Címlapsztori: Hihetetlen élmény képviselni a hazámat – Imre Bence

VINCZE SZABOLCSVINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2024.01.22. 08:08
Ha választani kell a kondiedzés és a futás között, akkor Imre Bence biztos, hogy az utóbbit választaná (Fotó: Imago)
Imre Bence eddig fantasztikusan teljesít élete első felnőttvilágversenyén, a németországi férfi kézilabda Európa-bajnokságon, saját bevallása szerint a legtöbb helyzetet elsősorban a gyorsaságával tudja megoldani, és szeretné, ha néhány kiló még feljönne rá, hogy súlyban is felvegye a versenyt a legjobbakkal.

Nem sok 21 éves kézilabdázónak adatik meg, hogy húszezer ember előtt lépjen pályára, az egyik szerencsés Imre Bence, a Ferencváros jobbszélsője volt Horvátország ellen, aki ezen az Európa-bajnokságon is bizonyította, helye van a felnőtt férfi kézilabda-válogatottban. Illetve, ha az ő esetében már a szerencsét emlegetjük, akkor azt is tegyük hozzá, hogy nagyon is megdolgozott érte.

„Szenzációs élmény volt, rengeteg Bajnokok Ligája négyes döntőt láttam már tévében, amit itt rendeznek, a Lanxess Arena a kézilabda szentélye – mondta Imre Bence a Nemzeti Sportnak. – Meccs közben nem figyeli az ember, mennyien vannak kint a csarnokban, annyira koncentrál, csak miután leülepedett a mérkőzés, akkor fogja föl, hogy húszezer ember előtt játszott. Rengeteg tapasztalatot szereztem már eddig is ezen az Eb-n, sok mindent tanultam magamról, hogyan kell beleállnom bizonyos helyzetekbe, és már nem izgulok annyira. Hihetetlen élmény képviselni a hazámat, és mindent megteszünk azért, hogy elérjük a célunkat. Fantasztikus a srácokkal együtt küzdeni, mindenki nagyon akarja a sikert, remélem, ezt a szurkolók is látják rajtunk.”

A játékos eddig nem hibázott lövést, mind a tizenhárom kísérletéből gól lett, amiben szerinte benne van a szerencse is, a horvátok ellen az első két lövésébe például beleért Matej Mandic, de a labda szerencsére a kapuba pattant. Ugyanakkor nagyon akar bizonyítani, és úgy száll be, hogy igyekszik élni a lehetőséggel. Persze tudja, hogy előbb-utóbb eljön a pillanat, amikor a lövéséből nem lesz gól, de most úgy érzi, az egészséges önbizalom túllendítheti ezeken a pillanatokon.

„Ha egy játékos első két-három akciója, legyen az labdaszerzés, védés, bármi, bejön a mérkőzésen, akkor még jobban bele tud lendülni – fogalmazott. – De ha nem sikerül, akkor sem szabad, hogy az önbizalom megtörjön, mert lehet, nem tudna tovább segíteni a csapatának. Én is azon leszek, hogy ne lássák rajtam a csapattársaim, hogy lehorgasztott fejjel jövök le a pályáról, vagy játszom tovább, hanem biztatni kell azt, akiknek éppen jól megy, aki elkapta a fonalat. Ez eddig is így volt, ettől vagyunk csapat.”

Elöl és hátul is igyekszik helytállni, bár tudja, az alkata miatt a védekezés kevésbé testhezálló neki. A horvátok ellen zavarót kellett védekeznie, ami kicsit szokatlan volt, mert a klubjában nemigen szokott, és ahhoz sincs hozzászokva, hogy Igor Karacic és Luka Cindric szintű világklasszisok próbálják megverni egy az egyben, mert látják rajta, hogy nem ő a legerősebb védő a csapatban.

„Ilyenkor próbálom őket addig tolni, amíg jön a segítség, mert tudom, úgyis jönni fog, a védekezésünk egyik alappillére, hogy segítünk egymásnak. Inkább a támadásban jeleskedem, illetve talán az egyik erősségem, amikor futásban kell megnyerni a párharcokat. Szeretek futni, ha választani kell futás vagy kondi között, akkor én biztos az előbbit választom, mert az jobban megy, abban első tudok lenni” – folytatta Imre Bence, aki szerint jöhetne még rá egy kis súly, mert néha a védekezésben sem segít neki a gyors lábmunka, és bár eddig minden lövése bement, volt, amiről utólag azt gondolja, legközelebb másképpen csinálná.

Egykori olimpiai ezüst­érmes és Európa-bajnok kézilabdázó édesany­jával, Kökény Beával, valamint olimpiai ezüstérmes és bronzérmes vívó édesapjával, Imre Gézával nem beszélnek minden nap, fiuk saját bevallása szerint nem szeret annyit telefonálni, aminek persze a szülei nem örülnek. Mint mondja, édesanyja azért szereti elmondani a véleményét, azonban nem szoktak sokat „szakmázni”, mert Bence nemigen erőlteti.

„Anyával öt percet beszélünk a meccsek után, és néha szünnapokon is fel szokott hívni, kíváncsi, hogyan regenerálódok, mivel telik a napom. Nagyon szeretik a csapatot, és szeretnék, ha minél nagyobb sikert érne el, néha kicsit »át is mennek szurkolóba«” – tette hozzá az immár hatszoros válogatott játékos, aki ezen a hat meccsen 26 gólt szerzett, ami 4.3-as átlag.

Szerinte hétfőn a teher inkább a német csapatot nyomja, de neki sem tét nélküli a mérkőzés, hiszen a magyar válogatott szeretné elérni a céljait. Az ellenfélnél sok fiatal játszik, akiket jól ismerhet a korosztályából, a 2023-as junior-világbajnokságról is, és akik már most remek játékosok, nem véletlenül vannak itt, a felnőttválogatottban. A játékos szerint a németeknek kell inkább tartaniuk tőlünk, még akkor is, ha egyébként ők az esélyesebbek.

Biztos benne, hogy nagyon nagy élmény lesz húszezer német előtt játszani, de még jobb lenne győztesen elhagyni a pályát, ugyanis Németországban, a telt házas Lanxess Are­nában legyőzni a hazaiakat mindenkinek óriási élmény lenne: fiataloknak, idősebbeknek, az egész stábnak és a magyar nézőknek egyaránt.

Chema Rodríguez szövetségi kapitány akkor kér időt, ha úgy érzi, hogy itt az ideje (Fotó: Magyar Kézilabda-szövetség)

„AMI VELÜNK MEGTÖRTÉNT, MEGTÖRTÉNHET VELÜK IS”

Chema RODRÍGUEZ, a magyar válogatott szövetségi kapitánya

– Bent maradt néhány időkérés az elmúlt meccseken. Ennek mi volt az oka?
– Akkor kérek időt, ha szerintem itt az ideje, és nem kérem ki, ha nem érzem szükségét. Ha veszítünk, jönnek a kritikák, ha győzünk, minden remek, de ez így van rendjén, a szurkolóknak megvan a véleményük. Nemcsak Magyarországon, ahol tízmillió kapitány van, de szerencsés vagyok, mert én vagyok az igazi, én dönthetek. Tudom, hogy olykor hibázom, de vállalom a döntéseimet, még ha más rossznak is gondolja.
 

– A fiatalok eddig bizonyítottak?
– Imre Bence nagyon jól tejesít, Ilics Zoran kettesben remekül védekezik, Fazekas Geri képes vezetni a csapatot és eldönti a meccset, Palasics Kristóf jól védett, és Krakovszki Zsolttal is elégedett voltam. Egyikük jobb a másiknál, és mindenki elvégzi a maga dolgát.
 

– Megint lendületben vagyunk. Jókor találkozunk Németországgal?
– Igen, mert lehetőségünk van elődöntőbe jutni. Mennyivel rosszabb lenne, ha már nem lenne igazi tétje. Az ellenfélen nagyobb a nyomás, Ausztria ellen is hibázott. Mi sem kezeltük jól a hazai Eb-t két évvel ezelőtt, és ami velünk történt, megtörténhet velük is.

Bánhidi Bence (Fotó: Imago Images)

„A SAJÁT BŐRÖMÖN ÉREZTEM ÉS TAPASZTALTAM MEG MINDENT”

BÁNHIDI Bence, a magyar válogatott beállója

– Tud még önnek az ellenfél védelme meglepetést okozni?
– Az elmúlt években rengeteg mérkőzést játszottam, sok újdonságra nem számítok az ellenfél védelmétől, mert a saját bőrömön éreztem és tapasztaltam meg mindent. Készen állok, mert mindig tudom, mi vár rám.
 

– Mégis, mintha már jobban készülnének önre a védők.
– Ez igaz, nagyon is érzem, hogy nem úgy fognak a védőfalban, mint, mondjuk négy évvel ezelőtt. Általában két ember liheg a nyakamban, és inkább hagynak minket a távoli zónából lőni. Összességében nehezebb a dolgom, mint az elmúlt években. Az ellenfél tudja, mire épül a taktikánk, Chema Rodríguez nagyon szereti a beállójátékot, úgyhogy egyre felkészültebb védelem ellen kell helytállnunk.
 

– Próbálkozik egy-egy újítással azért?
– Elég színes a taktikai repertoárunk, és a kapitány is próbál belevinni újdonságot minden mérkőzésbe, amiből esetleg könnyebb gólokat tudunk szerezni. Én is nagyon figyelek a videózásnál, hol találhatok rést a védőfalon, amit érdemes támadni. Sok kis apró részleten múlnak és dőlnek el a meccsek.
 

– Mit vár a német védőktől?
– Fizikailag nagyon kemény hatvan perc lesz, mondjuk, nem mintha a horvátok elleni meccs ne lett volna az, sőt, állítom, nekem fizikailag az volt eddig a legkeményebb. Hasonlóra számítok a németek ellen is.
 

– Tényleg elhozta az Eb-re a denevérpadot, amit a dereka nyújtására használ?
– Persze, hiszen a mindennapjaim része lett, ez is kell ahhoz, hogy a gerincemmel ne legyen gond. Lefekvés előtt negyedórát fekszem, lógok rajta, segít ellazítani a hátizmaimat, és én is megnyugszom tőle.

 

Balra Fazekas Gergő, jobbra Fazekas Nándor

AMILYEN AZ APA, OLYAN A FIÚ

Napra pontosan tizenkét évvel a horvátok elleni meccs előtt, 2012. január 20-án, Újvidéken győzte le a magyar férfi kézilabda-válogatott a franciákat 26–23-ra a szerbiai Európa-bajnokság középdöntőjében, elsősorban kapusunk, Fazekas Nándor elképesztő teljesítményének köszönhetően, aki csaknem ötvenszázalékosan védett. Szombaton Kölnben a fia, Gergő játszott főszerepet a sikerben, remekül élt a játékkal és használta ki az erősségét, az egy-egy elleni játékot, fél óra alatt lőtt három gólt és adott két gólpasszt.
„Emlékszem arra a franciák elleni meccsre, a londoni olimpia Izland elleni negyeddöntője mellett az a másik legemlékezetesebb mérkőzésem apával kapcsolatosan – mondta lapunknak Kölnben Fazekas Gergő. – Ha nem is beszélek vele minden nap, de folyamatosan tartjuk a kapcsolatot, bár kevesebbet diskurálunk a kézilabdáról. A helyzetemet ő is ismeri: amikor meccs, videózás és edzés jön egymás hegyén-hátán, a szabadidőben nem feltétlen akarok a kézilabdáról beszélni, hanem egy kicsit kiszellőztetni a fejemet. Az ráér akkor, ha hazatérek az Európa-bajnokságról.”
A lengyel Wisla Plock irányítója először lép pályára a felnőtt német válogatott ellen, de nem lesz ismeretlen az ellenfél, ugyanis négy játékosa, a kapus David Späth, az irányító Nils Lichtlein, a beálló Justus Fischer és a jobbátlövő Renars Uscins játszott az U20-as német válogatottban is, amely ellen juniorválogatottunk, Fazekas Gergővel a soraiban tavaly nyáron korosztályos világbajnoki döntőt játszott.
Rosta Miklós (Fotó: Imago Images)

JANUÁRI KÉZILABDÁS GYEREKEK

A magyar férfi kézilabda-válogatott beállója, Rosta Miklós gyermeke születése miatt Kölnből hazautazott Magyarországra, hogy ott lehessen a nagy eseményen, amikor apa lesz. A nemzeti csapat életében nem ez az első eset, hogy egy játékosunk januárban hasonló okból sietett haza a családjához az aktuális világversenyről. 2019-ben Lékai Máté utazott haza a dán-német világbajnokságról, így ott volt kisfia, Noé születésénél, majd vissza is repült, és Tunézia ellen ő volt a meccs legjobbja. A vébé végén ráadásul csapattársának, Balogh Zsoltnak is gyermeke született, Liza, egy hétre rá pedig Bodó Richárd lett édesapa, világra jött Bence fia. Bodó ráadásul a 2021-es egyiptomi vébén csak később csatlakozott a csapathoz, mert megszületett kislánya, Panka is. Chema Rodríguez szövetségi kapitány így kommentálta Rosta Miklós elengedését: „Sokszor mondtam már, hogy egy család vagyunk, a gyermeked születésénél pedig nincs fontosabb”.

 

-
Andreas Wolff (Fotó: AFP)

ELLENFÉLNÉZŐ – KÖVETKEZIK: NÉMETORSZÁG

A németek játékosai egy kivétellel a világ legerősebb bajnokságában, a Bundesligában játszanak, az az egy viszont a világklasszis kapus, Andreas Wolff, aki a lengyel Kielcében véd, és akinek a teljesítményén most is nagyon sok múlik. Az Európa-bajnokságon is az egyik legeredményesebb a posztján, meccsenként átlagosan tizenegy lövés akadt el benne, és 38 százalékos hatékonysággal hárít. A visszavonult Hendrik Pekeler, valamint a sérült Paul Drux és Fabian Wiede távollétében a beálló Johannes Golla és az öt meccsen 36 gólt szerző irányító, Juri Knorr a kulcsjátékosok a mezőnyben. A németek egyik legnagyobb fegyvere mégis talán az, hogy otthon vannak, és a Lanxess Aréna húszezer szurkolója értük szorít.
Olimpia: 2. hely (2004) – 7 részvétel
Világbajnokság: 1. hely (1938, 2007) – 19 részvétel
Európa-bajnokság: 1. hely (2004, 2016) – 14 részvétel
Magyar mérleg ellene: 33 mérkőzés, 6 győzelem, 4 döntetlen, 23 vereség, 799–886-os gólkülönbség
Legutóbb egymás ellen: 2022. március 20., Kassel, felkészülési mérkőzés: Németország–Magyarország 30–29 (17–13). Legjobb dobók: Topic 6, Balogh Zs. 4, Rodríguez P. 4, Szöllősi Sz. 3


FÉRFI EURÓPA-BAJNOKSÁG (NÉMETORSZÁG)
KÖZÉPDÖNTŐ, 3. FORDULÓ – a hétfői program
I. CSOPORT (KÖLN)
15.30: Horvátország–Izland (Tv: M4 Sport)
18.00: Franciaország–Ausztria (Tv: M4 Sport)
20.30: Németország–Magyarország (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

 

AZ I. CSOPORT ÁLLÁSA
1. Franciaország

3

3

106–94

+12

6

2. Ausztria

3

1

2

  80–79

  +1

4

3. MAGYARORSZÁG

3

2

1

  91–81

+10

4

4. Németország

3

1

1

1

  78–79

  –1

3

5. Horvátország

3

1

2

  86–91

  –5

1

6. Izland

3

3

  81–98

–17

0


 

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik