Kézilabda: Juhász Ádám hosszú utat tett meg a visszatérésig

Vágólapra másolva!
2022.03.19. 09:08
null
Juhász Ádám (középen) nem stresszel, csak élvezné a játékot és élne a lehetőséggel (Fotó: Dömötör Csaba)
Rájárt a rúd a Bányász irányítójára, Juhász Ádámra az elmúlt két és fél évben, de most kapna az alkalmon, és bizonyítana az új kapitánynak, Chema Rodrígueznek, hogy a jövőben érdemes vele (is) számolni.

A csalódást keltő Európa-bajnoki szereplés után a hétvégén először lép pályára férfiválogatottunk – rögtön kétszer is. A Németország elleni két idegenbeli mérkőzés nem a januári Eb-15. helyezést van hivatva feledtetni, sokkal inkább már a jövőnek szól, és ez még akkor is igaz, ha a Gulyás István helyére egy hete kinevezett Chema Rodrígueznek különböző okok miatt ezúttal több olyan alapembert is nélkülöznie kell, akikkel a 2024-es párizsi olimpiát megcélozhatja.

Juhász Ádámnak például a két és fél évig tartó Gulyás-érában egyszer sem sikerült megmutatnia magát címeres mezben, miután többször sérülés, betegség hátráltatta, vagy éppen a pandémia szólt közbe, ezért elsősorban most annak örül, hogy végre bizonyíthat a kapitánynak.

„Kétezertizenkilenc szeptemberében szakadt el a keresztszalagom, azóta kétszer kaptam meghívót, de egyszer sem tudtam eljönni az összetartásra    – mondta a Nemzeti Sportnak a Grundfos Tatabánya KC 26 esztendős, 42-szeres válogatott irányítója.   – Gondolom, Chemáék tudták, hogy Lékai Mátéra most nem számíthatnak, így felszabadult egy hely a poszton, másrészt valószínűleg meg akarták nézni, mire vagyok képes. Bármi is legyen az oka, nem számít, boldog vagyok!”

Juhász felkészültnek érzi magát, a hosszú távollét ellenére sem stresszel, csak élvezné a játékot és élne a sansszal. Az irányítók között nagy a verseny, ezért úgy fogalmazott, ha jobb lenne náluk, már korábban számoltak volna vele. A négynapos budaörsi edzőtáborban először a taktika elsajátítását tűzte ki célul, mivel a Bányászt edző Dragan Djukics és a mieinket irányító Chema Rodríguez alapvetően más stílust képvisel. Egyébként érdemes megjegyezni, hogy Juhász a szélen is bevethető, bár fiatalon azt nyilatkozta, nem szeretne balszélsőként játszani.

„Remélem, legalább az egyik meccsre beneveznek – folytatta a tatabányai játékmester. – Hosszú volt az út idáig, talán könnyebben elviseltem volna, ha azután nem tart igényt rám a szakmai stáb, hogy edzésen látott, mint azt, hogy különböző okok miatt el sem jutottam odáig. Nehéz olyan sérülésből visszatérni, mint amilyennel én bajlódtam – az egy év rehabilitációt követően sokáig kerestem a formámat, és beletelt kis időbe, hogy ne féltsem a lábamat. Ez viszont a múlt, a térdem már egyáltalán nem fáj, a gyorsaságomat pedig kezdem visszaszerezni. A terhelést néha megérzem, ám akkor is inkább a fáradtságot.”

Juhász szerint a hangulat kifejezetten jó az öltözőben. Az Eb-kudarcot mindenki feldolgozta, a tanulságokat elraktározta, innentől kezdve csak a következő feladatokra koncentrál: a németországi két meccsre és az áprilisi vb-selejtezőkre.

A MAGYAR VÁLOGATOTT TAVASZI PROGRAMJA
Felkészülési mérkőzések
Szombat, 16.15, Gummersbach:
Németország–Magyarország
Vasárnap, 17.15, Kassel: Németország–Magyarország
Világbajnoki selejtezők
Április 13.:
Litvánia–Izrael előselejtező győztese–Magyarország
Április 16.: Magyarország–Litvánia–Izrael előselejtező győztese
A párharc győztese jut ki a 2023. januári, lengyel-svéd közös rendezésű világbajnokságra.

A MAGYAR FÉRFIVÁLOGATOTT KERETE A NÉMETORSZÁGI MÉRKŐZÉSEKRE
Kapusok: Borbély Ádám (Fejér-B.Á.L. Veszprém), Mikler Roland (Pick Szeged), Székely Márton (Eurofarm Peliszter – Észak-Macedónia)
Jobbszélsők: Bujdosó Bendegúz (Ferencváros), Rodríguez Pedro (Balatonfüredi KSE)
Jobbátlövők: Ancsin Gábor (Grundfos Tatabánya), Balogh Zsolt (Grundfos Tatabánya), Leimeter Csaba (PPD Zagreb – Horvátország)
Irányítók: Fazekas Gergő (Fejér-B.Á.L. Veszprém), Hanusz Egon (TVB Stuttgart – Németország), Juhász Ádám (Grundfos Tatabánya)
Beállók: Sipos Adrián (Telekom Veszprém), Szöllősi Szabolcs (Dabas), Topic Petar (Balatonfüredi KSE), Vajda Huba (Fejér-B.Á.L. Veszprém)
Balátlövők: Nagy Bence (Ferencváros), Ligetvári Patrik (Telekom Veszprém), Szita Zoltán (Wisla Plock – Lengyelország)
Balszélső: Kovacsics Péter (Ferencváros)

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik