A héten a világbajnokságra is kijuthat a magyar férfi kézilabda-válogatott

VINCZE SZABOLCSVINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2024.05.07. 20:25
A magyar férfiválogatott már a héten kijuthat a vb-re (Fotó: Földi Imre)
Chema Rodríguez szövetségi kapitány Győrben tartott edzést a magyar férfi kézilabda-válogatottnak, amely szerda reggel Litvániába utazik, a világbajnoki selejtező első mérkőzésére – a csapat az olimpia után a héten a vb-indulást is kivívhatja.

 

Látni lehetett a fájdalmat Bartucz László arcán, amikor kivédte Bodó Richárd bombáját, még a Szeged balátlövője is hüledezve mosolygott, akkorát csattant a labda a kapus tenyerén. A magyar férfi kézilabda-válogatott először találkozott azóta, hogy márciusban kiharcolta az olimpiai részvételt Tatabányán, ezúttal a győri Magvassy Mihály Sportcsarnokban gyűltek össze a játékosok, és kezdtek el melegíteni a médiának szánt fél óra után.

Chema Rodríguez szövetségi kapitány egyébként ugyanazt a húsz játékost hívta meg a keretbe, akivel kiharcolta a párizsi indulást, a külső szemlélő legfeljebb annyi változást vehetett észre, hogy a Krakovszki ikreket végképp nem lehetett megkülönböztetni egymástól, mert ugyanolyanra nyírták a frizurájukat. Egyedül a labdás gyakorlatoknál volt feltűnő a különbség, mivel egyikük jobb-, másikuk pedig balkezes.

A nyújtás után a kötelező foci következett, ugyanakkor nem mindenkinek ért véget a bemelegítés, a csapatkapitány Mikler Roland még akkor is elszántan végezte jól megszokott nyújtó gyakorlatait a pálya szélén, amikor a többiek már egymással szembe felállva passzolgattak. Ezt követte a kapusok „ráhangolása”, és ekkor védte Bartucz fájdalmasan Bodó már említett gyilkos erejű lövését.

Fizikailag és mentálisan mindenki jó állapotban várja a Litvánia elleni meccset, jókedvét még a Bundesligában légióskodó Hanusz Egon sem veszítette el, ő volt ugyanis a keretben az egyetlen, aki nem volt teljesen hadra fogható, hétfőn kisebb ujjsérülést szenvedett, így végig jegelni kellett a tenyerét, a labdás gyakorlatokba pedig nem is tudott beszállni.

A tréning első fél órájában fel-felbukkantak a lelátón az élvonalba jutó győri férfi kézilabdacsapat játékosai is, de rövidesen mindenkinek távoznia kellett a csarnokból, aki nem tartozott közvetlenül a válogatotthoz, a kapitány ugyanis sosem szerette, ha a taktikai megbeszélést és az elemek gyakorlását a játékosokon és a stábon kívül bárki hallja, látja.

A csapat egyébként szerda délelőtt utazik el Bécsen keresztül Litvániába, ahol csütörtökön 18 órakor csap össze a hazaiakkal, és remélhetőleg megnyugtató előnyre tesz szert a vasárnapi, veszprémi visszavágóra, kiharcolva ezzel a részvételt a 2025 januári horvát–dán–norvég közös rendezésű világbajnokságra. A két találkozó már csak azért is fontos, mert a párizsi olimpia előtt ez lesz az utolsó két tétmérkőzése a magyar válogatottnak.

 

Az olimpiai selejtezőtorna utolsó meccsén, a portugálok ellen kibicsaklott a bokám, emiatt volt némi kihagyás, de nem maradt sok idő a rehabilitációra, játszanom kellett. Az állapotom emiatt nem javult, de a Veszprém elleni meccsek után kaptam három hét pihenőt. Voltam fizioterápián, kaptam injekciót, így most rendben vagyok. Profi játékosként tudjuk, mikor min van a hangsúly, milyen célok állnak közvetlenül előttünk, ezért most a litvánokra koncentrálunk, és hogy a saját játékunkat játsszuk. Ellenfelünk védekezése kemény, agresszív, támadásban talán kevesebb figurájuk van, de úgy kell odamenni, hogy simán nyerjük meg.
BÁNHIDI Bence, a válogatott beállója

KÉZILABDA
FÉRFI VILÁGBAJNOKI SELEJTEZŐ
ELSŐ MÉRKŐZÉS
Csütörtök, 18.00: Litvánia–Magyarország, Vilnius  (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
VISSZAVÁGÓ
Vasárnap, 17.15: Magyarország–Litvánia, Veszprém (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: Mikler Roland (Szeged), Bartucz László (Tatabánya), Palasics Kristóf (La Rioja, spanyol). Jobbszélsők: Krakovszki Zsolt (NEKA), Imre Bence (FTC) Rodríguez Pedro (Tatabánya). Jobbátlövők: Ancsin Gábor (Tatabánya), Ilic Zoran (Hamburg, német). Irányítók: Lékai Máté (FTC), Hanusz Egon (Stuttgart, német), Fazekas Gergő (Wisla Plock, lengyel). Beállók: Bánhidi Bence (Szeged), Rosta Miklós (Dinamo Bucuresti, román), Szöllősi Szabolcs (Dabas), Sipos Adrián (Melsungen, német). Balátlövők: Bodó Richárd (Szeged), Ligetvári Patrik (Veszprém), Szita Zoltán (Szeged). Balszélsők: Bóka Bendegúz (Balatonfüred), Krakovszki Bence (Tatabánya)
Szövetségi kapitány: Chema Rodríguez

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik