Bodó Richárd: Chema nyugodt volt, megmondta, mit engedjünk el

Vincze Szabolcs (Kristianstad)Vincze Szabolcs (Kristianstad)
Vágólapra másolva!
2023.01.16. 09:03
null
Bánhidi Bence (balra) és Lékai Máté joggal ünnepelt az Izland elleni siker után, de nyerni kell a portugálok ellen is, hogy négy pontot vigyünk a középdöntőbe (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
A magyar férfi kézilabda-válogatott óriási győzelmet aratott Izland ellen a világbajnokságon, s hétfőn Portugália ellen felteheti az i-re a pontot (kezdés: 20.30, élőben az NSO-n), amihez Bodó Richárd szerint az kell, hogy már a meccs elején megfogják az ellenfelet.

Megnyugtató volt nézni a partvonal mellett szobrozó izlandi kapitányt, Gudmundur Gudmundssont, aki csak állt csípőre tett kézzel a kispadnál, nézte, ahogy csapata szenved a mieink ellen a ­meccs utolsó perceiben, és lemondó gesztusain látszott, pontosan tudja, semmit sem tud tenni, nem tud belenyúlni úgy a meccsbe, hogy annak a szempontjukból jó vége legyen.

Ezzel éles kontrasztban állt Chema Rodríguez, a magyar férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya, akinek az Izland elleni világbajnoki csoportmeccsen minden váratlan húzása bejött, csapata tíz perc alatt nyerte meg a találkozót egy kifejezetten erős együttes ellen, amely ötven percig fölényben játszott, és legalább ötször eldönthette volna a találkozót, ehelyett a hajrára teljesen tanácstalanná vált, és hatgólos előnyről veszített.

„A játékunk sokáig rendben volt, hiszen tudtunk helyzeteket kialakítani és gólokat szerezni, de volt olyan taktikai elem, amire Chema azt mondta a szünetben, hogy nem működik, engedjük el. Így a második félidőre csak az az öt-hat figura maradt, amit végig tudtunk játszani, a kulcs pedig az utolsó tíz perc védekezése és kapusteljesítménye volt, elsősorban ezekkel nyertük meg a mérkőzést” – fogalmazott a magyar válogatott balátlövője, Bodó Richárd, akinek az első félidőben nem ment a játék, nem találta a helyét, a másodikban viszont varázsütésre feltámadt, a hajrában öt perc alatt berámolt három gólt, mindegyiket nagyon fontos pillanatban.

Ligetvári Patrik (balra), Bánhidi Bence és Szöllősi Szabolcs – három nagyon boldog magyar játékos az Izland elleni találkozó után (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
Ligetvári Patrik (balra), Bánhidi Bence és Szöllősi Szabolcs – három nagyon boldog magyar játékos az Izland elleni találkozó után (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)

Visszatérve az első félidőre: amellett azért nem lehet elmenni, hogy Szita Zoltán milyen remek teljesítményre képes igazi posztján, balátlövőben, és bár lehetnek taktikai okai a szélen játszatásának, klubjában hosszú távon óriási hiba lenne szélsőt faragni belőle.

Bodó szerint amikor az első játékrészben pályára léptek Hanusz Egonnal és Ancsin Gáborral, nem azt a játékot játszották, ami igazán fekszik nekik, Izlandnak sikerült is ellépnie, de leginkább azért, mert az északiak kihasználták, hogy sokat hibáztunk, így a szünetre ötgólos előnnyel mehettek. Bár ez jelentősnek tűnt, a magyar csapat mégsem esett kétségbe.

„Amikor a szünetben bementem az öltözőbe, azt éreztem, egy kicsit sok az öt gól, Chema mégis nagyon nyugodt volt, amit furcsálltam is kicsit, de szerintem érezte, hogy ha a második félidőben nem adunk el annyi labdát, mint az elsőben, és azokat a figurákat játsszuk a folytatásban, amelyek tényleg működnek, akkor összejöhet a fordítás – fogalmazott az OTP Bank-Pick Szeged játékosa. – Annyit kért tőlünk, hogy hajtsunk a mérkőzés végéig, harminc percig küzdjünk, ne adjuk fel, lesz, ami lesz, és azt is elmondta, mit és hogyan játsszunk. Minden bejött, összeállt a védekezésünk, gördülékeny lett a támadásunk, ehhez jött, hogy Mikler Roli is fantasztikusan védett az utolsó tíz percben.”

A második félidőben az is sokat nyomott a latban, hogy Bodó egyre jobban beindult támadásban, kapura lőtt, vagy kettő-kettőt játszott klubtársával, a beálló Bánhidi Bencével. Azt lehetett érezni, kicsit Izland is belefáradt a védekezésbe, nem tudott olyan tempót diktálni, mint az első játékrészben, és a hirtelen jött magyar lendülettel láthatóan nem is tudott mit kezdeni. Azzal pláne nem, ahogy ellenfele öt perc alatt kétgólos hátrányból kétgólos előnyt varázsolt.

A tempó Portugália ellen sem lesz sokkal kisebb, az ibériai csapat fő erénye azonban inkább a játékosok jó fizikuma, három csoportellenfelünk közül a legkeményebb a védelme, és sok variációval kézilabdázik támadásban is. A hét a hat elleni játék akkor is a legnagyobb erősségei közé tartozik, ha tavaly már csak ritkán vetette be a magyar csapat ellen, amely egész jól megtanult védekezni ellene. Izlanddal sikerült felvennünk a fizikai versenyt, ugyanerre lesz szükség Portugáliával szemben is.

„Ezzel szerintem nem lesz gond, Tord Ellingsen (a válogatott norvég erőnléti edzője – a szerk.) nem hagy minket pihenni, reggel kondi, délután edzés, meccs előtt újra kondi és délután meccs, így néz ki a kétnapi program. Meg is lepődtünk, amikor az Izland elleni meccs másnapján néhány játékosnak elengedte a spinninget, és elég volt egy nagy sétát tennünk a városban – tette hozzá Bodó Richárd, majd visszatért a következő ellenfélre. – A portugálok stílusa más, Izland talán jobban fekszik nekünk, bár nem akarom ezt ilyen határozottan kijelenteni, csak az elmúlt évek tapasztalatai alapján mondom, hiszen mindig szoros meccseket játszottunk, és többször nyertünk is ellenük. Ha a védekezésünk már az elején összeáll, és nem engedjük el a portugálokat, akkor őket is megtörjük a végére. Kulcsfontosságú lesz, hogyan megyünk bele a meccsbe.”

A magyar válogatott az utolsó világbajnoki csoportmérkőzését hétfőn 20.30-kor kezdi Portugália ellen, majd kedden utazik Göteborgba a középdöntőre.

A FÉRFI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG ADATBANKJA IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!

FÉRFI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG
CSOPORTKÖR, 3. FORDULÓ (A HÉTFŐI PROGRAM)
A-CSOPORT (Krakkó)
18.00:
Montenegró–Chile
20.30: Spanyolország–Irán
B-CSOPORT (Katowice)
18.00:
Franciaország–Szlovénia
20.30: Lengyelország–Szaúd-Arábia
C-CSOPORT (Göteborg)
18.00:
Brazília–Zöld-foki-szigetek
20.30: Svédország–Uruguay
D-CSOPORT (Kristianstad)
18.00:
Izland–Dél-Korea (Tv: M4 Sport)
20.30: Magyarország–Portugália (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

A D-CSOPORT ÁLLÁSA
1. MAGYARORSZÁG2265–55+104
2. Izland21158–56 +22
3. Portugália21158–54 +42
4. Dél-Korea2251–67–16
0

A MAGYAR FÉRFIVÁLOGATOTT 18 FŐS KERETE A VILÁGBAJNOKSÁGRA
Kapusok: Mikler Roland (Szeged), Palasics Kristóf (NEKA), Székely Márton (Tatabánya)
Jobbszélsők: Bujdosó Bendegúz (FTC), Rodríguez Pedro (Tatabánya)
Jobbátlövők: Ancsin Gábor (Tatabánya), Ilic Zoran (Veszprém), Leimeter Csaba (PPD Zagreb – Horvátország)
Irányítók: Hanusz Egon (Stuttgart – Németország), Lékai Máté (FTC)
Beállók: Bánhidi Bence, Rosta Miklós (mindkettő Szeged), Sipos Adrián (Veszprém), Szöllősi Szabolcs (Dabas)
Balátlövők: Bodó Richárd, Szita Zoltán (mindkettő Szeged), Ligetvári Patrik (Veszprém)
Balszélsők: Bóka Bendegúz (Balatonfüred), Kovacsics Péter (FTC)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik