Kézilabda: Ilyés Ferenc lett az MKSZ új elnöke

BOBORY BALÁZSBOBORY BALÁZS
Vágólapra másolva!
2023.04.14. 12:49
null
Ilyés Ferenc (jobbra) lett az MKSZ új elnöke, Pálinger Katalin maradt alelnök (Fotó: Török Attila)
Április 14-én a Budapesti Kongresszusi Központban tisztújító közgyűlést tartott a Magyar Kézilabda-szövetség, amely új elnöknek az ellenjelölt nélkül induló Ilyés Ferencet választotta meg. A 229-szeres magyar válogatott átlövő a szervezetet 2015 óta irányító Kocsis Mátét váltja a poszton.

A magyar kézilabdázás legfontosabb szereplői szinte kivétel nélkül megjelentek a szövetség pénteki, tisztújító közgyűlésén. Az esemény legfontosabb napirendi pontja az elnökválasztás volt, hiszen az eddigi elnök, Kocsis Máté nyolc év után nem jelöltette újra magát a tisztségre.

A küldöttgyűlés előtt a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, Fábián László köszöntötte az egybegyűlteket, majd a tisztségviselők és a napirendi pontok elfogadása után a szövetség felügyelőbizottságának jelentését fogadták el a küldöttek, majd ugyanezt tette a 2023-as esztendő előterjesztett pénzügyi és szakmai tervével. A küldöttgyűlés ezután minősített többséggel alapszabály-módosításról szavazott, egyhangú döntés született ellenszavazat nélkül.

Ezt követően Kocsis Máté leköszönő elnök értékelte az elmúlt nyolc év eredményeit a pénzügyi stabilitás megteremtése, az infrastrukturális fejlesztések, az utánpótlásban és a felnőtt kézilabdában elért eredmények szempontjából. Kocsis Máté hangsúlyozta, az elmúlt nyolc évben egyetlen elszámolási botrány sem volt a szövetségben, és a pénzügyi források jogosulatlan felhasználása miatt sem kapott büntetést. A sportdiplomácia terén sikerült megerősíteni a pozíciókat az EHF-ben, a nemzetközi játékvezetői karban, és több rangos nemzetközi versenyt sikerült hazánkba hozni, amelynek köszönhetően a szurkolók számára közelebb került a sportág.

Az infrastrukturális fejlesztések egyik legfontosabb célja az volt, hogy minél többen kézilabdázhassanak a lakóhelyükhöz közel, színvonalas körülmények között. Ez a tömegesítést is segíti, illetve az alapja a minőségi utánpótlás-neveléseknek. A kirakatban lévő felnőtt válogatottakról Kocsis Máté elmondta, 2015 után a női és a férfi nemzeti csapatunk is ott volt minden Európa-bajnokságon és világbajnokságon, az eredményességhez pedig sikerült lerakni az alapot, és a szorgos munka pedig gyümölcsözni fog, de szükség van még türelemre.

Kocsis Máté (jobbra) 2015 óta töltötte be az elnöki tisztséget (Fotó: Török Attila)
Kocsis Máté (jobbra) 2015 óta töltötte be az elnöki tisztséget (Fotó: Török Attila)
NÉVJEGY: ILYÉS FERENC
Született: 1981. december 20., Székelyudvarhely
Válogatottsága/góljai: 229/502
Első válogatottsága: 2003. december 27., Nagymihály, Magyarország–Csehország 32–30
Utolsó válogatottsága: 2019. január 23., Herning, Magyarország–Norvégia 26–35
Klubjai: Székelyudvarhely (–2000), Mol-Pick Szeged (2000–2007, 2013–2016), Telekom Veszprém (2007–2009, 2011–2012), TBV Lemgo (német, 2009–2011), Wisla Plock (lengyel, 2012–2013), Grundfos Tatabánya KC (2016–2021)
Kiemelkedő eredményei: 2x olimpiai 4. (2004, 2012), világbajnoki 6. (2009), 3x Európa-bajnoki 8. (2008, 2012, 2014), világkupa-7. (2004), KEK-győztes (2008), EHF-kupa-győztes (2010, 2014), Szuperkupa-döntős (2008), 4x magyar bajnok (2007, 2008, 2009, 2012), 3x Magyar Kupa-győztes (2006, 2009, 2012)

A leköszönő Kocsis Máté után került sor az új elnök megválasztására, az egyetlen jelölt a korábbi remek válogatott balátlövő, Ilyés Ferenc volt, akit egy tartózkodás mellett 139 igen szavazattal szavazott meg a küldöttgyűlés a következő öt éves időtartamra.

„Még szokatlan, de felemelő érzés itt állni a szinte teljes magyar kézilabda-család előtt – kezdte rövid székfoglalóját a megválasztott elnök. – A 2000-es évek elején Székelyudvarhelyről jöttem az anyaországba, nagy lehetőség állt előttem, szerettem volna jó játékos, magyar válogatott lenni. Két olimpián képviselhettem a hazámat, csapatkapitány lettem, sokat kaptam a sportágtól, s igyekeztem ebből visszaadni előbb játékosként, majd sportvezetőként, és immár elnökként szeretnék minden egyes sportklubot képviselni. A következő öt év alatt két olimpiára is sor kerül, rövid klubvezetői pályafutásom során megtanultam, a pályán már nincs ráhatásom az eseményekre, de ígérem, szövetség mindent megtesz, hogy a férfi válogatott sikeres legyen az olimpiai selejtezőn, a női nemzeti csapat pedig év végén, a világbajnokságon. A kiemelkedő feltételek megteremtéséért mindent megteszünk majd a szövetségben dolgozó munkatársaimmal. Az utánpótlással kapcsolatban azt kérem az egybegyűltektől, vizsgáljuk meg közös feladatainkat, hogy a központokból, klubokból olyan játékosok kerüljenek ki, akik felnőtt szinten is megállják a helyüket. A mérkőzés elkezdődött, a csapat felállt, de csak együtt tudunk gólokat szerezni.”

Az új elnökség (Fotó: Török Attila)
Az új elnökség (Fotó: Török Attila)

Az MKSZ három alelnöki posztjából kettő az alapszabály módosításával megszűnt, a tisztséget a továbbiakban csak Pálinger Katalin tölti be, az elnökséget pedig Csermely Péter, Görbicz Anita, Hajdu János, Kis-Máténé Kirsner Erika, Kökény Beatrix, Nagy László, Oláh Sándor, Schuch Timuzsin és Tállay András alkotja.

A tisztújítást követően a hagyományoknak megfelelően került sor az MKSZ éves díjainak, kitüntetéseinek átadására. A legmagasabb kitüntetést, a Török Bódog Életműdíjat edzői kategóriában a magyar női válogatottal 2004-ben Eb-bronzérmes korábbi szövetségi kapitány, a Veszprém férfi- és a Dunaújváros női csapatával egyaránt magyar bajnok id. Kiss Szilárd, míg játékos kategóriában a Ferencváros és a St. Pölten 214-szeres magyar válogatott, világválogatott, olimpiai 4. és 6. helyezett, világbajnoki 7. és 9. helyezett klasszisa, Szilágyi István kapta meg.

Kiss Szilárd kapta a Török Bódog Életműdíjat (Fotó: Török Attila)
Kiss Szilárd kapta a Török Bódog Életműdíjat (Fotó: Török Attila)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik