NAGY PÉTER 2021.10.13 09:42 Frissítve: 2021.10.13 10:15

Férfi kézi: Hanusznak már nem új az agresszív stílus

Nagy távolságok, hatalmas iram, magabiztos átlövők – a stuttgartiak magyar válogatott irányítója kezdi megszokni a Bundesliga ritmusát, bár az eredmények egyelőre elmaradnak.

 

A csurgói nevelésű Hanusz Egon jól beilleszkedett a Stuttgartba, amelyben az elején szándékosan fogta vissza a gyeplőt (Fotó: Imago Images, Sportfoto Rudel)

 

Megindulni látszott a világ legerősebb bajnokságában, a német Bundesligában szereplő Stuttgart szekere, amikor a 11-szeres magyar válogatott irányítóval, Hanusz Egonnal felálló együttes a negyedik fordulóban hazai pályán 35–30-ra nyert, s megszerezte első pontjait a papíron esélyesebbnek tartott, korábbi EHF-kupa-győztes Rhein-Neckar Löwen ellen. A hétközi kupameccsre is sikerült átmenteni a formáját, idegenben verte meg a jó nevű DJK Rimpar Wölfe csapatát (34–26), mielőtt Lipcsében, az újabb bajnokin belefutott volna a késbe (33–24).

„Rendkívül sok technikai hibát követtünk el, rosszul ment nekem és a csapatnak is – mondta a Nemzeti Sportnak Hanusz, aki két kísérletből két gólt lőtt a Leipzignek. – Sokat kell dolgoznunk, mert nagyon hullámzó a teljesítményünk, pedig azt hittem, már felfelé tartunk. A Löwen elleni sikert megelőzően le voltunk lombozva, majd végre megtört a jég, erre most megint kikaptunk.”

A 24 éves csurgói nevelés arról is beszélt, hogy balkezes átlövő hiányában nagy szerep hárul az irányítókra – így rá is –, eleinte ezért sokszor ő is tudatosan lassította a játékot. Csak később engedte el a gyeplőt, amikor már mindent egy lapra feltéve támadtak – ez a taktika főleg a Rhein-Neckarral szemben jött be. A rotáció különösen fontos, a stuttgartiak spanyol edzője, Roí Sánchez viszonylag hamar belecserél a meccsekbe, amit Hanusz nemcsak elfogad, de még egyet is ért vele.

„A gyenge eredményeink ellenére nagyon jól érzem magam, persze kritikus vagyok, főleg a saját játékommal – folytatta Hanusz Egon, akinek 2023 nyaráig él a szerződése a Stuttgartban.  – Kezdem felvenni a ritmust, megszokni azt az agresszív stílust, ami itt általános, normális. Jó lenne viszont stabilan kézilabdázni, elkerülni a hullámvölgyeket. Egyébként ugyanazok a feladataim, mint Csurgón: egy egyezni, gólpasszokat osztogatni. Talán annyiban más a helyzetem – és ezzel nem akarok senkit megbántani –, hogy most olyan lövők vannak mellettem, akiknek nagyon könnyű előkészíteni. Ezek a srácok olyan önbizalommal játszanak, hogy szinte mindent elvállalnak. Sokat utazunk, hihetetlen távolságok vannak. Egyszer például reggel hétkor indultunk, délután megszálltunk a hotelben, este pedig lejátszottuk a meccsünket – ilyen Magyarországon nincs, legalábbis velem még nem történt meg. Az sem volt semmi, amikor a lefújást követően, tíz óra környékén felültünk a buszra, amelyről aztán reggel hatkor szálltunk le – akkor értünk ugyanis haza. Biztos megszokom majd, de azért furcsa még nekem, főleg, hogy aludni sem tudok utazás közben.”

Lapunknak adott interjújában a magyar férfiválogatott szövetségi kapiánya, Gulyás István kiemelte, a szakmai stáb folyamatosan figyeli Hanuszt, és az edzők úgy látják, megbízható teljesítményt nyújt a német élvonal 17. helyén álló stuttgartiaknál.

„Tudom, hogy kevesebb mint száz nap van a januári Európa-bajnokságig, mégis inkább arra koncentrálok, hogy kiegyensúlyozott produkcióval rukkoljak ki hétről hétre – fogalmazott Hanusz, aki az egyiptomi vb-n a veszprémi Lékai Máté cseréje volt irányító poszton. – Sokat profitáltam a légióskodásból, pedig nem vagyok régóta külföldön. Nálunk nincs üresjárat, megállás a mérkőzéseken, a száz százalék mindig alapkövetelmény. Hatalmas élményekkel gazdagodom, a Flensburg, a Füchse Berlin, a Kiel ellen ugyanis nem mindennap játszik az ember. Már alig várom, hogy Sander Sagosent testközelből lássam, és a pályán találkozzunk.”

2021.10.23 17:20:06

Kézilabda BOBORY BALÁZS (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Nagyon fontos, tekintélyt parancsoló győzelmet aratott a magyar csapat a Metz otthonában.

2021.10.23 14:23:28

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS (összefoglaló), TÖRÖK DÁNIEL (percről percre)

Bölk, Klujber és Szöllősi-Zácsik remekelt, a zöld-fehérek nagy meccsen győzték le a Brestet.

2021.10.20 18:19:31

Kézilabda NAGY PÉTER (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Majdnem meglepte a hazai pálya előnyét élvező német bajnokot a Szeged, de győzni nem tudott.

2021.10.17 15:12:29

Kézilabda PAPP BÁLINT (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)

A magyar csapat végig uralta a meccset, és magabiztos győzelmet aratott a női kézi BL-ben.

2021.10.16 15:09:42

Kézilabda PAPP BÁLINT (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)

Mindkét csapat nyerhetett volna, végül igazságos döntetlen született Érden.