Férfi kézi-vb: Mindenki bízik a másikban, mindegy, hogyan játszott előtte – Lékai

Vágólapra másolva!
2023.01.15. 15:43
null
Lékai Máté szerint még jó fizikai állapotban vannak, de egyre jobban fognak fáradni (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
Magyarország hatgólos hátrányból állt fel és fordította meg az Izland elleni találkozót a lengyel, svéd közös rendezésű kézilabda-világbajnokságon. A győzelem másnapján Ancsin Gábor, Lékai Máté és Bodó Richárd is nyilatkozott a Nemzeti Sportnak.

 

Ancsin Gábor a Dél-Korea elleni mérkőzés elején sérült meg, Izland ellen már jobban érezte magát, ez pedig a játékán is meglátszott.

„Hál' Istennek az orvosi stáb nagyon kemény munkát végzett, és szeretném nekik megköszönni, hogy lehetővé tették, hogy játszhassak. Folyamatosan javul az állapotom, úgyhogy szerintem ez egyre jobb lesz.”

A válogatott jobbátlövője szerint az egész meccsen megvoltak a helyzeteik, csak nem tudták ezeket értékesíteni. Ez szerencsére a második félidőre megfordult, amihez társult egy jó kapusteljesítmény és védekezés. „Elsősorban ez volt a fordulópont, illetve az, hogy mindenki hozzátette a maga kis extráját”

Ancsin beszélt a csapat fizikai felkészültségéről is: „Úgy gondolom, hogy bírtuk erővel, nyilván az izlandiak embertelen tempót tudnak diktálni, de ide mondhatom Dél-Koreát is, hiszen ők is pörgős, futós játékot játszanak. A portugáloknak is eszméletlen a tempójuk, hiába nehezebb a hatosfaluk, több nagy emberük van, akiket el kell kerülni, de ellenük is hasonlóképpen kell felkészülni, mint Izland ellen. A legeslegfontosabb a visszafutás lesz, kevesebb labdát kell eladnunk és ebből kevesebb gyors gólt kapni.”

A Tatabánya játékosa elmondta, nem volt olyan pont, amikor feladták volna fejben a meccset, szerinte mindig volt valami extra, ami reményt adott a csapatnak.

Lékai a doppingszobában töltötte az estét

Lékai Máté ünneplés helyett a doppingszobában töltötte a szombat estét.

„Elsőre nem sikerült mintát adnom, úgyhogy éjjel kettőre értem vissza a szállodába. Utána tévét néztem, mivel nagy NFL-rajongó vagyok” – nyilatkozta az MTI-nek vasárnap a Ferencváros játékosa.

Hozzátette, a meccsek után nem tud elaludni, de az amerikaifutball-mérkőzés szünetében megpróbálta, mert akkor már 27–7 volt az állás a Los Angeles Chargers javára, de az a találkozó is óriási fordítást hozott, és végül 31–30-ra a Jacksonville Jaguars győzött. Elárulta, hogy kedvenc csapata az Indianapolis Colts, mivel irányító lévén az irányító játéka alapján választott, és az akkoriban Peyton Manning volt, akinek a játéka közel állt Lékaihoz.

Elmondta, a csapat számára a győztes meccsek után megszokott programmal telt az este, egy „gyógysört” mindenki megivott altatóként, utána ment a kezelésekre, akinek szüksége volt rá, hogy ma minél jobb állapotban legyen. Vasárnap délelőtt volt egy kondiedzés, majd videózás és egy labdás edzés következik, azon már maximálisan Portugáliára összpontosítanak a magyarok. (MTI)

Lékai Máté, a válogatott irányítója kritikusan áll saját magához, az első 30 perces teljesítményével nem volt megelégedve: „Nem játszottam jól az első félidőben, rengeteg volt a hiba. A második félidőben próbáltam javulni, de ha egy irányítónak nem megy a játék, akkor az lesz a feladata, hogy másoknak megteremtse a helyzetet és olyan figurákat hívjon, amiből azt gondolja, hogy gól lesz.”

„Az a jó ebben a csapatban, hogy mindenki bízik a másikban, mindegy, hogyan játszott előtte 50-55 percig, akkor is elhisszük a másikról, hogy be fogja lőni, hogy megcsinálja. Szerintem ez a legnagyobb erősségünk. A vége felé már jobban ment a játék nekem is, remélem, a portugálok ellen hosszabb ideig lesz ez, és nem lesznek rosszabb periódusok” – folytatta a két góllal záró játékos.

A fizikai terhelésről hasonlóan vélekedik, mint Ancsin, Lékai szerint is még jól bírják, de ahogy halad a torna, egyre jobban fognak fáradni: „Ez nem azért lesz, mert rossz fizikai állapotban lennénk, hanem mert nagyon kemény, hogy kétnaponta játszunk. A csoportunkban mind a három meccs kemény, de szerintem mindenki mindent bele fog adni a portugálok ellen, még akkor is, ha a levegő már nem jön olyan könnyen.”

Lékai igazi élet-halál találkozóra számít a harmadik csoportmeccsen, hiszen a portugáloknak nagy szükségük van arra a két pontra. Az irányító szerint több figurával játszanak, mint az izlandiak, a csapatnak védekezésben majd figyelni kell a hét a hat elleni játékukra.

Bodó Richárd három góllal járult hozzá a győzelemhez, és a második félidőben a játéka sokkal jobb volt, mint az első harminc percben. Elmondta, ez annak köszönhető, hogy a második játékrészben olyan figurákat játszottak, amelyek sokkal jobban feküdtek neki.

„Amikor bementem a félidőben, azt éreztem, hogy sok ez az öt gól, de Chema meg nagyon nyugodt volt, amin meg is lepődtem. Szerintem érezte, hogy meglehet, és annyit kért, hogy hajtsunk végig és ne adjuk fel, játsszuk a játékunkat.”

Bodó is kiemelte a portugálok hét a hat elleni játékát, viszont szerinte a stílusuk másabb, mint az izlandiaknak. ASzegedbalátlövője szerint ha az elejétől kezdve összeáll a védekezésünk, akkor a meccs végére biztosan meg fogja törni csapatunk a dél-európaiakat.

A MÉRKŐZÉSRŐL RÉSZLETEKET ITT OLVASHAT!

FÉRFI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG
CSOPORTKÖR, 2. FORDULÓ
D-CSOPORT (Kristianstad)
IZLAND–MAGYARORSZÁG 28–30(17–12)
Kristianstad, 4615néző.V:C. Bonaventura, J. Bonaventura (franciák)
IZLAND:GÚSTAVSSON1– Gudjónsson3,MAGNÚSSON7 (4),Jónsson, Gíslason, Pálmarsson3,ELÍSSON9.Csere:Hallgrímsson (kapus), T. Kristjánsson, G. Kristjánsson1,VIDARSSON4,Smárason.Szövetségi kapitány: Gudmundur Gudmundsson
MAGYARORSZÁG:MIKLER R. – P. Rodríguez4,ANCSIN G.6,Lékai2 (1),BÁNHIDI3,Szita4,Bóka3.Csere:Székely M. (kapus), Sipos A., BODÓ3,Hanusz, Ilic Z.1,Ligetvári, ROSTA M.4 (2),Szöllősi Sz.Szövetségi kapitány:Chema Rodríguez
Az eredmény alakulása.2. perc:3–1.10. p.:6–6.14. p.:8–8.21. p.:13–8.24. p.:13–10.34. p.:20–14.39. p.:23–19..47. p.:25–24..53. p.:28–25
Kiállítások:6, ill. 10 perc
Hétméteresek:4/4, ill. 4/3

A D-CSOPORT ÁLLÁSA
1. MAGYARORSZÁG2265–55+104
2. Izland21158–56+22
3. Portugália21158–54+42
4. Dél-Korea2251–67–16
0

A MAGYAR VÁLOGATOTT UTOLSÓ CSOPORTMÉRKŐZÉSE
Január 16., hétfő
20.30: Portugália–Magyarország (Tv:M4 Sport) –élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik