Danyi Gábor célja, hogy jól felismerhető karaktert mutasson a válogatott a kézi Eb-n

PAPP BÁLINTPAPP BÁLINT
Vágólapra másolva!
2020.12.03. 14:04
null
Danyi Gábor pénteken ül először tétmérkőzésen a válogatott kispadján társ kapitányként (Fotó: Török Attila)
A játék ugyanolyan, a helyzet mégis speciális, állítja a magyar női kézilabda-válogatott társ szövetségi kapitánya, Danyi Gábor, ám a váratlan fejleményektől nem megijedni kell, hanem megoldani azokat.

 

– Nem tűnik izgulós típusnak, de gyanítom, hogy az első válogatott tétmérkőzését már nagyon várja.
– Ilyen még nem volt az életemben, ez azért más érzés lesz, és tényleg nagyon várom, hogy éles meccsen is eljöjjön ez a pillanat – válaszolta a dániai Európa-bajnokságon pénteken a Horvátország ellen kezdő válogatott társ szövetségi kapitánya, Danyi Gábor. – Ez egy álom, a szakma csúcsa a szövetségi kapitányi poszt és óriási megtiszteltetés, hogy a válogatott kispadján ülhetek és képviselhetem az országot. A játék ugyanolyan, a helyzet mégis speciális, úgyhogy tényleg nagyon várom. Viszont valóban nem vagyok izgulós, ha elkezdődik az első csoportmérkőzés, megszűnik a drukk. Vagyok annyira rutinos, hogy oda tudjak figyelni a munkámra.

– A múlt hétvégi svédországi két felkészülési mérkőzésen már bemutatkoztak Elek Gáborral. Mennyire lehet előre felkészülni a játék közbeni munkamegosztásra, hogy mikor ki pattan fel éppen a kispadról?
– Nem nagyon, a svédek elleni meccsek előtt ráadásul csak egyszer, még márciusban, a telki edzőtáborban a Váccal vívott edzőmérkőzésen tudtuk modellezni ezeket a szituációkat. Elosztottuk a feladatokat, Elek Gáboré a támadás, enyém a védekezés, és nyilván folyamatosan megosztunk egymással minden észrevételt. Az információnak konkrétnak kell lennie, és mindketten tudjuk, mikor kell megszólalnunk, ahogy azzal is tisztában vagyunk, mikor kell éppen csendben maradnunk.

– Sok hasonlóság van a két szövetségi kapitányban?
– Emberileg és a kézilabda kapcsán is nagyon sok a hasonlóság köztünk, azonosan gondolkodunk sok mindenről. Az is nagyon fontos, hogy mindenben azért ne értsünk egyet, legyenek olyan helyzetek, amelyeket másképpen látunk. Ha ezekről elkezdünk normálisan érvelve beszélgetni, akkor meg tudjuk a másikat győzni, és az is lényeges, hogy a másik véleményét el kell fogadni. Ez az ismérve egy igazi stábnak. Semmi probléma nincs azzal, ha valaki egy szituációt másképpen lát, csak normálisan meg tudjuk beszélni, ez a lényeg.

– Mennyivel másabb a munka egy válogatottnál, főleg egy nagy torna idején, mint egy klubcsapatnál?
– Annyiban más, hogy egy válogatottnál sokkal kevesebbet találkozunk és itt a munka nagy része a taktikai felkészülésből áll. De az is nagyon fontos, hogy a játékosok fizikai felkészítésére is hangsúlyt fektessünk, illetve egy ilyen tornán a pihenésnek és a regenerációnak is nagy szerepe lesz.

– Tizenhat játékos nevezhető a tornára. Nehéz lesz az első meccs előtti keretszűkítés?
– Három tartalék lesz mindig a tizenkilences keretben. Az egyik mindig egy kapus, és beállóposzton is hárman vannak, egy játékos ott is kimarad. Az aktuális forma vagy az aktuális ellenfél és a taktika is meghatározza, milyen legyen a meccskeret. Az is szempont, hogy elosszuk a terhelést, mert ez a torna nagyon hosszú és speciális, okosan kell gondolkodnunk, hogy kit és mikor játszatunk.

– A csoportkör esélyeit hogyan látja?
– A Horvátország elleni mérkőzés tűnik könnyebbnek a papírforma alapján, de abszolút nem így fogjuk fel és nem is így állunk hozzá. A három mérkőzést a horvátokkal, a szerbekkel és a hollandokkal szemben nem úgy súlyozzuk, hogy előre azt mondogatjuk magunkban például, hogy Hollandia az aktuális világbajnok, Szerbia a nagy rivális, hiszen a tavaszi olimpiai selejtezőben is találkozunk vele, a horvátok kapcsán pedig maradjunk annyiban, voltak már jobbak is. Mindenkinek megadjuk a megfelelő tiszteletet, ami azt jelenti, hogy mindhárom riválisból alaposan felkészülünk, de alapvetően próbálunk a saját játékunkra és csapatunk épülésére, építésére koncentrálni. Azaz: minden találkozón, specifikusan készülve az aktuális ellenfélből, azt nézzük, hogyan tudunk előrelépni támadásban és védekezésben. Minden játékelemben szeretnénk fejlődni, ez pedig csakis százszázalékos koncentrációval sikerülhet.

– Milyen magyar csapatot láthatunk a dániai meccseken?
– A pályán és azon kívül is nagyon egységes együttest szeretnénk formálni, legyenek látható jelei, hogy igen, ez a magyar válogatott. Nagyon szeretném, hogy támadásban és védekezésben is mutatkozzon meg a karakterünk, hogy mindenki tudja, a magyarok ellen erre vagy arra az elemre és játékra számíthat. Ezen a téren szeretnénk mérkőzésről mérkőzésre előrelépni és egyre stabilabbá válni. Ha ez sikerül, akkor az eredményeknek is jönniük kell.

– A mentális felkészülésre jobban oda kell figyelniük a torna során?
– Sokkal jobban. Viszont abba a hibába sem szabad esni, hogy mindent ebből az irányból közelítünk meg. A kézilabdára, a szakmára kell összpontosítanunk, miközben persze azt is tudomásul kell venni, hogy a jelenlegi helyzetben mindenre ügyelnünk kell, hiszen speciálisak a mostani körülmények. Nyilván nagyobb figyelmet kell fordítanunk a mentális készülésre is, mert nem lehet kérdés, hogy egy világverseny alatt, a két hét során jelentkezik holtpont. Pláne, ha korlátoznak a mozgásodban, akkor ezek a hullámvölgyek sokkal előbb jönnek.

– A hazai szövetség elnöksége – tekintettel a világjárvány okozta totális bizonytalanságra is – nem fogalmazott meg konkrét célt a csapattal szemben. Ez hogyan hathat a csapatra, a játékosokra?
– Valakinek ebből az jöhet le, hogy nincs felelősség, mert nem fogalmaztak meg célt, de mi egyáltalán nem így látjuk. Ettől függetlenül is minél magasabbra állítjuk a mércét magunknak, a célunk ugyanúgy a már említett előrelépés, ez vezérel minket. Ha minél magasabbra tesszük a lécet, akkor annak jó teljesítményben, pontokban is jelentkeznie kell. Egyébként nem gondolom, hogy különösebben befolyásolná a csapatot az, hogy most nincs konkrét, hivatalos cél, mert a jelenlegi helyzetben egy pozitív eset is véget vethet egy válogatott Eb-szereplésének.

– A járvány alapjaiban határozza meg a dániai versenyt, a körülményeket. A torna során számít arra, hogy improvizálniuk kell?
– Biztosan szükség lesz rá, mert a vírusból adódó helyzeteket az határozza meg, hogy ki hogyan tud alkalmazkodni és megoldást találni a nem várt szituációkra. Alapesetben egy-egy meccsen is az az edző kerül előnybe, aki tudja a választ az ellenfél lépésére. A pályán kevesebbet, hiszen ott sokkal tudatosabban lehet készülni, de a pályán kívül sokat kell improvizálni. A nem várt helyzetektől azonban nem megijedni kell, hanem meg kell oldani őket.

NŐI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG (DÁNIA, DECEMBER 3-TÓL 20-IG)
A CSOPORTBEOSZTÁS
A-CSOPORT (Herning):
Franciaország, Dánia, Montenegró, Szlovénia
B-CSOPORT (Herning):Oroszország, Svédország, Spanyolország, Csehország
C-CSOPORT (Kolding):Hollandia, MAGYARORSZÁG, Szerbia, Horvátország
D-CSOPORT (Kolding):Norvégia, Románia, Németország, Lengyelország
A csoportok első 3 helyezettje jut a középdöntőbe.
A középdöntő helyszínei:
Herning, Kolding
A döntő hétvége helyszíne:Herning

A MAGYAR VÁLOGATOTTFELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEI
November 28., Trollhättan:Svédország–Magyarország 27–28 (14–12)
November 29., Trollhättan:Svédország–Magyarország 31–25 (12–11)

A MAGYAR VÁLOGATOTT CSOPORTMÉRKŐZÉSEI
December 4., 18.15:
Magyarország–Horvátország (Tv:Sport1, élőben az NSO-n)
December 6., 16.00:Magyarország–Szerbia (Tv:Sport1, élőben az NSO-n)
December 8., 20.30:Hollandia–Magyarország (Tv:Sport1, élőben az NSO-n)

A MAGYAR VÁLOGATOTT EB-RE UTAZÓ KERETE*
Kapusok:BÍRÓ Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), JANURIK Kinga (FTC-Rail Cargo Hungaria), SZIKORA Melinda (Siófok KC)
Jobbszélsők:FALUVÉGI Dorottya (Győri Audi ETO), LUKÁCS Viktória (Győri Audi ETO)
Jobbátlövők:CSISZÁR-SZEKERES Klára (FTC-Rail Cargo Hungaria), KLUJBER Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria), TOMORI Zsuzsanna (Siófok KC)
Irányítók:KOVACSICS Anikó (FTC-Rail Cargo Hungaria), LAKATOS Rita (Váci NKSE), TÓTH Eszter (Motherson Mosonmagyaróvár)
Beállók:PÁSZTOR Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria), TÓVIZI Petra (DVSC Schaeffler), HELEMBAI Fanny (Váci NKSE)
Balátlövők:HÁFRA Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria), KÁCSOR Gréta (Váci NKSE), SZÖLLŐSI-ZÁCSIK Szandra (MTK Budapest)
Balszélsők:MÁRTON Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria), SCHATZL Nadine (FTC-Rail Cargo Hungaria)

Szövetségi kapitány:DANYI Gábor, ELEK Gábor

* Az Európa-bajnokság rajtjára 16 játékos nevezhető, a torna ideje alatt hat cserére van lehetőség.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik