Férfi kézi Eb: a holland kapitány szerint történetük legnagyobb győzelmét aratták

N. T.N. T.
Vágólapra másolva!
2022.01.14. 10:15
null
A hollandok öröme (Fotó: Török Attila)
Érthető módon rendkívül feldobva nyilatkoztak a holland férfi kézilabda-válogatott tagjai, miután csütörtök este 20 ezer néző előtt három góllal legyőzték a mieinket Budapesten a magyar-szlovák közös rendezésű Európa-bajnokság csoportkörének 1. fordulójában. Erlingur Richardsson szövetségi kapitány egyenesen történelmi sikerről beszélt.

A mindössze a második Európa-bajnokságán szereplő holland válogatott – két éve a 17. helyen zárt – először tudta legyőzni a mieinket, a korábbi 20 egymás ellen játszott meccset kivétel nélkül a magyar válogatott nyerte. Ráadásul erre pont a részben hazai rendezésű Eb nyitányán került sor.

Ez a legnagyobb győzelem a holland férfi kézilabdázás történetében jelentette ki Erlingur Richardsson, a holland válogatott szövetségi kapitánya a 31–28-as győzelmet követően. – Az egyik legerősebb európai válogatottat múltuk felül Európa egyik legnagyobb kézilabda-arénájában, 20 ezer néző előtt.”

Végig irányítottuk a játékot, az első perctől az utolsóig, megérdemelt a sikerünk. Az első félidőben kifejezetten jól védekeztünk, a másodikban veszítettünk egy kicsit a tempónkból, de továbbra is tartottuk az előnyünket, nem tudtak meglepni minket a magyarok. Játékosaim hatalmas akarattal küzdöttek” – adta meg a siker receptjét a hivatalos sajtótájékoztatón.

Remélem, erre felkapják a fejüket Hollandiában – vette át a szót a csapatkapitány Bobby Schagen. – A nehéz pillanatokat is túléltük, például amikor majdnem két percig kettős emberhátrányban voltunk. Végig nyugodtak maradtunk, aminek meglett az eredménye. Remek kezdése volt a tornának!”

Erlingur Richardsson történelmi sikerről beszélt (Fotó: Török Attila)
Erlingur Richardsson történelmi sikerről beszélt (Fotó: Török Attila)

A PSG irányítója, Luc Steins arról beszélt a Nemzeti Sportnak, hogy végig hittek magukban, és remekül védekeztek.

Volt egy tervünk, megvalósítottuk, nem turistáskodni érkeztünk Budapestre. Általában sokkal többet kell küzdenünk hátul, de most minden klappolt, jól felkészültünk a magyarokból, így Bánhidi Bencéből is. Az volt a célunk, hogy ha gólt kapunk is, rögtön lőjünk egyet – ez is bejött. Ennél még többet is tudunk, most megmutathatjuk az egész világnak. Fürgék, gyorsak vagyunk, továbbra is tempós kézilabdát szeretnénk játszani” – mondta Schagenhez hasonlóan három gólig jutó játékos.

Szerintem történelmet írtunk. Remek érzés volt, hogy el tudtunk csendesíteni 20 ezer magyar szurkolót – idézi a hétgólos Dani Baijenst a NOS.nl. – A legutóbbi Eb-n csak Lettországot győztük le, amely nem hasonlítható össze a magyar válogatottal. Ez a siker mindannyiunk karrierjében kiemelkedő eredmény.”

Az irányító a csapategységben látta a siker kulcsát. „Közhelyesnek hangozhat, de a meccs elejétől kezdve ezt lehetett látni. Az alacsony srácok igazi csapatként játszottak a nagy és erős magyarokkal szemben. Az elején állva hagytuk őket. Nem tudtak játékba lendülni, túl gyorsak voltunk nekik. A második félidőben visszaestünk, de csapatként küzdve le tudtuk hozni nyertesen a hatvan percet.”

MÁTHÉ DOMINIK: NEM VOLT BENNÜNK ANNYI TŰZ, MINT A TAVALYI VB-N

FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ

B-CSOPORT
MAGYARORSZÁG–HOLLANDIA 28–31 (10–13)
Budapest,
MVM Dome, 20 022 néző. V: Kurtagic, Wetterwik (svédek)
MAGYARORSZÁG: Mikler R. – P. Rodriguez 3, Máthé 5 (2), Sipos A., Bánhidi 3, Szita, LÉKAI 8 (2).Csere: SZÉKELY (kapus), Bóka 1, Topic 1, Hanusz 1, BODÓ 6, Ancsin G., Ligetvári, Rosta M.Szövetségi kapitány: Gulyás István
HOLLANDIA: RAVENSBERGEN – Schagen 3, SMITS 11 (5), L. STEINS 3, Benghanem 3, BAIJENS 7, Ten Velde 2, Adams. Csere: Schellekens (kapus), Schoenacker 1, Sluijters, Jansen, Smit, Stavast 1, Boomhouwer. Szövetségi kapitány: Erlingur Richardsson
Az eredmény alakulása. 7 p.: 2–5. 12. p.: 3–7. 19. p.: 5–10. 25. p.: 7–12. 34. p.: 14–15. 38. p.: 14–18. 43. p.: 18–20. 50. p.: 23–25. 53. p.: 25–26. 57. p.: 28–28
Kiállítások: 10, ill. 10 perc
Hétméteresek: 6/4, ill. 5/5

A B-CSOPORT (BUDAPEST) PROGRAMJA
1. 13.20.30MAGYARORSZÁG–Hollandia28–31
1. 14.20.30Portugália–Izland
1. 16.18.00Portugália–MAGYARORSZÁG

1. 16.20.30Izland–Hollandia
1. 18.18.00Izland–MAGYARORSZÁG
1. 18.20.30Hollandia–Portugália
A CSOPORTBEOSZTÁS
A-csoport (Debrecen): Szlovénia, Dánia, Észak-Macedónia, Montenegró
B-csoport (Budapest): Portugália, MAGYARORSZÁG, Izland, Hollandia
C-csoport (Szeged): Horvátország, Szerbia, Franciaország, Ukrajna
D-csoport (Pozsony): Németország, Ausztria, Fehéroroszország, Lengyelország
E-csoport (Pozsony): Spanyolország, Svédország, Csehország, Bosznia-Hercegovina
F-csoport (Kassa): Norvégia, Oroszország, Szlovákia, Litvánia
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik