Kézisek kézise: kapitányi testület dönt a legjobbról

LISZKAY GÁBOR LEVENTELISZKAY GÁBOR LEVENTE
2020.06.20. 09:21
null
Laurencz László 1995-ben vb-ezüstérmet szerzett a magyar női válogatottal (Fotó: Török Attila)
Minden idők legjobb magyar női kézilabdázóját azok a magyar edzők választhatták ki, akik szövetségi kapitányként vezették, vezetik a női válogatottat.

Igyekeztünk a lehető legobjektívebben összeállítani a Kézisek kézise zsűrijét, és nagy örömünkre szinte minden felkért vállalta a feladatot, hogy összeállítsa a maga tízes listáját. A legjobb tíz játékos közé egytől egyig világklasszisok kerültek, és azt sem állíthatjuk, hogy ne képviseltetné magát valamennyi dicsőséges korszak legalább egy játékossal a Hall of Fame-ben – mintha a szakemberek összedolgozva, patikamérlegen állították volna össze a listát, noha természetesen egymástól függetlenül alkottak véleményt.

Nézzük tehát a zsűrit, ábécérendben, számos emblematikus szakemberrel, valamint néhány, a fiatalabbak által esetleg kevésbé ismert taggal!

Barabás Zsolt. 1986–87-ben vezette a nemzeti együttest, előtte az utánpótlás-válogatottaknál dolgozott. Az 1986-os vb-n a nyolcadik, az 1987-es B-csoportos vb-n a harmadik helyen zárt a csapattal.

Radulovicstól Görbiczig
A szakadék szélétől a sydney olimpiai ezüstig
A BEK-győzelmeket és vb-ezüstöt hozó 1982 legjobbjai
Sterbinszky Amália és az 1970-es évek klasszisai
A pénz döntött – az út a vb-aranyig vezetett
Ki lesz a kézisek kézise? Indul a szavazás!

Csík János. Két időszakban kapitánykodott (1980–85 között, majd 1997-ben), 1982-ben vb-ezüstérmet nyert a csapattal hazai pályán, ám hiába vívta ki a jogot a Los Angeles-i szereplésre, a bojkott miatt éremesélyesként maradt le a válogatott az olimpiáról. 1997-ben a kilencedik helyet hozó vb-n vezette újra az együttest. A Vasassal magyar csúcsot jelentő tízszeres (!) bajnok.

Danyi Gábor. A pécsi szakember dolgozott a magyar utánpótlás-válogatottaknál, majd Győrben másodedzőként volt több nagy siker, bajnoki cím és BL-győzelem részese. 2018 nyarán megkapta a vezetőedzői posztot az ETO-nál, első idényének mérlege: BL-elsőség, bajnoki cím, Magyar Kupa-arany.

Elek Gábor. A Ferencváros szakvezetője harmadik társ szövetségi kapitányi időszakát kezdi meg a válogatottnál, hiszen 2016-ban Ambros Martínnal, míg az év elején Danyi Gáborral már betöltötte a posztot. Édesapja, Elek Gyula az FTC korábbi legendás edzője, édesanyja, Rothermel Anna az 1965-ös világbajnok magyar válogatott kapusa. Elek Gábor az FTC-vel eddig két KEK-et, egy-egy magyar bajnokságot és Magyar Kupát nyert 2008 óta.

Hajdu János. 2008-ban, majd 2013-ban volt a női együttes szövetségi kapitánya. Első alkalommal a pekingi ötkarikás játékokon a negyedik helyen zárt, 2013-ban a súlyos beteg Karl Erik Böhn helyére lépett be a szerbiai világbajnokság előtt, és lett a csapattal nyolcadik, igaz, a későbbi győztes braziloktól csak kétszeri hosszabbításban kapott ki. Utánpótlásszinten is eredményes: többek között ő rakta le a 2018-ban junior-vb-t nyerő csapat alapjait.

Imre Vilmos. A dunaújvárosi utánpótlásban edzősködött, majd a Dunaferr női csapatának vezetőedzőjeként tagja volt a pekingi olimpián Hajdu János szakmai stábjának is. Az ötkarikás játékokat követően nevezték ki szövetségi kapitánynak, vezetésével az együttes a nyolcadik helyen zárt a 2008-as Eb-n.

Id. Kiss Szilárd. 2000-ben a BL-címvédő Dunaferr mesterének kérték fel, az együttessel 2001-ben, 2003-ban és 2004-ben magyar bajnok, 2003-ban EHF-kupa-döntős. A 2004-es hazai Európa-bajnokságon vezette a női válogatottat – egyenesen a dobogóra, a bronzéremig.

Laurencz László. Már rutinos edzőként, 1990 után teljesedett ki: a C-csoportban lévő magyar válogatottat vette át szövetségi kapitányként, és hatását tekintve kivételes csapat épült, amely üstökösszerűen tört fel: a C-, majd a B-világbajnokság megnyerését vb-7. és Európa-bajnoki negyedik hely, vb-ezüstérem és olimpiai bronzérem követte. Csapata és az 1995-ös hazai világbajnokság révén Magyarországon új fejlődési pályára állította a sportágat és annak elismertségét.

Mátéfi Eszter. Erdélyből áttelepülve lett magyar válogatott, klubszinten és a nemzeti csapattal is eredményes volt. Trénerként Dunaújvárosban, majd a válogatott másodedzőjeként is dolgozott, 2009-ben nevezték ki szövetségi kapitánynak, a kínai világbajnokságon (9. hely), majd a dániai Eb-n (10. hely) vezette a nemzeti együttest.

Mocsai Lajos. A női szakágban a Vasassal 1982-ben BEK-et, magyar bajnokságot nyert, majd a férfiaknál tett hosszabb kitérőt követően 1998–2004 között vezette a női nemzeti együttest. Eredménysora egyedülálló: Eb-arany- és -bronzérem, vb-ezüstérem, olimpiai ezüstérem.

Németh András. Az FTC-ben legendás együttest épített, a zöld-fehérekkel hétszeres magyar bajnok, BL- és KEK-döntős, EHF-kupa-győztes. Három időszakban is vezette a női válogatottat, 1998-ban, majd 2005–2007 között, végül 2014–15-ben, 2005-ben vb-bronzérmes is volt. A Hypóval szintén BL-döntőt játszott, KEK-et nyert.

Szabó István. Ahogy a sportágban mindenki ismeri: Patyi. Edzőként a Spartacus női együttesével kétszer magyar bajnokságot, 1981-ben KEK-et nyert. 1988–89-ben töltötte be a szövetségi kapitányi posztot, igaz, balszerencsés korszakban, problémáktól sújtva csapatával a B-világbajnokság 13. helyén végzett, ami a C-csoportba való kiesést jelentette.

Zsiga Gyula. 1998-ban Németh Andrással „társbérletben” volt szövetségi kapitány, később, 2005-ben a vb-bronzérmes magyar együttes másodedzője. Edzőként alighanem a dunaújvárosi időszakra a legbüszkébb, amikor 1997–99 között szinte kizárólag magyar játékosokból álló csapatával két idény alatt két magyar bajnokságot nyert, valamint elhódította a Bajnokok Ligáját, az EHF-kupát és az európai Szuperkupát.

Mindezek után következhet az eredményhirdetés: rajt hétfőn, a 4–10. helyezettekkel!

Ezek is érdekelhetik
Legfrissebb hírek