A szünet utáni volt a Barca igazi arca, kikapott a Szeged

Vágólapra másolva!
2022.09.14. 18:35
null
Fotó: Török Attila<br />
A férfi kézilabda Bajnokok Ligája B-csoportjának 1. fordulójában a Pick Szeged 35–28-ra kikapott odahaza a sorozat egyik esélyesétől, a Barcától.

KÉZILABDA
FÉRFI BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
1. FORDULÓ
PICK SZEGED–
BARCA (spanyol) 28–35 (15–14)
Szeged, 8300néző.V:Lah, Sok (szlovénok)
SZEGED:
ALILOVIC – Sostaric 4, Tönnesen 2, Bombac 3, BÁNHIDI 4, Mackovsek 2, Frimmel 3. Csere: MIKLER (kapus), Gaber, GARCIANDÍA 1, BODÓ 5, Martins 1, B. Radivojevics1 (1),Rosta M. 1, Szita 1. Edző: Juan Carlos Pastor
BARCA:
Pérez de Vargas – A. GÓMEZ5 (2),MEM7,FABREGAS7,dos Santos 1, N'Guessan 3, Wanne. Csere: NIELSEN (kapus), RICHARDSON 7, Carlsbogard 1, Makuc 1, Frade, Janc 2, Arino, Langaro, Parera 1. Edző: Carlos Ortega
Az eredmény alakulása.
4. perc:3–2.8. p.:4–5.10. p.:7–5.16. p.:10–5.21. p.:11–9.25. p.: 14–12. 28. p.: 15–13. 33. p.:16–16.35. p.:19–17.38. p.:19–20.41. p.:20–23.44. p.:21–26.47. p.:22–29.51. p.: 23–32.56. p.:26–34
Kiállítások:2, ill. 6 perc
Hétméteresek:1/1, ill. 3/2
MESTERMÉRLEG

Juan Carlos Pastor:
–Jól kezdtük a mérkőzést, és bő negyedóra leforgása alatt ötgólos előnyre tettünk szert. Később fordult a kocka, elsősorban azért, mert jelentősen feljavult a Barca védekezése, mi pedig elkezdtünk pontatlanul játszani, és az eladott labdáinkat rendre góllal büntette ellenfelünk. Három-négy gólos előnyük birtokában a katalánok felszabadulva játszva növelték előnyüket. Rengeteget kell még dolgoznunk, hogy méltó vetélytársai legyünk a Bajnokok Ligája legjobb csapatainak.
Carlos Ortega:
–Elöljáróban egy régi emléket idéznék fel: 1977-ben az újszegedi sportcsarnokban találkozott először a két csapat, és emlékeim szerint a Barca nyert. Szeged megérdemli ezt a csodálatos arénát, jó kézilabdázni ilyen atmoszférában. Győzelmünknek két oka van, az egyik az, hogy irányítóposzton jókor cseréltünk, a másik, hogy jelentősen feljavult a védekezésünk. Amikor átvettük a vezetést, érvényre juttattuk akaratunkat.

VÉLEMÉNYEK
MIKLER Roland,
a Szeged kapusa

„Nem szakmai, hanem érzelmi oldalról közelíteném meg a BL idénynyitónkat. Végtelenül jó érzés telt ház előtt, felfokozott hangulatban kézilabdázni. Szerettünk volna örömet szerezni szurkolóinknak, de szerencsétlenségünkre a világ egyik legjobb csapata, a legutóbbi két kiírást megnyerő együttes volt az ellenfelünk. Igyekszünk magunk mögött hagyni ezt a hatvan percet, és kettőzött erővel készülni a következő hetek erőpróbáira.”

Melvyn RICHARDSON,
a Barca balátlövője

„Örök élmény számomra, hogy ilyen csodálatos hangulatú arénában kézilabdázhattam. Mi, játékosok tulajdonképpen a show kedvéért is lépünk pályára, örömet akarunk szerezni a nézőknek. A mérkőzést az döntötte el a javunkra, hogy a feszes védekezésünkből és az ellenfél labdavesztéseiből gyorsan támadtunk, és a helyzeteinket jó százalékban használtuk ki. Remélem még sokszor fogok kézilabdázni ebben a csodálatos létesítményben.”

ÖSSZEFOGLALÓ

Minden esélye megvolt a Pick Szegednek arra, hogy legyőzze a címvédő Barcát, és nemcsak azért, mert a nyáron csupán egyetlen új igazolással, Szita Zoltánnal bővülő keret erős csapategységet mutat, hanem azért is, mert a legutóbbi két hazai mérkőzésüket megnyerték a csongrádiak a spanyol bajnok ellen. Három, illetve öt évvel ezelőtt is a Szeged győzött – egyaránt 31–28-ra. Ez annak tükrében még nagyobb teljesítmény, hogy amióta Bajnokok Ligájának hívják a sorozatot (az 1993–1994-es idénytől), tizennégy találkozón csupán háromszor nyert a magyar együttes.

A rangadón a korábbi sikeredző, Skaliczki László és a világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes hosszútávúszó, Olasz Anna is feltűnt, a korábban a Tisza-partiakat erősítő, 2018-tól már a spanyoloknál szereplő Thiagus Petrust pedig hatalmas üdvrivalgással és skandálással köszöntötték a Pick Arénában.

Utóbbi aztán konstatálhatta, hogy a házigazdák szerezték az első gólt a mérkőzésen, ráadásul a szegedi kapus, Mirko Alilovic is elkapta a fonalat az ötödik perctől. Az első félidő első felében minden úgy működött, ahogy a nagy könyvben meg van írva: támadásban és főleg védekezésben parádézott a Szeged, a spanyolok francia gólvágójának, Dika Memnek nagy fejtörést okozott lyukat találni a hazai falon.

A spanyol időkérés után bár Alilovic kivédte Aleix Gómez hetesét, a Barca kapott erőre, így újra szoros volt a csata. Ahogy a sportközhely tartja: a közönségen nem múlt – és valóban nem, a Szeged tartotta az előnyt, és kapusa újabb védése után egy gól fórral vonult a szünetben az öltözőbe.

Nagy kérdés volt, hogy állja a sarat a hazai gárda a második félidőben, hiszen az idén nyolcvanéves, korábbi tizenegyszeres BEK-, illetve BL-győztes Barca a második félidőben általában még rátesz egy lapáttal.

A tétel igaznak bizonyult, már a második felvonás elejétől nagy nyomást helyezett a katalán együttes a házigazdákra, sőt, a mérkőzésen először át is vette a vezetést. Juan Carlos Pastor kapust cserélt, beállt Mikler Roland, nem sokkal később pedig a magyar együttes egyetlen új szerzeménye, a lengyel Wisla Plocktól érkező Szita Zoltán. Utóbbi örülhetett is, hiszen megszerezte első gólját a Bajnokok Ligájában szegedi színekben.

Sajnos további pozitívumot nem tudunk kiemelni a mérkőzésből, hiszen a félidő felénél már hattal ment a Barca, később pedig azért fohászkodtak már a drukkerek, hogy ne legyen tízgólos különbség a két együttes között. Végül „csak” héttel kaptak ki a szegediek, de így is rendkívül csalódottan sétáltak le a pályáról. 28–35

SZITA ZOLTÁN SZERINT EZ PECSÉTELTE MEG A SORSUKAT


PERCRŐL PERCRE


30. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

30. perc Tönnesen-rakéta, szépségtapasz, Frimmel ziccert ront, Mikler meg elkapja még Gómez közelijét.

29. perc Martins a földről, hétről lő gólt a kapus lába között! 27–34! Mem passza után az ifjú Parera eredményes beállóból, az első BL-meccsén az első BL-gólja.

28. perc Rossz lövések, rossz passzok, meg egy Mikler-védés. De már eldőlt...

Fotó: Török Attila
Fotó: Török Attila

25. perc Szita lő szép gólt.

24. perc Fabregas könnyedén szerez gólt ismét. 25–34

23. perc Mem és Garciandía bemutat egy-egy kiváló betörést.

22. perc Sostaric megvillan, hosszú idő után, ziccerből ballal a jobb alsóba, kissé balról.

21. perc Gómez lő gólt Richardson kétszer indulása után... 23–32.

20. perc Garciandía átlövése a blokké, Richardson átlövése sebészi pontosságú.

19. perc Nielsen eléri Garciandía hatméteres lövését.

18. perc Janc eredményes, Gómez is, közötte Rosta beállóból bevetődik, 23–30.

Fotó: Török Attila
Fotó: Török Attila

15. perc Martins átlövése a kapufán csattan, ez nem a Szeged félideje...

14. perc És meghúzódik, Mackovsek már korábban kidőlt... Frade eredményes beállóból, Bodó belép a másik oldalon, Richardson nem ront a hatosról. 22–28!

14. perc Bombac eladja, Mikler fogja Janc lövését... Bánhidi meg betalál végre. 22–26!


14. perc Magyar időkérés.

14. perc Most Bánhidi adja, Fabregas a hatosig gyalogol, Miklez csak belekapni tud...

13. perc Tönnesen nem figyel, Fabregas köszöni szépen. Elúszik? 21–25!

Fotó: Török Attila
Fotó: Török Attila

11. perc Bodó összekapja magát, a szaggatott vonalról eredményes, kis felugrás után, majd Bánhidi sáncol szépen. De Fabregasszal ma senki sem bír...

10. perc Janc bombája szép, Garciandíáé nem, és betalált közben Mem is. 20–23

8. perc Gómez azonnal büntet betörésből. 20–21

7. perc Richardson betörés után eredményes, Mem elkap egy potya átadást. Richardson átlövése jó, 19–20, Alilovic helyett Mikler, Bánhidi betörése még jobb. Mikler véd egyet, Bombac belép ziccerben.

6. perc Fabregas kiáll két percre birkózásért.

5. perc Bodó remek passzát beszórja hétről Bánhidi, Fabregas közelről válaszol.

4. perc Mem és Sostaric gólváltása átlövésből. Memnek öt per öt. 18–17

3. perc Bodó bombagóllal válaszol Richardson szerencsés találatára, Alilovic eléri a bal alsó előtt Carlsbogard átlövését.

2. percFrimmel egyedül marad a kapussal szemben, jobbal a bal sarokba lő. 16–15!

1. perc Fabregas gólt lő a szaggatottról Bodó mellett betörve, Gómez az első félidő végén ugyebár két percre kiállították.

1. PERC FOLYTATJUK

Fotó: Török Attila
Fotó: Török Attila


A 16 klub két nyolcas csoportban küzd egymással, és 14 fordulós, körmérkőzéses rendszerben játszanak. A nyolcasok első két helyezettje egyenesen bejut az oda-vissza vágós negyeddöntőbe, a 3–6. helyezettek pedig rájátszásban, szintén oda-vissza vágós keresztjátékban küzdenek a legjobb nyolc közé jutásért 3–6., 4–5. párosításban.
Csoportkör:2022. szeptember 14.–2023. március 1.
Rájátszás: 2023. március 22–23. és március 29–30.
Negyeddöntő: 2023. május 10–11. és 17–18.
Négyes döntő (Lanxess Arena, Köln): 2023. június 17–18.


AZ 1. FORDULÓ PROGRAMJA

Szeptember 14., szerda
A-csoport
20.45:
Zagreb–GOG
B-csoport
18.45:
SZEGED–Barca (tv: Sport1)
18.45: Kiel–Elverum
20.45: Kielce–Nantes
Szeptember 15., csütörtök
A-csoport
18.45:
VESZPRÉM–PSG (tv: Sport1)
18.45: Dinamo Bucuresti–Magdeburg
20.45: Wisla Plock–Porto (tv: Sport1)
B-csoport
18.45:
Aalborg–Celje


CSOPORTBEOSZTÁS
A-CSOPORT: Paris Saint-Germain (francia), SC Magdeburg (német), GOG (dán), FC Porto (portugál), CS Dinamo Bucuresti (román), TELEKOM VESZPRÉM, Wisla Plock (lengyel), RK Zagreb (horvát)
B-CSOPORT: PICK SZEGED, Barca (spanyol), RK Celje (szlovén), Kielce (lengyel), THW Kiel (német), HBC Nantes (francia), Elverum (norvég), Aalborg (dán)

30. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ! 15–14-gyel, mert visszavonták végül szerencsére Mem gólját.

30. perc Alilovic védi a bal alsó előtt N'guessan átlövését. Gómez kiállt előtte.

30. perc Bánhidi előbb a kapufára lő, majd Nielsen fogja a ziccerét, a másik oldalon felugrik Mem. Kitalálják.

28. perc Fabregas kiharcol egy... szabaddobást. De Mem átlövése ismét pazar. 15–14

28. perc Bodó és Janc eredményes a szaggatottról.

27. perc Tönnesen átlövését eléri a jobb felső előtt Nielsen, félig feküdve szinte már.

26. perc Thiagus Petrus kiáll két percre, lábbal tisztázott Bánhidi elől.

26. perc Nielsen kapus kirúgja a jobb alsó elől Bombac ziccerét, de a Szegedé a labda.

25. perc Gómez a bal alsóba vágja a N'guessan által kiharcolt hetest.

24. perc Az első átlövés Tönnesentől, kissé jobbról, bent is van!

23. perc Bodó lök, Wanne lövése a lécen csattan.

23. perc Mem doktor újra rendel átlövésből, három szegedi közül is védhetetlen...

22. perc Bombac kétszer, Petrus egyszer tör be a hatosig, ilyen gólváltások jöhetnek egész nap: 13–10.

22. perc Magyar időkérés.

21. perc Carlsbogard kiharcol egy hetest, Gómez azonnal a léc alá lő, cselezgetés nélkül. Ő a BL gólkirálya.

20. perc Frimmel és Bodó is ront, N'guessan ziccerezhet, és a jobb alsóba lő.

19. perc Garciandía ellépi elöl, Mem távolija pazar a másik oldalon. 11–7

18. perc
Újabb feszes védekezés, Makuctól kikényszerített távoli lövéssel.

17. perc Bombac a bal szélről a rövid alsóba lő, Pérez helyett Nielsen a vendégkapuban.

16. perc Mem és Frimmel gólváltása, középről, ill. a bal szélről. 10–6

15. perc Két nagy védés Alilovictól, de hetes, mert belülvédekezett Sostaric. ALILOVIC KIKAPJA GÓMEZ HETESÉT A BAL SAROK ELŐL!!!

14. perc Spanyol időkérés.

14. perc Újabb jó védekezés után most Bombac ad gólpasszt Bánhidinek: 9–5!

13. perc Bánhidi kap gólpasszt Bodótól az egekből, a szaggatottról, és a hatosról bevetődve nem hibázik: 8–5!

11. perc Bánhidi eladja, Alilovic azonban a negyedik spanyol ziccert fogja meg pár percen belül!

10. perc Frimmel bevágja a bal szélről Sostaric passzát, mag átugorja Gómezt, Garciandía labdát szerez, Mackovsek ziccerezik... 7–5!

9. perc Garciandía átlövése rossz, Sostaric elé pattan a labda, közelről a jobb felsőbe lő ballal a légiós. 5–5! Jó védekezés emberhátrányban még...

7. perc Bombac eladja, Tönnesen kiáll... Alilovic meg ziccert véd. Fabregas ugrott be a vonalról.

6. perc Alilovic kikapja a jobb sarokból Makuc átlövését, de eladja a Szeged. És ismét, Fabregas és Arino büntet.

5. perc Alilovic első védése, Mackovsek a kapufára lő, Perez kapus is beleért.

4. perc Sostaric jobb szélről nagy gólt lő. 3–2. Bombac remek csel után betör, de sajnos N'guessan átlövései sem rosszak.

3. perc Kettő perc rossz cseréért Makucnak.

2. perc Radivojevics a jobb alsóba lő ballal. 1–0! Mackovsek és Gómez gólváltása.

1. perc Hetes és két perc Memnek Bánhidi lerántásáért.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A magyarok tiszta kékben, a vendégek tiszta sárgában.

A korábbi szegedit, Thiagus Petrust nagyon üdvrivalgással fogadták a szurkolók, és még a nevét is skandálták.

Az első bajnok Szeged mestere, Skaliczki László is itt van a meccsen, és 32–29-es magyar győzelmet tippelt. A hosszútávúszó Olasz Anna is megjelent – jelenti a helyszínről Nagy-Pál Tamás.

Fotók: NPT
Fotók: NPT

Bánhidi Bence, a Pick Szeged beállója

„Elképesztően kemény csoportba sorsoltak minket, azt hiszem, ennél erősebb csapatokat nem is kaphattunk volna – bár tegyük hozzá, a BL-ben egyik csoportban sincs könnyű dolga senkinek. Én kifejezetten örülök, mert izgalmas, jó mérkőzéseket játszhatunk, ráadásul a keresztjátékban könnyebb ágra kerülhetünk. A legfontosabb az, hogy ne arra figyeljünk, később ki ellen kell pályára lépnünk, mindig a soron következő meccs lebegjen a szemünk előtt. Először is a szerdai, Barca elleni találkozó, ráadásul egy kezdeti siker az önbizalmunkat is jelentősen növelheti. Abból a szempontból jó a címvédő ellen indítani a csoportkört, hogy felmérhetjük, hol tartunk a munkában, hogyan készültünk fel az elmúlt hetekben. Ha a múltat nézzük, amikor legutóbb a Barca ellen kezdtük a sorozatot, 31–28-ra nyertünk, nem is kell mondanom, hogy ezúttal is a győzelem a cél. Az elmúlt két-három évben is gyorsult a férfi kézilabda, leginkább a védekezés és a visszarendeződés terén, ezért a felkészülésünk során mi is erre fektettünk nagy hangsúlyt."

Idén két német alakulattal lehet számolni a végjátékban, a THW Kielnél csak az okozhat zavart, hogy sérüléséből mikor tér vissza a beálló Hendrik Pekeler, de Filip Jíchának nem kell aggódnia, míg olyan irányítói vannak, mint Domagoj Duvnjak és Sander Sagosen, és azon kell törnie a fejét, hogy a jobbátlövőposzton Harald Reinkind vagy Steffen Weinhold kezdjen-e. Mellette meglepetést szerezhet a BL-be több mint másfél évtized után visszatérő Magdeburg, amely több mint két évtized után megnyerte a német bajnokságot, a jobbátlövőposzton pedig az izlandi Ómar Ingi Magnússonnal és a holland Kay Smitsszel bivalyerős. A PSG Mikkel Hansen nélkül is esélyes a végső sikerre, az Aron Pálmarsson vezette Aalborgban pedig benne van a győzelem a legnagyobbak ellen is.

A fogadkozást illik komolyan is venni, nemcsak azért, mert a jobbátlövő Alex Dujshebaev személyében extraklasszis vezeti a csapatot, hanem mert a keret is bajnokjelölt: az edző számíthat egy fiatal és tapasztalt játékosokból álló francia légióskülönítményre, beállóposzton pedig a legutóbbi négyes döntő legértékesebb játékosára, Artyom Koroljokra.

Kiemelkedő együttesek persze most is vannak, a Barca újra bizonyította, hogy bármikor bármilyen játékoskerettel és bármilyen körülmények között meg tudja nyerni a sorozatot, és a Carlos Ortega vezette gárda nagy valószínűséggel újra ott lesz a kölni négyes döntőben. A leginkább motivált a „Dujsebajev-művek”, azaz a lengyel Kielce lehet, amely a tavalyi döntőben csak hetesekkel kapott ki a katalánoktól, és az edző, Talant Dujsebajev érzelmes beszédben ígérte meg játékosainak, hogy visszatérnek Kölnbe, és 2016 után végre újra hazaviszik azt a trófeát, amely „jár nekik”.

A kieséses szakaszban azonban egyre bizonytalanabb a helyzet, egyre kiegyenlítettebb a mezőny, egy-egy váratlan vereségbe mindenki beleszaladhat, hiszen amióta megszűnt a C- és D-csoport a BL-ben, a „futottak még” kategóriájú ellenfelek is eltűntek.

Az új idényben sem lehet kérdés, hogy a Telekom Veszprém és a Pick Szeged továbbjut-e a Bajnokok Ligája csoportköréből, sőt, várhatóan mindkét csapat harcban áll majd az első két pozícióért, amelyek közvetlen negyeddöntős továbbjutást érnek.

A csoportkörből továbbjutás nem okozhat gondot két BL-csapatunknak, a Szegednek és a Veszprémnek, ugyanakkor a négyes döntőig egyre nehezebb eljutni, a fő riválisok pedig rendesen belehúztak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik