Női kézi Eb: Radicsevics sokáig emlékezetes bronzzal búcsúzott

N. T.N. T.
Vágólapra másolva!
2022.11.20. 19:51
null
Radicsevics bronzéremmel búcsúzhat (Fotó: Imago)
Montenegró szerezte meg a harmadik helyet az északmacedón, montenegrói, szlovén közös rendezésű női kézilabda Európa-bajnokságon, miután a bronzmeccsen hosszabbítás után 27–25-re legyőzte Franciaországot. A végig forró hangulatú találkozó rendes játékidejének végén Itana Grbics nagyot hibázott, de a ráadásban Montenegrónak jött ki jobban a lépés, így Jovanka Radicsevics bronzéremmel búcsúzhatott el a válogatottól.

 

Már a mérkőzés előtt minden szem Jovanka Radicsevicsre szegeződött, a klasszis jobbszélső ugyanis utolsó mérkőzésére készült a montenegrói válogatottban. Nem sokkal a bronzmeccs előtt ért véget a szlovén–montenegrói felkészülési labdarúgó-mérkőzés a Stozice Aréna szomszédságában, onnan is érkeztek át montenegrói szurkolók, akik kiváló hangulatot teremtettek. Egy hete a franciák nyolc góllal nyerni tudtak Montenegró ellen, amely ezúttal nélkülözte Milena Raicsevicset, az irányító nyakmerevítőben foglalt helyet a lelátón.

Radicsevicsék igyekeztek lassítani a játékot, és támadásban két beállóval próbálták megdolgozni a francia védekezést. Ebből a szempontból nem jött jól nekik, hogy Tatjana Brnovics a 17. percben már a második két percét gyűjtötte be. Az félidő második felében a nagy elánnal játszó montenegróiak tudtak elmenni kettővel, amiben Marta Batinovics védései is szerepet játszottak. A franciáknál a győri Estelle Nze Minko jött előre védekezni, és bár csapata utolérte a több feleslegesnek tűnő kiállítást is begyűjtő ellenfelet, az utolsó szó a korábbi ferencvárosi Itana Grbics nevéhez fűződött, ezzel vezetett 1312-re Montenegró.

A folytatásban megint csak Montenegró került lélektani fölénybe, Batinovics védései és Djurdjina Jaukovics góljai háromgólos előnyt eredményeztek, Olivier Krumbholz egyből időt is kért. Csapatának itt sikerült megfognia a meccset, játékosai azonban többször is belehibáztak, amikor közelebb érhettek volna. Ettől egyre bizonytalanabbá váltak, míg Montenegró játszhatta a saját játékát.

Radicsevics kiállítása után fordulat állt be, üres kapura még rontottak a franciák, de utána Déborah Lassource egyéni villanásaival egyenlítettek, majd Nze Minko révén visszavették a vezetést. Montenegró több mint tíz percig nem talált be, a rendes játékidő végén aztán mégis nyerő helyzetbe került. Közben pénztárgépszalag is a pályára repült a franciák támadása közben, a nézőtéren verekedés tört ki és a rohamrendőrök is felsorakoztak a montenegrói szurkolók előtt. Grbics nagy butaságot csinált, az utolsó fél percen belül nem hagyta Nze Minkót elvégezni a szabaddobást, ezért piros lapot kapott, a franciák pedig hetest. Zaadi időn túli büntetőből hosszabbításra mentette a meccset (2222).

A ráadásban újra elment kettővel Montenegró, Batinovics szinte önkívületben védett, és Jaukovics is több kiállítást harcolt ki. Zaadi a hosszabbítás második félidejének végén már nem tudott betalálni hetesből, ez pedig döntőnek bizonyult, Montenegró 2725-re nyert. Radicsevics a lefújás után a földre borulva ünnepelt, a társak sorra megölelték, majd könnyek között vehette át az álomcsapat jobbszélsőjének járó elismerést. A tíz évvel ezelőtt aranyérmes montenegróiak másodszor végeztek dobogós helyen a kontinenstornán.

embed_kod=
|
nso_uj_cikk_embed
nso_uj_cikk_embed
mceBlockPasteEnd

 

Közös kép a bronzéremmel (Fotó: MTI)
Közös kép a bronzéremmel (Fotó: MTI)

 

NŐI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG
A HARMADIK HELYÉRT
Montenegró–Franciaország 27–25 (13–12, 22–22) – hosszabbítás után
Ld:
Jaukovics, Radicsevics 6-6, ill. Granier, Nze Minko 4-4

DÖNTŐ
DÁNIA–NORVÉGIA 25–27 (15–12)

AZ ÁLOMCSAPAT
Kapus:
Cléopatre Darleux (Franciaország)
Jobbszélső: Jovanka Radicsevics (Montenegró)
Jobbátlövő: KLUJBER KATRIN (Magyarország)
Irányító: Stine Oftedal (Norvégia)
Beálló: Pauletta Foppa (Franciaország)
Balátlövő: Cristina Neagu (Románia)
Balszélső: Emma Friis (Dánia)
Védő: Kathrine Heindahl (Dánia)
A legértékesebb játékos (MVP): Henny Reistad (Norvégia)
Gólkirálynő: Nora Mörk (Norvégia) – 50 gól

AZ EB VÉGEREDMÉNYE
1.Norvégia (Maren Nyland Aardahl, Sunniva Naes Andersen, Emilie Hegh Arntzen, Malin Aune, Kristine Breistöl, Emilie Hovden, Ane Högseth, Vilde Ingstad, Katrine Lunde, Nora Mörk, Kristina Novak, Stine Oftedal, Henny Reistad, Thale Rushfeldt Deila, Stine Skogrand, Silje Solberg, Ragnhild Valle Dahl, Anniken Wollik. Szövetségi kapitány: Thórir Hergeirsson)
2. Dánia
3. Montenegró
4. Franciaország
5. Svédország
6. Hollandia
7. Németország
8. Szlovénia
9. Spanyolország
10. Horvátország
11. MAGYARORSZÁG (Albek Anna, Bordás Réka, Debreczeni-Klivinyi Kinga, Füzi-Tóvizi Petra, Győri-Lukács Viktória, Hornyák Dóra, Janurik Kinga, Kácsor Gréta, Klujber Katrin, Korsós Dorina, Kuczora Csenge, Márton Gréta, Pásztor Noémi, Szemerey Zsófi, Szikora Melinda, Tóth Eszter, Töpfner Alexandra, Vámos Petra. Szövetségi kapitány: Golovin Vlagyimir)
12. Románia
13. Lengyelország
14. Svájc
15. Szerbia
16. Észak-Macedónia

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik