Férfi kézi BL: Karabatic szenzációs, Kielben elégedettek - sajtóvisszhang

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.06.01. 13:52
null
Nikola Karabatic főszerepet játszott abban, hogy a Barcelona elhódította a BL-trófeát (Fotó: AFP)
A Barcelona 28–23-ra legyőzte az MKB-MVM Veszprémet a férfi kézilabda Bajnokok Ligája 2015-ös döntőjében. A BL legeredményesebb klubja négy év után ért fel újra a csúcsra, és gyakorlatilag minden lap kiemeli, hogy ebben a francia válogatott olimpiai, világ- és Európa-bajnok vezérének, Nikola Karabaticnak a legnagyobb az érdeme.

 

A spanyolok vezető sportlapja, a Marca A Barcelona kilencedik szimfóniája címmel számol be a döntőről a katalán gárda BEK/BL-győzelmeinek (1, 8) számára utalva. A tudósítás kiemeli, hogy a BL-történelem legeredményesebb klubja a döntőben meggyőző teljesítményt nyújtva négy év elteltével visszaült a trónra. Az írás szerint a Barcelona látványos meccsen nyert, amelyen ráadásul nem játszathatta Szjarhej Rutenkát, és Kiril Lazarov is megsérült a mérkőzésen, ugyanakkor a lap szerint a macedón átlövő kiesése még jól is jött, mert Eduardo Gurbindo mozgását nehezen tudta lekövetni a veszprémi hatosfal.

Két korábbi Barca-cséká is összefutott Kölnben
Két korábbi Barca-cséká is összefutott Kölnben

„A Barca megérdemelte a címet, átvészelte az aknamezős területeket, jobb teljesítményt nyújtott és több embert tudott hasznosan bevetni. Négy év után visszaült a trónra, és újra a legjobb csapat az európai porondon” – írja a madridi lap.

„A Barcelona Európa bajnoka” – olvasható a katalán Sport oldalán, amely az összes többi fórumhoz hasonlóan a „szenzációs” Karabaticot emeli ki.

A lap vezető anyagában arról számol be, hogy a klub számára a kézicsapaté már a második triplázást jelenti a szezonban, hiszen korábban a görhokisok is megnyerték a BL-t és hazai porondon sem találtak legyőzőre, a labdarúgók pedig szombaton Berlinben a BL-fináléban teljessé tehetik az újabb triplázást. A Barcelona futsalcsapata ráadásul szintén döntőig jutott a BL-ben, ám ott kikapott a kazah Kajrat Almatitól.

„A bajnok THW Kiel győzelem nélkül távozott, ennek ellenére Thorsten Storm ügyvezető igazgató elégedett a szezonnal. A csapat most a 20. bajnoki címére készül” – olvasható a Kickeren. Storm a lapnak úgy nyilatkozott, számukra a final fourba jutás volt a legfontosabb, ezzel már pozitív mérleggel zárják a szezont. A Kiel szerdán a Hannoverrel játszik a bajnokságban, pénteken pedig, a Lemgo elleni összecsapáson már az újabb Bundesliga-korona ünneplésén lehet a hangsúly.

A németországi csalódottságra jellemző, hogy a Kiel elődöntős veresége után a záró nap eseményeiről a Bild online kiadása nem is számolt be.

A lengyel sport.pl a Kielce harmadik helyezését dicséri, a fináléról pedig azt írja, hogy az elődöntőtől rendkívül fáradt volt a Veszprém, a két csapat közötti lövési hatékonyság (68, ill. 51 százalék) pedig eldöntötte az összecsapást.

A barcelonaiak már az öltözőben is jól érezték magukat (Fotó: Víctor Tomás Facebook)
A barcelonaiak már az öltözőben is jól érezték magukat (Fotó: Víctor Tomás Facebook)
GYŐZTES SZAVAK
Kiril Lazarov: – Ez életem első BL-címe, szóval nagyon, nagyon boldog vagyok. Erre vártam és ezért dolgoztam egész életemben. Remélem, hogy nem az utolsó lesz. Az érmet édesanyám kapja, ahogy a többit is.
Nikola Karabatic: – A Bajnokok Ligája megnyerése volt a fő célunk az évadra. Nagyon büszke vagyok, hogy elértük ezt Kölnben. Nagy nyomás volt a csapaton, hogy újra nyerjen, de a mai sikerre különösen büszke vagyok, hiszen én először nyertem ezen a helyszínen.
Szjarhej Rutenka: – Nagyon ideges voltam egész nap, hiszen az utolsó két meccsen nem tudtam segíteni a csapatot. De nem bánt, hogy nem léphettem pályára, mert nagy fájdalmaim voltak. Szerintem a védekezésünknek köszönhetjük a győzelmet. Ugyan korábban már ötször nyertem BL-t, ma is akartam a sikert.
HA KÖLN, AKKOR TELT HÁZ
A Kölnbe ellátogató szurkolók, akárcsak egy éve, már most megvásárolhatták jegyeiket a következő szezon final fourjára, 8000 jegy rögtön el is kelt. Az már kijelenthető, hogy a négyes döntő 2016-ban is garantáltan telt házas esemény lesz, a honlapon reggel kilenc órakor kezdődött az értékesítés, és már nincsenek szabad jegyek. Ebben az esztendőben sorozatban hatodszor rendezték a kölni Lanxess Arena maximális befogadóképességét jelentő 19 500 néző előtt az elitliga véghajrájának összecsapásait.

STATISZTIKÁK, ÉRDEKESSÉGEK A FÉRFI KÉZILABDA BL-DÖNTŐRE VONATKOZÓAN
A szélsők kiválóak voltak a döntőben: barcelonai oldalon Víctor Tomás, illetve Gudjón Valur Sigurdsson rengeteg lehetőséghez jutott, és szinte hibátlanul lőtt (12 lövésből 11 gól: 5/5, ill. 7/6), míg veszprémi részről Iváncsik Gergő, Gulyás Péter és Gasper Marguc százszázalékos maradt, ám sokkal kevesebb lövési lehetőséghez jutott (5 lövésből 5 gól: 1/1, 2/2, 2/2).
A hivatalos statisztika szerint Mirko Alilovic jobban védett, mint Danijel Saric. A Veszprém horvát kapusa 28 lövésből 10-et hárított (35 százalék), míg a bosnyák-katari kapuvédő 35 próbálkozásból 12-t hatástalanított (34 százalék). A Veszprém összstatisztikáját ugyanakkor Mikler Roland védési lapja rontotta (12/2, 16 százalék).
Mindkét csapat 10 perc kiállítást kapott. A katalánok 5 gólt lőttek előnyben, kettőt hátrányban, a Veszprém négyet szerzett fórban, hármat hátrányban.
A fináléban csupán a lehetséges hatból csupán három időkérést használtak ki az edzők (egyet Pas/cual, kettőt Ortega).
2007 óta először fordult elő, hogy az a csapat – nevezetesen a Veszprém –, amelyik legyőzte a döntőbe vezető út során a Kielt, nem nyerte meg az adott évben a Bajnokok Ligáját.
Nikola Karabatic, valamint csapattársa, Cédric Sorhaindo lett a második, illetve harmadik játékos, aki egyszerre birtokol olimpiai, világ- és Európa-bajnoki, valamint BL-címet. Ez eddig csak Thierry Omeyernek sikerült 2010-ben. Karabaticé emellett jelenleg a világ legjobb játékosa kitüntető cím.
A nemzetek rangsorában a spanyolok 15 elsőségükkel beérték a (nyugat)németeket, a szovjeteknek öt, a jugoszlávoknak és a keletnémeteknek négy-négy győzelmük van.
A Kiel után a Barcelona a második csapat, amely duplázni tud az új lebonyolítási rendszerben, azaz másodszor ünnepelt Kölnben. Emellett folytatódott a német és spanyol csapatok szériája, azaz 2004 óta csak e két nemzet képviselői nyertek BL-t.
Szjarhej Rutenka – az első a történelemben, aki három csapattal is BL-t nyert – már hat trófeánál (Celje 2004, Ciudad Real 2006, 2008, 2009, Barcelona 2011, 2015) tart. Így eggyel elmarad a rekorder Andrej Csepkintől, aki hatszor nyert a Barcával, mielőtt 2007-ben még rátett egyet a lapáttal a Kiellel. A fehérorosz átlövő mellett David Barrufet, Tomas Svensson és a veszprémi edző, Antonio Carlos Ortega nyert hatszor BL-t korábban.
Karabatic követte csapattársát, Rutenkát, hiszen már ő is három klubbal nyert BL-címet (Montpellier 2003, Kiel 2007, Barcelona 2015).

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik