Férfi kézi: ismét Egyiptom az Afrika-bajnok, Jahja az MVP

M. D.M. D.
Vágólapra másolva!
2022.07.19. 09:47
null
Az egyiptomiak a legutóbbi négy Afrika-kupából hármat megnyertek (Fotó: Facebook/Handgoal)
Két veszprémi légióssal, Jahja Omarral és Jehie el-Derával a soraiban a házigazda egyiptomi férfi kézilabda-válogatott nyerte meg a 2022-es Afrika-kupát. A „fáraók” a hétfői döntőben a Zöld-foki-szigetek ellen győztek tizenkét góllal, 37–25-re, ezzel megvédték a címüket.

 

Az egyiptomiak az egy hétig tartó kontinenstorna csoportkörében Kamerunt 40–17-re, Marokkót 36–21-re verték meg. A negyeddöntőben Algéria legyőzése sem okozott gondot Jahjáéknak (34–19), majd a döntőnek is beillő elődöntőben Tunézia ellen nyertek két góllal (29–27).

A hétfő esti fináléban Egyiptom 13–10 után egy 11–2-es szériával a szünetre 12 gólos előnyt épített ki a Zöld-foki-szigetek ellen (24–12), s ebből a második félidőben nem engedett (37–25).

A „fáraók” nyolcadszor nyerték meg az Afrika-kupát, ezzel lehagyták az örökrangsor második helyén Algériát (7), és megint közelebb kerültek a rekorder Tunéziához (10). A legértékesebb játékosnak – a 2020-as kontinensviadalhoz hasonlóan – idén is Jahja Omart, a Telekom Veszprém jobbátlövőjét választották meg, aki a torna álomcsapatába is bekerült.



A két döntős mellett a két elődöntős, Marokkó és Tunézia, valamint az ötödik helyet megszerző Algéria kvalifikálta magát a 2023 januárjában esedékes, lengyel-svéd közös rendezésű világbajnokságra.

A 2023-AS FÉRFI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG CSOPORTBEOSZTÁSA
A-CSOPORT:
Spanyolország, Montenegró, Chile, Irán
B-CSOPORT: Franciaország, Lengyelország, Szaúd-Arábia, Szlovénia
C-CSOPORT: Svédország, Brazília, Zöld-foki-szigetek, Uruguay
D-CSOPORT: Izland, Portugália, MAGYARORSZÁG, Dél-Korea
E-CSOPORT: Németország, Katar, Szerbia, Algéria
F-CSOPORT: Norvégia, Észak-Macedónia, Argentína, Hollandia
G-CSOPORT: Egyiptom, Horvátország, Marokkó, Egyesült Államok
H-CSOPORT: Dánia, Belgium, Bahrein, Tunézia


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik