Kézi: Kocsis Mátét választották meg a szövetség új elnökének

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2015.04.17. 14:34
null
Mocsai Lajos (balra) tiszteletbeli elnök lett (Fotók: Szabó Miklós)
Kocsis Mátét, a Fidesz kommunikációs igazgatóját, Józsefváros polgármesterét választották meg a Magyar Kézilabda-szövetség (MKSZ) elnökének.

A pénteki küldöttgyűlésen Kocsisnak két tartózkodás mellett szavaztak bizalmat. A korábbi 206-szoros válogatott átlövő, Farkas Ágnes – a Vas Megyei Szövetség elnöke – nem került fel a jelöltlistára, mert nem kapott elegendő támogatást.

Farkas Ágnes nem került fel a jelöltlistára
Farkas Ágnes nem került fel a jelöltlistára

Vetési Iván, aki 2011 júniusa óta irányította a szövetséget, családi okokra hivatkozva március 5-én jelentette be, hogy nem száll harcba ismét a posztért, és Kocsis Mátét ajánlotta új elnöknek.

A jogász végzettségű Kocsis Máté a Ferencváros alelnöke és az FTC női kézilabda-szakosztályának elnökségi tagja.

Székfoglalójában jelezte, hogy a leköszönő elnökség jó munkát végzett, de még van mit tenni a megyéknél, a ligáknál, a válogatottaknál, az utánpótlás, valamint a nemzetközi kapcsolatok és a marketing „erejének” növelése terén.

„Nagyszerű jövő előtt áll a kézilabda, és az ország egyik legnépszerűbb sportjának szolgálói lehetünk” – tette hozzá a 34 éves Kocsis.

„Betöltött szerepe többre jogosítja fel a magyar kézilabdát”

Az új elnök a világversenyeken éremeséllyel induló válogatottakat, a meglévőnél szélesebb utánpótlásbázist, infrastrukturális fejlesztéseket és a sportág eddiginél hatékonyabb népszerűsítését szeretné elérni csapatával, azaz az elnökséggel. Csarnokokat kívánnak építeni, illetve a meglévőket felújítani, hogy még több gyereknek legyen kedve és lehetősége ezt a sportágat választani. Az elnöki program része az az elképzelés is, hogy létrehoznak egy központi adatbázist, amelyben minden játékos szerepel.

Kocsisnak két tartózkodás mellett szavaztak bizalmat
Kocsisnak két tartózkodás mellett szavaztak bizalmat

A Kocsis által javasolt alelnököket, Pálinger Katalint és Marosi Lászlót, két korábbi kiváló játékost egyhangúlag választották meg. A további elnökségi tagok is az új elnök jelöltjei voltak, nevezetesen Radulovics Bojana, Oláh Sándor, Bardóczy Gábor, Tállay András, Győrfi János, valamint Szabó László Zsolt, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója. A tiszteletbeli elnök Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora lett.

Az elnökségben a női válogatottakért és a női utánpótlásért Pálinger és Radulovics olimpiai és világbajnoki ezüstérmesek felelnek a jövőben. A férfiaknál a válogatottak és az utánpótlás ügye Marosi területe lesz. Oláh az amatőrök ügyének összefogásáért, Bardóczy a TAO-pénzekért, Győrfi a sporttudományért és az innovációért, Tállay a sportegészségügyért és a teljesítménymérésekért felel.

A küldöttek egyhangúlag elfogadták a 2014-es szakmai és pénzügyi beszámolókat, valamint a 2015-ös költségvetést. Elhangzott, hogy az MKSZ-nek tavaly több mint 3 milliárd forint bevétele volt, és pozitív szaldóval zárta a pénzügyi évet. Vetési Iván leköszönő elnök hangsúlyozta, a 2011-ben megkezdett munka hatására sikerült megteremteni az anyagi stabilitást, átlátható és hatékony a szövetség munkája, a szakmai munka színvonalas, míg „az eredményesség terén is van mire büszkének lenni”. Hozzátette, reméli, hogy a négy éve indult fejlődési szakasz folytatódik.

Az eseményen adták át a Török Bódog-életműdíjat, amelyet Laurencz László kapott meg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik