Kézilabda: ma 50 éve, hogy férfi BEK-döntőt játszott a Bp. Honvéd

S. J.S. J.
Vágólapra másolva!
2016.04.22. 15:00
A kispályás kézilabda magyar férfi szákágának első jelentős sikerét érte el a Bp. Honvéd 1966. április 22-én, amikor Párizsban BEK-döntőt játszott a német DHFK Leipziggel.

Kézilabdában a Bajnokok Ligája elődje volt a Bajnokcsapatok Európa Kupája (BEK), amelyben tényleg csak egy-egy ország legjobb klubcsapata szerepelhetett. A nagyon erős sorozat 1966-os idényében a Dékán Rezső edző vezette Bp. Honvéd fantasztikus győzelmekkel, a bolgár Dinamo Szófiát, a spanyol Atlético Madridot, a svájci Grasshoppers Zürichet és a dán Aarhust maga mögé utasítva a fináléba verekedte magát, és a trófeáért az akkori NDK-beli DHFK Leipziggel mérkőzött a párizsi Coubertin-csarnokban.

A döntőt a lipcseiek nyerték meg 16–14-re, mégis sporttörténelmet írt Adorján János, Badó László, Braunsteiner Gyula, Fenyő András, Juhász Zoltán, Kadarabek Péter, Kovács László, Mocsár Csaba, Páll Árpád, Rosenberszky Róbert, Soós János, Széplaki Gyula, Tószegi Attila, Varga István és Vitkay László.

A játékosok többsége, akikről Vitkay László készített összeállítást, aktív pályafutása befejeztével is hűséges maradt a sportághoz és edzőként, sportdiplomataként szolgálta a magyar kézilabdát.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik