A vége sima lett, legyőzte Svájcot a magyar válogatott

Vágólapra másolva!
2024.02.28. 16:45
Szöllősi-Schatzl Nadine (Fotó: Török Attila)
Nehézkes első félidő után a második játékrészben állva hagyta a svájci csapatot, és simán, 38–26-ra nyert a magyar női kézilabda-válogatott Tatabányán az Európa-kupa 3. fordulójában.

 

NŐI KÉZILABDA
EURÓPA-KUPA, 3. FORDULÓ
MAGYARORSZÁG–SVÁJC 38–26 (16–14)
Tatabánya, 3024 néző. Vezette: Losak, Novikov (ukránok)
MAGYARORSZÁG: Böde-Bíró – Győri-Lukács 2, VÁMOS P. 3, PAPP N. 4, Bordás 2, KUCZORA 10 (5), Szöllősi-Schatzl 1. Csere: SZEMEREY (kapus), FÜZI-TÓVIZI 3, SIMON P. 4, Kácsor, Albek 3, Pásztor N. 1, Debreczeni-Klivinyi 2, Márton G., Faluvégi D. 3. Szövetségi kapitány: Golovin Vlagyimir
SVÁJC: Brütsch – M. Emmenegger 2, Altherr 5 (3), KÜNDIG 5 (3), T. SCHMID 6, Gautschi 1, Riner 2. Csere: Dokovic (kapus), Wick, Kähr, L. Frey, Wolff, Bächtiger 2, Goldmann 1, Baumann 2. Szövetségi kapitány: Joa Knut Ove
Az eredmény alakulása. 5. perc: 3–1. 9. p.: 5–4. 14. p.: 9–4. 20. p.: 12–8. 25. p.: 16–10. 35. p.: 19–14. 40. p.: 23–16. 46. p.: 30–19. 51. p.: 34–20. Kiállítások: 8, ill. 8 perc. Hétméteresek: 6/5, ill. 6/6
MESTERMÉRLEG
Golovin Vlagyimir: – Nagyjából a tizenötödik perc után több volt a technikai hiba a játékunkban, és kihagytuk a helyzeteket. Amit megbeszéltünk, sikerült megcsinálni, csak a ziccereket nem tudtuk belőni, ezért volt csak kétgólos az előny a félidőben. Bordás Réka kiállítása okozott némi zűrzavart, Papp Niki és Füzi-Tóvizi Petra mellől gólokat kaptunk beállóból. Megbeszéltük a szünetben, hogy feljebb kell védekeznünk, nem a vonalon, ami a második félidőben sikerült, így kevesebb gólt kaptunk.
Joa Knut Ove: – Jó első félidőnk volt, a szünet után azonban sokat romlott a játékunk intenzitása, számos párharcot elveszítettünk, különösen védekezésben, és ez azonnal megbosszulta magát. Tanulnunk kell minden mérkőzésből az ilyen nagy csapatok ellen.

ÖSSZEFOGLALÓ

Két hónap híján másfél évvel ezelőtt, 2022. október 31-én játszott legutóbb Tatabányán a magyar női kézilabda-válogatott, amely akkor az Európa-bajnokság főpróbáján 31–20-ra kikapott a németektől. Mi több, Svájccal is hasonló a helyzet, ugyanis öt nappal később ellenük kezdte meg szereplését a kontinenstornán Golovin Vlagyimir együttese.

Közel félig telt meg a mérkőzésre a csarnok, ahol a kezdő sípszót megelőzően többeket is köszöntöttek: Kácsor Grétát, Kuczora Csengét, Pásztor Noémit és Albek Annát 25., Janurik Kingát 50., Debreczeni-Klivinyi Kingát és Háfra Noémi 75., Szöllősi-Schatzl Nadine pedig 100. válogatottsága okán kapott elismerést. Ezután Ruszlan Losak a sípjába fújt, elkezdődött a találkozó, amelyet a vendégek kezdtek. Az első percben beszorultak a mieink, Daphné Gautschi pedig meg is nézte, kellően bemelegedett-e már Böde-Bíró Blanka. A válasz szerencsénkre igen volt: a Ferencváros kapusa nagyszerű védést mutatott be a svájci lövése után. Nem sokkal ezután a mieink szerezték meg a vezetést Vámos Petra révén, ám az előny ekkor még csak fél percig tartott: Tabea Schmidre nem figyelt kellőképpen a védelmünk, szabadon maradt a kapunkkal szemben, majd be is talált. A 4. percben Kuczora Csenge ismét előnyhöz juttatta Golovin Vlagyimir együttesét, amely döcögősen kezdte a találkozót, ám nem került ezután hátrányba, köszönhetően többek között a játékrészben nagyokat védő Böde-Bíró Blankának.

A mérkőzés első kétperces kiállításával Bordás Rékát büntette az ukrán játékvezető. Svájc ezután egy hetessel, majd egy újabb gyors góllal visszajött 3–3-ra.  Ezt követően Kuczora Csenge percei következtek, egymás után kétszer is betalált. 5–4-nél járva Bordás Réka előtt komoly gólszerzési lehetőség adódott, gyenge lövését védte Manuela Brütsch, ezután pedig villámgyors kontrával rohamozott Svájc, ám a jól játszó Kerstin Kündig lövésénél nagyot védett Böde-Bíró. Bordás ezután javítási lehetőséget kapott, s élt is vele, 6–4-re vezettünk. A Ferencváros beállója számára idő előtt véget ért a találkozó. 14–9-nél ütés miatt piros lapot kapott. A mieink lendülete ekkor még tartott, hat góllal is elhúzott a Golovin-csapat, 16–10 után azonban elkezdett visszakapaszkodni az alpesi ország válogatottja. Némi zavar látszott a mieinken: amikor a nevével ellentétben kicsit sem öregurasan mozgó Malin Altherr 16–13-nál betalált, Böde-Bíró dühösen rúgott a bal kapufába. A félidő utolsó hat percében gólt sem lőttek a mieink, és a felek 16–14-es állásnál vonultak pihenőre.

 

„Ki a magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya?” – kérdezte a szünetben egy játék keretében a műsorközlő, Németh Kornél egy lelátón szurkoló kislánytól „Németh Kornél, Micimackó, vagy Golovin Vlagyimir?” – hangzottak a válaszlehetőségek.

„Goloviiin Vlagyimiiir!” – kiáltotta a kislány a mikrofonba, ezután pedig kedvencein múlott, hogy ismét elhangzik-e ilyen lelkesedéssel a stadion hangszóróiból a kapitány neve, jött a második félidő.

Amely három magyar találattal indult, s a remek támadások mellett annak is örülhetett a tatabányai közönség, hogy kapunkban Szemerey Zsófi remekül szállt be a mérkőzésbe. Arra talán kevesen számítottak, hogy a magyar válogatott kínai figurából kap majd gólt Svájc ellen, mindenesetre Kerstin Kündig ebből alakította az állást 21–16-ra. Magyarország egyértelműen jobb játékot mutatott a második félidőben, s míg az alpesiek továbbra is hatékonyan támadtak, védekezésben jócskán sikerült föléjük nőni. Egyre nőtt a különbség, a tízgólos differencia 29–19-nél alakult ki újra, a mérkőzés legjobb magyar dobója, a tízszer betaláló Kuczora Csenge üres kapus góljával.

A legnagyobb különbség 14 gól volt a felek között, ez a második félidőben háromszor is kialakult. Végül 12 maradt közte, a két csapat pedig szombaton, a svájci Gümligenben ismét összecsap egymással az Európa-kupában. 38–26

A szünetben Ritterné Lengyel Erzsébetet köszöntötték 80. születésnapja alkalmából, aki két gólt szerzett Jugoszlávia ellen az 1965-ben 5–3-ra megnyert világbajnoki döntőben.
Vb-győztes születésnapos

 

A TOVÁBBI PROGRAM
19.15: Norvégia–Ausztria
Március 2., szombat
16.30, Gümligen: Svájc–Magyarország (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
Március 3., vasárnap
16.00: Ausztria–Norvégia

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik