NAGY PÉTER
2021.12.09 09:51 Frissítve: 2021.12.09 10:49

Férfi kézi BL: Bánhidi Bence tudja, hogyan kell kizárni a külvilágot

A csapatkapitány Bánhidi Bence szerint a szegediek képesek megbirkózni a csarnokavatót övező ünnepi hangulattal, csak a német sztárcsapat legyőzésére össz­pontosítanak a Bajnokok Ligája 10. fordulójában.

 

Matej Gaber visszatérésével Bánhidi Bencére kevesebb teher hárul Fotó: Imago Images)

Nagy napra virradnak csütörtökön a szegediek: a nyáron története negyedik bajnoki címét megszerző, a fennállása 60. évfordulóját idén ünneplő férfi kézilabdacsapatuk ugyanis új, minden igényt kielégítő multifunkcionális csarnokot kap.

A részben hazai rendezésű januári férfi kézilabda Európa-bajnokság helyszíneként is szolgáló Pick Aréna több mint 8300 néző befogadására alkalmas, megközelítőleg 40 milliárd forintból épült fel, a négy edző- és két bemelegítőterem mellett elfér benne még egy 80 fős rendezvényterem is, csakúgy, mint az akadémiai, kollégiumi részleg, amelyben legalább 30 gyerek elszállásolását biztosítják. Az arénát a sorozat négyszeres győztesével, a német THW Kiellel avatja fel a Pick Szeged, amely a múlt heti, aalborgi vereségével a második helyről visszacsúszott a negyedikre az A-csoportban.

A több mint 8300 férőhelyes Pick Arénában még négy edző- és két bemelegítőterem is helyet kap (Fotó: WHB GROUP)

A mérkőzést megelőzően maratoni megnyitó ünnepséggel készülnek a szervezők, többek között a Szegedi Kortárs Balett, a Szegedi Szimfonikus Zenekar, valamint a Szegedi Nemzeti Színház kórusa is fellép, miközben többeket beiktatnak majd a halhatatlanok csarnokába.

A hazaiak válogatott beállója, a BL-ben 39 gólnál járó Bánhidi Bence csapatkapitányként különösen ügyel arra, hogy semmi se vonja el játékostársai figyelmét.

„Tudni kell ezt a szituációt kezelni, megvan a fejünkben, hová kell elraktároznunk a történéseket – mondta lapunknak Bánhidi. – Azt is, hogy háromezer helyett ezúttal nyolcezernél többen fognak nekünk a helyszínen szurkolni, de ott van még a hatalmas tér, az új közeg, az egész komplexum. Az a dolgunk, hogy jól kézilabdázzunk, semmi mással ne foglalkozzunk, csak nyerjük meg a Kiel elleni találkozót. Nehéz pálya az aalborgi, egy vereségtől azonban nem váltunk rosszabb csapattá, nem estünk tőle szét, sőt, azóta csakis a németek elleni meccsre összpontosítunk.”

SZŰCS ERNŐ PÉTER
„Kezdetben leginkább az volt az álmunk, hogy olyan csapatunk legyen, amelyik a világ élvonalába tartozik, és bárkivel képes felvenni a versenyt. Megvalósult, abban viszont csak titkon reménykedtünk, hogy egyszer majd új otthonunk is lesz ehhez. Ez valósággá vált, és nagyon büszkék vagyunk rá, biztos vagyok benne, hogy a szegedi emberek is így éreznek. Kíváncsian várom a Kiel elleni meccset. A hangszórókat már kipróbáltuk, a zenei akusztika nagyon hatásos volt, ezért lesz izgalmas, amikor nyolcezer-háromszáz ember egyszerre szurkol majd. Meggyőződésem, hogy félelmetes lesz a hangulat” – mondta a Szeged elnöke.

A 207 centis, 127 kilós Bánhidi Bence szerint nehéz gyenge pontot találni csütörtöki riválisuknál, amely komplex együttes: egyenlő létszámban a klasszisai rendre a legjobb döntést hozzák meg, hét a hat elleni játékban nagyon nehéz feltartóztatni, a dán Niklas Landin személyében a világ egyik legjobb kapusa áll a hálója előtt, ráadásul védekezésből pillanatok alatt képes átmenni támadásba. Úgy véli, a kulcs a gyors visszarendeződés lehet – ha persze elöl nem szórják el feleslegesen a labdát.

„Figyelnek rám, főleg a Kiel védői, akik mindig erős kézzel tartanak meg, de ez fordítva is igaz: én is készen állok a harcra! – folytatta Bánhidi. – A németek híresek a győztes mentalitásukról, talán legutóbb is az okozta a vesztüket ellenünk, hogy amikor héttel vezettek, tízet akartak közé tenni, mégis döntetlen lett a vége. Be akartak darálni minket, de mi vállt vállnak vetve küzdöttünk, és elvittük az egyik pontot. Az az érzésem, ez egy teljesen más találkozó lesz.”

A csongrádiak kulcsembere kiemelte, hogy poszttársa, a szlovén Matej Gaber visszatérése óta mentálisan és fizikailag is jobban érzi magát, mert korábban, hatvanperces játékosként tőle szokatlan módon bele-belehibázott az ellenfél kapuja előtt. A nyáron érkezők pedig színesítették a repertoárt, mindig van közülük valaki, aki felvállalja a vezérszerepet.

FÉRFI BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
10. FORDULÓ

A-CSOPORT
20.45:
Pick Szeged–THW Kiel (német) (Tv: Sport1) – élőben az NSO-n!

2023.02.01 00:15:10

Kézilabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A lehetséges válaszadók vajon látják-e a saját felelősségüket? Sajnos akadnak sportáganként olyan megmondóemberek, akik hosszú évek óta a rendszer döntéshozói, iránymutatói, véleményalkotói, mégsem látszódik a területükön zajló munkában vagy legalábbis a végeredményén az előrelépés.

2023.01.29 14:07:39

Kézilabda nemzetisport.hu

Chema Rodríguez együttese nagy hajrával egyenlített a rendes játékidőben, de végül nem lett meg a győzelem.