„A szív győzelme volt!” – Golovin Vlagyimir a svédek legyőzése után

T. Z.T. Z.
Vágólapra másolva!
2024.04.12. 20:09
Golovin Vlagyimir együttese szenzációs győzelmet aratott a svédek ellen Debrecenben (Fotó: mksz.hu, archív)
Mint ismert, a magyar női kézilabda-válogatott 28–25-re felülmúlta az esélyesebbnek számító Svédországot és nagyot lépett az olimpiára való kvalifikáció felé a Debrecenben zajló selejtezőtornán. A győzelem után Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány mellett többek között Kuczora Csenge és Debreczeni-Klivinyi Kinga is értékelte a látottakat az M4 Sport mikrofonja előtt.

„Köszönjük a hangulatot a közönségnek, ezen a pályán nem lehetett veszíteni! – kezdte értékelését Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány. – Óriásit küzdöttünk, nagyon örülök annak, hogy amit taktikailag megbeszéltünk, azt be is tartottuk. A második félidő elején és az elsőben is voltak szakaszok, amikor egy kicsit elfáradtunk, de mindig jött valami plusz, ami átlendített minket. Blani (Böde-Bíró) szenzációsan védett, és úgy érzem, ez a szív győzelme volt. A sikerhez továbbá eszünk is volt. Sok mindent megbeszéltünk, de mindenki tudta, hogy a mai nap csak nyerhetünk. Senki nem hagyta magát a pályán, mindenki besegített egymásnak és végül csapatként sikerült legyőznünk egy nagyon jó válogatottat. Ezt a kis sikert most meg kell ünnepelni, és holnap majd készülünk a japánokra, akik teljesen más kézilabdát játszanak. Mindent megteszünk majd azért, hogy az utolsó meccsünket is megnyerjük hazai közönség előtt.”

– Mivel bocsátotta útjára a csapatot a mérkőzés előtt?
– Azt mondtam a lányoknak, hogy minden ember győztesként születik, úgyhogy hagyjuk el most is győztesként a pályát, és ők megértették, mire gondolok – válaszolta Golovin a Nemzeti Sportnak már az interjúfolyosón. – Harmadszor játszottunk a svédekkel az én irányításom alatt, és az első két alkalommal a második félidőben nem jöttek össze a dolgok, úgyhogy most sokat foglalkoztunk azzal, miben kell javulnunk, és ez a csapat nagyon fogékony arra, hogy tanuljon a korábbi hibáiból – ez most is meglátszott.

– Úgy tűnt, szinte végig a tervei szerint alakult a mérkőzés.
– Az első félidőben valóban majdnem végig az történt, amire számítottunk. Tudtuk, hogy Anna Lagerquist sérülése miatt nem annyira masszív most a svédek belső védőpárosa, úgyhogy igyekeztünk ezt kihasználva betörésekből gólokat szerezni. Aztán a második félidőre változtatott is az ellenfél a védekezésén, de így meg a szélen nyíltak nekünk lehetőségek, amelyekkel élni tudtunk.

– Feltűnő volt, hogy egy-két hiba után is mennyire bátran játszottak a lányok. Honnan merítették az önbizalmat?
– Ez ennek a csapatnak az egyik erőssége. Mindenki tudja, hogy ha hibázik is, számíthat a többiekre, lesz valaki, aki a kezét nyújtja, hogy segítsen, mindig lesz, aki megrázza magát, hoz egy bravúrt, egy faultot, egy gólt, és továbblendíti a csapatot. Ez kellett ahhoz, hogy elhiggyük, le tudunk győzni egy ilyen erős ellenfelet, na meg a közönség is hatalmas erőt adott.

– Szóval gyakorlatilag kint vagyunk az olimpián?
Vasárnap még vár ránk egy nagy és fontos feladat. Este még a győzelemnek örültünk, de szombat reggeltől már a Japán elleni mérkőzésre koncentrálunk.

A mérkőzés legjobbjának megválasztott Kuczora Csenge is értékelte a látottakat az M4 Sport mikrofonja előtt: „Még mindig nehéz elhinni... Hárommal nyertünk, nagyon jó érzés. Erre készültünk, tudtuk, hogy a svédek most verhetők, és nagyon boldog vagyok, hogy ez sikerült. Nyilván voltak hullámvölgyek és hullámhegyek, de ilyen egy mérkőzés. Az biztos, hogy pályafutásom legjobb három meccsében benne van ez a találkozó, még mindig kiráz a hideg a történtek miatt. Nagyon jó volt egy ilyen hangulatú meccset játszani egy ilyen közönség előtt. Hála Istennek szerencsém is volt, de úgy gondolom, hogy a szerencse amellé áll, aki megdolgozik érte.”

A sorsdöntő hétméteresről is kérdezték a magyar válogatott játékosát, aki a kiállított Klujber Katrin hiányában vállalta el a lövést és szerzett nagyon fontos gólt az utolsó percekben: „Keti (Klujber) ki volt állítva, ő az első számú lövő, én pedig a második. Mondta nekem, hogy be fogom lőni, én pedig csak erre fókuszáltam. Nagyon örülök, hogy bement.”

Kuczora azt is kiemelte, hogy még nem dőlhetnek hátra, és vasárnap mindent bele kell majd adni a japánok ellen is: „Megcsináltuk, de vasárnap még van egy meccsünk. Két lábbal a földön kell maradunk, és holnap reggeltől már teljesen a japánokra kell koncentrálnunk, mert ez az eredmény csak akkor ér valamit, ha vasárnap is nyerni tudunk” – zárta értékelését Kuczora.

A két gólt szerző Debreczeni-Klivinyi Kinga is boldogan értékelt a siker után: „Nagyon jól kezdtünk, meg is beszéltük, hogy a védekezésre nagyon koncentrálunk, és a szünetben is arról volt szó, hogy ezt tartani kell a második félidőre. Örülök neki, hogy amikor nehéz helyzetbe kerültünk, mindig jött valaki, aki túllendítette az együttest a holtponton. Hatalmas dolog, hogy le tudtuk győzni a svédeket, nagyon büszke vagyok az egész csapatra. Ma mindenki nagyon odatette magát, együtt voltunk, és együtt értük el ezt a győzelmet. Biztos vagyok benne, hogy a horvátok elleni győzelem is sok plusz adott ennek a csapatnak, azóta elhisszük, hogy bármire képesek vagyunk.”

 

NŐI KÉZILABDA OLIMPIAI SELEJTEZŐTORNA
1. CSOPORT, 2. FORDULÓ
SVÉDORSZÁG–MAGYARORSZÁG 25–28 (11–15) 
Debrecen, Főnix Aréna, 3679 néző V: Kuttler, Merz (németek)
SVÉDORSZÁG: BUNDSEN – Hagman 4 (3), Dano 1, Lindqvist 1, Blohm 4, Roberts, Hansson 1. Csere: Eriksson (kapus), CARLSON 7, Lundström, Hvenfelt 1, Axnér 1, Thorleifsdóttir 4, Johansson, Strömberg 1. Szövetségi kapitány: Tomas Axnér
MAGYARORSZÁG: BÖDE-BÍRÓ – GYŐRI-LUKÁCS 6, KLUJBER 7 (2), Vámos P. 1, Füzi-Tóvizi, KUCZORA 8 (1), Szöllősi-Schatzl 2. Csere: Janurik (kapus), Papp N., Debreczeni-Klivinyi 2, Bordás 1, Simon P. 1, Márton G. Szövetségi kapitány: Golovin Vlagyimir
Az eredmény alakulása. 7. perc: 1–4. 17. p.: 7–7. 23. p.: 8–11. 28. p.: 10–14. 35. p.: 15–17. 44. p.: 18–20. 52. p.: 20–24. 58. p.: 24–26.
Kiállítások: 8, ill. 4 perc.
Hétméteresek: 3/3, ill. 3/3
MESTERMÉRLEG
Tomas Axnér: – A magyarok erősek voltak, keményen támadtak, és jól kezdték a meccset, mi pedig nem. A csarnokban elképesztő volt a hangulat, és jól tudjuk mi is, milyen hazai pályán szerepelni, a saját szurkolóink mennyit számítanak, nem könnyű így játszani egyik ellenfélnek sem. Nem örülök az eredménynek, de előző nap is játszottunk egy kemény meccset Japán ellen, és huszonnégy óra alatt nem tudtunk tökéletesen regenerálódni, nem volt a játékunkban elég átütő erő. A magyarok jobbak voltak, megérdemelték a győzelmet, számunkra pedig egyszerű a képlet, meg kell vernünk a briteket, és kint vagyunk az olimpián.

A CSOPORT MÁSIK MÉRKŐZÉSÉN: Japán–Nagy-Britannia 43–16 (25–9)

   
AZ ÁLLÁS      
1. MAGYARORSZÁG2277–364
2. Svédország21160–562
3. Japán21171–512
4. Nagy-Britannia2227–920

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik