Férfi kézi Eb: Az olimpia szép lezárása lenne a válogatott pályafutásomnak – Lékai

R. P.R. P.
Vágólapra másolva!
2024.01.10. 18:16
null
Chema Rodríguez szövetségi kapitány és Lékai Máté (Fotó: Török Attila)
A németországi Európa-bajnokságon Mikler Roland távollétében Lékai Máté lesz a csapatkapitánya a magyar férfi kézilabda-válogatottnak. A Magyar Nemzetnek adott interjújában a többi között Lékai beszél a saját szerepéről, hogy miért nem játszik majd lazábban és hogy 2028-ban már biztosan nem játszik az olimpián.

 

A mieink számára pénteken kezdődő németországi Eb-ről:

„Ahogy közeledik a rajt, úgy éled fel bennünk a versenydrukk. Már csak azért is, mert mindenki jobban szeret tétmeccset játszani nézők előtt, mint edzeni. Mikler Roland távollétében, csapatkapitányként kötelességem terelgetni a fiatalokat. A tapasztaltabb játékosok, Bánhidi Bence, Bodó Richárd, Ancsin Gábor és én azért vagyunk itt, mert élvezzük a bizalmat, és mi is be akarjuk bizonyítani, hogy itt van a helyünk.”

Arról, hogy bár már biztos a részvétel az olimpiai selejtezőtornán, miért nem lesz görcsmentes az Eb:

„Nem érzem, hogy csak azért, mert már kiharcoltuk a helyünket az olimpiai selejtezőn, lazábban és görcs nélkül játszanék majd Németországban. Nyilván tudat alatt ott motoszkálhat bennem, bennünk, de igyekszünk ezzel nem foglalkozni. Minden mérkőzést komolyan veszek a válogatottban. Egyebek mellett azért is, mert tudom, hogy akár az adott meccs az utolsó, ami a címeres mezben megadatott nekem. Egy-egy vereség után többször is eszembe jutott, hogy nem csak azért vagyok szomorú, mert kikaptunk. Azért is, mert talán az volt az utolsó mérkőzésem a válogatottban. Nekem tényleg szívügyem a válogatott. Azért vagyok itt 35 évesen, és azért keltem útra a fiatalokkal tavaly Litvániába, az Eb-selejtezőre, és nem a családommal töltöttem az időmet, mert én mindig jövök, ha hívnak. Büszkeséggel tölt el, hogy a címeres mezben játszhatok.”

A pályafutása lezárásáról:

„Párizs után is fogok még kézilabdázni, a búcsú időpontja még nem kristályosodott ki, de nyilvánvalóan az olimpián való részvétel szép, kerek lezárása lenne a válogatott pályafutásomnak. De ezt sem szeretném kijelenteni, mindenesetre a kézilabdát biztosan folytatom majd a nyár után. Még sok a bizonytalan tényező: egyelőre nem derült ki, hogy egyáltalán kijutunk-e a párizsi olimpiára, számít-e rám a szövetségi kapitány. Az biztos, hogy a 2028-as olimpián, 39 évesen már nem fogok játszani. Hanusz Egon és Fazekas Gergő a jövő, ha igénylik a segítségemet, rám bármikor, a mostani Eb-n is számíthatnak.”

A teljes interjút ide kattintva olvashatja el!

TÖLTSE LE AZ EURÓPA-BAJNOKSÁG SZURKOLÓI SZOFTVERÉT!

FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, C-CSOPORT (MÜNCHEN)
január 12.18.00Izland–Szerbia
január 12.20.30MAGYARORSZÁG–Montenegró
január 14.18.00Montenegró–Izland
január 14.20.30Szerbia–MAGYARORSZÁG
január 16.18.00Szerbia–Montenegró
január 16.20.30Izland–MAGYARORSZÁG

A MAGYAR VÁLOGATOTT 20 FŐS EB-KERETE
Kapusok: 
Andó Arián (Balatonfüred), Bartucz László (Tatabánya), Palasics Kristóf (La Rioja – Spanyolország)
Jobbszélsők: Krakovszki Zsolt (NEKA), Imre Bence (FTC)
Jobbátlövők: Ancsin Gábor (Tatabánya), Máthé Dominik (PSG – Franciaország), Ilic Zoran (Hamburg – Németország)
Irányítók: Lékai Máté (FTC), Hanusz Egon (Stuttgart – Németország), Fazekas Gergő (Wisla Plock – Lengyelország)
Beállók: Bánhidi Bence (Szeged), Rosta Miklós (Dinamo Bucuresti – Románia), Szöllősi Szabolcs (Dabas), Sipos Adrián (Melsungen – Németország)
Balátlövők:  Bodó Richárd (Szeged), Ligetvári Patrik (Veszprém), Szita Zoltán (Szeged)
Balszélsők:  Bóka Bendegúz (Balatonfüred), Krakovszki Bence (Tatabánya)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik