Férfi kézi-vb: Mintha Las Vegasban a ház pénzével játszanánk – Ligetvári

N. T.N. T.
Vágólapra másolva!
2023.01.24. 15:38
null
Ligetvári Patrik teher nélküli játékot vár a mieinktől (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
Már javában készül a magyar férfi kézilabda-válogatott Stockholmban a szerdai, Dánia elleni világbajnoki negyeddöntőre. Miután a hivatalos célkitűzést, az olimpiai selejtezőt jelentő helyezést már elérte a csapat, a játékosok abban bíznak, hogy teher nélkül, felszabadultan játszhatnak az előzetesen esélyesebbnek tartott rivális ellen – ebből pedig még valami jó is kisülhet.

Chema már a továbbjutás után hangsúlyozta, öt percet ünnepelhetünk, utána koncentráljunk a negyeddöntőre, ez életünk lehetősége – vágott bele a Nemzeti Sport kérdésére Ligetvári Patrik a mieink keddi sajtófélóráján. – Előnyünkre is válhat, hogy több időnk volt pihenni. Azonban óvatosan bánnék ezzel, mert elég megnézni, a dánok keretében hány világsztár található. Többjük hétről hétre a Bundesligában már hozzászokhatott az erőltetett menethez, így szerintem fölösleges arra számítani, hogy az egy nappal kevesebb felkészülési idő komolyabb hátrányt jelenthet nekik. Inkább a saját feladatunkkal foglalkozunk.”

A mieink hétfőn délelőtt vonatoztak át Göteborgból Stockholmba, míg a dánok csak ma tették meg ugyanezt. A magyar játékosok a tegnapot a pihenésre szánták, de azért követték a vb-meccseket, és nem utolsósorban, hogy kivel kerülünk össze a negyeddöntőben.

Minden plusz pihenőnek örülünk, mindenkinek jól esik – vette át a szót Székely Márton, a Tatabánya kapusa. – Ma délelőtt már volt egy videoelemzésünk, készülünk a dánokra. Azzal, hogy új helyszínen, új ellenfelekkel találkozunk, akik a kézilabdázás krémjét jelentik, tényleg olyan, mintha új torna kezdődne. Nem azt mondom, hogy innentől örömjáték következik, inkább hogy teher nélkül, felszabadultan léphetünk pályára. Biztos vagyok benne, hogy a csapat mindent belead majd, és szeretnénk meglepetést okozni. Garantálni tudom, hogy a legvégéig küzdeni fogunk.”

Az említett teher nélküli játékra találó hasonlatot mondott Ligetvári az MTI-nek:

Olyan érzésünk van, mintha Las Vegasban megnyertük volna a jackpotot, de a tulajdonos azt mondja, hogy még játsszunk egy kicsit a ház pénzével – fogalmazott a Veszprém balátlövője, majd lapunknak így folytatta: – Szerintem szerdán is tudunk felszabadultan játszani, mint a korábbi, dánok elleni mérkőzéseken, amikor szintén kevesen számítottak arra, hogy legyőzhetjük őket vagy éppen pontot szerezhetünk. Így kell hozzáállnunk most is, nincs vesztenivalónk, viszont nagy sikert érhetünk el.”

Érdekesség, hogy a legutóbbi két vb-t megnyerő dánok már 25 vb-meccsen veretlenek (24 győzelem mellett egy döntetlent számlálnak), ezzel beállították a franciák rekordját, legutóbb a 2017-es tornán éppen a mieinktől kaptak ki 27–25-re a nyolcaddöntőben. Legutóbb a 2020-as Eb csoportkörében találkoztunk a dánokkal, az a találkozó 24–24-es döntetlennel zárult.

Az egyik legnagyobb erősségük, hogy kapott gól után gyors középkezdésből vagy védést követően egyből viszik a lerohanást és ebből sok gólt tudnak lőni. Sokszor nincs időnk a cserét sem megoldani” – tért ki a szerdai ellenfélre Ligetvári, míg Székely a kezdésben látja az egyik kulcstényezőt.

Láthattuk, hogy a portugálok elleni rossz első periódus rányomta a bélyegét az egész mérkőzésre. Egy olyan terhet pakoltunk magunkra, amelyen nem tudtunk hatvan percen keresztül túllendülni. Ha nem engedjük el az ellenfelet, és ott tudunk loholni a nyakában, az a mi szempontunkból kiváló teljesítmény, míg a túloldalon idegességet szülhet. Ez egy idő után átfordulhat a malmői, dánok elleni meccshez hasonló érzésbe nálunk, hogy miért ne ma? Szerénynek kell maradnunk, a többi hét csapat a világelitet jelenti a negyeddöntős mezőnyben, de még egyszer mondom, azt remélem, hogy önfeledt kézilabdát tudunk játszani” – zárta Székely.

A dán–magyar páros a norvég–spanyolból kap következő ellenfelet. Hogy az elődöntős helyszínekkel kapcsolatban milyen kavarás van, arról itt olvashatnak bővebben!

AZ EGYENES KIESÉSES SZAKASZ PROGRAMJA
DÖNTŐ
1. 29. Stockholm
A HARMADIK HELYÉRT
1. 29. Stockholm
AZ ÖTÖDIK HELYÉRT
1. 29. Stockholm
A HETEDIK HELYÉRT
1. 29. Stockholm
ELŐDÖNTŐ
1. 27. 1. negyeddöntő győztese–3. negyeddöntő győztese
1. 27. 2. negyeddöntő győztese–4. negyeddöntő győztese
AZ 5–8. HELYÉRT
1. 27. Stockholm 1. negyeddöntő vesztese–3. negyeddöntő vesztese
1. 27. Stockholm 2. negyeddöntő vesztese–4. negyeddöntő vesztese
NEGYEDDÖNTŐ
1. 25. 20.30
Gdansk
Franciaország–Németország
1. 25. 18.00
Gdansk Norvégia–Spanyolország
1. 25. 20.30
Stockholm Svédország–Egyiptom
1. 25.18.00
StockholmDánia–MAGYARORSZÁG


A VILÁGBAJNOKSÁG VÉGEREDMÉNYE
9. Horvátország
10. Szlovénia
11. Szerbia
12. Izland
13. Portugália
14. Hollandia
15. Lengyelország
16. Bahrein
17. Brazília
18 Montenegró
19. Argentína
20. Egyesült Államok
21. Belgium
22. Katar
23. Zöld-foki-szigetek
24. Irán

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE A VILÁGBAJNOKSÁGRA
Kapusok: Mikler Roland (Szeged), Palasics Kristóf (NEKA)*, Székely Márton (Tatabánya)
Jobbszélsők: Bujdosó Bendegúz (FTC), Rodríguez Pedro (Tatabánya)
Jobbátlövők: Ancsin Gábor (Tatabánya), Ilic Zoran (Veszprém), Leimeter Csaba (PPD Zagreb – Horvátország)
Irányítók: Hanusz Egon (Stuttgart – Németország), Lékai Máté (FTC)
Beállók: Bánhidi Bence, Rosta Miklós (mindkettő Szeged), Sipos Adrián (Veszprém), Szöllősi Szabolcs (Dabas)
Balátlövők: Bodó Richárd, Szita Zoltán (mindkettő Szeged), Ligetvári Patrik (Veszprém)
Balszélsők: Bóka Bendegúz (Balatonfüred), Kovacsics Péter (FTC)
* A svédek elleni meccs után Leimeter Csabát váltotta a 18 fős keretünkben.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik