Legyőzte a svédeket, nagyot lépett az olimpia felé a magyar női kézilabda-válogatott!

Vágólapra másolva!
2024.04.12. 17:38
Nagy győzelmet aratott a magyar válogatott (Fotó: Kovács Péter)
Kiváló, végig koncentrált játékkal a magyar női kézilabda-válogatott 28–25-re legyőzte az esélyesebbnek számító Svédországot és nagyot lépett az olimpiára való kvalifikáció felé a Debrecenben zajló selejtezőtornán. A Japán elleni vasárnap esti záró mérkőzésen akár a négygólos vereség is beleférhet.

NŐI KÉZILABDA OLIMPIAI SELEJTEZŐTORNA
1. CSOPORT, 2. FORDULÓ
SVÉDORSZÁG–MAGYARORSZÁG 25–28 (11–15) 
Debrecen, Főnix Aréna, 3679 néző V: Kuttler, Merz (németek)
SVÉDORSZÁG: BUNDSEN – Hagman 4 (3), Dano 1, Lindqvist 1, Blohm 4, Roberts, Hansson 1. Csere: Eriksson (kapus), CARLSON 7, Lundström, Hvenfelt 1, Axnér 1, Thorleifsdóttir 4, Johansson, Strömberg 1. Szövetségi kapitány: Tomas Axnér
MAGYARORSZÁG: BÖDE-BÍRÓ – GYŐRI-LUKÁCS 6, KLUJBER 7 (2), Vámos P. 1, Füzi-Tóvizi, KUCZORA 8 (1), Szöllősi-Schatzl 2. Csere: Janurik (kapus), Papp N., Debreczeni-Klivinyi 2, Bordás 1, Simon P. 1, Márton G. Szövetségi kapitány: Golovin Vlagyimir
Az eredmény alakulása. 7. perc: 1–4. 17. p.: 7–7. 23. p.: 8–11. 28. p.: 10–14. 35. p.: 15–17. 44. p.: 18–20. 52. p.: 20–24. 58. p.: 24–26.
Kiállítások: 8, ill. 4 perc.
Hétméteresek: 3/3, ill. 3/3
MESTERMÉRLEG
Tomas Axnér: – A magyarok erősek voltak, keményen támadtak, és jól kezdték a meccset, mi pedig nem. A csarnokban elképesztő volt a hangulat, és jól tudjuk mi is, milyen hazai pályán szerepelni, a saját szurkolóink mennyit számítanak, nem könnyű így játszani egyik ellenfélnek sem. Nem örülök az eredménynek, de előző nap is játszottunk egy kemény meccset Japán ellen, és huszonnégy óra alatt nem tudtunk tökéletesen regenerálódni, nem volt a játékunkban elég átütő erő. A magyarok jobbak voltak, megérdemelték a győzelmet, számunkra pedig egyszerű a képlet, meg kell vernünk a briteket, és kint vagyunk az olimpián.

 

ÖSSZEFOGLALÓ

A szurkolókon semmi sem múlott – és szerencsére később a csapaton sem.

Két óra volt hátra a magyar női kézilabda-válogatott Svédország elleni mérkőzéséig a debreceni olimpiai selejtezőtornán, amikor begördült a Főnix Aréna parkolójába a mieinket szállító csapatbusz. A HU-Sector Handball Ultras Hungary drukkercsoport jó néhány tagja pedig már ekkor is ott volt és zászlókkal, dobokkal, piros-fehér-zöld füsttel, illetve molinókkal (amelyeken az akarat, a kitartás, a győzelem és a hit szavak álltak) fogadta a nemzeti együttest. Többen lóháton, csikós ruhában, ostort csattogtatva kísérték be a csarnokhoz a járművet.

Ilyen előzmények és felvezető után pedig egyszerűen nem játszhatott rosszul a Golovin Vlagyimir által irányított válogatott. A torna tulajdonképpen most kezdődött, hiszen a Kamerun helyett beugró britekkel vívott első, csütörtöki edzőmérkőzést és gólzáporos papírforma-győzelmet szakmailag nehéz értékelni és értelmezni. A lényeg a favorit svédek és vasárnap a japánok ellen vár Vámos Petráékra. A 16 tagú magyar meccskeretből a beálló Pásztor Noémi, a balátlövő Juhász Gréta és a kapus Szemerey Zsófi maradt ki, míg bekerült a négy hete orrtörést szenvedő jobbátlövő, Albek Anna és a múlt héten kisebb bordasérüléssel bajlódó csapatkapitány, Böde-Bíró Blanka, aki kezdőként kapott lehetőséget a kapuban. Ez a találkozó már jóval több érdeklődőt vonzott, a közönség kiváló hangulatot teremtett.

Koncentrált védekezéssel indítottak a mieink, rég láttunk már ennyire harapós hátsó alakzatot, amit jól jelzett Füzi-Tóvizi Petra üvöltése egy sikeres megállító szabálytalanság után vagy amikor Szöllősi-Schatzl Nadine lefülelt egy svéd passzt és diadalittasan kinézett a hazai kispadra. Az idegesebbnek és pontatlanabbnak tűnő skandinávok már a nyolcadik percben időt kértek 4–1-es hátrányban. Az első 11 és fél percben négyszer is eredményes Kuczora Csenge vezérletével a támadójáték is jól ment egy ideig, aztán negyedóra elteltével már kevésbé volt gördülékeny, így a vendégek utolérték válogatottunkat. Sokáig a szélekre sem ment ki a labda, közel húsz percig kellett erre várni magyar részről. A hullámvölgy szerencsére nem volt tartós, a hajrá újra a mieinké volt. A szünet előtt Debreczeni-Klivinyi Kinga főszereplésével két olyan magyar gól esett, amelyeket látva minden ínyenc megnyalta volna mind a tíz ujját. Több mint biztatóan alakult az első játékrész, hirtelen nem is tudnánk megmondani, hogy mikor produkált legutóbb ilyen jó félidőt a magyar válogatott egy nemzetközileg magasabban jegyzett riválissal szemben.

 

Villámgyors három svéd góllal indult a második felvonás, majd a 38. percben 17–17-nél a látogatók utolérték a Golovin-csapatot, a magyar kapitány így időt kért, miközben a lelátón felzengett a „Harcoljatok, harcoljatok!” rigmus. Támadásban megakadt a gépezet, felrémlett, hogy a tét elkezdi nyomni a mieinket, akik azonban ezúttal nem roppantak össze. A gödörből gyorsan kirángatta magát a társaság, a roppant megbízhatóan teljesítő Böde-Bíró többször is kritikus pillanatokban mutatott be bravúrt és elöl is rendre megvillant valaki, ezeknek köszönhetően a záró tíz percnek újra háromgólos előnnyel vágtak neki Kuczoráék.

Ez az előny pedig már elég volt a végéig, a hangulat szó szerint a csarnok tetőfokára hágott az utolsó pillanatokban. A magyar válogatott kiváló egyéni teljesítményekkel, támadásban és védekezésben is fantasztikus és önfeláldozó csapatmunkát bemutatva aratott fergeteges 28–25-ös sikert a kvalifikációs viadal legnagyobb esélyesének számító Svédország felett, így óriási lépést tett a nyári, párizsi olimpia felé – a Japán elleni vasárnap esti záró mérkőzésen akár a négygólos vereség is beleférhet.

A CSOPORT MÁSIK MÉRKŐZÉSÉN: Japán–Nagy-Britannia 43–16 (25–9)

   
AZ ÁLLÁS      
1. MAGYARORSZÁG2277–364
2. Svédország21160–562
3. Japán21171–512
4. Nagy-Britannia2227–920

 


A 3. (UTOLSÓ) FORDULÓ PROGRAMJA
Április 14., vasárnap
16.45: Nagy-Britannia–Svédország  (Tv: M4 Sport)
19.15: MAGYARORSZÁG–Japán  (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik