PAPP BÁLINT, VINCZE SZABOLCS 2019.08.31 09:06 Frissítve: 2019.08.31 11:06

Benyitottak a fiatalok – indul a nagyüzem a férfi kézi NB I-ben

Noha a szerepek többnyire le vannak osztva a magyar férfi kézilabda-bajnokságban, örömteli, hogy a kipróbált klasszisok mellett egyre több klub szavaz bizalmat a feltörekvő magyar játékosoknak.

A Lékai Máté (labdával) irányította Veszprémre hasonló nagy csaták várnak az örök ellenfél Szeged ellen, mint az előző idényben (Fotó: MTI/Ujvári Sándor)

A magyar férfi kézilabda-bajnokságban régen billent annyira a mérleg nyelve a Szeged felé a Veszprémmel szemben, mint az előző idény első felében, ám ez az októberi edzőváltás és David Davis érkezése után megváltozott, és a Veszprém végül vissza tudott ülni a trónra.

Ha végigfutunk a magyar élvonalon, kiderül, hogy a szerepek kicsit megcsontosodtak, az NB I alapvetően négy részre osztható. Az elsőbe a bajnoki aranyért külön párharcot folytató két élcsapat tartozik, az ő harcukba érdemben most sem szólhat bele senki.

A második, magányos „csoport” a Tatabányáé, amely stabilan áll az abszolút elit és a középmezőny között, egyre közelebb az előbbihez, főleg miután a nyáron olyan válogatott játékosokkal erősített, mint Balogh Zsolt, Ancsin Gábor és Borbély Ádám.

A harmadik kalapot a középmezőny alkotja, ide tartozik a legtöbb élvonalbeli gárda (Balatonfüred, Csurgó, Gyöngyös, Ferencváros, Komló, Dabas), itt nagyobb lehet a szórás – ha van a ligában mozgástér, akkor itt van.

Végül a negyedik kategória azoké az együtteseké, amelyek nagy valószínűséggel a kiesés elkerüléséért fognak harcolni (Eger, Mezőkövesd, Budakalász, Orosháza, Vác), bár – a férfi NB I erejét jelezve – azért megvan bennük a középmezőnyhöz való felzárkózás lehetősége is, különösen például a fiatalokkal ambiciózus Budakalászban. Ezeknél a csapatoknál alapvetően két dolog határozhatja meg az eredményességet, egyrészt, hogy a fiatalok milyen ütemben fejlődnek, másrészt a vékonyabb keret, amely az esetleges sérülések miatt hordoz magában veszélyt.

David Davis tavaly megtalálta az egyensúlyt a Veszprémmel (Fotó: Török Attila)
AZ IDÉNY…
…FELFEDEZETTJE LEHET
ROSTA Miklós (Szeged)

A húszéves, több mint kétméteres beálló hatalmas lehetőség előtt áll azzal, hogy az új idényt már a bajnokaspiráns, Bajnokok Ligájában is induló Szegednél kezdi. Fizikai erejénél állítólag már csak az akaratereje nagyobb, adottságai alapján ilyen játékos minden edző álma, ráadásul Rostáéknál családi hagyomány klasszis kézilabdázónak lenni. Óriási segítség lehet a védelem közepén is, 203 centis falon nem könnyű átjutni, ráadásul a legjobb jelenlegi magyar beállóval, Bánhidi Bencével lesz párban. A srác nemcsak a Szeged, hanem a magyar kézilabda jövője is lehet. De ha már felfedezett, egy mondat erejéig érdemes megemlíteni a már a válogatottban is bizonyító balatonfüredi balkezes átlövőt, Máthé Dominikot, neki is kiugró idénye lehet.
...ÁSZA LEHET
Rasmus Lauge (Veszprém)

A dán irányító/balátlövő világbajnokként érkezett a német Flensburgtól, 28 éves, 193 centi, komplett játékos, a magyar bajnoki címvédő legjobb nyári igazolásának tűnik. Sokoldalúságát bizonyítja, hogy a védelemben is stabil pont, amire Veszprémben nagy szükség lesz, a lerohanásokban is nagyon hasznos és eredményes, s rendre jó döntéseket hoz a pályán. Ez már a Veszprém előre hozott meccsein is látszott, a Dabas és a Balatonfüred ellen is játszott és betalált, az Eger ellen pihentette David Davis. Az edző szerint Lauge remekül alkalmazkodott az új játékrendszerhez, hamarabb, mint gondolta volna, minden adva van ahhoz, hogy ez az ő idénye legyen.
...STAGNÁLÓJA LEHET
a Csurgó és a Gyöngyös
Ez a két csapat semmivel sem lett gyengébb a nyáron, ugyanolyan ambíciókkal vágnak neki az idénynek, mint eddig, aminek azonban gátat szab, hogy tulajdonképpen elérték a jelenlegi magyar bajnokságban a maximumot. A szerepek ugyanis szinte le vannak osztva az NB I-ben, a Veszprém, a Szeged és a Tatabánya lefoglalja a dobogót, és ebben a leszűkült mozgástérben az előrelépés szinte lehetetlen, így a céljuk csak az lehet, hogy az előző idényben elért 5-6. helyezést megtartsák. Ez azonban nem az ő hibájuk, és még egyszer fontos hangsúlyozni, hogy semmivel sem lettek rosszabb csapatok, csak adott körülmények között ez a legtöbb, amit elérhetnek.

A fiatalok beépítése egyébként egyre jellemzőbb a magyar csapatokra, ami kifejezetten örvendetes a sportág szempontjából, hiszen e nélkül nincsen továbblépés, nincs, ami megalapozhatja a 2020-as évek magyar férfi kézilabdáját. Egyre nagyobb szerepet kap a tehetséges juniorkorosztály – például Rosta Miklós Szegeden, Máthé Dominik Balatonfüreden, Ubornyák Dávid Gyöngyösön, Gábor Marcell Budakalászon és Schäffer Zsolt az FTC-ben. Kell is, hogy minél hamarabb megszokják ilyen magas szinten az egyre inkább a sebességre és az ember ember elleni küzdelmekre épülő meccs­terhelést, amely erőnléti, technikai, taktikai és motivációs szempontból is nagy kihívás elé állítja a kézilabdázókat.

Kis túlzással: aki ezen a szűrőn átmegy, arra lehet számítani.

És a végén foglalkozzunk egy kicsit az örök kérdéssel: Szeged vagy Veszprém? A választ nagyban befolyásolja majd, hogy a két spanyol edző, Juan Carlos Pastor és David Davis hogyan osztja el a szerepeket és a terheket. A szegedi belső emberek (Dean Bombac, Joan Canellas, Jorge Maqueda, Bánhidi Bence, Bodó Richárd, Dmitrij Zsitnyikov) jelenleg összeszokottabb és talán stabilabb egységet alkotnak, mint ugyanez a csoport Veszprémben, amelybe két meghatározó játékos, Nagy László és Momir Ilics visszavonulása miatt jobban bele kell nyúlnia Davisnak. Aki egyébként tavaly remekül megtalálta az egyensúlyt, mert világossá tette, kitől mit vár, és az is segíti, hogy a Veszprém kerete nagyon bő, minden posztra három embere is van. Emiatt legalább olyan szoros harc várható az élen az előttünk álló idényben is, mint az előzőben.

NS-SZAKÉRTŐ: KOVÁCS PÉTER korábbi 323-szoros válogatott vb-ezüstérmes

„Hasonló idényt várok a férfi kézilabda NB I-ben, mint az előző volt, a két legnagyobb klub, a Veszprém és a Szeged szerintem hasonlóan kiélezett harcot vív majd egymással.

A harmadik helyezettről sincs sok vita, de a Tatabánya szerepe ennél szerintem több lesz, Matics Vladan csapata lehet a mérleg nyelve, ugyanis a mezőnyben ez a gárda az egyetlen, amely hazai pályán képes lehet legyőzni a két nagyot.

A negyedik helyre szerintem újra a fiatalokkal remekül operáló Balatonfüred fut be, de utána nagy kavarodás lehet a tabellán, mert több csapat is van, amely esélyes a középmezőny első felére, a Csurgóra, a Ferencvárosra vagy a Gyöngyösre gondolok.

Az újoncok véleményem szerint a kiesés elkerüléséért harcolnak majd a Mezőkövesddel, a Dabassal és a Budakalásszal, de mindenképpen jó csaták várhatók.

Örülök annak a folyamatnak, amelyet a nyáron is lehetett látni, hogy egyre több magyar fiatallal töltik fel a keretüket a klubok, de igazán örvendetes az lenne, ha ezek a fiatalok minél több játéklehetőséget kapnának a magyar élvonalban.

Egyedül azt sajnálom, hogy ez a tendencia a két élcsapatnál nem figyelhető meg, ott továbbra sem látok esélyt arra, hogy magyar fiatalok is szerepet kapjanak.”

Ancsin Gábor ebben az idényben Tatabányán játszik (Fotó: Grundfos-Tatabánya)

TUDNIVALÓK

A 14 csapatos férfi kézilabda-bajnokságban a lebonyolítás változatlan marad. Az őszi-tavaszi rendszerű alapszakaszban körmérkőzéses rendszerben, oda-vissza vágós alapon alakul ki 26 fordulót követően a végeredmény a 3–14. helyért (nincs rájátszás). A 13. és a 14. helyezett kiesik, az NB I B Keleti és Nyugati csoportjának győztese feljut az élvonalba. Az alapszakasz első és második helyezettje kétmeccses bajnoki döntőt játszik, a párharc a második helyezett otthonában kezdődik.

Az 1. forduló hivatalosan kiírt játéknapja 2019. augusztus 31. (a bajnoki címvédő Veszprém három előrehozott mérkőzést már lejátszott a ligában), a 26., utolsó fordulóé 2020. május 10., de egy-egy mérkőzés időpontja a szövetség engedélyével változhat. Az M4 Sport közvetíti a bajnoki mérkőzéseket. Nemzeti ünnepen Magyarországon mérkőzést játszani tilos. Változás, hogy a férfi és női Magyar Kupa négyes döntőjét összevontan rendezik meg azonos helyszínen, a tervek szerint 2020. május 16-17-én.

Alapszakasz: 2019. augusztus 31.–2020. május 10.
Döntő: 2019. május 21. és 24.
Tv: M4 Sport
Internet: nso.hu, keziszovetseg.hu, kezitortenelem.hu

FÉRFI KÉZILABDA NB I
1. FORDULÓ

11.00: FTC-HungaroControl–Sport36-Komló
18.00: Mol-Pick Szeged–Csurgói KK
18.00: Telekom Veszprém–Váci KSE
18.00: Eger SZSE–Grundfos Tatabánya KC
18.00: Dabasi KC VSE–Mezőkövesdi KC
18.00: HE-DO B. Braun Gyöngyös–Orosházi FKSE-Linamar
18.00: Budakalász–Balatonfüredi KSE 

2021.01.24 10:40:46

Kézilabda BACSKAI JÁNOS

Egy időn túli hetes döntött, Elek Gábor csapata a pocsék hajrá végén pont nélkül maradt.

2021.01.23 15:25:07

Kézilabda BOBORY BALÁZS (összefoglaló), HARMATH ÁKOS (percről percre)

A győriek veretlenségi sorozata immár 48 mérkőzést számlál, és már több mint egy éve tart.

2021.01.23 17:23:26

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Lékai remekelt, sorozatban ötödször is nyert válogatottunk az egyiptomi tornán, ezúttal a lengyeleket vertük meg.

2021.01.21 17:43:08

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

A férfi kézilabda-válogatott újabb győzelmet aratott, immáron a középdöntőben, szombaton jönnek a lengyelek.

2021.01.20 15:37:39

Kézilabda MURÁNYI DOMONKOS (összefoglaló), TÖRÖK DÁNIEL (percről percre)

Elek Gábor csapata szinte végig vezetve verte meg két góllal a csoportelsőségért küzdő franciákat.