Férfi kézilabda: három új taggal bővült az igen illusztris társaság

SZ. Z.SZ. Z.
Vágólapra másolva!
2024.01.30. 10:46
A Telekom Veszprém francia beállója, Ludovic Fabregas beírta magát a sportág történelemkönyvébe (Fotó: Imago Images)
Franciaország hosszabbítás után 33–31-re legyőzte Dániát a férfi kézilabda Európa-bajnokság döntőjében, amivel története során negyedszer nyerte meg a kontinensviadalt. Nikola Karabatic nem sokáig volt gólrekorder, ugyanis Mikkel Hansen a fináléban szerzett kilenc találatával az örökranglista élére került. Az Eb-vel párhuzamosan zajlott az Afrika-bajnokság is, amelyen két veszprémi játékos vezette győzelemre Egyiptomot.

MEM, N’GUESSAN és FABREGAS A LEGNAGYOBBAK KÖZT

Olimpia, világbajnokság, Európa-bajnokság és Bajnokok Ligája – a kézilabdában megnyerhető négy legértékesebb trófea. Oleg Grebnyev, Oleg Kiszeljov, Jérome Fernandez, Didier Dinart, Daniel Narcisse, Nikola Karabatic, Thierry Omeyer, Joël Abati, Luc Abalo, Michaël Guigou, Cédric Sorhaindo, Lasse Svan, Niklas Landin, Vincent Gérard, Valentin Porte – a 2024-es Európa-bajnokság előtt ez a 15 kézilabdázó mondhatta el magáról, hogy mind a négy nagy trófeát a magasba emelhette. Grebnyev és Kiszeljov oroszok, Svan és Landin dánok – mindenki más franciaként hajtotta végre ezt a bravúrt.

A névsor nyilván sokkal hosszabb lenne, ha a svédek háromból legalább az egyik olimpiai döntőjüket meg tudták volna nyerni az ezredforduló környékén (Magnus Wislander, Ljubomir Vranjes, Staffan Olsson, Stefan Lövgren stb.). Vagy ha a román és a jugoszláv „aranycsapat” idejében lett volna már Eb (Birtalan István, Vasile Stinga, illetve Veszelin Vujovics, Mile Iszakovics). Ám mivel Eb-t csak 1994 óta rendeznek, a „hőskor” legnagyobb legendáinak sohasem volt esélyük arra, hogy megnyerjék. Nem úgy három újabb franciának!

Dika Mem, Timothey N’Guessan és Ludovic Fabregas számára egyaránt a 2017-es vb-arannyal kezdődött minden, majd 2021 nyarán előbb a Barcelonával megnyerték a BL-t, aztán két hónappal később a tokiói olimpiát is behúzták, hogy végül vasárnap az Eb-győzelemmel teljessé váljon a kollekciójuk. A franciák sikerében N’Guessannak volt a legkisebb szerepe, aki egyetlen góllal zárta a tornát. A jobbátlövő Mem a dánok elleni döntő rendes játékidejében mind az öt lövését elhibázta, de a hosszabbításban két góljával nyerőemberré lépett elő. Mathias Gidsel miatt az álomcsapatba 49 gólja ellenére sem került be, szemben Ludovic Fabregasszal, aki a torna legjobb beállójának bizonyult. A Telekom Veszprém játékosának fantasztikus két és fél hete volt: kilenc meccsen 88 százalékos hatékonysággal lőtt kapura (44/50), és a döntőben is kitett magáért: nyolc góljával ő volt a leggólerősebb francia a hosszabbításba torkolló csatában.

MIKKEL HANSEN MEGELŐZTE NIKOLA KARABATICOT

Nikola Karabatic az elmúlt húsz évben szinte minden fontos rekordot átírt a kézilabdázás történelemkönyvében. Három olimpia, négy világbajnokság, négy Európa-bajnokság, három Bajnokok Ligája – valaki egész pályafutásában nem vehet részt annyiszor ezeken a tornákon, mint ahányszor az áprilisban 40. születésnapját ünneplő legenda megnyerte őket. Ugyan Karabatic „öröksége” jóval túlmutat a hazavitt trófeákon és a szerzett gólok mennyiségén, mindenképp kiemelendő, hogy január 18-án Horvátország ellen túlszárnyalta Gudjón Valur Sigurdsson 288 gólos Európa-bajnoki rekordját.

Azonban csupán tíz napig lehetett ő minden idők legjobb Eb-gólszerzője, mert a döntőben Mikkel Hansen épp annyiszor talált be, amennyivel már megelőzte őt. Hansen és Karabatic gólpárbajában 296–295-re a dán balátlövő vezet, s mivel a francia korábban bejelentette, hogy a párizsi olimpia lesz az „utolsó tánc” a pályafutásában, ebben minden bizonnyal alulmarad Hansennel szemben.

A 36 éves dánnak a BL-győzelem hiányzik a Grand Slamhez, amit már csak egy-két esélye lesz megnyerni az Aalborggal.

VESZPRÉMI MVP-JE LETT AZ AFRIKA-BAJNOKSÁGNAK IS

Mióta Nedim Remili néhány évvel ezelőtt elkezdett balkezesként irányítót játszani, azóta a franciák játéka még dinamikusabb és kevésbé kiismerhető lett. Csapattársai közül csak Mem (6 óra 31 perc) és Fabregas (6 óra 15 perc) töltött több időt a pályán nála (5 óra 25 perc). 34 gólja mellett kiosztott 53 gólpasszt is, mellette kifogástalanul védekezett (csak egyszer állították ki, szerzett két labdát és blokkolt is kettőt). Lenyűgöző teljesítményének köszönhetően a Telekom Veszprém szupersztárját választották meg az Európa-bajnokság legértékesebb játékosának (MVP).

Nem ő volt az egyetlen veszprémi az elmúlt hetekben, akit MVP-címmel jutalmaztak. Egyiptom valósággal átgázolt az Afrika-bajnokság mezőnyén és lett sorozatban harmadszor, összességében kilencedszer saját kontinensének a bajnoka. Az Algéria ellen 29–21-re megnyert döntő után a torna legértékesebb játékosának a Veszprém jobbátlövőjét, Jahja Omart választották, aki hosszú sérüléséből felépülve újra a régi fényében tündökölt. Szintén kimagasló produkciót nyújtott az Építők másik egyiptomija, Jehja ed-Dera, akit a torna álomcsapatába is beválasztottak.

Kialakult az olimpiai selejtezőtornák csoportbeosztása

Az Afrika-bajnokságot megnyerő Egyiptom kijutott az olimpiára, amivel az utolsó szálat is elvarrhattuk a március 14–17. közötti olimpiai selejtezőtornák mezőnyével kapcsolatban.

OLIMPIAI SELEJTEZŐ, FÉRFIAK

I. csoport: Spanyolország, Szlovénia, Bahrein, Brazília

II. csoport: Németország, Horvátország, Algéria, Ausztria

III. csoport: Norvégia, MAGYARORSZÁG, Portugália, Tunézia

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik