Kézilabda: átadták a megújult debreceni Főnix Arénát – fotók

Munkatársunktól MunkatársunktólMunkatársunktól Munkatársunktól
Vágólapra másolva!
2021.10.20. 18:24
null
Átadták a megújult debreceni Főnix Arénát (Fotó: MKSZ)
A Főnix Arénára átnevezett csarnokot a tervezett határidő előtt egy héttel, október 20-án adták át ünnepélyes keretek között.

Csaknem két évtizeddel ezelőtt, 2002 szeptemberében adták át a Főnix Csarnokot, amely a Papp László Budapest Sportaréna avatásáig az ország legnagyobb sportcsarnoka volt. A debreceni létesítmény hamar a hazai sportélet meghatározó részévé vált, több mint 30 világversenynek adott otthont, s itt rendezték a magyar kézilabda történetének legtöbb néző előtt lejátszott – fedett pályás – bajnoki meccsét (Debreceni VSC–Győr, 2019. február 27., 5600 néző).

Nem csoda, hogy a mostani felújítás apropója is a kézilabda volt, hiszen a debreceni csarnok lesz a 2022-es magyar–szlovák közös rendezésű férfi Eb egyik helyszíne. A Főnix Arénára átnevezett csarnokot a tervezett határidő előtt egy héttel, október 20-án adták át ünnepélyes keretek között.

Házigazdaként először Papp László, Debrecen polgármestere beszélt az ünnepségen. A városvezető elmondta, hogy a Főnix Aréna Debrecen egyik ékköve, s bár jó kondícióban volt, az elmúlt években időszerűvé vált a korszerűsítése. A beruházás költségéből bruttó 2.5 milliárd forint a kormányzati forrás, 600 millió forintot a Magyar Kézilabda-szövetség (MKSZ) biztosított. Ebből egyebek mellett lefestették a külső homlokzatot, új színvilágot, burkolatot kapott a belső tér, korszerűsítették a gépészeti és informatikai rendszereket, a belső világítást, és kiépítették a nemzetközi előírásoknak megfelelő, a nézőteret is megfigyelő kamerarendszert.

(Fotó: MTI)
(Fotó: MTI)

 „Kétezer-tizennyolcban álmodtunk nagyot arról, hogy Magyarország végre férfi kézilabdában is otthont adhasson világeseménynek – mondta a megnyitón Kocsis Máté, a Magyar Kézilabda-szövetség elnöke. – Nemcsak sporteseményt szeretnénk rendezni, célunk megmutatni a külföldi látogatóknak az ország azon részeit, amelyekre büszkék vagyunk, Debrecen pedig ilyen.” 

A megújult Főnix Aréna első nagy versenye a november 18. és 22. között megrendezendő rövid pályás gyorskorcsolya-világkupa-viadal lesz, amely az olimpiai kvalifikációs sorozat fontos állomása. Kósa Lajos, Debrecen korábbi polgármestere, a Magyar Országos Korcsolyázószövetség elnökeként is beszélt a Főnixről.

Papp László, Kósa Lajos, Kocsis Máté, Juhász Roland és Bardóczy Gábor átvágják a nemzeti színű szalagot a felújított Főnix Aréna átadásán (Fotó: MTI)
Papp László, Kósa Lajos, Kocsis Máté, Juhász Roland és Bardóczy Gábor átvágják a nemzeti színű szalagot a felújított Főnix Aréna átadásán (Fotó: MTI)

 „Itt lett Csollány Szilveszter világbajnok, itt nyerte meg a magyar junior kézilabda-válogatott a vébét  – kezdte mondandóját múltidézéssel Kósa Lajos. – Novemberben remek versenyt szeretnénk rendezni, igazi sztárkavalkáddal, de ehhez kellett, hogy a Főnix Aréna nemcsak a kézilabda szempontjából újult meg: a jégkészítési technológia is korszerűsödött, a versenyzők így a legjobb jégen mérhetik össze tudásukat.”     

Bardóczy Gábor, a jövő januári férfi kézilabda Európa-bajnokság kormánybiztosa azt a célt fogalmazta meg, hogy Magyarország önállóan is képes legyen bármilyen nemzetközi sportesemény megrendezésére. Utalt arra, hogy ennek az állomásai a szegedi, a tatabányai és a debreceni sportcsarnokok építése, illetve felújítása. Szavai szerint a beruházások nyomán XXI. századi közösségi terek jöttek létre.

Az átadóünnepség zárásaként a Debreceni Sportcentrum Sportiskola két leánycsapata játszott barátságos meccset, a bemutatás, a körítés azonban már a jövő januári Eb-t idézte.

(Fotó: MTI)
(Fotó: MTI)
(Fotó: MTI)
(Fotó: MTI)
Leleplezték a jövő évi férfi kézilabda Európa-bajnokság kezdetéig visszaszámláló órát is (Fotó: MTI)
Leleplezték a jövő évi férfi kézilabda Európa-bajnokság kezdetéig visszaszámláló órát is (Fotó: MTI)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik