Kézisek kézise: Radulovicstól Görbiczig

SZENDREI ZOLTÁNSZENDREI ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2020.06.18. 09:02
null
Radulovics Bojana mellé a 2000-es évek elején felnőtt Görbicz Anita (Fotó: Magyar Nemzet/Mirkó István)
Minden idők legsikeresebb éve után a magyar női kézilabda a világelitben maradt. A 2000-es évek első évtizedét a válogatott sikerei fémjelezték, a másodikat már klubjaink – főként a Győri ETO – remeklése.

 

Az olimpiai ezüstéremmel és Európa-bajnoki címmel záruló 2000-es év után a következő két esztendő világeseményein Mocsai Lajos csapata továbbra is meghatározó tényező volt a nemzetközi mezőnyben. Bár Kökény Bea 2000-ben a válogatottól elköszönt, így sem volt hiány sztárokból: Pálinger Katalin, Farkas Ágnes, Pádár Ildikó, Radulovics Bojana. S hozzájuk felnőtt Görbicz Anita.

A 2001-es vb hatodik, a 2002-es Eb ötödik helyezéssel zárult. Az előbbire az akkor 18 éves Görbicz még nem utazhatott, azonban az ezüstéremmel záruló junior-vb-n nyújtott teljesítménye után a 2002-es Eb-keretből már nem lehetett kihagyni. Radulovics gyermekáldás miatt nem tarthatott Dániába a csapattal, Farkas Ágnes viszont ott volt, és 1994 után másodszor is a kontinensviadal gólkirálynője lett.

Következett a 2003-as horvátországi vb, amelyen a mieink a sydneyihez hasonló forgatókönyvvel veszítették el a franciák elleni döntőt, avagy – pozitívabb aspektusból nézve – nyertek ezüstérmet. A zágrábi döntő 53. percében még 25–18-ra vezettünk, aztán jött a dráma… Döntetlenre rontottuk a meccset, sőt a hosszabbításban el is vesztettük. Egy perccel a rendes játékidő vége előtt kétgólos magyar előnynél a játékvezetők lépéshibára hivatkozva nem adták meg Görbicz gólját.

A vb-ezüst azt jelentette, hogy a magyar csapat kijutott a 2004-es athéni olimpiára, amelyen a negyeddöntőben ismét a franciák állták csapatunk útját. Sovány vigasz, hogy csakúgy, mint a vb-n, Radulovics Bojana lett a gólkirálynő. Aztán az Athén utáni, hazai rendezésű – nekünk bronzérmes – Eb-n ismét…

Időközben átalakult a válogatott, s Görbicz kezébe került a karmesteri pálca. 2005-ben már nem Farkas és Radulovics játszott a két oldalán, hanem Tóth Tímea és Mehlmann Ibolya. A szövetségi kapitány a Ferencváros sikeredzője, Németh András lett.

2005-ben már Tóth Tímea (képünkön) és Mehlmann Ibolya játszott a „karmester Görbicz” két oldalán (Fotó: AFP)
2005-ben már Tóth Tímea (képünkön) és Mehlmann Ibolya játszott a „karmester Görbicz” két oldalán (Fotó: AFP)


A hazai Eb-hez hasonlóan bronzéremmel záruló szentpétervári világbajnokságon (2005) Görbiczet ismét a torna legjobb irányítójának választották, amit két évvel később megismételt. Közben az ETO-val megszerezte első magyar bajnoki címét, és harmadszor is bejutott az EHF-kupa fináléjába. Nem véletlen, hogy 2005-ben megválasztották a világ legjobb női kézilabdázójának. A magyarok közül negyedikként, máig utolsóként. 1995-ben Kocsis Erzsébet, 2000-ben és 2003-ban Radulovics Bojana, 2004-ben pedig Kulcsár Anita lett a legjobb, aki nem sokkal megválasztása előtt, 2005 januárjában tragikus autóbalesetben életét veszítette.

2008-ban a magyar olimpiai csapat baljós előjelekkel vágott neki az olimpiának. Görbicz Anita főzés közben leforrázta magát, ezért úgy tűnt, hogy a Németh András lemondása után a csapatot átvevő Hajdu János nem számíthat vezérére. Görbicz végül hihetetlen akaraterőről tanúbizonyságot téve, égési sérülésekkel a lábujján is vállalta a szereplést, és végig fantasztikusan kézilabdázott a kínai fővárosban. Ami a férfiválogatottnak az Izland elleni negyeddöntő 2012-ben Londonban, az a nőknek a Románia elleni 34–30-as siker Pekingben: katarzist hozó diadal. Az érintett feleknek fájhat a legjobban, hogy a hátralévő két-két mérkőzésükből egyiket sem sikerült megnyerniük, így érem nélkül, a negyedik helyen zárták az olimpiát.

A válogatottnak 2012-ben sikerült megszereznie az Eb-bronzérmet
A válogatottnak 2012-ben sikerült megszereznie az Eb-bronzérmet

A fantasztikus egyéni teljesítmények és elismerések dacára Görbicznek csak nem sikerült az aranyérem nemzetközi szinten. Ez alól az ETO sem volt kivétel: nevelőegyesülete az első hét európai kupadöntőjét egyaránt elvesztette. Aztán jött a hőn áhított áttörés, 2013-ban a Bajnokok Ligája megnyerésével átszakadt a gát. A veszprémi arénában aratott sikert a budapesti négyes döntőkben további négy követte.

Görbicz Anita neve összeforrt a győri kézilabda felemelkedésével és azzal, hogy a Rába-partiakat 2020-ban abszolút megérdemelten a világ legprofibb női kézilabdacsapatának tartják. Görbicz a BL történetének egyik legeredményesebb gólszerzője lett, és a gólkirálynői címet is megnyerte két alkalommal.

Eközben a női válogatott nem tudta megőrizni helyét a közvetlen világelitben, lemaradt a 2012-es és a 2016-os olimpiáról is. Bár 2012-ben a magyar pályákon addig teljesen szokatlan szemléletet meghonosító, majd rákbetegségben elhunyt norvég Karl Erik Böhn vezetésével még sikerült egy Eb-bronzérem Szerbiában, azóta inkább az 5–12. hely a realitás a mieinknek. Ez nagyban magyarázható azzal, hogy most már nemcsak négy-öt éremesélyes válogatottat tartanak számon, hanem nyugodtan beszélhetünk tíz olyan együttesről, amelynek dobogós helyezése egyáltalán nem jelent meglepetést.

Az elmúlt időszak nagy utánpótlássikerei felcsillantották a reményt, hogy a magyar lesz a 2020-as évek egyik meghatározó csapata. A felnőtteknél Kim Rasmussen el is kezdte beépíteni a fiatalokat, akik a világ legjobb bajnokságává fejlődő NB I-ben egyre több játéklehetőséghez jutnak. Rasmussent váltva a Danyi Gábor, Elek Gábor párosra vár a következő feladat: két sikertelen kvalifikáció után kivezetni Tokióba a válogatottat, hogy ezek a tehetségek értékes tapasztalatokat szerezzenek az előttünk álló évtizedre.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik