Férfi kézi-vb: Remélem, a norvégok ellen megmutatjuk az igazi, harcos énünket – Bodó

N. T.N. T.
Vágólapra másolva!
2023.01.26. 14:30
null
Bodó Richárd (a labdával) reméli, a norvégok ellen újra az igazi arcát mutatja a csapat (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
A magyar férfi kézilabda-válogatott játékosainak nincs sok idejük a dánoktól elszenvedett súlyos világbajnoki negyeddöntős vereség tanulságainak elemzésére, ugyanis pénteken már egy másik skandináv csapat, Norvégia következik az 5–8. helyekért zajló rájátszás első körében. Bodó Richárd reményét fejezte ki, hogy a csapat újra az igazi, harcos énjét veszi elő a mérkőzésen.

Hogyan telt az estéjük a mérkőzés után? Átbeszélték a történteket?
– Este a buszon, illetve a vacsora után egymás között még téma volt a dánok elleni mérkőzés, Bánhidi Bencével egyébként is át szoktuk beszélni a tanulságokat – válaszolta a Nemzeti Sportnak a csütörtöki sajtófélórán Bodó Richárd, a magyar válogatott balátlövője. – Chema a meccs után is csak azt tudta mondani, mint a félidőben, amikor kiabált velünk, és a küzdelmet kérte számon. Nagyon hiányolta a tüzet a játékunkból, pedig korábban ez volt a csapat egyik jellemzője. Sajnáljuk, hogy így alakult és ez lett a végeredmény, de megpróbáljuk ma elfelejteni, még ha nem is lesz egyszerű.

Miért lett ekkora különbség a két csapat között?
– A dánok brutális módon kezdtek, olyan tempót diktáltak az első öt-hat percben, hogy mire felálltunk volna védekezni, már mehettünk is középkezdésre, aztán ha elöl hibáztunk, azt is egyből megbüntették. Ez elbizonytalaníthatott minket, pedig korábban nem volt ránk jellemző, bárkinek nekimentünk. Futásban éreztem leginkább a fölényüket, hatvan percen keresztül rohantak, és ebből könnyű gólokat lőttek. A német vagy a francia bajnokságban is hozzászoktak ehhez a stílushoz, ha lehetőségük van rá, igyekeznek elejét venni, hogy hatosfal ellen kelljen támadniuk, inkább gyorsabban befejezik az akciókat. Ez volt a fő különbség a két csapat között.

ROSTA: MINDENKI AZ UTOLSÓ ERŐTARTALÉKAIT MOZGÓSÍTJA

Úgy mentünk ki, hogy szeretnénk jó meccset játszani a dánokkal, viszont Landinnal a kapuban nagyon bekezdtek, sorra lőtték a könnyű gólokat mondta Rosta Miklós a Nemzeti Sportnak –. Olyan különbség alakult ki, amely megnyugtatta őket, míg mi pontatlanná váltunk támadásban. Jöttek az eladott labdák, és a védekezés sem működött úgy, ahogy kellett volna. Látszott, hogy nagyon készültek a beállós játékunkra. Próbáltuk széthúzni a falat, azonban sokszor csak kikényszerített helyzetekből tudtunk lőni, Landin pedig ott volt a sávban.

Nem tudom igazán rá a magyarázatot, miért így játszottunk, és miért hiányzott a küzdelem az oldalunkról, az a fontos, hogy a következő meccsen meglegyen. Megbeszéltük, még egyszer nem fordulhat elő, hogy így játszunk. A norvégok ellen olyan meccset szeretnénk lehozni, amelyre büszkék lehetünk.

Hasonló a helyzetünk a svéd vereség utánihoz, remélhetőleg ugyanúgy jövünk ki belőle, és egy szoros meccset tudunk játszani a norvégokkal, majd utána zárásként vasárnap is. Nem adhatunk nekik nagy előnyt már az elején, mindenki az utolsó erőtartalékait mozgósítja, a hátra levő két meccset azonban még mindenképpen szeretnénk tisztességesen lejátszani.”

– Váratlanul ért minket ez a fajta stílus?
– Chemáék minden meccsre jól felkészítenek minket, amit tegnapra kitaláltak, az is jó ötletnek tűnt, csak a dánok gyorsan elintéztek minket. Beragadtunk, és ettől elbizonytalanodtunk, nagy vereség lett a vége. Nincs tizenhét gól a két csapat között, azonban még tízgólos különbségnél is a legjobbak játszottak náluk, és tudták tartani vagy még növelni is a sebességet. Ezt a meccset felhasználták arra, hogy az első soruk önbizalomtól duzzadva várja az elődöntőt. Sajnálom, hogy mi voltunk a szenvedő fél.

– Mennyire rondít az összképen ez a súlyos vereség?
– A nyolcba jutás szép eredmény a világbajnokságon. Ezt tűzték ki célként nekünk a torna előtt, azonban miután elértük, a szurkolók természetesen még többet vártak tőlünk, és persze mi is magunktól. Nem egyszerű egy hetedik meccsen ezt hozni, még szoknunk kell. Remélem, a norvégok ellen megmutatjuk az igazi, harcos énünket.

Mi várható pénteken Norvégia ellen?
– Nyomás most sem lesz rajtunk, az lesz a fontos, hogy a kapitány által is kért küzdelmet hozni tudjuk, és higgyünk benne, működni fog a játékunk. Elképzelhető, hogy aztán a végén megint kikapunk, mert azért most is a norvégok lesznek az esélyesebbek, de a hozzáállásból nem engedhetünk. A norvégoknak is két jó soruk van, talán még gyorsabban is viszik a hibák után a lerohanást, mint a dánok. A tapasztalat megvan, hogyan kell játszani egy ilyen futós csapat ellen: hosszabb, türelmes támadójátékra van szükség, kivárva a jó helyzetet, hátul pedig gyorsabban fel kell állni, és agresszívebben védekezni. Ha végig meccsben tudunk maradni, bármi lehet belőle.

FÉRFI KÉZILABDA-VB, AZ EGYENES KIESÉSES SZAKASZ PROGRAMJA
DÖNTŐ
1. 29. 20.30
Stockholm
A HARMADIK HELYÉRT
1. 29. 18.00
Stockholm
AZ ÖTÖDIK HELYÉRT
1. 29. 15.30
Stockholm
A HETEDIK HELYÉRT
1. 29. 13.00
Stockholm
ELŐDÖNTŐ
1. 27. 21.00 Stockholm
Franciaország–Svédország
1. 27. 18.00
Gdansk
Spanyolország–Dánia
AZ 5–8. HELYÉRT
1. 27. 15.30 Stockholm Németország–Egyiptom
1. 27. 18.00 Stockholm Norvégia–MAGYARORSZÁG
NEGYEDDÖNTŐ
1. 25. 20.30
Gdansk
Franciaország–Németország 35–28
1. 25. 18.00
Gdansk Norvégia–Spanyolország 34–35
1. 25. 20.30 Stockholm Svédország–Egyiptom 26–22
1. 25. 18.00
Stockholm Dánia–MAGYARORSZÁG 40–23

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE A VILÁGBAJNOKSÁGRA
Kapusok: Mikler Roland (Szeged), Palasics Kristóf (NEKA)*, Székely Márton (Tatabánya)
Jobbszélsők: Bujdosó Bendegúz (FTC), Rodríguez Pedro (Tatabánya)
Jobbátlövők: Ancsin Gábor (Tatabánya), Ilic Zoran (Veszprém), Leimeter Csaba (PPD Zagreb – Horvátország)
Irányítók: Hanusz Egon (Stuttgart – Németország), Lékai Máté (FTC)
Beállók: Bánhidi Bence, Rosta Miklós (mindkettő Szeged), Sipos Adrián (Veszprém), Szöllősi Szabolcs (Dabas)
Balátlövők: Bodó Richárd, Szita Zoltán (mindkettő Szeged), Ligetvári Patrik (Veszprém)
Balszélsők: Bóka Bendegúz (Balatonfüred), Kovacsics Péter (FTC)
* A svédek elleni meccs után Leimeter Csabát váltotta a 18 fős keretünkben.

A VILÁGBAJNOKSÁG VÉGEREDMÉNYE
9. Horvátország
10. Szlovénia
11. Szerbia
12. Izland
13. Portugália
14. Hollandia
15. Lengyelország
16. Bahrein
17. Brazília
18. Montenegró
19. Argentína
20. Egyesült Államok
21. Belgium
22. Katar
23. Zöld-foki-szigetek
24. Irán
25. Tunézia
26. Chile
27. Észak-Macedónia
28. Dél-Korea
29. Szaúd-Arábia
30. Marokkó
31. Algéria
32. Uruguay

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik