Kézilabda: az EHF rendkívüli ülésen függesztette fel a macedón tisztségviselőt

D. S. B.D. S. B.
Vágólapra másolva!
2023.05.27. 10:45
null
Az EHF további értesítésig felfüggesztette a mérkőzések manipulálásával gyanúsított Dragan Nacsevszkit (Fotó: Getty Images)
Az Európai Kézilabda-szövetség további értesítésig felmentette feladatai alól a versenybizottság egyik tagját, a korábban játékvezetőként tevékenykedő északmacedón Dragan Nacsevszkit, mert a dán Tv2 2020-ban készült rejtett kamerás felvételei során a tisztségviselő nem zárkózott el egyértelműen a mérkőzések eredményének befolyálásáról szóló ajánlattól.

 

A dán Tv 2 néhány évvel ezelőtt kezdett dokumentumfilmet készíteni a nemzetközi kézilabdában előforduló esetleges mérkőzésbefolyásolásokról. A tervek szerint idén nyáron bemutatásra kerülő filmben látható egy 2020. januári találkozó – a svédországi Európa-bajnokság alatt –, amikor az EHF versenybizottságának tagját, a korábbi játékvezetőt, az északmacedón Dragan Nacsevszkit egy találkozóra hívta egy magát üzletembernek kiadó férfi, akinek az volt a terve, hogy kézilabdacsapatot indítson a SEHA-ligában, de a férfi csupán egy rejtett kamerával ellátott szereplő volt, s a kettejük között elhangzott beszélgetés tartalmát a Tv2 az EHF elé tárta, majd a szövetség felfüggesztette Nacsevszkit.

„A Tv2 arról tájékoztatta az Európai Kézilabda-szövetséget, hogy Dragan Nacsevszki ezen a találkozón nemegyszer visszautasította a mérkőzések végeredményére irányuló együttműködési ajánlatot, ám az idézetek szerint nem határolódott el teljesen a dologtól, ezért hibás jelzéseket küldött az általa képviselt szerepkörben” – írja honlapján az EHF.

Dragan Nacsevszki éveken keresztül intézte a játékvezetők küldését az európai szövetségen belül, de már 2019 óta nem ő a felelős ezekért, hiszen azóta azt már az EHF adminisztratív dolgozói intézik.

A Tv2 dokumentumfilmjében egy másik – névtelenül nyilatkozó – nemzetközi játékvezető is szerepel, aki arról beszélt, hogy Dragan Nacsevszki egy másik személyen keresztül arra kérte őt, manipulálja egy mérkőzés eredményét.

Dragan Nacsevszki ugyanakkor az EHF-nek adott nyilatkozatában azt írta, hogy soha nem vett részt semmilyen meccs manipulálásában.

Egyébként Dragan Nacsevszki fia, a szintén nemzetközi játékvezetőként dolgozó Gjorgji Nacsevszki is szerepel a Sportradar elemzőcég 2018-as riportjában, amely alapján nyolc játékvezetői párost gyanúsítanak azzal, hogy 2016 szeptembere és 2017 novembere között 26 kézilabda-mérkőzést – így Bajnokok Ligája-meccseket és válogatott találkozókat – befolyásoltak.

Az Európai Kézilabda-szövetség ismertette azt is, hogy minden információt továbbítottak az üggyel foglalkozó osztrák szövetségi rendőrség illetékes osztályának.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik