Kézilabda: Ennek a csodának ezúttal vége – visszalépett a Székelyudvarhely

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.01.30. 09:27
null
(Fotó: szkc.ro)
Főtámogató nélkül maradt a román élvonalban szereplő Székelyudvarhelyi KC (SZKC) férfi kézilabdacsapat, ezért a klub úgy döntött, hogy visszalép a bajnokságból.

 

 

Dr. Verestóy Attila (1954–2018)
Székelyudvarhelyen született 1954. március 1-jén. A Bukaresti Műszaki Egyetem vegyészmérnöki karán diplomázott 1978-ban. 1994-ben fejezte be tanulmányait a bukaresti Nemzeti Védelmi Kollégiumban, ezt követően a németországi George C. Marshall Stratégiai Tudományok Kollégiumában tanult.
1999-ben a Bukaresti Műszaki Tudományegyetem szervetlen kémia és környezetvédelem szakán doktori címet szerzett. Gyakorló mérnökként kezdett dolgozni 1978-ban, előbb a gyergyószentmiklósi Mecanica üzemben, majd a székelyudvarhelyi Gábor Áronban.
1980-tól tanársegéd a Bukaresti Műszaki Tudományegyetem vegyészmérnöki karán, majd 1983-tól 1989-ig a Bukaresti Szervetlen Vegyipari Kutatóintézet tudományos kutatója. 1990 januárjától a Nemzeti Megmentési Front tanácsosa, Király Károly alelnök irodája szakértőcsoportjának tagja.
1990 óta Hargita megye RMDSZ-es szenátora volt, 2004-től az RMDSZ szenátusi frakciójának vezetője, és néhány év megszakítással 1997 óta az udvarhelyszéki területi RMDSZ elnöke. Alapítója, elnöke és főtámogatója volt a Székelyudvarhelyi Kézilabda Clubnak, valamint a dr. Verestóy Attila Alapítványnak.

A klub hivatalos honlapján is olvasható közlemény szerint a tulajdonos Verestóy Attila múlt heti halála miatt elapadt az anyagi forrás, és ezzel a csapat is összeomlott.

„Az elmúlt héten a Székelyudvarhelyi KC elveszítette megalapítóját, egyben főtámogatóját. Az elnök, dr. Verestóy Attila hiánya nagy űrt hagyott. Ismerve az alapító filozófiáját, tudva, hogy ő az elejétől kezdve a legnehezebb időszakban is a csapat mellett állt, azt a döntést hozta a klub vezetősége, hogy felhasználva minden külső erőt megragad minden lehetőséget, hogy az SZKC-ról ne csak múlt időben beszélhessenek.

Az utóbbi napok a túlélés megteremtéséről szóltak. A klub első körben tudatta játékosaival, hogy már nem képes azon a pénzügyi szinten folytatni, mint eddig. A kézilabdázók útjába nem gördített akadályt: más gárda keresésébe foghattak, szabad játékossá nyilvánítjuk őket”– olvasható a klub közleményében.

A 2005-ben alapított, Székelyföld legsikeresebb együttesének tartott klubot Verestóy Attila üzletember, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) egykori szenátora támogatta. A politikus a múlt héten hunyt el, ezért a román élvonalban jelenleg harmadik helyen álló együttesnek új támogató után kellett néznie.

„Második körben a jelenlegi városvezetéssel egyeztettünk, kérve a segítségét. Az együttes eddig is Székelyudvarhely nevét küldte szerteszét az országban és a nagyvilágban. A polgármesteri hivatal, együtt pár udvarhelyszéki vállalkozóval ígéretet tett, hogy megpróbálja a segítséget. Ezúttal köszönjük nekik, hogy a legnehezebb időszakban is mellénk álltak: ING Service, Triga, Caparol, Macops, Roseal, Termoláng. Rajtuk kívül a Hargita megyei tanács is kereste a megoldást a túlélésre” – tájékoztattak.

Dr. Verestóy Attila (Fotó: szkc.ro)
Dr. Verestóy Attila (Fotó: szkc.ro)

 

A klub vezetőségének végül, mérlegelve a jelenlegi anyagi helyzetet – azt, hogy a folytatást illetően bizonytalan a Székelyudvarhelyi KC jövője –, döntést kellett hoznia: a ködös jövőkép miatt nem lehetett más a lépés, mint hogy az SZKC kiszáll a Nemzeti Ligából.

„Maradnak az elért eredmények, az országos szinten elhódított érmek, a magasba emelt Challenge-kupa. Minden kis apró eredmény, a nagy győzelmek, a keserédesen elveszített összecsapások, a megkönnyezett diadalok. Na és még hosszan sorolhatnánk. Több mint egy évtizeden keresztül a Székelyudvarhelyi Kézilabda Club megszámlálhatatlan közösségi érzést adott. Hétről hétre vártuk a találkozókat, számolgattuk, miként végezhetünk előrébb, juthatunk fel a csúcsra” – olvasható

„Mi mást hagyhatunk hátra? Köszönet mindenkinek, aki a magáénak érezte az SZKC-t, aki a kezdetektől dédelgette, aki az évek során anyagilag mellette állt, aki szívből szurkolt, aki önfeledten énekelte a székely himnuszt a győzelmek után. A legvégén a legnagyobb főhajtás az alapítónak, a kézilabdacsalád megálmodójának, a főtámogatónak jár. Ezt a csodát dr. Verestóy Attilának köszönhetjük. Ennek a csodának ezúttal vége” – zárul a közlemény.

Az SZKC 2007-ben jutott fel az élvonalba, azóta többször dobogós helyezést ért el, 2015-ben pedig elhódította a Challenge-kupát. A jelenlegi szezonban 15 forduló után a 3. helyen áll, csütörtökön a listavezető, kétpontos előnnyel vezető éllovas Steaua otthonában lépett volna pályára.

Vilovszki volt a székelyudvarhelyiek egyik erőssége (Fotó: szkc.ro)
Vilovszki volt a székelyudvarhelyiek egyik erőssége (Fotó: szkc.ro)

 

A szerb Dragan Djukics irányította csapatban két magyar válogatott kézilabdázó is játszott az idényben: Vilovszki Uros és Krivokapics Milorad.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik