Kézilabda: az EHF zöld utat adott – Budapesten már az edzők is kérhetnék a videobírót

N. T.N. T.
Vágólapra másolva!
2023.01.29. 11:16
null
A jövőben az edzők is kérhetnék a videobíró használatát (Fotó: AFP)
Az Európai Kézilabda-szövetség végrehajtó bizottsága fontos döntést hozott a férfi-világbajnokság záró hétvégéjén megtartott stockholmi kihelyezett ülésén. A testület zöld utat adott annak a módosításnak, hogy a jövőben az edzők is kérhessék a videobíró segítségét az EHF égisze alá tartozó mérkőzéseken.

A koncepció szerint az edzők meccsenként egy alkalommal kérhetnék a videobíró alkalmazását, ekkor a játékvezetők visszanézik a vitatott jelenetet, és vagy helybenhagyják a döntésüket, vagy megváltoztatják azt. Természetesen csak olyan mérkőzéseken van erre lehetőség, ahol engedélyezett a videobíró használata és a szükséges technika rendelkezésre áll.

A zöld jelzést követően a játékvezetői és a versenybizottság február 23–24-i ülésén foglalkozik a módosítással, majd a végleges döntést megint csak a végrehajtó bizottság hozza meg a bevezetésről március közepén.

Ha minden a tervek szerint alakul, akkor először a női Bajnokok Ligája június eleji, budapesti négyes döntőjén debütálhat az edzői challenge, majd a férfi BL kölni final fourján is használhatják.

Az EHF arról is határozott, hogy a játékvezetők munkájának értékelését a jövőben egy televíziós megfigyelő is segíti, aki a bírók jelenlétét és a felvételeken nem látható jeleneteket is közelről monitorozni fogja.

A testület foglalkozott a 2024-es női Európa-bajnoksággal is. Mint ismert, a magyar szövetség felvetette, hogy részben vagy teljes egészében kiszállna az Ausztriával és Svájccal közös rendezésből. Az EHF arra kéri a három érintett szövetséget, hogy minél hamarabb üljenek össze, és egyeztessenek a várható változás(ok)ról.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik