Kézilabda: a világbajnokság végéig Xavi Sabaté a kapitány

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.08.25. 17:50
null
Sabaté nagyszerű munkát végzett a válogatott élén (Fotó: Szabó Miklós)
Férfi kézilabda-válogatottunk a Szerbia elleni, júniusi pótselejtezőn kettős győzelemmel jutott ki a jövő januári, franciaországi világbajnokságra. Csapatunk Xavi Sabaté, a Telekom Veszprém vezetőedzője irányításával érte el e sikert. Ezért és a mindvégig harmonikus, hatékony közös felkészülés ismeretében felvetődött a lehetősége, hogy a megbízott szövetségi kapitány a vb végéig, 2017. január 31-ig folytassa a munkát.

A szövetség, az MKSZ és a Telekom Veszprém, illetve Xavi Sabaté részvételével megkezdődtek az egyeztetések a hosszabbításról, és mostanra megszületett a megállapodás. Ennek értelmében az MKSZ elnöksége Xavi Sabatét 2017. január 31-ig bízta meg a szövetségi kapitányi teendők ellátásával. A másodedzői tisztet, csakúgy mint eddig, Debre Viktor látja el, a stáb is változatlan marad.

Marosi László, a szövetség alelnöke, az 1980-as, 90-es évek világklasszis játékosa, a férfi szakág szakmai felelőse szerint a lehető legjobb döntés született meg: „A lengyelországi Európa-bajnokság után új kapitányt kerestünk, és az idő szűke miatt a legbiztosabb megoldásnak azt láttuk, ha Xavi Sabatét kérjük fel a feladatra, hiszen jelentős részben klubcsapatára, a Veszprémre épül a válogatott. A vb-kvalifikáció megszerzése is bizonyította, hogy helyes volt a választás, ráadásul Sabate és Debre Viktor kiválóan kiegészítik egymást, hatékony és remek párost alkotnak. Remélhetőleg mindennek a világbajnokságon is meglesz az eredménye.”

Novák András főtitkár erre rímelve úgy fogalmazott: „A Szerbia elleni két mérkőzés eredménye önmagáért beszél, de legalább ennyire fontos, hogy komoly és alkotó munkát végzett a válogatott, ezért minden amellett szólt, hogy ez folytatódjon. A stábon belül, valamint a stáb és a csapat között is kiváló volt az összhang, az együttműködés, hiszünk benne, hogy ez így is marad, egészen a jövő januári világbajnokság végéig. A mostani megbízatás addig szól, de az ősz folyamán természetesen megkezdődik a hosszabb távú tervezés is. Végezetül köszönetet kell mondanunk a Telekom Veszprémnek, amiért hozzájárult ahhoz, hogy vezetőedzője továbbra is a magyar válogatott rendelkezésére álljon.”

Xavi Sabaté, mint elmondta, örömmel áll a folytatás elébe: „Nagyon büszke vagyok, amiért a Magyar Kézilabda-szövetség felkért a további munkára, és nagyon hálás vagyok a klubomnak, amely engedélyezte számomra, hogy a válogatottal is dolgozhassak. Egyeztettünk mind a klub, mind a szövetség vezetőivel, és tisztáztuk, hogy el fogom tudni választani a két munkát egymástól, mindig száz százalékosan arra koncentrálva, amelyik éppen időszerű. Nem fog ez problémát jelenteni számomra. Nagyon hálás vagyok minden válogatott játékosnak is, mivel támogatnak a velük végzett munkám során, a kapitányi feladat egészen új élményt és tapasztalatot jelentett számomra. Örömmel láttam, hogy a játékosoknak milyen sokat jelent a nemzeti csapat és annak eredményessége, amelyért a maximumot igyekeznek nyújtani minden edzésen és meccsen. A vb-kvalifikáció rendkívül fontos volt számunkra a magyar kézilabda jövője miatt. Lenyűgöző volt, hogy minden játékos teljes erőbedobással segített a világbajnoki részvétel kiharcolásában. Sőt olyan játékos is volt, aki annak ellenére a válogatott rendelkezésére állt, hogy már visszavonult a nemzeti csapatból, ám most visszatért. Éppen ezért nagyon hálás vagyok Fazekas Nándornak, vagy éppen olyan játékosoknak is, mint Nagy László, aki hihetetlenül kemény idényt követően is mindent beleadott, pedig nagyon kimerült volt a Bajnokok Ligája final four után. A fáradtság ellenére tehát mindenki örömmel jött a válogatottba, és mindent megtett a sikeres kvalifikáció érdekében.”

Xavi Sabaté a világbajnoki reményekkel, esélyekkel kapcsolatban derűlátó, de érthetően óvatos: „Sok olyan gárda lesz ott a vb-n, amely már hosszú ideje együtt készül és felépítette a csapatát. Mi eddig csupán tizenöt edzésen dolgoztunk együtt, és a világbajnokságig nincs túl sok időnk a felkészülésre. Biztos vagyok benne, játékosaink meg akarják mutatni mindenkinek, hogy mire képesek, ugyanakkor realistának kell lennünk, két lábbal a földön kell maradnunk. Természetesen az a célunk, hogy a legjobb teljesítményt hozzuk ki magunkból, és a lehető legelőrébb végezzünk a vb-n. Nem kétséges, hogy ezért mindannyian mindent megteszünk.”

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik