Férfi kézi-vb: „Elképesztően csalódott vagyok” – kiakadtak a grönlandiak

H. D.H. D.
Vágólapra másolva!
2020.11.03. 12:24
null
Az Egyesült Államok mehet a világbajnokságra, Grönlandon kiakadtak (Fotó: International Handball Federation/Twitter)
Mint arról beszámoltunk, nem lesz selejtező Észak-Amerika és a karibi térség válogatottjait tömörítő zónában, a régiót az Egyesült Államok képviseli majd a jövő év eleji férfi kézilabda-világbajnokságon. A döntés után Grönlandon alaposan kiakadtak, Minik Dahl Höegh, a nemzeti csapat balátlövője csalódottságának adott hangot.

 

„Elképesztően csalódott vagyok, és sajnálom a dolgot. Pusztán a sport szempontjából nézve ez nem igazságos döntés, ajándékba kapták a lehetőséget. Bántja a kézilabdás szívemet, amikor egy ekkora lehetőséget elvesznek tőlünk anélkül, hogy bármit is tehetnénk” – mondta a dán Tv2-nek Minik Dahl Höegh, a grönlandi válogatott balátlövője, aki azt is hozzátette, majdnem két évtizede veretlenek a vb-szabadkártyát kapó amerikai válogatott ellen.

„Megértjük, hogy az Egyesült Államok nagyobb gazdasági potenciált jelent, mint például Grönland, de erre alapozva ez egy sportszerűtlen döntés. Semmi sem garantálja, hogy ettől az Egyesült Államokban meghonosodik kézilabda-kultúra” – fogalmazott a dán Köbenhavn kézilabdázója.

Jörgen Isak Olsen, a grönlandi válogatott szövetségi kapitánya, egyben a helyi szövetség elnöke elárulta, fellebbeznek a döntés ellen.

„Attól félek, ez nem fog segíteni. Ennek ellenére fel kell hívnunk rá a figyelmet, hogy ez a döntés sportolói szemszögből nem igazságos…” – mondta Jörgen Isak Olsen.

Grönland az előző, 2019-es világbajnokságra kis híján kvalifikálta magát, végül azonban a hosszabbításban kikapott Chilétől.

Mint arról beszámoltunk, Mario A. Garcia de la Torre, a térség kézilabda-szövetségének elnöke levelében azzal indokolta az Egyesült Államok selejtező nélküli részvételére vonatkozó javaslatot, hogy a koronavírus-járvány miatt nem sikerült tető alá hozni a selejtezőtornát, márpedig a selejtezés határideje a november 2-val kezdődő héttel lejár.

A Nemzetközi Kézilabda-szövetség (IHF) elnöksége – összhangban a versenyszabályzattal – elfogadta az Egyesült Államok jelölését, indoklásában megemlítve, hogy az ország nemcsak szakmai szempontból, hanem a sportág televíziós terítését tekintve is a térség legfontosabb kézilabdanemzetének tekinthető.

Ugyancsak alátámasztotta a döntést, hogy a térség selejtezőjén indulni szándékozó válogatottak (Egyesült Államok, Grönland, Kanada, Puerto Rico) közül az Egyesült Államok végzett a legjobb helyen a legutóbbi hivatalos versenyen – hatodik lett a 2019-es Pánamerikai Játékok kézilabdatornáján.

Az amerikaiak Norvégiával, Ausztriával és Franciaországgal szerepelnek majd az E-csoportban. Az egyiptomi vb január 13-án kezdődik, és 31-én ér véget.

2021-ES FÉRFI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG, EGYIPTOM
A CSOPORTBEOSZTÁS
A-csoport:
Németország, MAGYARORSZÁG, Uruguay, Zöld-foki-szigetek
B-csoport:Spanyolország, Tunézia, Brazília, Lengyelország
C-csoport:Horvátország, Katar, Japán, Angola
D-csoport:Dánia, Argentína, Bahrein, Kongói DK
E-csoport:Norvégia, Ausztria, Franciaország, Egyesült Államok
F-csoport:Portugália, Algéria, Izland, Marokkó
G-csoport:Svédország, Egyiptom, Csehország, Dél-Amerika 4. számú csapata
H-csoport:Szlovénia, Fehéroroszország, Dél-Korea, Oroszország

A tornán még egy hely kiadó.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik