Férfi kézi: erősebb már nem is lehetne a BL-rajt

Vágólapra másolva!
2022.09.14. 09:06
null
Rasmus Lauge (25) és társai idén újra a Bajnokok Ligája négyes döntőjébe való jutást tűzték ki célul (Fotó: Imago Images)
A csoportkörből továbbjutás nem okozhat gondot két BL-csapatunknak, a Szegednek és a Veszprémnek, ugyanakkor a négyes döntőig egyre nehezebb eljutni, a fő riválisok pedig rendesen belehúztak.

Az új idényben sem lehet kérdés, hogy a Telekom Veszprém és a Pick Szeged továbbjut-e a Bajnokok Ligája csoportköréből, sőt, várhatóan mindkét csapat harcban áll majd az első két pozícióért, amelyek közvetlen negyeddöntős továbbjutást érnek. A kieséses szakaszban azonban egyre bizonytalanabb a helyzet, egyre kiegyenlítettebb a mezőny, egy-egy váratlan vereségbe mindenki beleszaladhat, hiszen amióta megszűnt a C- és D-csoport a BL-ben, a „futottak még” kategóriájú ellenfelek is eltűntek.

Kiemelkedő együttesek persze most is vannak, a Barca újra bizonyította, hogy bármikor bármilyen játékoskerettel és bármilyen körülmények között meg tudja nyerni a sorozatot, és a Carlos Ortega vezette gárda nagy valószínűséggel újra ott lesz a kölni négyes döntőben. A leginkább motivált a „Dujsebajev-művek”, azaz a lengyel Kielce lehet, amely a tavalyi döntőben csak hetesekkel kapott ki a katalánoktól, és az edző, Talant Dujsebajev érzelmes beszédben ígérte meg játékosainak, hogy visszatérnek Kölnbe, és 2016 után végre újra hazaviszik azt a trófeát, amely „jár nekik”. A fogadkozást illik komolyan is venni, nemcsak azért, mert a jobbátlövő Alex Dujshebaev személyében extraklasszis vezeti a csapatot, hanem mert a keret is bajnokjelölt: az edző számíthat egy fiatal és tapasztalt játékosokból álló francia légióskülönítményre, beállóposzton pedig a legutóbbi négyes döntő legértékesebb játékosára, Artyom Koroljokra.

Idén két német alakulattal lehet számolni a végjátékban, a THW Kielnél csak az okozhat zavart, hogy sérüléséből mikor tér vissza a beálló Hendrik Pekeler, de Filip Jíchának nem kell aggódnia, míg olyan irányítói vannak, mint Domagoj Duvnjak és Sander Sagosen, és azon kell törnie a fejét, hogy a jobbátlövőposzton Harald Reinkind vagy Steffen Weinhold kezdjen-e. Mellette meglepetést szerezhet a BL-be több mint másfél évtized után visszatérő Magdeburg, amely több mint két évtized után megnyerte a német bajnokságot, a jobbátlövőposzton pedig az izlandi Ómar Ingi Magnússonnal és a holland Kay Smitsszel bivalyerős. A PSG Mikkel Hansen nélkül is esélyes a végső sikerre, az Aron Pálmarsson vezette Aalborgban pedig benne van a győzelem a legnagyobbak ellen is.

 

Az egészséges Bánhidi Bence mindenkinek nagy ellenfél (Fotó: Dömötör Csaba)
Az egészséges Bánhidi Bence mindenkinek nagy ellenfél (Fotó: Dömötör Csaba)

Ilyen mezőnyben kell helytállnia két elitcsapatunknak, a legutóbb a kölni négyes döntőben szoros meccsek után negyedik helyen végző Telekom Veszprémnek, amely remekül erősített a nyáron olyan minőségi játékosokkal, mint a beálló Dragan Pesmalbek, a balszélső Bjarki Már Elísson, a jobbszélső Mikita Vajlupau és az irányító Jehja ed-Dera; valamint a magyar bajnok Pick Szegednek, amely kétségtelenül nehezebb csoportba került (Barca, Kielce, Kiel, Aalborg), ugyanakkor összeszokott kerettel vághat neki az idénynek. A Tisza-partra egyedül a válogatott balátlövő, Szita Zoltán érkezett, Luka Stepancic sajnos menetrendszerűen megsérült, ugyanakkor ha a világklasszis beálló, Bánhidi Bence újra egészséges lesz, és nagyobb szerepet kap, mint az előző évadban, amikor sérüléssel bajlódott, Juan Carlos Pastor csapata a győzelem reményében léphet pályára a legjobbak ellen is.

Ráadásul mindkét magyar csapatnak jó esélye van értékes skalppal kezdeni a BL-idényt, egyúttal már az elején önbizalmat szerezni: a Szeged szerdán a Barcával, a Veszprém csütörtökön a PSG-vel kezd hazai pályán.

CSOPORTBEOSZTÁS
A-CSOPORT: Paris Saint-Germain (francia), SC Magdeburg (német), GOG (dán), FC Porto (portugál), CS Dinamo Bucuresti (román), TELEKOM VESZPRÉM, Wisla Plock (lengyel), RK Zagreb (horvát)
B-CSOPORT: PICK SZEGED, Barca (spanyol), RK Celje (szlovén), Kielce (lengyel), THW Kiel (német), HBC Nantes (francia), Elverum (norvég), Aalborg (dán)

AZ 1. FORDULÓ PROGRAMJA
Szeptember 14., szerda
A-csoport
20.45:
Zagreb–GOG
 B-csoport
18.45:
SZEGED–Barca (tv: Sport1)
18.45: Kiel–Elverum
20.45: Kielce–Nantes
Szeptember 15., csütörtök
A-csoport
18.45:
VESZPRÉM–PSG (tv: Sport1)
18.45: Dinamo Bucuresti–Magdeburg
20.45: Wisla Plock–Porto (tv: Sport1)
B-csoport
18.45:
Aalborg–Celje

Tudnivalók
A 16 klub két nyolcas csoportban küzd egymással, és 14 fordulós, körmérkőzéses rendszerben játszanak. A nyolcasok első két helyezettje egyenesen bejut az oda-vissza vágós negyeddöntőbe, a 3–6. helyezettek pedig rájátszásban, szintén oda-vissza vágós keresztjátékban küzdenek a legjobb nyolc közé jutásért 3–6., 4–5. párosításban.
Csoportkör:2022. szeptember 14.–2023. március 1.
Rájátszás: 2023. március 22–23. és március 29–30.
Negyeddöntő: 2023. május 10–11. és 17–18.
Négyes döntő (Lanxess Arena, Köln): 2023. június 17–18.
Tv: Sport Tv
Internet: nemzetisport.hu, eurohandball.com, ehfcl.eurohandball.com/men, kezitortenelem.hu
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik