Férfi kézi-vb: a játékosok levelet írtak az IHF-nek a nézők miatt

Vágólapra másolva!
2021.01.08. 11:18
null
A játékosoknak nem tetszik, hogy nézők előtt rendeznék a vb-meccseket Egyiptomban (Fotó: IHF)
Az Európai Kézilabdázók Uniója (EHPU = European Handball Players Union) levélben fordult a nemzetközi szövetséghez (IHF) és Hasszan Musztafa elnökhöz, hogy a szervezet gondolja át a döntését, mely szerint a jelenlegi járványügyi helyzetben részben nézők előtt rendezik meg a január 13-án kezdődő férfi világbajnokság mérkőzéseit. 

Az Európai Kézilabdázók Uniója a 2008-as norvégiai férfi kézilabda Európa-bajnokság alatt alakult meg, és mára nyolc ország (Dánia, Franciaország, Németország, Izland, Norvégia, Spanyolország, Svédország és Románia) játékos-szakszervezetét foglalja magában.

Az EHPU szerdán levelet írt Hasszan Musztafának, nyomatékosan azt kérve, módosítson azon döntésén, mely szerint nézők előtt rendezik meg a vb mérkőzéseit. Mint ismert, az IHF azt tervezi, hogy a csarnokok kapacitásának 20 százalékáig lehetnek szurkolók a meccseken.

Anorvég Tv2 láttaaz említett, az európai válogatottak csapatkapitányai és játékosai nevében írt levelet, melyben arra hivatkoznak, hogy a nézők jelenléte jelentősen növeli a fertőzés kockázatát a csapatok körében.

A játékosok úgy érzik, rossz mintát mutatnak hazájuknak, ha olyan világversenyen vesznek részt, amelyen ezres nagyságrendben lesznek nézők a találkozókon. Ezért arra kérik Musztafát, gondolja át a döntést.

Ha az IHF mégis ragaszkodik a nézők jelenlétéhez, akkor világos protokollt várnak el a mérkőzésekre vonatkozóan. A nemzetközi szövetség egyelőre nem válaszolt az EHPU megkeresésére.

A koronavírus-járványra hivatkozva a csoportrivális németeknéltöbb játékos is lemondta már a szereplést, de a dánok sztárja,Mikkel Hansen is arról beszélt, elgondolkodott a torna kihagyásán. Hansenhez csatlakozott korábbi párizsi csapattársa, Sander Sagosen, akiszintén abszurdnak tartja, hogy míg a csapatok buborékban töltik az idejüket Egyiptomban, a mérkőzéseket nézők előtt játsszák.

A magyar válogatott a gízai A-csoportban sorrendben a Zöld-foki-szigetek, Uruguay és Németország válogatottjával játszik, az első három helyezett jut tovább a középdöntőbe.

FÉRFI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG (2021. január 13–31., Egyiptom)
A CSOPORTBEOSZTÁS
A-csoport (Gíza):
Németország, Magyarország, Uruguay, Zöld-foki-szigetek
B-csoport (Új főváros):Spanyolország, Tunézia, Brazília, Lengyelország
C-csoport (Alexandria):Horvátország, Katar, Japán, Angola
D-csoport (Kairó):Dánia, Argentína, Bahrein, Kongói DK
E-csoport (Gíza):Norvégia, Ausztria, Franciaország, Egyesült Államok
F-csoport (Új főváros):Portugália, Algéria, Izland, Marokkó
G-csoport (Kairó):Svédország, Egyiptom, Csehország, Chile
H-csoport (Alexandria):Szlovénia, Fehéroroszország, Dél-Korea, Oroszország
A csoportok első három-három helyezettje jut a középdöntőbe, ahonnan a csoportok első két-két helyezettje jut a negyeddöntőbe.

A magyar válogatott csoportmérkőzései
Január 15., 20.30: Magyarország–Zöld-foki-szigetek
Január 17., 20.30: Magyarország–Uruguay
Január 19., 20.30: Magyarország–Németország

A középdöntő mérkőzés-napjai az I. csoportban:január 21., 23., 25.
Negyeddöntők (Kairó, Új főváros):január 27.
Elődöntők (Kairó):január 29.
Döntő (Kairó):január 31.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik