Telekom Veszprém: parádés döntetlen a német sztárcsapat otthonában!

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2020.10.28. 18:35
null
Elképesztő mérkőzés volt! (Fotó: Imago)
A férfi kézilabda Bajnokok Ligája B-csoportjának 6. fordulójában a Telekom Veszprém idegenben 31–31-es döntetlent játszott a THW Kiel ellen. Mélyről kapaszkodott vissza a magyar csapat, amely a győztes gólt is megszerezhette volna a legvégén.




FÉRFI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
CSOPORTKÖR, 6. FORDULÓ
B-CSOPORT
THW KIEL (német)–TELEKOM VESZPRÉM 31–31 (18–20)
Kiel,
1605 néző. V: O. López, A. Ramírez, (spanyolok)
KIEL: N. LANDIN – Ekberg 7 (4), Reinkind 5, PEKELER 4, WIENCEK 3, Duvnjak 1, M. Landin 2. Csere: SAGOSEN 9, Dahmke, Zarabec, Horák. Edző: Filip Jícha
VESZPRÉM: CUPARA – Gasper Marguc 3, J. OMAR 4, Lauge 3, Moraes 1, Borozan 4, Strlek 3. Csere: Székely M. (kapus), Nenadics 5 (2), A. NILSSON 4, Maqueda 1 (1), MANASZKOV 3, Ligetvári. Edző: David Davis
Az eredmény alakulása. 3. p.: 1–3. 9. p.: 7–6. 12. p.: 9–7. 20. p.: 12–11. 22. p.: 12–14. 25. p.: 14–16. 35. p.: 20–22. 38. p.: 22–22. 44. p.: 24–25. 55. p.: 31–27. 55. p.: 31–27
Kiállítások: 6, ill. 8 perc
Hétméteresek: 6/4, ill. 4/3
MESTERMÉRLEG
Filip Jícha:
– Különösen a második félidőben játszottunk jól, főleg hét a hat ellen. Vladimir Cupara azonban remekül védett, öt perccel a vége előtt hiába vezettünk négy góllal, mégis döntetlen lett a vége. Az öltözőben szomorú volt a hangulat, amiért nem nyertünk, én azonban nem bánkódom az eredmény miatt.
David Davis: – Az elmúlt tíz nap nem volt könnyű, mi mégis úgy készültünk, hogy legyőzhetjük a Kielt. Nem sokszor fordul elő velem, hogy elégedett vagyok egy olyan meccs után, amit nem tudtunk megnyerni, ám most ez a helyzet. Büszke vagyok a csapatomra, amiért ilyen koncentráltan játszott, és szerintem a nézők is jól szórakoztak.

ÖSSZEFOGLALÓ

A karanténos hiányzók (Lékai Máté, Rodrigo Corrales, Kentin Mahé és Blaz Blagotinsek) és a sérült Danyiil Siskarjov nélkül is húsz gólig jutott a bombaerős Kiel otthonában az első félidőben a Telekom Veszprém, amely remek teljesítmény, úgy pedig különösen az, hogy több ziccert is elrontottak a magyar csapat játékosai, ráadásul a németek kapusa, Niklas Landin nagyszerű formában védett. (Esküszünk, néha két másodpercig lebegett a levegőben, ismét a köztudatba hozva a levitálás ősi művészetét.)

De nem vallott szégyent a másik oldalon Vladimir Cupara sem, aki szorgalmasan rugdosta kifelé a labdákat a kapuja sarkai elől, egyedül Niclas Ekberg zseniálisan egyszerű heteseivel és Sander Sagosen bárhonnan eleresztett boszorkányos lövéseivel nem boldogult.

Elismerésre méltó tehát a húsz gól, amely az első félidőben esett, de a szünetre csak kétgólos előnyt tudott felmutatni a magyar csapat. A fordulást követően folytatódott a kapusok parádéja, majd Landin Jahja Omar két lövését is bepotyázta, de hiába húzta le a redőnyt percekre Cupara, a veszprémi támadók rendre hosszas gólszüneteket hirdettek.

Kiderült: a kézilabda csapatsport, egy remeklő kapus sem tud meccset nyerni, mert ha nem is szórta, csak pötyögtette a gólokat a Kiel, az is jelentősen több volt, mint a semmi… A hajrára azonban feltámadt a Veszprém, négy perccel a vége előtt már csak egy góllal vezetett ellenfele, majd Vuko Borozan megtalálva mérkőzés eleji formáját egyenlített.

Az utolsó percben Sagosen a léc fölé talált átlövésből, 24 másodperce maradt a győzelem megszerzésére a Telekom Veszprémnek, de Jahja próbálkozása sem talált kaput.

Ennek ellenére nem lehet elégedetlen a magyar csapat a döntetlennel! A négy győzelemmel és egy döntetlennel álló veszprémiek három hét múlva a dán Aalborg HB otthonában folytatják szereplésüket a BL csoportkörében.

A csoport másik mérkőzésén
Celje (szlovén)–Motor Zaporizzsja (ukrán) 31–32
(14–17)

AZ ÁLLÁS
1. TELEKOM VESZPRÉM541172–138+349
2. Barcelona (spanyol)44152–107+458
3. Aalborg Handbold (dán)541151–139+128
4. THW Kiel (német)5311155–134+217
5. HBC Nantes (francia)413110–122–122
6. HC Motor Zaporizzsja (ukrán)413120–136–162
7. Celje PL (szlovén)615166–201–352
8. PPD Zagreb (horvát)55121–170–490

 

PERCRŐL PERCRE

Nyilván Cupala a Mérkőzés embere.

30. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS! 31–31, tényleg érett az iksz...

30. perc Időkérés, naná. De Jahia mellélövi, távoli német lövés, Cupaláé.

PÁRHARC, a két mester, David és Filip Jicha három BL-döntőben vívott meg egymással!

30. perc Sagosen a léc fölé lő!

29. perc Sagosen a lécre lő, hazai időkérés. 31–31. Figura lesz.

20 párharc a BL-ben e két csapat között, tíz-tíz sikerrel... Érik az iksz?

28. perc Cupala kiüti Reinkind lövését, Borozan nem rontja el nyolcról, a földről, jobbal, egyenlő! Négy nullás magyar roham a végére.

Csak egyszer nyert Kielben a Veszprém.

26. perc Belemenés, Jahia-passz, Marguc-gól! Labdaszerzés Marguctól, de el is szórja azonnal! 31–30 marad.

Utóbbi három BL-meccsén mindig legalább 37 gólt szórt a Veszprém.

24. perc Borozan lő jobbal a léc fölé a szaggatottról. Lauge lövése Landin hasán csattan. Sagosen ismét gólt szerez, de Manaszkov beugrása is gólba torkollik. Aztán zicceresése is pontos, üres kapus, 31–29.

22. perc Rossz Nenadics-lövés, aligha ezt beszélték meg. Wiencek ziccere pontosabb, kétlábas beugrás. 30–27

21. perc Pocsék támadás, hazai kontra, gól, kétgólos már az előny. Időkérés Davistől.

19. perc Nenadics passzát beugorva értékesíti Nilsson, 27–27. De Sagosen is a pályán van, passza gólpassz Pekelernek.

2019 vége óta a Veszprém 12 BL-meccséből 11-et megnyert. Csak a Kiel ellenit nem...

18. perc Borozan kiharcol egy hetest, jő Maqueda... 26–26! Landin sem ront azonban, Borozant lerántják... de nincs hetes.

17. perc Pocsék védekezés, közeli Wiencek-góllal.

A Kiel 6, a Veszprém 8 ponttal áll 4 kör után.

15. perc Jahia kiáll, Ekberg ballal a lécre lövi a hetest. Maqueda ellépi a támadást, büntet azonnal Landin. 25 egyenlő.

14. perc Reinkind és Lauge gólváltása után 24–25.

12. perc Cupara újabb ziccert fog, de elöl ismét elszórjuk, Ekberg elfutásból szépít.

10. perc Jahia a negyedik lövéséből megszerzi a negyedik gólját. Landin belekap csak. Cupala újabb nagyot véd.

Rogerio Moraes és Rasmus Lauge volt Kiel-játékos.

9. perc Moraes kiáll Pekeler kiemeléséért. Cupala nagyot véd azonban!

9. perc Jahia lövése nem túl jó, Landin benézi. 22–23.


7. perc Rossz magyar támadás, szép Ekberg-gól. Egyenlő.

6. perc Nilsson kiharcol egy hetest. Nenadics a kapusba püföli!

4. perc Hetes, jogos. Ekberg... A frissiben beálló Székely nem éri el a labdát. 20–21 Borozan átlövése csodálatos! Pekeler ziccerezése egyszerű, de eredményes, 21–22.

3. perc Cupara fogja ismét Sagosen lövését, de Lauge a léc fölé pazarolja a ziccerét!

2. perc Reinkind lő szerencsés gólt, Manaszkov a szélről kis kanyarral fut középre ziccerezni. 19–21

1. perc Sagosen és Marguc is ziccert ront, védenek a kapusok!

1. PERC FOLYTATJUK!

 


„Ezen a szinten már apró különbségek döntenek a csapatok között, hogy melyik gárdának van jobb napja   – mondta Marguc. – Igaz, hogy jó esélyünk van a Bajnokok Ligája megnyerésére, de nem állítom, hogy a legnagyobb favoritok lennénk. Már csak azért sem, mert a tapasztalat azt mutatja, hogy szinte sosem az nyer, akit a legnagyobb esélyesnek tartanak.”   

Úgy látja, hogy a Veszprémnek jó esélye van megnyerni a Bajnokok Ligáját, de a helyzet nem szokatlan, elvégre az elmúlt években sem ez volt másként.

„Ahogy az előző sem volt megszokott idény, a mostani sem az, erősnek kell maradnunk mentálisan, nem tudhatjuk, mi lesz holnap, milyen változás jön. Így szinte bármelyik meccs az utolsó is lehet egy ideig    – így Marguc. –  A z elsőtől a hatvanadik percig beleadunk mindent, ráadásul nekünk szerencsénk van, hogy a szurkolóink előtt játszhatunk, ezt nem mindenki teheti meg. Most még jobban élveznünk kell a kézilabdát, mint eddig.”

Gasper Marguc, a Telekom Veszprém férfi kézilabdacsapatának jobbszélsője már 2014 óta meghatározó tagja az együttesnek, amelyben eddig 264 mérkőzésen 960 gólt szerzett – ez 3.64-es meccsenkénti átlag. A több mint százszoros szlovén válogatott játékos az elmúlt négy évben honfitársával, Dragan Gajiccsal osztozott a poszton, aki azonban a nyáron Franciaországba igazolt, a helyére az orosz Danyiil Siskarjov érkezett. Ő viszont kisebb porcsérülést szenvedett a múlt héten, és az artroszkópos tisztítás után három-négy hétig tart a felépülése, Margucnak addig egyedül kell megoldania a jobbszélső feladatát. Mint mondta, a csapat szempontjából a védekezés a fontosabb, de szélsőként a támadásban nagyobb a szerepe, fő feladata a gólok szerzése.

Egy hónapig egyedül kell helytállnia a jobbszélső posztján Gasper Margucnak, ráadásul nehéz meccsek várnak a Veszprémre.

„Nagyon remélem, hogy képesek leszünk megnyerni. Jelenleg nagyon jó, felívelő pályán vagyunk, talán ebben most megállított minket ez az időszak, de reméljük, sikerül visszatérnünk a korábbi formánkhoz. Ha úgy játszunk, szép reményeink lehetnek” – nyilatkozta.

A bajnoki és BL-meccseken kívül válogatott találkozók, majd januárban az egyiptomi világbajnokság vár a kézilabdázókra.

„Ez speciális, nagyon intenzív időszak lesz, hiszen egyik meccs követi a másikat. Fizikailag és mentálisan is nagyon fel kell készülni rá” – vélekedett Kentin Mahé.

A visszatérésének várható dátuma kapcsán megjegyezte, nem nála van a döntés, a klubja nyilván mindent megtesz, hogy visszaszerezze a játékengedélyét, de Magyarországon nagyon szigorú protokoll van érvényben ilyen esetekre.

Kentin Mahé, a Telekom Veszprém férfi kézilabdacsapatának világbajnok irányítója a koronavírus-fertőzés miatti karantén idején is megőrizte jó hangulatát.

Négyszázados.


30. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

30. perc Hazai időkérés, nem meglepő. Zaravec a kapufára lő aztán.

30. perc Fél percig a Veszprémé a labda, Nilsson "elkapkodja"... mert 19 másodperccel a vége előtt szerez gólt. 18–20

28. perc Reinkind távolija is csodálatra méltó, kapufás gól 11-ről, Maqueda lövése a kapusé, de lerántották, Nenadics ellen nincs ellenszere a kapusnak. 18–19 De Sagosen... megpattant lövését kikapja a bal alsó elől Cupara hatalmas bravúrral. Reinkindét is, miután Nenadics lövése a játékvezetőn csattant...

2

5. perc Pekeler második kétperces kiállítása, és hetes is! Lauge kezét kapta el. Nenadics büntet, a kapus lába alatt. 15–17 De Sagosen... Nenadics bakija után jobbal nyolcról ismét eredményes, Marguc visszavág aztán, a szélről betörve. 17–18

23. perc Reinkind szélről talpról eredményes, Strlek szélről beugrásból, majd a ziccert jobbal a kapus alatt a hálóba csempészi Nenadics! 14–16 De Sagosen...


22. perc Sagosen megszerzi az 5. gólját, Horak azonban labdát csen, majd Maqueda védekezik mesterien. Igencsak elgyötört arccal néz rá Wiencek. Moraes lövése rossz aztán.

21. perc Ismét itt az előny, Nenadics a szaggatottról eredményes. Dahmke kapufát lő, Nenadics passzát szélről bevágja a léc alá Marguc. Három nullás emberelőny... 12–14.

20. perc Kontra, Sagosen, majd kettő perc a védő Landinnak. Nenadics az előnyt gólra váltja akcióból. 12–12

18. perc Lauge két lövést is elront, Strlek pedig elképesztő ziccerben a kapus lábát találja el. De esküszünk, Landin kapus két másodpercen át lebegett a levegőben... Reinkind lövése rossz.

16. perc Újabb Cupala-bravúr, megindul a Veszprém, kínai figura... Jahia nem hibázik! De átlövésből Duvnjak sem. 11–11

14. perc Lauge kiáll. Kissé szigorú, de megadható hetes, Székely a kapuban, Ekberg sulcos góllal avatja, Jahia passzát meg Nilsson bedobja centerből. 10–10

13. perc Gyönyörű akció, Nilsson-gól, Lauge jól védekezik aztán, és gólt lő az akció végén. 9–9

12. perc Pekeler összeszínészkedik egy hetest, ügyes, Ekberg másodszor is azonnal lövi a büntetőt, 9–7.

10. perc Cupara is véd egy nagyot, de a támadást eltoljuk. Borozan lövése a kapusé, Sagosen ellen nincs gyógyszer, két gól lehet a különbség...

8. perc Egy-egy szép beugrás Pekelertől és Strlektől, majd Borozan vág a kapusba ziccert!Strelknek sárga lap, hetes, Ekberg nem rontja el, már vezet a Kiel. 7–6. De csak Lauge betöréséig.

6. perc Reinkind és Borozan gyors gólváltása után magyar előny, majd bődületesen nagy védés Cuparától Sagosen beugrásakor! Strlek is ziccert hibáz, a magyar kapu előtt nem hibáz azonban másodszorra Sagosen. 5–5

Így védekeznek a koronavírus terjedése ellen, papírra nem lehet ülni... Nagyjából 2000 néző.


4. perc
Pekeler is kiáll, és hetes, Nenadics bevágja, 2–4. De sajnos Sagosen is. Túlsagosan... hamar lőtt gótlt a Kiel.

 

3. perc De szép bejátszás után Pekeler szépít, ráadásul az őt megrántó Borozan kiáll.

2. perc Újabb szép átlövés, Borozan! 1–2! A kapus Cupara véd, Moraes a harmadik magyar támadásból a harmadik gólt szerzi.

1. perc Két góllal, Jahia átlövésével és Wiencek betörésével. 1–1

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak tiszta fehérben, a magyar csapat piros-fekete mezben és fekete nadrágban.

A 2019–2020-as idényt ugyanis a december 28–29-re halasztott kölni négyes döntővel tervezi lezárni az Európai Kézilabda-szövetség, csakhogy addig a következő, azaz a jelenlegi kiírásban ár kétszer is rendeznek Veszprém–Kiel rangadót a B-csoportban. Az Építőknél mindent ennek a karácsony utáni final fournak rendelnek alá, emiatt a játékosok jószerével el sem hagyhatják a Veszprém Arénát. Ráadásul futószalagon játsszák a meccseket: a nyolc NB I-es bajnokin kívül négy BL- és két EHA-liga-párharcot is letudtak már, s tovább őrzik hibátlan mérlegüket az ősszel, miközben a Kielnek csak októberben kezdődött a Bundesliga – a mieinknek tehát minden esélyük megvan a visszavágásra.

A szerdai találkozó sok szempontból fontos lesz, nemcsak a presztízs miatt. A Kiel egy éven belül oda-vissza legyőzte a Veszprémet, amihez azért nem tesszük hozzá, hogy a BL elmúlt idényében, mivel annak még nincs vége...


A két gárda egyébként jól ismeri egymást, a BL-ben eddig hússzor találkozott, ezért is esett a választás a németekre augusztusban, mikor a veszprémi vezetők az aktív játékkal felhagyó Fazekas Nándor, Momir Ilics, Nagy László, Sterbik Árpád négyesnek szerveztek gálameccset.

 

A Telekom Veszprém elleni Bajnokok Ligája-mérkőzést ezért kénytelen lesz kihagyni, ahogy a korábban keresztszalag-szakadást szenvedő osztrák balátlövő, Nikola Bilyk és a jobbszélső Sven Ehrig is. Ott lesz viszont a világ egyik legjobbja, a PSG-t a nyáron elhagyó norvég irányító, Sander Sagosen, aki legutóbb 11 góllal vette ki a részét az Aalborg legyőzéséből, valamint a januári Európa-bajnokság legjobb játékosának megválasztott horvát irányító-átlövő, Domagoj Duvnjak, na meg persze a Niclas Ekberg, Hendrik Pekeler duó, akiknek híresen jól megy a bakonyiak ellen.

Szörnyű jelenetek játszódtak le a THW Kiel hétvégi Bundesliga-bajnokiján: a Nordhorn védőjátékosa, Dominik Kalafut a levegőben meglökte Steff en Weinholdot, aki a talajra érkezéskor beütötte a fejét. A 34
éves jobbátlövő megpróbált felállni, ám lábai nem engedelmeskedtek, ezért a társaknak kellett letámogatniuk a pályáról. A két játékvezető, Christian és David Hannes mindenki megdöbbenésére csak szabaddobást ítélt, ami annyira felbőszítette a kieli edzőt, Filip Jíchát, hogy a kispadon tartózkodóknak kellett visszafogniuk a 2010-ben a világ legjobb férfi kézilabdázójának választott egykori cseh balátlövőt. A kedélyeket az sem csillapította, hogy a szabaddobást elvégző Hendrik Pekeler fejbe lőtte a sorfalban álló Philipp Vorliceket, amiért egyből piros lapot kapott. A mérkőzést egyébként 35–29-re a vendég Kiel nyerte meg, Weinhold pedig megúszta agyrázkódással...

Nikolaj Markussen szerint a Kiel bombaformában van, a Veszprém viszont két pontért megy Németországba, míg Jahja Omar szerint a fertőzött társak hiánya növeli az utazók motivációját.

Davis szerint emberei duzzadnak az energiától, Székely Márton is készen áll az összecsapásra.

„Mindegy, hogy milyen kerettel utazunk, és hova, mi Veszprémet és Magyarországot képviseljük, így nem lehet más célunk, mint győzelemmel elhagyni a pályát. Egyben biztos vagyok, hogy bármennyire megtörhet minket ez a karanténidőszak, senki sem akarhatja nálunk jobban a győzelmet” – mondta Székely.

„Idén nagyon le akarom őket győzni, az sem érdekel igazán, hogy itthon Veszprémben, vagy idegenben – idézi a klub honlapjaDavid Davist, aki szerint a csapatban előforduló koronavírusos esetek sem vehetik el együttese lendületét. – Fejben már régóta csak erre készülök, hogy ismét találkozzunk velük, és le is győzzük őket. Elveszítettük a múlt hetet a felkészülésből, de ez is mindegy. A csapat lenyűgözően játszott az utóbbi három hónapban, és még ha egy kicsit veszítettünk is a lendületből, hisszük, hogy győzhetünk.”

A Telekom Veszprém David Davis vezetőedző, valamint három játékos nyilatkozatát is megosztotta a honlapján a szerdai, Kiel elleni BL-mérkőzése előtt.

„A csapat vezetősége és az edzők közös döntése alapján szeretnénk pályára lépni szerdán Kielben, a következő BL-mérkőzésünkön. Ehhez hétfőn az utazó delegációnak újra negatív PCR-tesztet kell produkálnia. Amint ennek a tesztelésnek az eredménye megérkezik, az eddigi rendszernek megfelelően a Facebook-oldalunkon tájékoztatjuk a szurkolóinkat” – fogalmazott honlapján a Veszprém.

A klub közleménye arra is kitér, tizenöt játékossal folytatják a felkészülést a mérkőzésre.

A klub tájékoztatása szerint azóta Blaz Blagotinsek, Lékai Máté és Kentin Mahé, valamint két stábtag is megfertőződött.

A Telekom Veszprém férfi kézilabdacsapata a hivatalos honlapján jelentette be, hogy Rodrigo Corrales egymás után két pozitív koronavírustesztet adott, így a teljes keret és a stábtagok is karanténba kerültek.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A KIEL–VESZPRÉM FÉRFI KÉZI BL-MÉRKŐZÉS ONLIVE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik