Megvertük a szerbeket, irány a kölni középdöntő!

Vágólapra másolva!
2024.01.14. 20:20
null
Igen, ilyen keményen kellett harcolni a sikerért (Fotó: Getty Images)
Férfi kézilabdázóink 28–27-re megverték Szerbiát a németországi kontinensbajnokság C-csoportjának 2. fordulójában, ezzel továbbjutottak a középdöntőbe.

 

KÉZILABDA
FÉRFI EURÓPA-BAJNOKSÁG (NÉMETORSZÁG)
2. FORDULÓ, C-CSOPORT (MÜNCHEN)
MagyarországSzerbia28–27 (14–13)
München, 12 128 néző. V: Jorum, Kleven (norvégok)
MAGYARORSZÁG: Palasics – Krakovszki Zs. 1, Ancsin G. 1, LÉKAI 3, BÁNHIDI 9, Szita 2, Bóka 1. Csere: BARTUCZ (kapus), SIPOS A. 2, Ilic Z., MÁTHÉ 5 (2), Rosta M. 2, Bodó 1, Ligetvári, FAZEKAS G. 1. Szövetségi kapitány: Chema Rodríguez
SZERBIA: Miloszavljev – VORKAPICS 5, Orbovics 2, MARSZENICS 2, Pusica, BORZAS 4, N. Ilics 5 (4). Csere: CUPARA (kapus), Kukics 2, Pesmalbek 2, Vejin 1, Miloszavljevics 1, V. Ilics 1, Djordjics 2, Abutovics. Szövetségi kapitány: Antonio Gerona
Az eredmény alakulása. 5. perc: 2–3. 11. p.: 5–7. 18. p.: 9–7. 27. p.: 13–10. 39. p.: 18–18. 47. p.: 22–18. 51. p.: 25–20. 56. p.: 25–23. Kiállítások: 8, ill. 12 perc. Hétméteresek: 3/2, ill. 4/4

MESTERMÉRLEG
Antonio Gerona: 
– Nagyon készültünk, tisztában voltunk vele, hogy kemény meccs lesz, végül mégsem tudtuk megállítani a világ egyik legjobb beállóját, Bánhidi Bencét. Fizikailag nagyon nehéz találkozó volt, csak szenvedtünk labda nélkül. Voltak sérültjeink, emiatt is gyengébbek voltunk, sőt, sokat hibáztunk támadásban is, több esetben vérszegények voltak az átlövéseink. Csak az utolsó öt percben voltunk jobbak, ez pedig kevés volt.

ÖSSZEFOGLALÓ

FELVÁLTVA ÜVÖLTÖTT AZ OLYMPIAHALLE hangszóróiból a két csapat szurkolói indulója a bemelegítésnél, a szerbeknél a Beogradski Sindikat nótája már ugyanúgy a válogatottak meccseihez tartozik, mint nálunk a Soho Partyé, de míg utóbbi inkább egy életérzést közvetít, a „Mi vagyunk az a csapat” (Mi smo ta ekipa) című számot mintha kifejezetten arra találták volna ki, hogy feltüzelje a játékosokat – vagy bárkit, aki hallhatja.

Nem most jött el a változ(tat)ás ideje, már ami a magyar összeállítást illeti, ugyanis az edzői stáb ugyanazt a négy embert hagyta ki a meccskeretből, akit az első találkozón, azaz Andó Arián, Imre Bence, Krakovszki Bence és Szöllősi Szabolcs a lelátóról nézhette a második csoportmeccsünket is. Viszont az első mérkőzésen annyira belemelegedett a játékba a kapus Palasics Kristóf, hogy Szerbia ellen is az ő nevével kezdődött az összeállítás. Chema Rodríguez szövetségi kapitány láthatóan bízik benne, ő pedig Montenegró ellen meghálálta ezt a bizalmat, és nyilván az önbizalmának sem tett tett rosszat, hogy rögtön nyerőembernek bizonyult.

Kicsit beragadtunk a meccs elején, az első három percben nem szereztünk gólt, de szerencsére a szerbek is csak egyet, majd némileg szokatlanul Sipos Adrián, a védelem oszlopa törte meg a magyar gólcsendet. Kemény szerb védelemre készültünk, ami így is volt, Lékai Máté például azért tudott nehezen egy-egyezni, mert egyszerre két védő négy helyen rángatta a mezét, de a magyar hatos falra sem lehetett panasz, az Ancsin Gábor, Sipos Adrián, Bánhidi Bence, Szita Zoltán belső négyest sem volt sokkal könnyebb áttörni.

Az iram ezúttal sem volt nagy, és most érezhetően egyik csapat sem törekedett arra, hogy gyorsítsa a játékot, és többször is úgy tűnt, mintha a magyar csapat kerülné a felesleges kockázatvállalást, és tudatosan nem vállal felesleges kockázatot az egész pályás üres kapura lövéssel, inkább higgadtan hozta fel a labdát, miközben a papíron 135 kilós Dejan Miloszavljev visszakocogott a kapujába. A türelem pedig kifizetődött, mert az első harminc percben inkább a magyar csapatnál volt az előny. Miközben a védelemben Ligetvári Patrik, Bodó Richárd és Ilic Zoran is szépen helytállt, a 27. percben Bánhidi Bence negyedik találatával már három góllal is vezettünk, a jó formában lévő beállót láthatóan nehezen tartották, négyből néggyel zárta az első játékrészt.

Mondjuk, a félidő végét majdnem sikerült ugyanúgy elszúrni, mint Montenegró ellen, miután a bírók visszafújták Bodó gólját, az újrázást pedig Krakovszki Zsolt kihagyta, de a szerbek ellen legalább egygólos előnyt sikerült megtartani a szünetre, miután Sipos önfeláldozóan Vukasin Vorkapics útját állta a félpályánál. Így a szerbek a végén tizenöt méterről lőhettek időn túli szabadot, ilyen állított helyzetből pedig talán még nem is született gól a kézilabdában. Most sem (14–13).

A második félidőt emberelőnyben kezdtük Milos Obrovics kiállítása miatt, más kérdés, hogy ebből nem mi jöttünk ki jobban, mert Vladimir Cupara előbb Sipos ziccerét szedte ki, majd Ligetvári lövését, az ellenfél pedig Predrag Vejin góljával kiegyenlített. Sipos viszont nem hagyta annyiban, a következő helyzetét már értékesítette, igaz, közben Ancsin Gábor kiállítása miatt már mi kerültünk emberhátrányba. Közben a magyar szurkolótábor is belelendült, zúgott a „Mindenki szurkoljon”, majd a „Ria, Ria, Hungária”, ami meg is tette a hatását.

Bóka Bendegúz előbb tiszta ziccert hibázott, de gyorsan javított, az a jelenet pedig egészen hihetetlen volt, amikor emberhátrányban a kapujába visszafutó Bartucz Lászlót telibe találta az üres kaput megcélzó Vejin, és a Tatabánya kapusának négy perc alatt a negyedik bravúrja után Szita Zoltán találatával már négy góllal vezettünk a második félidő felénél. Sőt, az utolsó tíz percet is négygólos előnyről kezdhettük, és az ezúttal is tarthatatlan Bánhidi révén gyorsan ötre nőtt a különbség.

A Szeged beállója, ami labdát kapott, mind gólra váltotta, a meccs végén kilencből kilenccel zárt, a meccs emberének választották meg, Bartucz pedig elképesztő volt, amit művelt a kapuban, az utolsó tizenöt percben hat lövés akadt el benne.

A hajrában még egyszer lendületet vettek a szerbek, mi pedig kétirányítós játékkal próbálkoztunk. Fazekas Gergő és Lékai Máté egyszerre volt a pályán, és ugyan próbáltuk tartani magunkat, az utolsó három percre még Dragan Pesmalbek kiállítása ellenére is kétgólosra olvadt az előnyünk. Egy perccel a vége előtt azonban egy elpuskázott szerb helyzet után biztossá vált, hogy ezt a meccset már nem tudjuk elveszíteni, láthatóan az ellenfél is feladta.

A vége 28–27 lett, a magyar válogatott második csoportmeccsét is megnyerte a németországi Európa-bajnokságon, továbbra is vezeti a csoportját, és biztossá vált, hogy továbbjutott, és ott lesz a kölni negyeddöntőben. De kedd este még vár rá egy csoportmérkőzés Izland ellen.

A csoport másik mérkőzésén
Izland–Montenegró 31–30 (15–17)
Ld:
Magnusson 7, Vidarsson 6, ill. Borozan 5, Kaludjerovics 4, Grbovics 4

AZ ÁLLÁS
1. MAGYARORSZÁG 2 2 54–51 +3 4
2. Izland 2 1 1 58–57 +1 3
3. Szerbia 2 1 1 54–55 –1 1
4. Montenegró 2 2 54–57 –3 0

 

PERCRŐL PERCRE

Bánhidi a mérkőzés embere.

Fotó: MKSZ
Fotó: MKSZ

 

Fotó: MKSZ
Fotó: MKSZ

 

60. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

60. perc Lékai eladja, V. Ilics köszöni szépen lő egy gólt még... 27–28

A csoportok első két-két helyezettje jut tovább a középdöntőbe. Az Európa-bajnokság győztese – illetve a kvótával még nem rendelkező legjobb csapat – kijut a nyári, párizsi olimpiára. A következő két legjobb együttes, amely még nem kvalifikált az ötkarikás játékokra vagy a selejtezőtornára, részt vehet a márciusi selejtezőn.

60. perc Magyar időkérés, 16 másodperccel a vége előtt.

60. perc Vorkapics lő még egy gólt, 26–28.

A szerb gárda tétmeccsen még sosem győzte le a magyar válogatottat, amely jó Eb-szerepléssel talán jóvátesz valamit a 2022-es hazai kudarcból.

59. perc Kukics a balszélsővel lövetne gólt kínai figurából nullszögből... kiejti a labdát a balszélső, V. Ilics.

59. perc Szerb időkérés.

59. perc Fazekas remek passzát Bánhidi a hatos elől jobbal a léc alá varrja, ELDŐLT VÉGLEG A MECCS. 25–28!

58. perc Bánhidi elzárását kihasználja a szaggatottról megindulva Lékai, de azonnal válaszol Sipost megverve Marszevics.

57. perc A villámkezű N. Ilics a jobb alsóba lő. Védhetetlen, ismét. 24–26!

57. perc Sipos lerántja a beállót, hetes. Jogos.

57. perc FAZEKAS! Bátor betörés után a bal alsóba lő, a levegőben úszva, és két perc az őt ellökő Pesmalbeknek.

(Fotó: Getty Images)
(Fotó: Getty Images)

56. perc Miloszavljevics a földről lő, a szaggatottról, Ligetváriról a bal alsóba pattan a labda. 23–25

56. perc Nem igaz, Cupara kivédi Máthé ziccerét! Elérte a bal alsó előtt a beugrásos próbálkozást.

55. perc Bartucz véd egyet, de nem bírhat aztán Marszenics betörésével. 22–25!

54. perc De Máthé azonnal eladja a labdát.

54. perc Magyar időkérés. Nagyjából megvan a meccs, csak nem szabad már kapkodni.

54. perc
Bánhidi eladja, Vorkapics a hatosig futhat. 21–25

54. perc Két beállóval a szerbek, Miloszavljevics átlövését eléri a jobb felső előtt Bartucz.

52. perc Máthé gólpasszt ad Bánhidinek, öt góllal megyünk!

51. perc Máthé javít egy szép átlövéssel. Djordjics keresztpassza kimegy!

50. perc Máthé eladja... de Vorkapics is!

49. perc Bóka ziccerben ront Lékai csele után. Vorkapics azonnal büntet a jobb szélről, 20–23.

48. perc Djordjics betörése jó, Szita passza után Bánhidié is, Bartucz pedig újra ziccert fog!

47. perc Miloszavljevics átlövése jó, de a gólvonal előtt dr. Bartucz rendel, és a lécre tolja a labdát. Szita is fellelkesül, a betörése bátor, a lövése csoda pontos. 18–22.

46. perc Szerb időkérés.

46. perc Bóka
kiszorított helyzetből nagy gólt szerez, 18–21.


45. perc BARTUCZ! Elrúgja a jobb alsó elől Kukics felugrásos, hatméteres lövését, Lékai eladja elöl, a távoli lövés száll az üres kapu felé... véd jobb vállal a visszafutó magyar kapus.

44. perc
Pesmalbeket szereljük, Bóka abszolút ziccerben, a hatosról bevetődve a bal alsó mellé lő.

43. perc Bartucz védi Kukics átlövését, Zoran Ilicsnek azonban két perc.

42. perc Orbovics a bal felső mellé lő, Bánhidi a hatosról a jobb alsóba talál, az eleső Lékai zseniális passza után.

41. perc Hét az öt ellen, Krakovszki berepül, és ismét a kapusba lő. Lékai aztán eltopogja... Krakovszki: 4 lövés, 1 gól. Cupara: 10 lövés, 5 védés.

41. perc Két perc a beállónkat lerántó Abutovicsnak.

41. perc Ligetvári blokkolja Orbovics alsó lövését, Bartucz meg kirepül a labdáért.

40. perc Máthé sem variál, a szaggatottról ballal a jobb alsóba lő. 18–19, marad Máthé védekezni is.

39. perc Szép, Bánhidi vajpuha csuklóval a hatosról a bal sarokba lő, Orbovics könnyedén, gyorsan lő a kapuba. Palasics le, Bartucz be.


38. perc Szita átlövése kapuscsemege, Cupara tombol, Vorkapics ziccerezés közben a vonalra lép.

37. perc Szita feladja a labdát Máthénak átlövésre, aki nyolcról a bal alsóba lő. Djordjics azonnal betalál, egy 126 kilomter/órás átlövéssel.

37. perc Ancsin helyén azonnal betör a hatosra Obrovics, egyenlő.

36. perc Ó, Ancsinnál szándékos láb, két perc. A második személyi hibája ráadásul.

35. perc Bánhiditől rossz elzárás, Vejin a földről meglepné Palasicsot, de figyel a kapus, kontra, Sipos most simán megveri Cuparát. 15–16, zúg a lelátón a Mindent bele! kórus.

34. perc Palasicsot meglepi távolról Kukics, Cupara védi Ligetvári ziccerét, megy a kapusnak az exek ellen. De Pesmalbekről hozzánk pattan a labda, ha már Veszprém.

33. perc Hét az öt ellen, Sipos ziccerét védi volt veszprémi csapattársa, Cupara. Aki máris 1000 fokon ég.

33. perc Djordjics a léc fölé lő, jó volt a sánc.

32. perc Orbovicsnak két perc, hetes is, Máthé felavatja Cuparát, 14–15.

31. perc Gyors Kukics-góllal.

31. PERC FOLYTATJUK!

(Fotó: Getty Images)
(Fotó: Getty Images)

De akármennyire is erősek a szerbek, Izland ellen azért megmutatták, hogy kritikus helyzetben elbizonytalaníthatóak és nagyot tudnak hibázni, mert szinte megnyert meccsen az utolsó pillanatokban engedtek ki a kezükből egy pontot úgy, hogy a mérkőzés nagy részében jobban játszottak ellenfelüknél

Olimpia:    9. hely (2012) – 1 részvétel
Vb:    8. hely (2009) – 5 részvétel
Európa-bajnokság: 2. hely (2012) – 7 részvétel
Magyar mérleg ellene: 11 mérkőzés, 7 győzelem, 1 döntetlen, 3 vereség, 308–292-es gólkülönbség
Legutóbb egymás ellen:    Magyarország–Szerbia 30–25 (2016. június 15., Veszprém, világbajnoki selejtező). Legjobb magyar dobók: Lékai 9, Harsányi 5, Iváncsik T. 4

A spanyol Toni Gerona edzette szerbek sokat fejlődtek az elmúlt években, nagyobb ­játékerőt képviselnek a montenegróiaknál, amit az Izland elleni mérkőzésükön is lehetett látni. Nem játszottak igazán jól, de keményen védekeztek, a végén Izland örülhetett az egy pontnak. Játékosai erős bajnokságokban és nemzetközi kupákban kézilabdáznak, a beálló Dragan Pesmalbek például a Telekom Veszprémben, és most már lesz még egy NB I-es játékos, az irányító  Lazar Kukics, aki a következő idény elején érkezik Szegedre, hároméves szerződést kötött. Chema Rodríguez jól ismeri és nagyra tartja, a portugál Benficával 2022-ben Európa-ligát nyert vele.

Kizárólag légiósok alkotják a szerb keretet, szinte minden poszton van két olyan játékosuk, aki erős topbajnokságban, a német, a spanyol vagy a francia ligában játszik, és a nemzetközi kupában, a Bajnokok Ligájában vagy az Európa-ligában szerez plusztapasztalatot. Nemcsak védekezni nehéz ellenük, hanem támadni is, mert agresszívan és hatékonyan védekeznek, 190 centi felett van az együttes átlagmagassága, kiváló távoli lövőik vannak, egy az egy elleni játékban képesek megverni az emberüket, és két olyan kiemelkedő kapusuk van, mint az exveszprémi Vladimir Cupara és Dejan Miloszavljev.


30. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ! 13–14!

30. perc Bánhidi és Miloszavljevics összekap, Krakovszki lövése a kapusé, Sipos a kispadról beugorva derékon ragadja Vorkapicsot. Időntúli szabaddobás... a felezőről.

30. perc Magyar időkérés.

30. perc Van még vissza 40 másodperc.

30. perc Rossz elzárás Bánhiditől, Borzas Pesmalbekhez passzol, aki a hatosról jobbal a bal alsóba lő.

29. perc Kukics felteszi kínai figurára Vorkapicsnak, Fazekas nekimegy. Hetes. N. Ilics a jobb alsóba lő Bartucz jobb lába alatt. 12–14

28. perc Fazekas jobbra forgat, Krakovszki a bal szélről a kapus feje fölött a léc alá lő, kegyetlen nagy erővel.

27. perc Borzas futtából irgalmatlan nagy gólt lő a bal sarokba tízről.

26. perc Elvesszük tőlük a labdát, Bodó bejátszása jó Bánhidinek, aki bevetődve a bal alsóba lő. 10–13

26. perc Szerb időkérés.

26. perc Kőkeményen, de szabályosan védekezünk most.

24. perc Palasics védi a bal felső előtt Kukics átlövését. Bodó átlövése most Miloszavljevé.

24. perc Ez kellett, Bodó 10 méterről a jobb alsóba lő, meglepve a szerb kapust. 10–12

23. perc Fazekas térdelve ad gólpasszt Bánhidinek a hatosra, Pesmalbek azonnal válaszol a másik hatoson egyedül maradva.

22. perc N. Ilics jobbal a bal alsóba lő, 9–10.

21. perc Fölösleges kiállítás Sipostól. Majdnem letépte a mezt Miloszavljevicsről. Aki aztán kiharcol egy hetest is Ligetvárival szemben.

A vajdasági születésű, Magyarországon nevelkedett kézilabdázó, Uros Borzas úgy döntött 2021-ben, hogy a magyar helyett a szerb válogatottban kíván szerepelni. BŐVEBBEN ITT!

20. perc Pesmalbek kiáll két percre, odasózott Fazekas állára. A sértett jobbra forgat, Krakovszki bevetődik, és lábon lövi két méterről a kapust.

20. perc Fazekas pattintásából Rosta jobbal a bal sarokba lő félmagasan a hatos elől, Palasics meg védi a másik oldalon nagyot spárgázva Vejin ziccerét!

19. perc A leendő szegedi Kukics betörése és lövése is jó. 8–9

17. perc Mesteri védekezés Ancsintól. Bodó távolija a jobb alsó mellé megy egy rossz támadás végén, időzavarban. Nem lőtt még gólt ezen a vébén.

16. perc Bánhidi egyedül marad a hatoson egy befordulással, micsoda széria, 7–9. Állva maradtak a szerbek, érik az időkérés.

16. perc Kukics átlövése Palasicsé, kellett már egy bravúr a kapusunknak és a kapusunktól.

15. perc Kukics zavarban, mienk a labda, jön Rosta és Bodó. Előbbi azonnal bevetődik Lékai passzával, 7–8!

13. perc Borzas nem lő, aztán ellépi, Kukics elszáll Lékai passzcselére, és jó a lövés is, egyeblő.

12. perc Lékai passza megtalálja Bánhidit, aki a bal felsőbe lő a hatosról, úgy is, hogy lerántja Marszenics. Két perc is!

12. perc Borzas passza jó N. Ilicsnek, aki a hatosról a léc alá lő. 7–5, Sipos jelzi, keményebben kell védekezni. Igaza van!

11. perc Nagyon ragad a labda, lecserélik.

11. perc Lékai ellépi? Elvették tőle a labdát.

10. perc Ancsin átlövése sem rosszabb szerencsére. De Borzasé sem, sajnos, 6–5.

9. perc Lékai gólpasszt ad Vorkapicsnak, aki bevetődve ejt a gólvonal mögé. 5–4

8. perc Borzas gigászi bombája a bal felsőben landol, a kapufa is beleért. 4–4

7. perc Borzas lövése a blokké, majd a kapusé, Szita elfut a bal szélen, jobbal a jobb alsóba lő bevetődve, máris 4–3 ide. Vezetünk.

6. perc Vorkapics lerántja Bókát, hét az öt ellen, Lékai azonnal megtalálja a rést a falban.

5. perc Borzas eredményes szép betörés után.

5. perc Szita két nagyot kap az állára, minimum hetes. Máté a labdával... ballal a bal alsóba lő, örül a népes magyar tábor a lelátón. 2–2

4. perc N. Ilics a jobb alsóba lő jobbal. 2–1

4. perc Ancsinnak két perc, és hetes is, lerántotta a beállót.

4. perc Rossz szerb kísérlet után Sipos eredményes beállóból, Krakovszki remek, jobbról érkező passzából. 1–1


3. perc Ancsin kiharcol egy hetest. Lékai elsőre a kapusba lő, aztán a bal oldali kapufára.

2. perc A másik oldalon rossz átlövése, Lékai azonnal elesik, Vorkapics azonnal büntet. 1–0

1. perc Mi támadunk, Ancsin eladja a labdát.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A mieink tiszta fehérben, a szerbek tiszta feketében.

A spanyol edző rávilágított, hogy fizikailag nagy játékosaik vannak védekezésben, de a magyarok még nagyobbak. Hozzátette, a három különböző irányító, Lékai Máté, Hanusz Egon és Fazekas Gergő képes egy pillanat alatt teljesen megváltoztatni a mérkőzés képét. „Csodálatos csapatuk van olyan játékosokkal, akik képesek tizenegy méterről gólt lőni. Nem kilencről, tizenegy méterről!”– jegyezte meg Gerona.

Antonio Gerona szövetségi kapitány elmondta, szombat délelőtt 11 órától már kizárólag a következő meccsre kell összpontosítaniuk, ezért nincs idejük áttekinteni az összes hibát, amit Izland ellen elkövettek. „Egy pontot szereztünk, ez azt jelenti, hogy még minden a saját kezünkben van. Lehet, hogy ez egy elszalasztott lehetőség volt, de úgy gondolom, továbbra is azokra a jó dolgokra kell koncentrálnunk, amiket szinte az egész meccsen csináltunk”– nyilatkozta.


Radivojevics elmondta, hogy december óta készültek mindhárom csoportellenfelükre, már csak néhány részletet kell átbeszélniük a magyarokkal kapcsolatban. „Nagyon kell minden játékosunktól a teljes összpontosítás, és úgy kell játszanunk, mint tegnap, akkor nem lesz semmi gondunk”– fűzte hozzá.

Nem csak Pesmalbek számít jó ismerősnek: a szerbek jobbszélsője, Bogdan Radivojevics például négy idényt töltött Szegeden és kétszer lett bajnok, a balátlövő Uros Borzas pedig a NEKA-n nevelkedett, majd megfordult Tatabányán és Veszprémben is.

Dragan Pesmalbek szombaton úgy nyilatkozott, egy kicsit csalódottak, mert 55 percig jobban játszottak Izlandnál, de az utolsó két percben hibákat követtek el, ám most már csak a közeljövőre szabad összpontosítaniuk, nem a közelmúltra. „Versenyben vagyunk, és holnap döntőt játszunk Magyarország ellen. Képesek vagyunk sokkal jobban játszani, mint tegnap. Úgy fogunk játszani, mintha egy döntő lenne, mert a magyar válogatottnak szüksége van erre a két pontra a továbbjutáshoz, nekünk pedig a tegnapi döntetlen miatt azért, hogy életben maradjunk a tornán.”

Dragan Pesmalbek, a Telekom Veszprém szerb beállója döntőként tekint válogatottja magyarok elleni csoportmérkőzésére az olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságon.

A szerbek pénteken az első fordulóban 27–27-es döntetlent játszottak Izlanddal, pedig 130 másodperccel a vége előtt még három góllal vezettek. A mieink 26–24-re legyőzték Montenegrót.

ROSTA Miklós, a magyar válogatott beállója: – Az első meccsen sok hibával játszott mindkét csapat, de meg tudtuk akadályozni a montenegróiak gyors lerohanásait, és még úgy is nyertünk, hogy gyengén játszottunk. Ebből azért lehet meríteni. Én is éreztem, hogy figyeltek a beállóra, hogy ne kapjunk elég teret, csak egy labda jutott el hozzám, azt is szabaddobásra fújták. Kicsit idegesek voltunk, kapkodtunk, néha egy-két lövés nem úgy jött ki, ahogy kellett volna, de a végén a helyén volt az eszünk és a szívünk. A szerbeknek támadásban sokkal több figurájuk van, többet mozognak, védekezésben jobban kell koncentrálnunk, hogy semlegesítsük a támadásaikat. Nagyon gyorsan föl tudják hozni a labdát, néha két beállóval játszanak, nem cserélnek támadás és védekezés között. Azt tudnánk kihasználni, ha jó védekezésből gyors indulással gólt szerzünk.

„Az első félidőben az utolsó két percet leszámítva majdnem minden működött, amire készültünk, azt is tudtuk, hogy lesznek hibáink, mint a világversenyek első meccsein mindig   – mondta Chema Rodríguez szövetségi kapitány a Nemzeti Sportnak. –  A második félidőben többet hibáztunk és nehezebb dolgunk is volt, mert miközben jöttek a hibák, végig gólkényszerben voltunk, pedig támadásban kevésbé voltunk veszélyesek. A hibázással egyébként nincs gondom, benne van a játékban, amit viszont nehezebben viselek, azok a könnyelmű, éppen ezért elkerülhető hibák. Az első fordulóban ezt láttuk a szerb–izlandi meccsen is, ott ugyanúgy hullámzott az eredmény, mint a mi találkozónkon. A végén egy kis szerencse is kellett, hogy győzni tudjunk, és láthattuk, hogy egy pillanat alatt el lehet veszíteni a meccset. Örülök, hogy a végén a szerencse is mellénk állt, de a srácok végig harcoltak, nem adták fel.”

Montenegró ellen 26–24-re győztünk pénteken Münchenben nagyon hullámzó mérkőzésen, ugyanakkor tény, hogy a találkozó elején néhány percet leszámítva zömmel a magyar válogatottnál volt az előny, ha nem, akkor éppen döntetlen volt az állás, és ha így nézzük, megérdemelt a siker és a vele járó két pont. Még akkor is, ha nem kísérte szép játék.

Akárhányszor megnyertük eddig a nyitó meccset a férfi kézilabda Európa-bajnokságon, mindig továbbjutottunk a középdöntőbe, így volt ez 2004-ben, 2008-ban, 2016-ban és 2020-ban is, kivétel ez alól az 1998-as, tizenkét csapatos olaszországi torna, amelyen ugyan legázoltuk Macedóniát, viszont még nem volt második csoportkör.

Szerbia ellen nehezebb meccs vár a magyar válogatottra a férfi kézilabda Európa-bajnokságon, mint az előző volt, ugyanakkor óriási lehetőség előtt áll Chema Rodríguez csapata: ha nyer vasárnap este, tervezheti az utat a kölni középdöntőre.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A MAGYARORSZÁG–SZERBIA MÉRKŐZÉS KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik