balszélső, Gyöngyös), Debreczeni Dávid (beálló, FTC), Horváth László (irányító, Mezőkövesd)

KOMLÓ (5.)
Érkezett:
Sztefan Manojlovics (irányító, Csurgó), Ivan Matic (balátlövő, Gorica), Pál Ádám (jobbátlövő, Bad Neustadt)
Távozott: Joel Huesmann (balátlövő, ?), Szögi Balázs (irányító, visszavonult)

CSURGÓ (6.)
Érkezett:
Aleh Astrasapkin (jobbátlövő, M. Breszt), Farkas Tamás (védő-balátlövő, PLER), Kerkovits Gyula (balszélső, NEKA), Nagy Szabolcs (balátlövő, PLER), Alem Toszkics (beálló, Velenje), Rok Zaponsek (kapus, Velenje)
Távozott: Balogh Ákos (kapus, ?), Bartucz László (kapus, Tatabánya), Uelington Ferreira (balátlövő, Balatonfüred), Gazdag Tibor (balszélső, Nagykanizsa), Géczi Áron (beálló, ?), Iulian Jerebie (beálló, Maribor), Ljubomir Josics (jobbátlövő, ?), Darko Pavlovics (balszélső, visszavonult), Bojan Radjenovics (balszélső, ?)

BUDAKALÁSZ (7.)
Érkezett:
Koller Tamás (balátlövő, Vác), Simotics Mátyás (beálló, NEKA), Török Ádám (irányító, Vác), Váczi Milán (balátlövő, NEKA)
Távozott: Emil Berggren (balátlövő, ?), Tomás Reznicek (jobbátlövő, Karlskrona), Sutka Norbert (balátlövő, ?), Tamási Zsolt (kapus, Cegléd)

DABAS (8.)
Érkezett:
Borsos Tamás (balátlövő-védő, Cegléd), Pallag Péter (kapus, Cegléd), Szöllősi Szabolcs (beálló, Tatabánya), Törteli Koppány (irányító, Vác)
Távozott: Bakos Dávid (jobbátlövő, visszavonult), Duleba Norbert (kapus, visszavonult), Hajdu Tamás (irányító, ?), Korsós Ádám (irányító, Szigetszentmiklós), Pocsai Tajmund (jobbszélső, Cegléd), Szöllősi Olivér (beálló, Balatonfüred), Kei Tanaka (irányító, ?)

EGER (9.)
Érkezett:
Rolandas Bernatonis (balátlövő, Granollers), Hegedűs Márk (beálló, Szeged), Molnár Balázs (balszélső, Veszprém), Rédei István (jobbátlövő, Cherbourg)
Távozott: Inal Aflitulin (irányító, ?), Radoslav Antl (balszélső, visszavonult), Richard Stochl (kapus, visszavonult), Andrej Petro (beálló, Sala), Igor Radojevics (jobbátlövő, ?)

CEGLÉD (10.)
Érkezett:
Gábor Marcel (balátlövő, NEKA), Pocsai Rajmund (jobbszélső, Dabas), Tamási Zsolt (kapus, Budakalász), Milan Vucskovics (balátlövő, Zseljeznicsar Nis)
Távozott: David Máté (beálló, Mezőkövesd), Nemanja Grbovics (beálló, Steaua Bucuresti), Borsos Tamás (balátlövő-védő, Dabas), Pallag Péter (kapus, Dabas), Tóth Károly (irányító, Nagykanizsa) – még kérdés, marad-e Mirko Radovics (jobbszélső, ?)

GYÖNGYÖS (11.)
Érkezett:
Buzogány Barna (kapus, Brassó), Mirko Herceg (balátlövő, Essone), Milan Sajin (balátlövő, D. Bucuresti), Ubornyák Dávid (irányító, Veszprém), Varsandán Milán (balszélső, Balatonfüred), Uros Vilovszki (beálló, Nagybánya)
Távozott: Hudák Henrik és Holló Márk (mindkettő visszavonult), Kovacsics Péter (balszélső, FTC), Lele Ákos (balátlövő, Orosháza), Pedro Martins (beálló, Mezőkövesd), Matej Mikita (balátlövő, Chartres), Rodolfo Oliveira (jobbátlövő, ?), Vladan Loncar (balátlövő, Nasice)

FTC (12.)
Érkezett:
Ancsin Gábor (jobbátlövő, Veszprém), Debreczeni Dávid (beálló, Balatonfüred), Holdosi Bence (balszélső, PLER), Kovacsics Péter (balszélső, Gyöngyös), Merkovszki Pál (kapus, PLER), Rade Mijatovics (kapus, Breszt), Teimuraz Orjonikidze (balátlövő, Bitola), Schuch Timuzsin (beálló, Veszprém), Szakály Benedek (jobbszélső, Veszprém)
Távozott: Bakos György (irányító, ?), Benis Bence (jobbszélső, ?), Yassine Benmiloud (beálló, Vecsés), Grebenár Gábor (balátlövő, ?), Kaled Esszam (kapus, ?), Kocsis András (beálló, ?), Marczinkó Máté (jobbátlövő, Vecsés), Nagy Levente (kapus, visszavonult), Nagy Máté (balszélső, ?), Pál Gergely (balátlövő, ?), Rédai Krisztián (balátlövő, ?)

VECSÉS (újonc)
Érkezett:
Benmiloud Yassin (beálló, FTC), Haszillo Gergő (balátlövő, Veszprémi KSE), Kálomista Márton (kapus, Telekom Veszprém), Kránitz Zoltán (kapus, PLER), Marczinkó Máté (jobbátlövő, FTC), Jakub Mikita (balátlövő, Cesson, francia), Spekhardt Gergő (beálló, NEKA), Vízler Máté (balszélső, PLER)
Távozott: Csapi Bence (balátlövő, ?), Fiar Dániel (irányító, ?), Győrfi Zoltán (beálló, Rév és Társai SC), Halász Máté (balszélső, balátlövő, Kecskemét), Horváth Csaba (beálló, Rév), Tóth József (védő, Pénzügyőr), Tóth Norbert (beálló, Kecskemét)

MEZŐKÖVESD (újonc)
Érkezett:
Dávid Máté (beálló, Cegléd), Horváth László (irányító, Balatonfüred), Kovács Péter (jobbszélső, Békés), Filip Krivokapics (irányító, Lovcsen), Pedro Martins (beálló, Gyöngyös), Predrag Rodics (balátlövő, Pozsega), Stanko Stankovic (jobbátlövő, Borac)
Távozott: Horváth Lóránd (irányító, ?), Hangyel Norbert (jobbszélső, ?), Sándor Ákos (beálló, ?), Rozmán Benjamin (beálló, ?), Nebojsa Vojinovics (balátlövő, ?)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik