Mocsai Lajos sikert vár BL-csapatainktól

Vágólapra másolva!
2013.02.15. 11:08
null
Mocsai Lajos a Szeged és a Veszprém sikere mellett is tud érvelni (Fotó: Szabó Miklós)
Vajon mit gondol Mocsai Lajos szövetségi kapitány arról, hogy sorsdöntő mérkőzések előtt áll a férfi kézilabda Bajnokok Ligájában szereplő Pick Szeged és MKB Veszprém? Az előbbi szombaton a továbbjutásért küzd a D-csoportban a fehérorosz Dinamo Minszkkel, a bajnokcsapat pedig a B-csoportban az első hely megszerzéséért harcol a német THW Kiel, a BL-ben tavaly élen végző szupergárda ellen.

A Szeged borzalmas teljesítményt nyújtott a legutóbbi BL-mérkőzésén a svájci Schaffhausen otthonában, ám az azóta lejátszott többi találkozó eredményének köszönhetően még mindig reális esélye van a továbbjutást jelentő negyedik hely megszerzésére a D-csoportban. Ehhez azonban mindenképpen le kell győznie szombaton a Dinamo Minszket, amely a mostani BL-kiírás egyik meglepetéscsapatának számít, és már biztosította a helyét a legjobb 16 között.

„Nem csupán kincstári optimizmussal, hanem tényleg derűlátóan nézek mindkét magyar együttes mérkőzése elé – mondta Mocsai Lajos szövetségi kapitány, aki Szegedhez azért kötődik, mert ott született és ott is nőtt fel, Veszprémben pedig 2007-től tavaly nyárig sikert sikerre halmozott edzőként. – Az itthon játszó szegediekkel kezdeném, mert nekik nagyon sokat jelent, ha érzik maguk mögött a hazai közönséget, míg a BL-ben idegenben szerényebb teljesítményre képesek. Felszálló ágban van Skaliczki László kollégám csapata, és ezt kedden Csurgón is megmutatta, hiszen a találkozó nagyobb részében jól, hatalmas szívvel küzdött. Ez kell a Minszk ellen is, amely igen erős, de a kapusok vezérletével és kiemelkedő átlövőteljesítménnyel legyőzhető."

A Minszk erősségeként említette a kapitány, hogy ebben az évadban sok fiatal tehetség érett be a keretében, ezért az együttes szinte naponta képes javulni. Legjobbja az orosz válogatott Pavel Atman – az irányító meccsenként öt-hat gólt lő, s legutóbb Zágrábban is sokat tett alakulata talán már nem is meglepő győzelméért.

„A fehérorosz válogatott, amely visszatért a világbajnoki mezőnybe, és a Minszk szinte teljesen levetkőzte a hagyományos orosz iskola gyakran sematikus stílusát és újabban látványos, kreatív tempójátékkal, sok lerohanással lepi meg a világot – folytatta Mocsai Lajos. – Mivel erre törekszik a Szeged is, nagyon izgalmas, szoros meccsre számítok, amelyben a kapusok mellett Frantisek Sulc, Jonas Larholm és a többi belső ember, főleg a válogatottak eredményessége lehet döntő."

A Szeged az ősszel 29–24-re kikapott idegenben a Dinamótól, amely otthonától távol is képes a jó játékra, Barcelonában csak egy góllal veszített, Schaffhausenben és Zágrábban viszont győzni tudott.

A Kielbe látogató Veszprémet többen is féltik ettől a túrától, ám a szövetségi kapitány szerint otthonában is megverhető a BL-trófeát birtokló északnémet gárda.

„Láttam a kieliek múlt heti, rohanós BL-tarolását a svéd Sävehof ellen, valamint azt is, hogy szerdán Tamás fiamékat, vagyis a Hannovert is gólokban gazdag Bundesliga-meccsen múlták felül, szerintem mégsem kell túlzottan tartania a Veszprémnek a vasárnapi találkozótól – bizakodott. – Egykori klubcsapataim tucatnyi mérkőzést játszottak a kieli tízezres arénában, amelynek udvarias közönsége lelkesedik ugyan, de sosem teremt olyan hangulatot, mint a csapatáért tűzbe menő veszprémi publikum. Meglátásom szerint a Kiel erősen kilúgozott válogatott játékosai az utóbbi – igaz, győztes – meccseken is lassabbnak, fáradtabbnak, motiválatlanabbnak látszottak, mint az ősszel voltak. Persze tudom, minden relatív. De fakóbb csapatjátékuk engem a sok lőtt góljuk dacára sem győzött meg."

A kapitány szerint kedvezne a posztonként két-két klasszist soraiban tudó, Fazekas Nándor és Mirko Alilovic irányításával agresszíven és hatékonyan védekező Veszprémnek, ha a Kiel nyitott védekezést választana.

„Példás a veszprémi irányítók és átlövők úgynevezett mélységi játéka és sok keresztmozgása, valamint beállósaik is igen sok feladatot adnak az ellenfél védőinek – vélekedett, s egyben utalt rá, hogy ezzel a taktikával nyert egy góllal az ősszel a Veszprém itthon a Kiel ellen. – A siker másik kulcsa lehet, hogy a Kiel félelmetes átlövőit és irányítóit, Filip Jíchát, Momir Ilicset, Daniel Narcisse-t, Aron Pálmarssont vagy a volt veszprémi Marko Vujint miként sikerül lőtávolon kívül szorítani, illetve lövéshez sem engedni."

A szerdai német bajnokin a kieli lerohanások ellen tehetetlen Mocsai Tamáséknak ez csak részben sikerült: Vujint, Pálmarssont, Narcisse-t és Jichát ugyan egy-két gólon tartották, de Ilics, Dominik Klein és Christian Zeitz csúnyán megszórta őket – a vége 39–29 lett. Ez veszprémi szemszögből nézve azt jelenti, hogy akár 29 lőtt góllal is ki lehet kapni Kielben, ha a védelem nem ér vissza vagy nem áll össze. Ez esetben sem történne azonban tragédia, hiszen a csoport megnyeréséhez elég egy pontot szerezni a magyar bajnoknak a hátralévő két mérkőzésén. Az utolsó fordulóban az Atlético Madrid látogat a királynék városába.

A veszprémiek pénteken és szombaton itthon edzenek, majd Bécsből repülnek Hamburgba. Vasárnap délelőtt Kielben még könnyed átmozgatást vezényel Carlos Ortega edző.

 

A B-CSOPORT ÁLLÁSA
1. MKB VESZPRÉM 8 8 248–191 +57 16
2. THW Kiel (német) 8 6 2 269–219 +50 12
3. Atlético Madrid (spanyol) 8 4 4 217–218 –1 8
4. Constanta (román) 8 2 6 190–231 –41 4
5. Celje (szlovén) 8 2 6 192–215 –23 4
6. Sävehof (svéd) 8 2 6 227–269 –42 4

 

A TOVÁBBI PROGRAM
Február 16.: Celje–Constanta 16.30
Február 17.: Atlético Madrid–Sävehof 18
Február 17.: THW Kiel–MKB Veszprém 19
Február 20.: Constanta–THW Kiel 19
Február 21.: Sävehof–Celje 19
Február 23.: MKB Veszprém–Atlético Madrid 17.15

 

 

 

A D-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Barcelona (spanyol) 8 7 1 256–199 +57 14
2. Füchse Berlin (német) 9 7 2 261–255 +6 14
3. Dinamo Minszk (fehérorosz) 8 5 1 2 227–203 +24 11
4. Schaffhausen (svájci) 9 2 7 254–292 –38 4
5. PICK SZEGED 8 2 6 210–243 –33 4
6. CO Zagreb (horvát) 8 1 1 6 203–219 –16 3

 

A TOVÁBBI PROGRAM
Február 16.: Barcelona–CO Zagreb 16.15
Február 16.: Pick Szeged–Dinamo Minszk 15.30
Február 21.: Dinamo Minszk–Barcelona 18.00
Február 23.: CO Zagreb–Schaffhausen 18.00
Február 24.: Füchse Berlin–Pick Szeged 19.00

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik