Szita Zoltán: Az Eb-n csapatként kell jól teljesíteni, s mi ebben vagyunk jók

VINCZE SZABOLCS (München)VINCZE SZABOLCS (München)
Vágólapra másolva!
2024.01.15. 10:53
null
Szita szerint a Montenegró elleni meccshez képest javult a válogatott teljesítménye (Fotó: Imago Images)
A szerbek ellen két gólt szerzett az egyre jobban játszó balátlövő, Szita Zoltán, aki elmondta, mire kellett figyelniük, és hogyan tudták semlegesíteni a szerbek kemény és gyors taktikáját.

– A szerbek elleni meccs már jobb volt belülről is, mint az előző?
– Azokat a hibákat, amiket kissé idegesen és dekoncentráltan elkövettünk az első mérkőzésen, most nagyjából el tudtuk kerülni, és mivel magabiztosabb volt a védelmünk, könnyebb volt a támadójáték is. A szerbek ellen nagyon készültünk, tudtuk, hogy mit játszanak, de magabiztosak voltunk, amit át tudtunk vinni a pályára is. Nem azt mondom, hogy könnyű volt ellenük kézilabdázni, de nagyon jó érzés, hogy győztünk.

– Az ellenfél volt annyira kemény, mint ahogy várták?
– Nagyon sokat videóztunk előtte, ismertük őket, felkészültünk mindenre. Fontos volt, hogy legyen stabil a védekezésünk, és abból tudjunk lerohanni, mert így kevesebbet tudnak cserélni, és a kemény védőjátékosaik sokat ülnek a padon. Ezt próbáltuk kihasználni.

– Pedig nem indult valami jól a meccs.
– Az eleje nagyon nehéz volt, csak a második félidőben jött el az a pont, amikor úgy éreztem, hogy végre tényleg megérkeztünk. Remélem a későbbiekben is tudjuk ezt a szintet hozni, mert az Európa-bajnokságon ma már nem feltétlenül kiemelkedő egyéni teljesítményekkel lehet meccseket nyerni, vagy csak nagyon ritka esetben, inkább csapatként kell jól teljesíteni, és mi ebben vagyunk jók.

– Kire vagy mire kellett a legjobban figyelni?

– Nagyon jó távoli lövőik vannak, de például az irányító Lazar Kukicsra külön is figyelni kellett, valamint arra, hogy nagyon jó az irányító-beálló és balátlövő-beálló kapcsolatuk. És ők is azt akarták, amit mi, jól védekezni és rohanni előre, de úgy voltunk vele, hogy kevesebb labdával kevesebbet tudtak építkezni, ezzel is sikerült megkönnyítenünk a dolgunkat.

– Mintha magabiztosabban kézben tartották volna a mérkőzést. Belülről hogyan érezte, mikor nyugodott meg, hogy meglesz?

– Alapból azt mondanám, hogy csak az utolsó perc utolsó másodpercében, de a végén két-három góllal vezettünk még akkor is, amikor nem ment annyira jól a játék, ők pedig sokat veszekedtek a pályán, és ezért hibáztak is. De semmit sem lehetett biztosra venni, hiszen kézilabdában ma már fél perc alatt minden megváltozhat, ahogy láttuk ezt az első csoportfordulóban is mindkét mérkőzésen: a szerbek veszítettek egy pontot, és mi is hasonló szituációba kerültünk, de szerencsére megoldottuk.

KÉZILABDA
FÉRFI EURÓPA-BAJNOKSÁG (NÉMETORSZÁG)
2. FORDULÓ, C-CSOPORT (MÜNCHEN)
MagyarországSzerbia28–27 (14–13)
München, 12 128 néző. Vezette: Jorum, Kleven (norvégok)
MAGYARORSZÁG: Palasics – Krakovszki Zs. 1, Ancsin G. 1, LÉKAI 3, BÁNHIDI 9, Szita 2, Bóka 1. Csere: BARTUCZ (kapus), SIPOS A. 2, Ilic Z., MÁTHÉ 5 (2), Rosta M. 2, Bodó 1, Ligetvári, FAZEKAS G. 1. Szövetségi kapitány: Chema Rodríguez
SZERBIA: Miloszavljev – VORKAPICS 5, Orbovics 2, MARSZENICS 2, Pusica, BORZAS 4, N. Ilics 5 (4). Csere: CUPARA (kapus), Kukics 2, Pesmalbek 2, Vejin 1, Miloszavljevics 1, V. Ilics 1, Djordjics 2, Abutovics. Szövetségi kapitány: Antonio Gerona
Az eredmény alakulása. 5. perc: 2–3. 11. p.: 5–7. 18. p.: 9–7. 27. p.: 13–10. 39. p.: 18–18. 47. p.: 22–18. 51. p.: 25–20. 56. p.: 25–23
Kiállítások: 8, ill. 12 perc
Hétméteresek: 3/2, ill. 4/4

A csoport másik mérkőzésén
Izland–Montenegró 31–30 (15–17)
Ld:
Magnusson 7, Vidarsson 6, ill. Borozan 5, Kaludjerovics 4, Grbovics 4

AZ ÁLLÁS
1. MAGYARORSZÁG 2 2 54–51 +3 4
2. Izland 2 1 1 58–57 +1 3
3. Szerbia 2 1 1 54–55 –1 1
4. Montenegró 2 2 54–57 –3 0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik