nemzetisport.hu
2014.10.02 06:42 Frissítve: 2015.02.20 02:15

Férfi kézi: Dujshebaev lehet az új kapitány - sajtóhír

A Magyar Nemzet értesülései szerint Talant Dujshebaevet nevezhetik ki a magyar kézilabda-válogatott szövetségi kapitányává.

Talant Dujshebaev napjaink egyik legismertebb – és legellentmondásosabb – edzője (Fotó: Vive Tauron Kielce)

 

A Mol-Pick Szeged magyar válogatott játékosai valószínűleg jövendő szövetségi kapitányukkal is találkozhatnak szombati Bajnokok Ligája-csoportmérkőzésükön, Kielcében. Ha igaz, az illető ott fog ülni az ellenfél kispadján – olvasható a Magyar Nemzet cikkében. A lap hivatalosan senki által meg nem erősített, de megbízható forrásból származó értesülései szerint ugyanis a jövő héten a lengyel klub trénerét, Talant Dujshebaevet nevezhetik ki nemzeti együttesünk élére.

 AZ MKSZ NEM KOMMENTÁL
Az MTI megkeresésére az MKSZ válaszában azt írta, hogy a férfi válogatott szövetségi kapitányáról még nem született döntés, a tárgyalások jelenleg is zajlanak.

„Az MKSZ elnöksége az egyeztetések lezárultát követően hozhatja meg döntését, addig a jelöltek nevét nem kívánjuk nyilvánosságra hozni, illetve az esetleges sajtóértesüléseket sem szeretnénk kommentálni. A döntést követően értesítjük a médiát és a nyilvánosságot” – áll a levélben.

A szlovénok elleni júniusi pótselejtező elvesztése miatt válogatottunk lemaradt a jövő januári vb-ről, így a riói olimpiára már csak a 2016-os Európa-bajnokságról juthat ki, és az Eb-kvalifikáció a hónap végén megkezdődik.

A csapat október 29-én a portugálokat fogadja, majd november 2-án Ukrajnába látogat – a kvartett negyedik tagja Oroszország, s két együttes jut ki a kontinenstornára –, igaz, utána fél év szünet következik. A hírek szerint annak is felvetődött a lehetősége, hogy a két idei meccsre „szükségkapitányt” vessenek be, hisz a portugálokat edző nélkül is illene megverni, az ukránok ellen pedig sikerre vagy kudarcra sincs trénerfüggő garancia.

A Magyar Nemzet cikke szerint hosszabb távú döntés született, azaz születhet; ha az előttünk álló napokban minden részletben megállapodnak a felek, Talant Dujshebaev lehet a kiválasztott. A 46 éves, kirgiz származású, még a Szovjetunióból indult és 1992-ben az utódállamok közös csapatával olimpiai bajnok, 1996-ban és 2000-ben viszont már spanyolként atlantai és sydneyi bronzérmes, egykori klasszis irányító edzőként is megmaradt annak, ami játékosként jellemezte: öntörvényű zseninek. Mint a Ciudad Real, majd a „telephelyváltás” után az Atlético Madrid trénere, majdnem tíz éven át gyakorolt folyamatos nyomást a játékvezetőkre és az aktuális rivális idegeire.

Idén januárban általános meglepetésre szerződtették Kielcébe – a kedvéért új pozícióba mozdították a lengyel sportági legenda Bogdan Wentát –, megbízatása három és fél évre, 2017 nyaráig szól. Madridi formában látott munkához, a csapatépítés mellett a balhéival is alkotni kezdett.

A Rhein-Neckar Löwen elleni BL-nyolcaddöntőben minimum összeszólalkozott a németek edzőjével, Gudmundur Gudmundssonnal – azt állította, azért, mert amaz folyamatosan provokálta, az izlandi szerint viszont Dujshebaev szimplán gyomron vágta –, a Plock elleni lengyel bajnoki fináléban pedig régi vetélytársával, Manolo Cadenasszal akasztott tengelyt, amiért négymeccses eltiltást kapott.

Talant Dujshebaev tehát ellenfélnek nem ideális, de barátnak remélhetőleg az. Részben azért is, mert a spanyol vonalat képviseli, így – átvitt értelemben is – könnyebben szót érthet a Veszprémet dirigáló Carlos Ortegával és a szegedi Juan Carlos Pastorral, ami a válogatott kulcsfigurája, Nagy László és mások szerint is fontos szempont. Részben pedig talán azért is, mert a Kielcénél végzett munkája miatt a 2016-os, számunkra meghatározó jelentőségű lengyelországi Eb-n félig otthon érezheti majd magát. (Feltéve persze, hogy csapatunk kijut és ő addig a klubjánál pozícióban marad.) Főleg azonban azért, mert elképesztő szakmai tudást halmozott fel, és az a veszély végképp nem fenyeget, hogy jelenlétében akár a játékvezetők, akár a zsűri számára súlytalan lenne a kispad.

Érkezésével sérülne a „kluboktól független kapitány” elve, de e kitételnek inkább az a lényege, hogy a jelölt magyar kluboktól független legyen; ő olyannyira az, hogy férfi nemzeti együttesünk élén az első külföldi lenne.

2022.11.23 18:20:57

Kézilabda nemzetisport.hu

Megvalósult a szegediek célja a Celje ellen és simán nyertek, megszerezve ezzel második győzelmüket a BL-ben.

2022.11.20 15:18:53

Kézilabda nemzetisport.hu

Dánia szinte végig vezetett, de az utolsó percekben a norvégok jobbak voltak, ezzel nyertek.

2022.11.16 14:35:44

Kézilabda nemzetisport.hu

Klujber Katrin megint nagyot játszott, feljavult a kapusteljesítmény, a 11. helyen zártuk a tornát.