NAGY PÉTER 2021.04.23 09:36 Frissítve: 2021.04.23 09:36

Férfi kézi: Szita Zoltán megtisztelőnek tartja a Szeged érdeklődését

Megtisztelőnek tartja a Mol-Pick Szeged érdeklődését a magyar férfi kézilabda-válogatott Lengyelországban légióskodó balátlövője, Szita Zoltán, ám a jelenlegi feladataira koncentrál, és még a sérülésével sem foglalkozik.

Szita Zoltán tud alkalmazkodni, de most csak a Plockra figyel (Fotó: Imago Images/Newspix)

 

Szita Zoltán tavaly októberben két évvel meghosszabbította az idény végén lejáró szerződését a lengyel Wisla Plockkal, így legkorábban 2023 nyarán válhat szabadon igazolhatóvá. A Mol-Pick Szeged az elmúlt hónapban mégis bejelentkezett a 28-szoros válogatott balátlövőért, aki irányítóként is remekül megállja a helyét. A csongrádiaknak nagy szükségük van egy ilyen típusú játékosra, mivel a gárda világ- és Európa-bajnok spanyol játékmestere, a 34 esztendős Joan Canellas a következő évadot a svájci Kadetten Shaffhausennél kezdi meg, vagyis az ősztől a szlovén Dean Bombac egyedül maradna a posztján.

Szita mindenképpen jó igazolás lenne – nemcsak góljai, gólpasszai, technikás megoldásai, de fizikai adottságai miatt is: 196 centijével és 96 kilójával különösebb gond nélkül átveheti Canellas szerepét a szegedi védelemben. Ám a képlet nem ilyen egyszerű, mert a lengyelek kijelentették, egyelőre nem számolnak a 23 éves magyar távozásával.

„Valóban kerestek a szegediek, ami megtisztelő, de kétezerhuszonháromig a Plock játékosa vagyok, addig élek-halok ezért a csapatért – mondta a Nemzeti Sportnak Szita Zoltán, akinek szerződésében van egy záradék, amely alapján a mostani idény végén átigazolási díj ellenében távozhat. – Tudok alkalmazkodni, ha a helyzetem mégis változna, de egyelőre csakis erre a klubra, a következő meccsre meg az Európa-liga négyes döntőjére koncentrálok. Jó formában, jó állapotban vagyok, bár nemrég kaptam egy medvepuszit a vádlimba, ami később bevérzett, ám ezért meccset nem hagytam ki, ahogy a lábujjsérülésemmel sem foglalkozom. Megtanultam együtt élni vele, ha nagyon fáj, beveszek egy fájdalomcsillapítót. Csak akkor gyógyul meg teljesen, ha végre kipihenem magam – ez viszont nem mostanában lesz.”

Válogatott alapemberünk tudatosan építgeti karrierjét, fejlődésében továbbra is fontos szerepet játszik az egykori veszprémi edző és magyar szövetségi kapitány, Xavier Sabaté, a Wisla jelenlegi szakvezetője, aki gyerekkora óta egyengeti az útját. A volt balatonfüredi igyekszik meghálálni a bizalmat, legalábbis a 30 meccsen lőtt 124 gólja ezt mutatja, amivel a második legeredményesebb plocki. A bajnokságban így is kilenc pont a hátrányuk a listavezető Kielcével szemben, a Lengyel Kupa elődöntőjében pedig éppen Talant Dujsebajev alakulata búcsúztatta őket – indulatoktól sem mentes találkozón.

„Aki valaha is játszott Lengyelországban, tudja, a Kielce–Plock leginkább háborúhoz hasonlítható – folytatta a veszprémi nevelésű Szita Zoltán. – Legutóbb voltak szabálytalanságok mindkét oldalon, kisebbek és nagyobbak is, de amiért Dujsebajev mester kiakadt, az épp egy átlagos fault volt. Sajnálatos módon egy lökésnél megsérült a fia, Daniel, ezért teljesen kivetkőzött önmagából. Nagy volt a nyomás mindenkin, mégsem érzem úgy, hogy rászolgáltunk volna a kirohanásra. A játékvezetők azóta másképpen kezelik ezeket a szituációkat, tőlünk folyamatosan kiállítanak valakit két percre, miközben az ellenfelek büntetlenül üthetnek-vághatnak minket. Meg kell tanulnunk úgy játszani, hogy a kielceiek felé lejt a pálya. Egyszer talán így is sikerül legyőzni őket.”

Kedden a dán GOG ellen háromgólos hátrányt ledolgozva jutott az Európa-liga május 22-23-i, mannheimi négyes döntőjébe a Plock, de a zárt kapuk miatt szurkolói nélkül volt kénytelen ünnepelni. Szita szerint a járvány óta nem sokat változott az életük, a lengyelországi korlátozások miatt az üzletek nagy része zárva, ezért az edzéseken és meccseken kívül a legtöbb időt a konditeremben tölti: „Jó lesz a jövő héten kicsit kiszakadni innen, megint a válogatottal lenni, s végre újra látni a családomat.”

2021.05.09 16:32:28

Kézilabda H. D., N. T.

A francia együttes története első európai kupadöntőjét szinte végig vezetve nyerte meg.

2021.05.07 19:11:10

Kézilabda NAGY PÉTER

A balkezes átlövő a norvégiai lazac ízéről, Luc Abalo ruháiról és a családi NBA-mániáról is mesélt.

2021.05.07 23:47:04

Kézilabda BOBORY BALÁZS

NS-VÉLEMÉNY. Oda a verhetetlenségi mítosz is.

2021.05.05 15:24:52

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)

A két csapat összevetésében már jobban áll a Ferencváros, de még 5-5 meccse van mindkét csapatnak.