Kézilabda: a Szegednek és a Veszprémnek is javulnia kell a négyes döntőhöz

Vágólapra másolva!
2022.03.12. 07:07
null
A francia <strong>Kentin Mahé </strong>(balra) első számú irányítóvá lépett elő a veszprémieknél, a kieséses szakaszban is fontos szerep hárulhat rá (Fotó: Szabó Miklós)<br /><strong>Bogdan Radivojevics </strong>(jobbra)<strong> </strong>egyike azoknak, akik az Európa-bajnokság óta nem találják a formájukat a szegedieknél (Fotó: Pick Szeged)
A könnyű sorsolásnak megvan az átka: a szegedieknek roppant nehéz keresztágról kellene eljutniuk a férfi kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjébe, és a veszprémiek is óvatosak.

 

A Bajnokok Ligája 2020-as átszervezése óta mindkét csapatunk elsősorban azért száll harcba, hogy a csoportkör első két helyének valamelyikén végezzen, és ezzel egyenes ágon bejusson a negyeddöntőbe – ezzel a négy helyett ugyanis két mérkőzésre kerül a sorozat ékkövének számító négyes döntőtől.

Továbbra is az az általános vélekedés, hogy hiába vitték le a résztvevők számát 16-ra a BL-ben, a torna valójában csak a kieséses szakaszban kezdődik el. Ezt egyébként megerősíti, hogy az első kör után az együttesek 80 százaléka, szám szerint 12 folytathatja a playoffban, emiatt kevés a lemorzsolódás.

A legutóbbi kiírást a pandémia befolyásolta, a mostanit meg az orosz–ukrán háború, így a sportágban szinte elképzelhetetlen 10–0-ákkal alakult ki a végső sorrend mindkét nyolcasban. Mondjuk a Meskov Breszt kizárása annyiban nem okozott kavarodást, hogy a fehérorosz gárda amúgy is az A-csoport pofozógépe és sereghajtója volt, a többek között a Veszprémet és a német Flensburgot is legyőző, sokáig továbbjutásra álló, majd végül a megállapított eredmények után kieső ukrán Motor Zaporizzsjának viszont minden szempontból a legrosszabbkor jöttek a harcok.

Számunkra örömteli, hogy a Pick Szeged és a Telekom Veszprém ezúttal is megérte a tavaszt, és talán a magyar férfiválogatott csalódást keltő Európa-bajnoki szereplése (15. hely) után nem lövünk mellé azzal, ha kijelentjük: ez a minimum.

 

Andreas Nilssonnak kijött a lépés, a Veszprém Párizsban második idegenbeli győzelmét aratta a kiírásban (Fotó: AFP)
Andreas Nilssonnak kijött a lépés, a Veszprém Párizsban második idegenbeli győzelmét aratta a kiírásban (Fotó: AFP)
AZ EHF-FEL IS MEG KELLETT KÜZDENIE A SZEGEDNEK AZ ELMÚLT KÉT ÉVBEN

2020. április 24.: A koronavírus-járvány miatt az európai szövetség (EHF) törölte a Bajnokok Ligája nyolcad- és negyeddöntőit, a sorozat december 28–29-i kölni négyes döntőjét viszont helyben hagyta. A final four résztvevőit a felső ágon szereplő A- és B-csoport első két helyezettjében, azaz a Barca, PSG, Kiel, Veszprém négyesben állapította meg. A Szeged harmadik helyen végzett nyolcasában, a kieséses szakaszban a Vardarral játszott volna.

2020. október 22.: A hazai pályán játszó Meskov Breszt keretében ketten is pozitív koronavírustesztet adtak a mérkőzés előtt, az EHF mégis kötelezte a Pick Szegedet, hogy pályára lépjen. A szegediek 26–24-re kikaptak, hazautazásuk után pedig három játékosuknál mutatták ki a fertőzést.

2021. február 27.: Pozitív koronavírustesztet adó edzője, Juan Carlos Pastor miatt az EHF nem engedte lejátszani a Szegednek a Flensburg elleni hazai meccsét, a két pontot 10–0-s gólkülönbséggel a németek kapták. A következő, párizsi találkozójukra nem utaztak el a magyarok, akik így a hatodik helyen zárták a csoportkört és a kieséses szakaszban a THW Kiellel kerültek szembe.

2022. március 4.: Az EHF az orosz és fehérorosz csapatok felfüggesztését követően döntött arról, hogyan alakulnak a 2021–2022-es idény versenysorozatai: a lejátszott mérkőzések eredményein nem változtatattak, így a befejezett versenyszakaszok érintetlenek maradtak, és azok a találkozók, melyeken e két nemzet együttesei játszottak volna, 10–0-s gólkülönbséggel az ellenfelek kapták meg a két pontot. Ezzel eldőlt, hogy az így győzelemhez jutó és automatikusan a negyeddöntőbe kerülő Kielt már nem előzheti meg a Pick Szeged, amely a harmadik helynél nem végezhetett előrébb csoportjában.

Ami az infrastrukturális fejlesztéseket illeti, nemhogy tényezők, hanem éllovasok lettünk ebben a kontinensen (és talán a világon is), oda jutottunk, hogy a legnagyobb sztárok is csak ámuldoznak a létesítményeinken. A Montpellier argentin irányítója, Diego Simonet például egyenesen úgy fogalmazott, hogy élete egyik legcsodálatosabb 60 percét töltötte el csütörtökön a decemberben átadott 8143 férőhelyes szegedi Pick Arénában, miközben a kézilabdázás egyik legnagyobb ikonja, a játékosként, majd edzőként is kivételes tehetséggel megáldott, a lengyel Kielcét legutóbb 2016-ban Bajnokok Ligája-győzelemre vezető Talant Dujsebajev mindig a legnagyobb tisztelettel beszél a modern Veszprém Arénáról és szurkolóiról – akik szerint itt az ideje kiaknázni ezeket a lehetőségeket.

Az Eb-t megelőző kincstári optimizmusunk, hurráhangulatunk azonban januárban tovaszállt, amikor a mieinknek még a középdöntőbe sem sikerült bejutnia hazai pályán, és azóta mintha a nemzetközi versenysorozatokban résztvevő klubcsapatainkat is óvatosság jellemezné.

A Szeged parádés játékkal, telt ház előtt, a világklasszisok sorát felvonultató német Kiel legyőzésével avatta minden igényt kielégítő csarnokát még a téli szünet előtt, hogy a februári folytatás első meccsén, Zágrábban gyakorlatilag azonnal kiadja kezéből az irányítást, és onnantól az egyenes ági negyeddöntő már csak álom maradt számára. A teljesség kedvéért jegyezzük meg, hogy 12 játékosa szerepelt a kontinensviadalon, ezért a fáradtság miatt némileg érthető a formahanyatlásuk, és joggal bízhatunk abban, hogy nem a Zagreb, Breszt, Elverum és Montpellier ellen látottak ismétlődnek meg majd akkor, amikor igazán számít – a kieséses szakaszban.

A magyar bajnok utolsó meccsén azt is megtapasztalhatta, hogy milyen az élet legveszélyesebb fegyvere, kapitánya, 207 centis és 129 kilós beállója, Bánhidi Bence nélkül, akinek ezúttal nem a játéktéren, hanem a szülőszobában volt jelenése (azóta már apa lett). Trénerének, a spanyol Juan Carlos Pastornak még ebben az esetben sem lehetett egyszerű nélkülöznie őt, hiszen rászabja a csapat játékát, legtöbbször akkor is a pályán tartja, amikor az eredmény már nem követelné meg. Bánhidi még úgy is kiemelkedik a mezőnyből, hogy a bokája és dereka sem jött teljesen rendbe az Eb óta.

Borut Mackovsek őszi lövőformájára szüksége lesz a Szegednek a folytatásban (Fotó: Frank Yvett/Délmagyarország)
Borut Mackovsek őszi lövőformájára szüksége lesz a Szegednek a folytatásban (Fotó: Frank Yvett/Délmagyarország)
NS-VÉLEMÉNY

ZUBAI SZABOLCS korábbi 211-szeres válogatott kézilabdázó: – A helyezéseket illetően egyik csapatunknak sincs szégyenkeznivalója, habár a szegediek a zágrábi vereségükkel kiadták az aduászt a kezükből, ezért lettek végül harmadikak, a veszprémiek pedig az idegenbeli rossz mérlegüket sajnálhatják. Megint beigazolódott, hogy nincsenek előre lefutott meccsek, könnyű, előre bekalkulálható két pontok, miután a Veszprémen kívül a Kielce is kikapott Bukarestben és a Flensburg is nagy pofonba szaladt bele Zaporizzsjában – voltak tehát érdekes eredmények. Játékosként mindig azt szerettem, ha a csoportunk nehéz, nem pedig a keresztágunk, ezért sincs irigylésre méltó helyzetben a Szeged, mert a Flensburg minden, csak nem könnyű ellenfél, a Barcáról pedig ne is beszéljünk! Az az érzésem, hogy a veszprémiek nem jártak rosszul a Vardarral, és ha jó napot fognak ki, az Aalborgot is elkaphatják a nyolc között, amivel bejutnának a négyes döntőbe. Erre egyébként a szegedieknek is megvan a lehetőségük, de a gyermeteg hibáikat mindenképpen, minél hamarabb ki kell javítaniuk – ezekből a Montpellier ellen is láthattunk bőven. Mindkét magyar együttesre jellemzőek a hullámvölgyek mérkőzés közben, a kieséses szakaszban azonban nem engedhetnek meg maguknak nagy kilengéseket.

A viszonylag könnyű sorsolásnak persze megvan az átka, azt már ugyanis az elejétől kezdve tudtuk, hogy csoportjával ellentétben a keresztága bődületesen nehéz a Szegednek, mert a Barca, Flensburg, Kielce, PSG, Veszprém ötösből riválist kapni a playoffban minden, csak nem leányálom – végül a Flensburg jutott neki, amelyet idegenben eddig még nem sikerült felülmúlnia.

Ebből az is következik, hogy az elején a veszprémieket osztották be roppant nehéz nyolcasba, akik így már a csoportkörben találkoztak olyan csapatokkal, amelyekkel leginkább a kölni négyes döntőben szoktak. A tavaly nyáron edzőt és filozófiát váltó, megfiatalított veszprémiek villámrajtot vettek a végső sikerre minden idényben esélyesnek kikiáltott francia Paris Saint-Germainnel szemben, majd a bravúrt a következő hazai összecsapásukon megfejelték a barcelonaiak legyőzésével, és ezt követően Portugáliában is nyertek – de jött egy negatív spirál idegenben, amelyből egészen a tavaszig nem tudtak kikecmeregni. David Davis menesztése után más felfogásban kézilabdázik a Momir Ilics vezette társaság, amelyről a vezetőség azzal vette le a terhet 2021 júliusában, hogy ezúttal nem kötelező elhódítania a BL-trófeát – azt viszont nem kérte, hogy vendégként sokszor alárendelt szerepet játsszon.

A bukaresti és zaporizzsjai fiaskó a több mint kellemetlen kategóriába tartozott, így talán csak a flensburgit lehet valahogyan megmagyarázni.

IIlics szerint mégsem védekezésben vagy a ziccerek kihasználásában fejlődött a legtöbbet a Telekom Veszprém, hanem hozzáállásban – ennek tulajdonítja, hogy a Kielce és a PSG ellen is az utolsó percig küzdöttek játékosai.

Párizsban a szerb Petar Nenadics ismét megmutatta, hogy zseniális dolgokat tud, vezetésével a sorozatban kétszer diadalmaskodó északmacedón Vardar is legyűrhető a negyeddöntőért zajló rájátszásban. A dán Aalborgot viszont a final fourért nem lesz könnyű „lenyelni” – de előbb a szkopjeiken kell túljutni.

A csoportkörben látottak mindenesetre nem jogosítanak fel minket arra, hogy bármelyik csapatunkat egyöntetűen a kölni négyes döntőbe követeljük, de ahogy Momir Ilics mondta, az igazi Bajnokok Ligája most kezdődik, a kieséses szakaszban mindenki tiszta lappal indul. Reménykedjünk!

A SZEGED ÉS A VESZPRÉM KÖVETKEZŐ ELLENFELE
SG FLENSBURG-HANDEWITTVARDAR 1961
Legjobb eredményei: Bajnokok Ligája-1. (2014), 2x KEK-1. (2001, 2012), EHF kupa-1. (1997), 3x német bajnok (2004, 2018, 2019), 4x Német Kupa-győztes (2003, 2004, 2005, 2015)Legjobb eredményei: Bajnokok Ligája-1. (2017, 2019), KEK-3. (1999), 5x SEHA-liga-1. (2012, 2013, 2017, 2018, 2019), 14x macedón bajnok (1999, 2001, 2002, 2003, 2004, 2007, 2009, 2013, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2021), 13x Macedón Kupa-győztes (1997, 2000, 2001, 2003, 2004, 2007, 2008, 2012, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018)
Szegedi mérleg ellene: 8 mérkőzés, 1 győzelem, 1 döntetlen, 6 vereség, 175–209-es gólkülönbségVeszprémi mérleg ellene: 13 mérkőzés, 10 győzelem, 1 döntetlen, 2 vereség, 404–346-os gólkülönbség
Legutóbb egymás ellen: 2021. február 28., BL-csoportkör, Szeged. Mol-Pick Szeged–SG Flensburg-Handewitt 0–10 (megállapított eredmény)Legutóbb egymás ellen: 2021. április 8., BL-nyolcaddöntő, Veszprém. Telekom Veszprém–Vardar 1961 39–30 (20–15). Legjobb dobók: Siskarjov 6, A. Nilsson 6, ill. Szevaljevics 5, Sztoilov 5, Gyibirov 5

 

NAGYOBB MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
NAGYOBB MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik