NAGY PÉTER
2021.10.29 10:01 Frissítve: 2021.10.29 10:01

Férfi kézi: Végtére is az a legfontosabb, hogy nyerjünk – Pastor

Dean Bombacot magabiztosabb irányítónak, Borut Mackovseket pedig komplex játékosnak tartja a Pick Szeged spanyol trénere, Juan Carlos Pastor, aki szerint a jelenlegi versenynaptár már így is túl zsúfolt.

Juan Carlos Pastor felgyorsítaná a folyamatot, hogy az újak hamarabb sajátítsák el a rendszerét (Fotó: Árvai Károly)– Már többször bizonyította a Szeged a Bajnokok Ligája jelenlegi kiírásában, hogy van tartása, többek között Montpellier-ben és Kielben is ezért ért el döntetlent vesztes állásból. Az Aalborg ellen is volt egy kritikus pillanat, mégis sikerült megőrizniük a vezetést. Ez volt a kulcs?

– Ezt a meccset nem vehetjük egy kalap alá az előzőekkel, mert ezúttal kifejezetten jól kézilabdáztunk – összegzett a dán Aalborg elleni 31–28-as hazai győzelmet követően a Nemzeti Sportnak Juan Carlos Pastor, a Pick Szeged 53 éves spanyol vezetőedzője. – Viszonylag sok kétperces kiállítást kaptunk, egyet ráadásul támadásban, ami különösen bosszantó, leginkább ezek miatt tudott felzárkózni a rivális. De ahogy mondja, megint volt tartásunk, nagyszerűen küzdöttünk, és ami még fontos, Mikler Roland védéseivel sikerült megakadályoznunk, hogy eredményes legyen a dánok hét a hat elleni játéka. Hozzáteszem, legalább háromszor-négyszer lezárhattuk volna a mérkőzést, a csapat teljesítményével azonban így is teljes mértékben elégedett vagyok.

– Viszonylag korán, már az első félidőben pályára küldte a kézsérüléséből éppen csak visszatérő szlovén irányítót, Dean Bombacot. Eredetileg is ez volt a terve?
– Igen, előzetesen úgy számoltam, hogy a tizenötödik-tizennyolcadik perc között fog beállni, ez meg is történt. Egyébként is azt éreztem, hogy jól jön a frissítés ezen a poszton is, mert elfáradtunk támadásban. Bombac azt nyújtotta, amit elvárok tőle. A második játékrészben mindenképpen vele akartam kezdeni, majd behoztam volna Miguel Martinst, ám túl szoros volt az állás, nem kockáztattam. Dean biztonságot sugárzott, jól vezette a társakat, stabilabbak voltunk, amikor ő irányított, ezért csak védekezésben pihentettem. Láthatóan élvezte a játékot.

 VÉLEMÉNY
 Borut Mackovsek, a Szeged balátlövője

„Az Elverumtól elszenvedett vereséget követően nagyon fontos volt, hogy ezúttal hazai pályán két ponttal gazdagodjunk. Védekezésben és támadásban egyaránt kimagasló teljesítmény nyújtottunk az Aalborg ellen, amiért büszke vagyok a csapatra és magamra is. A válogatott szünet után következik a bajnoki rangadó a Veszprém otthonában, nekünk pedig egy feladatunk lesz: ott folytatni, ahol most abbahagytuk. Bombac, az Bombac, már a legutóbbi két BL-meccsünkön is hiányzott, örülök, hogy a fogait összeszorítva legyőzte a fájdalmat, és sérülten is vállalta a játékot. Egyértelműen ő jelentette a legnagyobb erősítést nekünk.”

– Ahogy a tizenhat gólos Borut Mackovsek is. Ő a legjobb formában lévő átlövője?
– Komplett játékosról van szó, aki nemcsak védekezésben, hanem támadásban is hasznos. Az utóbbi időben nagyon jól és keményen dolgozik, az pedig különösen tetszik, ahogy az edzéseken teljesít. Mentálisan felkészült, összeszedett, szóval nekem nem meglepetés, hogy így kézilabdázik, sokat profitálunk a jelenlegi formájából.

– Az újakkal mi a helyzet? Hogyan látja, kezd összeállni a védekezésük?
– Elégedett vagyok velük, jól haladnak, ami a rendszerünk elsajátítását illeti, habár azért szeretném felgyorsítani ezt a folyamatot. A hozzáállásukra egyáltalán nem lehet panasz, mindenképpen a hasznunkra vannak. Több játéklehetőséget is adnék nekik, de ez az eredménytől is függ, mert végtére is az a legfontosabb, hogy nyerjünk.

– Köztudott, hogy nem rajong a válogatott szünetekért. Mit kell tennie, hogy ne járjanak úgy, mint a legutóbbi pauza után, amikor meglehetősen simán kikaptak az Elverumtól?
– Sajnos mindig akkor akasztanak meg minket, amikor végre belelendülünk, ezért általában elölről kell kezdenünk mindent. Az viszont ennél sokkal fontosabb, hogy milyen állapotban érkeznek vissza a játékosaink a válogatottaktól. Az egészség az első, mert csak akkor tudunk minőségi munkát végezni, ha nincsenek sérültjeink, csak így tudom forgatni, rotálni az együttest. Tudom, hogy a mostani szünet indokolt, ám ettől még túl sok van belőle, nem szeretem. Már így is zsúfolt a versenynaptárunk, ha visszajöttek a srácok, szinte két-három naponta fogunk utazni, játszani. El kell fogadnom, hogy ez az élet, ehhez kell alkalmazkodni…

 Az A-csoport állása
 1. Montpellier HB (francia) 6 4 1 1 182–168 +14  9
 2. THW Kiel (német) 6 4 1 1 201–189 +12  9
 3. Aalborg Handbold (dán) 6 4 2 193–175 +18  8
 4. PICK SZEGED 6 3 2 1 180–169 +11  8
 5. Elverum Handball (norvég) 6 3 2 1 184–177   +7  8
 6. Vardar Szkopje (északmacedón) 6 2 1 3 172–175   –3  5
 7. PPD Zagreb (horvát) 6 1 5 147–182 –35  1
 8. Meskov Breszt (fehérorosz) 6 6 168–192 –24  0

 

2023.02.01 00:15:10

Kézilabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A lehetséges válaszadók vajon látják-e a saját felelősségüket? Sajnos akadnak sportáganként olyan megmondóemberek, akik hosszú évek óta a rendszer döntéshozói, iránymutatói, véleményalkotói, mégsem látszódik a területükön zajló munkában vagy legalábbis a végeredményén az előrelépés.

2023.01.29 14:07:39

Kézilabda nemzetisport.hu

Chema Rodríguez együttese nagy hajrával egyenlített a rendes játékidőben, de végül nem lett meg a győzelem.